De Deurningse autohandelaar in exclusieve auto’s Louis Snellers is miljoenen euro’s rijker.
We kennen de verhalen allemaal. Een autohandelaar in exclusieve voertuigen met een beetje onhandige administratie krijgt een reprimande. Vervolgens komt de belastingdienst en de FIOD eroverheen en is het gedaan. De handelaar in kwestie is failliet en de naam is dermate bezoedeld dat een doorstart bijna onmogelijk is.
In sommige gevallen kan dat terecht zijn, maar dat was niet het het geval bij Louis Snellers uit Deurningen. Het verhaal van de autodealer in exclusieve auto’s leest weg als een spannend jongensboek. Voor Meneer Snellers zelf moet het minder plezante ervaring zijn geweest. De Deurninger is veroordeeld wegens belastingfraude, maar dat blijkt onterecht te zijn geweest.
Inval bij Louis Snellers
De heksenjacht begon in 2002 al. Toen werd er een inval gepleegd bij Snellers. Wat volgde was een enorm lange rechtszaak. Uiteindelijk werd Snellers in 2011 veroordeeld. Dat was nadat er een auto met contant geld was betaald, terwijl het duidelijk moest zijn dat het geld uit de drugswereld afkomstig zou zijn. Daarvoor moest Louis Snellers ook naar de gevangenis. Hij kreeg 18 maanden opgelegd, waarvan 3 voorwaardelijk. Vanwege aftrek van voorarrest moest Snellers alsnog 3 maanden ‘brommen’.
Waar elk persoon normaliter opgeeft, deed Snellers dit niet. Hij bestreed de claim van de belastingdienst en eiste een teruggave van drie miljoen euro. Het gerechtshof oordeelde dat Snellers daar inderdaad recht op had. Waar een normaal mens vervolgens eieren voor zijn geld zou kiezen, hield Snellers vol. Met het geld spande Louis Snellers een nieuwe procedure om een schadevergoeding vanaf 2004 te mogen ontvangen.
Schadevergoeding
Snellers verzamelde bewijsmateriaal dat er tegen hem meineed is gepleegd, evenals valsheid in geschrifte. Die ‘pot’ met bewijzen was dermate vol, dat er voor het Rijk weinig op zat, dan een vergoeding te betalen. Snellers zou een briefje met een bedrag (van om en nabij de 5.000.000 euro) hebben gegeven met de mededeling ‘en geen cent minder’. Het bijzonder is nu: daarmee is het Rijk akkoord gegaan, mits Snellers de procedure staakt.
Gelukkig heeft Louis Snellers geen geheimshoudingsplicht. Het verhaal in Tubantia is dan ook verplichte kost als je vanmiddag even niets te doen hebt op kantoor.
Fotocredit: Louis Snellers in Ferrari 599 GTB van @frankherkes via AutoJunk.
rogerzz zegt
Wel een generiek probleem voor alle handelaren. Ik kan mij goed voorstellen dat je als autohandelaar je achter de oren moet krabben als een iets te jong ventje cash een veel te dure auto koopt en je ineens als ‘witwasser’ kan worden (of dus zelfs wordt) aangemerkt. Als dat structureel gebeurd, moet een autohandelaar eigenlijk een controle doen of dat geld wel wit is, maar ik denk niet dat een auto-handelaar dat goed kan beoordelen en daar de kennis voor heeft en de koper dat eerlijk wil delen (waarschijnlijk niet). Is het een auto van 100k, ga je het dan doen? Zo ja, ook bij een auto van 50k of 30k? Helemaal als je veel volume draait, dan ben je eerdere een due-diligence bedrijf dan handelaar aan het worden..
Mooi artikel, gerechtigheid dus lijkt het. Mooie quote uit de Tubantia: Het gaat de zakenman vooral om het principe. „Ik had al geld. Anders had ik deze strijd ook nooit volbracht. Ik heb nu alleen nog wat meer.” Hij lacht. „Ongeveer iedereen in mijn omgeving vond dat ik mijn strijd moest staken. Ik heb ook wel momenten gehad dat ik niet meer geloofde in een overwinning. Maar ik zeg altijd: de bloemen worden pas bij de finish uitgereikt.” -> Mooi die nuchterheid in die hoek van het land :)
por100 zegt
Om nog maar te zwijgen van de reprimandes uit het criminele circuit als jij niet gewoon je auto levert. Dan komen ze namelijk een aanbod doen dat je niet kan weigeren, dat of de lokale paardenhandelaar doet goede zaken.
