De EV-laadpalen zijn het mikpunt van gajes, niet alleen wereldverbeteraars.
Nieuwe technieken zorgen altijd voor nieuwe kansen. Simpel, de T van DESTEP (marketingterm, sommigen zeggen DEPEST) is één van de sectoren en staat voor de technologische ontwikkelingen in je meso-omgeving (de bedrijfstak omgevin. En in het marketingboek staat dan veelal dat het ontwikkelingen zijn voor een bedrijf. Nergens staat vermeld dat criminelen deze principes ook kunnen toepassen.
Maar wat blijkt, dat is dus wel het geval! Daar kwamen we achter door EnergyVision. De hebben namelijk een belangrijke mededeling voor EV-rijders. De EV-laadpalen zijn. namelijk het mikpunt geworden van criminelen.
EV-laadpalen mikpunt dankzij QR-codes
Wat doen ze dan? Nou, dat gaan we verklappen voor je! Het idee is helaas veel te simpel. Bij vele laadpalen kun je betalen middels ad hoc-betalingen via QR-stickers. Het idee is heel erg simpel: je scant de QR-code en zo kun je snel betalen en je auto laden.
Het probleem is dat het rapalje er hun eigen stickers overheen plakt met een eigen QR-code. Jouw geld gaat dan niet naar de energieleverancier, maar naar de schavuiten in kwestie die er vervolgens nog meer liters Drakkar Noir of iets te strakke D&G truien van kunnen kopen. Maar dat is niet de bedoeling!
Geen QR meer mogelijk
Als antwoord hierop heeft EnergyVision alle ad hoc-betalingen per direct uitgeschakeld. Dus het is niet meer mogelijk via de QR-code te betalen, ook al is het een originele sticker (in plaats van het dievengilde). Mocht je toch onlangs een betaling hebben uitgevoerd met een QR-code, dan raden ze je aan om toch eventjes contact op te nemen met de bank.
Dus zo zie je maar, zelfs bij iets nobels als elektrisch rijden heb je te maken van tuig van de richel dat graag profiteert van jouw goede gedrag.
Via: EnergyVision via LinkedIn
Kijk hier hoe makkelijk je voor de gek gehouden wordt:
Meer lezen? Wat kost snelladen nu eigenlijk?
Allison Burgers zegt
Dit speelt in België. Waarom staat dat nergens in het artikel?
In Nederland kun je helemaal niet betalen met bankpas of creditcard en dus werkt deze fraude hier ook niet. Of je moet echt uit een ei komen.
Griffin zegt
Moet volgens AFIR op alle nieuwe publieke palen die sinds april of zo op de markt komen. Kortom, ook in Nederland. Palen met een QR code sticker moet je dan ook niet vertrouwen; moderne palen hebben een LCD waar een QR code op getoond wordt (die regelmatig verandert…).
William zegt
Smartphones blijken in alle opzichten een goudmijn voor oplichters en fraudeurs. Met AI zal dat wellicht nog erger worden.
Robert zegt
Laat dat “wellicht” maar gewoon weg. De eerste succesvolle pogingen hebben al plaatsgevonden.
En zoals altijd, het is stuitend dat men dit niet bij het basisontwerp heeft kunnen bedenken, laat staan uitsluiten. Ad hoc betalingen zijn dus niet meer mogelijk – gewoon (nog) weer een app op je telefoon installeren. En dan nog: wie garandeert de consument dat dergelijke apps wèl veilig zijn?
dutchie13 zegt
Malafide fraudeurs zijn niet echt fraudeurs. :)
werf76 zegt
Hahaha, net zoals een gezegde “nooit geen” door vele mensen.
i3bestuurder zegt
Om maar niet te zwijgen over iets uit de vriezer halen en het dan “ontdooien” noemen.
schuimbekje3 zegt
laat me raden, straks komt er een bericht dat fraudeurs een laadpas lezer voor/naast de originele geeft gezet en op die manier… iets arbeids intensiever maar een zonnepaneeltje is zo geregeld.. daarna komt bericht dat laadpassen gecopieerd worden bij laadpalen…
tja, een kind met iq van 40 kan het verzinnen, dus hoogopgeleiden niet..
anthwan zegt
Maar hie werkt dat dan want de laadpaal werkt gewoon alleen je betaalt niet? Lijkt mij als je niet betaald dat de laadpaal niks doet dus dan gaat er bij de eigenaar toch een lampje branden?
mashell zegt
Je scant de code, betaalt een bedrag en dan gaat de laadpaal aan. Net als bij een onbemand tankstation.
Alleen hier betaal je niet aan de laadpaal exploitant maar aan de criminelen en gaat de laadpaal niet aan.
tommycooker zegt
Zucht. Blijkbaar zijn er nog de nodige naïve aanbieders die de simpelste beveiligingsprincipes zoals tweefactor-authenticatie maar weglaten vanwege gebruiksgemak. En blijkbaar denken de gebruikers van die palen ook niet na over de risico’s bij betalen via dit soort nieuwe betaalvormen. Dan vraag je er ook om.
mashell zegt
Twee factor authenticatie is eigenlijk vooral onhandig en zou hier ook totaal niet helpen.
mashell zegt
Ik wil criminaliteit niet toejuichen maar moest wel gniffelen vanwege de creativiteit en elegante eenvoud van deze scam.
waterisnat zegt
“Iets nobels als EV rijden”? 😂😂