welkom101 zegt
@por100: is dit praktijk?
kapitein zegt
@welkom101: Wellicht in speelfilms.
slickrick zegt
@rogerzz: een handelaar heeft geen verplichting om te controleren of geld wit is, althans in NL, dat is ook vrijwel onmogelijk, het is geen auditor. Wel hebben ze meldingsplicht vanaf een bepaald bedrag
mashell zegt
@rogerzz: is toch simpel? Roestbakjes onder de vijf duizend kunnen contant betaald worden en de rest mag met pin, creditcard, cheque of Polaroid…
Maurice Noot zegt
Een flut artikel Louis stond in het milieu van cash betaling samen met 2 bedrijven uit Rotterdam bekend dat je met contant geld en 10 procent van waarde auto op zijn naam kon rijden tassen vol met geld zijn op zijn kantoor door geldmachine gegaan nee Louis was een witte boorden crimineel voor de buitenwacht netjes maar voor ingewijden door en door sluw en hebberig dat hij schadevergoeding heb gekregen zal wel puur met chantage OM geweest zijn puur gevalletje Cees H en Teeven Louis wist precies wat hij wilde van klanten en het maakte hem niet uit waar het geld vandaan kwam en van wie.
peugpower1000cc zegt
Ff een spatie gebruiken
petroldrinker zegt
tja, het gekke van nl met grote bedragen niet aan mogen nemen, hoe kan iemand zien of het van mij niet legaal is als ik cash betaal? vind dat altijd zo raar vd roverheid, alsof iedereen die cash betaald een crimineel is, soms heeft het gewoon met gemak en snelheid te maken….. daarbij krijg ik er toch echt altijd meer vd prijs af als ik een zak met geld op tafel leg dan als ik met een plastic pasje betaal….
reactief zegt
Die laatste opmerking… haha.. Hoe zou dat nou komen… Omdat het vervolgens niet ingeboekt wordt misschien? Waardoor er dus geen belasting betaald wordt?
En inderdaad, omdat je het niet kunt zien of het legaal is, is het bedrag contant beperkt.
Je geeft dus zelf al twee goede redenen aan waarom de overheid dit doet.
petroldrinker zegt
welke 2 redenen dan? ik zie nog altijd geen enkele reden waarom het beperkt is? “zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten” gaat wel heel erg op in dit geval bij de overheid
reactief zegt
Nee, je wilt het niet zien. Blijkbaar heb jij een andere mening en vind je het prima als er geen belasting betaald wordt en met zwart geld betaald wordt.
Tegenwoordig zullen de meeste bedrijven trouwens liever geld overgemaakt zien dan cash hoor. Al dat cash ( als je het wit doet ) kost namelijk meer geld dan het via de bank laten lopen.
Jochempie zegt
Natuurlijk wordt het wel ingeboekt. Net alsof jij als klant akkoord gaat met een auto zonder bonnetje. Dit werkt alleen als het gaat om goedkope transacties zonder fysiek product, zoals door de wasstraat gaan, met cash betalen en geen interesse hebben in een bonnetje.
reactief zegt
Je krijgt gewoon een factuur mee, maar het bedrag wat ingeboekt wordt is anders. Wordt vaak genoeg gedaan, ook met grote bedragen en met auto’s.
sleurhut zegt
Populistische praat. Klanten die bij mij contant willen betalen heb ik echt een bloedhekel aan. Sterker nog: we nemen het zelfs niet eens meer aan. Ook wat je zegt over ‘gemak’ slaat kant noch wal. Wat is het gemak aan een smak geld moeten tellen/in je zak hebben ten opzichte van digitaal betalen?
petroldrinker zegt
Omdat ik sneller kan schakelen? als ik bij een particulier kom kan ik niet instant mn geld op zn rekening zetten, geld in zn hand leggen wel en kan ik direct de auto meenemen…. en om dan weer later terug te gaan komen om die auto te halen? no thx
Edge zegt
@Petroldrinker: Toch wel. Vrijwel alle Europese banken doen inmiddels mee aan een protocol waardoor je overboeking enkele seconden later op je rekening staat. Het enige waar je dan me zit, is dat er van die handige oplichters rondlopen die met nep-mobiel bankieren apps werken en je doen geloven dat de betaling gelukt is terwijl dat niet zo is. Maar dat risico heb je ook met contanten, want wie zegt mij dat de koper geen vals geld achterlaat?
dutchneon zegt
Vergeet het maar, twee maand terug nog een auto opgehaald in Duitsland, ter plekke 30k overgemaakt om 9 uur ’s ochtends en kon mooi zitten wachten tot 3 uur smiddags voordat het bijgeboekt was op de duitse rekening….
Dan neem ik die liever cash mee, netjes bonnetje er bij en de verkoper even 5 min tellen hopsa klaar…
slickrick zegt
@Edge: dan heb je nog weinig transacties uitgevoerd binnen Europa , van NL naar DE bank duurt een paar uur , je mag geluk hebben als het dezelfde dag erop staat
reactief zegt
Particulier kopen is heel wat anders dan bij een bedrijf. Tegenwoordig kan je trouwens als particulier ook niet zo maar grote bedragen cash weer op je te rekening zetten…
Dus moet je ook kunnen aantonen dat je auto verkocht is met koopovereenkomst etc etc…
watchhok zegt
@petroldrinker: met cash is het makkelijker om belasting te ontduiken.. hoezo is het makkelijker om met 50k of 100k of 200k op zak rond te lopen?
Ik zou er zenuwachtig van worden terwijl op de bank het prima staat
Edge zegt
@petroldrinker; Gemak en snelheid? Ik kan me daar weinig bij voorstellen. Je hebt sneller een grote som geld overgemaakt via internetbankieren of mobiel bankieren dan dat je naar een bankkantoor bent geweest en tienduizend(en) euro’s in contanten in je sporttas hebt zitten. De enige echte uitzondering die ik kan bedenken zijn ondernemers die in een sector met veel contant geld werken, de horeca, marktkooplieden, prostituees. Maar die hebben als het goed is allemaal netjes een zakelijke administratie waarmee ze kunnen overleggen dat het geen zwart geld is. Want let wel: het gaat hier niet om een occasionverkoop tussen particulieren van maximaal een paarduizend euro, maar om transacties die boven de 10.000 euro liggen en derhalve onderhevig zijn aan de meldplicht volgens de wet ter voorkoming van witwassing en terrorismefinanciering.
petroldrinker zegt
Nou dat is in mijn ervaring toch echt anders, ik bestel bij de bank gewoon het bedrag wat ik nodig heb, kom er aan met mn tasje, doe het erin incl de bon dat ik het bij de bank heb gehaald (mocht er controle komen is er geen issue) stap het vliegtuig in en ga de auto bekijken waar dat ook is. ik ga natuurlijk geen geld overmaken voordat ik de auto gezien heb (voor zelfde geld wil ik de auto toch niet om wat voor reden dan ook, en zie dan je geld nog maar terug te krijgen als het al overgemaakt is), en om erop te wachten tot het binnen is int buitenland etc (word vaak tegengehouden ook, want word gezien als financieren van terrorisme weet ik uit ervaring), ik betaal ze gewoon cash en rijdt gelijk weg, en zoals ik zij nog nooit issues gehad, en nee ik koop geen autos voor een paar knaken :)
alfapeter zegt
In veel landen is het illegaal om met grote bedragen cash binnen te komen, douane of immigratiedienst kan dan jouw centjes gewoon afpakken.
godfather zegt
@alfapeter: nee hoor, verklaring van bank erbij, even melden bij de douane en je mag je weg zo weer vervolgen. 20k in je binnenzak zonder een verklaring, dát is inderdaad wél een probleempje….
alfapeter zegt
Hmm, zo eenvoudig is het echt niet, douanebeamte kunnen niet alla minute de echtheid van de verklaring van jouw nederlandse bankkantoor op echtheid controleren dus reken er maar op dat je alleszins heel wat tijd kan verliezen. Voor de VS bestaat er een specifiek document wat je op voorhand moet aangeven.
petroldrinker zegt
Nog nooit problemen mee gehad, gewoon in handbagage doen, met de bonnetjes vd bank etc, liet het zien en kan altijd gelijk doorlopen…
doublechevron65 zegt
@petroldrinker: overal in Europa moet je bij contante betaling boven de 10T Euro navraag doen, anders wordt je direct als “wasserij” aangemerkt.
911targa zegt
@drinker: als je pint, staat het 0,1 sec later op de rekening van de begunstigde. Het gaat sneller, dan het tellen van jouw illegale poet.
petroldrinker zegt
@911targa: kan jij bij een particulier thuis pinnen dan?
deSjonnies zegt
Onze overheid is Meester in het problemen neerleggen bij ondernemers waarvan het voorkomen van die problemen de staat zelf verantwoordelijk is.
Maar omdat alles zo’n beetje is wegbezuinigd, kan men nauwelijks nog iets controleren waardoor er een walhalla voor het gespuis is ontstaan.
Sla de krant maar eens open, alles wordt weggelachen of ontkent.
pyrat zegt
Ik heb ook verhalen gehoord dat hij bedreigd is/mishandeld is door wel/geen zaken te doen met criminelen.
Wel lastig als een crimineel met een zak cash een Porsche contant wil aftikken en als je weigert hij jezelf en je familie bedreigt/mishandelt.
mashell zegt
@pyrat: wel handig voor de politie, “zo meneertje u heeft een autohandelaar bedreigd. Kunt u dat uitleggen?”
Maurice Noot zegt
Bullshit Louis stond bekend dat je met cash geld waar het ook vandaan kwam kon betalen en tegen extra geld op zijn naam kon rijden een witte boorden crimineel voor de buitenwereld netjes voor ingewijden een sluwe en hebberig persoon die wist wat hij deed.
hassebas zegt
ja de fiod doet een inval voor 1 cash betaalde auto.. geloof je het zelf haha ; en die honderd duizenden euro’s cash die op het systeemplafond lagen, waar elke maand wat werd weggehaald als “leasebedrag” lees ik nergens terug . mooi dat ie in ere is hersteld, maar vertel dan wel alles en niet een deel.
freeze zegt
Het is van de gekke dat de overheid de opsporing van criminelen en/of crimineel geld op deze wijze neerlegd bij de autohandel.
mashell zegt
@freeze: nee geen opsporing, gewoon niet accepteren hoe verleidelijk ook. Dat geldt ook voor makelaars, keukenhandelaren etc.
petroldrinker zegt
@mashell: geld is geld, toch vd zotte dat als irmand het cash wilt doen dat je het niet accepteerd want stel je toch voor dat er een percentage van niet door de belastingdienst gezien is en over geheft is, niet dat je dat kan zien….
occasiefapper zegt
Foei foei. Nu heeft ie tot 2x toe crimineel geld aangenomen…
MarcoM zegt
Zo is dat. Als blijkt dat je ten onrechte bent veroordeeld, net als met die toeslagen affaire, dan moet dat ook worden recht gezet. Ik heb een keer ten onrechte een boete gekregen voor te snel rijden op een plek waar ik niet eens ben geweest, een foto kon niet getoond worden en na maanden gedoe eindelijk mijn gelijk gekregen. Als je een nagaat hoeveel tijd zoiets heeft gekost, belachelijk gewoon. Oja, een excuus kon er niet eens vanaf.
911targa zegt
Het speelt al een jaartje of 30 bij Snellers, zullen we maar zeggen https://leiden.courant.nu/issue/LLC/1988-01-07/edition/0/page/3
pomoek zegt
Hmm. Over de strafzaak wil ie het niet hebben. Staat ook los van de procedure tegen de belastingdienst. Die laatste is waarschijnlijk net iets te fanatiek geweest met het plukken van meneer Snellers. Kortom. Hard gillen dat je naam is gezuiverd wil nog niet zeggen dat dit ook werkelijk zo is.
shellplc zegt
Ze zijn inmiddels voor een groot deel gestopt met de verkoop van exclusieve auto’s las ik.
De kans als je dit soort dure auto’s verkoopt er eens een keer iemand tussen zit die niet helemaal eerlijk aan zijn geld is gekomen is natuurlijk best wel groot.
joki zegt
Tja, blijkbaar is het in Nederland, net als hier in België, de grootste misdaad als je “steelt” van de staat… Wat sommigen hun medemensen aandoen blijft regelmatig onbestraft, maar o wee als je wat belastingcentjes “vergeet” te betalen…
Alfarobert zegt
Zover ik weet is Louis begonnen met gejatte fietsen hoor. In dit geval is het gewoon;Criminaliteit loont,blijkbaar.