Hoe goed zou je moeten presteren tijdens de Junkyard Race om in aanmerking te komen?
Het fenomeen Hall of Fame (HOF) is in Amerika al decennialang ingeburgerd in zo’n beetje alle sporten. In Europa moeten we doorgaans echter niet zoveel hebben van dit soort verafgoding van sporthelden. Maar daar komt verandering in.
In december van dit jaar opent de FIA namelijk niet één, maar meteen maar twee Hall of Fame’s. Eentje daarvan is gepland in Parijs, de andere moet vorm krijgen in Genève. Voordat je de voorbarige conclusie trekt dat dit een manifestatie is van de Amerikaanse invloed die Liberty Media op de FIA heeft, moeten we je echter een tikje afremmen. Jean Todt verklaart tegenover Autosport namelijk dat de FIA al ’twee of drie jaar’ met dit idee rondliep.
Het idee van een HOF is, in mijn ogen, in principe wel mooi. Je kan er bijvoorbeeld de historie van een sport mee vertellen aan de hand van de beelden in de ‘hal’. Daarbij is het natuurlijk een mooi eerbetoon aan de grootste helden van de sport, zoals een standbeeld voor een stadion. Aan de andere kant krijg je ook het eindeloze geneuzel over wie er nu wel of niet thuishoort in het selecte clubje. In Amerika leidt dat niet zelden tot potsierlijke discussies over arbitraire selectiecriteria en vriendjespolitiek, zoals onlangs weer bij voormalig NFL-held/gekkie Terrell Owens.
HOF’s zijn de racewereld niet geheel vreemd. NASCAR heeft er uiteraard ook eentje, net als de Australian Supercar serie en de Indianapolis Motor Speedway. Indy 500-winnaars vallen zo driedubbel met hun neus in de boter. Niet alleen wordt hun tronie op de Borg-Warner trofee vereeuwigd, maar ze kunnen ook nog in de Hall of Fame worden opgenomen én ze krijgen een gratis fles melk.
Of de FIA Hall of Fame(‘s) ook te bezoeken word(t/en) voor het publiek is op dit moment nog niet duidelijk. Maar is het überhaupt een puik idee, of hebben de echte helden geen instituut nodig om herinnerd te worden? Geef je ongezouten mening, in de comments.
viezefreddyw zegt
Ikzelf ben er in principe wel voorstander van. Het enige jammere aan zo’n HOF is inderdaad dat er zinloze discussies ontstaan tussen verschillende partijen. Maar dat buiten beschouwing gelaten vind ik het een mooi initiatief. Niet alleen om de absolute talenten en helden te eren in hetgeen wat ze gedaan hebben voor de sport, maar ook om de nakomende fans te laten zien hoe het er vroeger aan toeging. Om te laten zien hoe goed Ayrton Senna wel niet was en hoe goed Schumacher zijn races reed. Ik vind best dat dat op de volgende generatie mag worden overgegeven.
Voor de rest is het natuurlijk mooi om de allergrootsten te eren. De allergrootsten hebben namelijk deze sport gemaakt.
goodolddays zegt
Dus ook de FIA kijkt met weemoed terug naar het verleden? Zouden zij ook denken dat er momenteel iets niet klopt?
desjonnies zegt
Echte sporthelden hebben dat niet nodig, die zijn al legendarisch tijdens hun leven, Stirling Moss, Jim Clark, Pedro Rodriguez, Jo Bonnier, Gijs van Lennep, Fangio.
pomoek zegt
Ik zou wel een HOF willen waarin alle F1 kampioenschap auto’s in staan, gewoon op een rijtje.
Gulli zegt
Halls of Fame, ben je ook meteen van die foute apostrof af ?
StijnB zegt
@gulli:
Maak er dan meteen Balls of Fame van, voor de pornowereld ermee gaat lopen…, om notoire hardrijders in de spotlight te zetten.
berlinetta zegt
Ik vraag me af hoeveel van de huidige coureurs erin gaan komen. Hamilton, Vettel, Alonso? Ik weet niet of ik ze legendarisch zou noemen.
545e60 zegt
@berlinetta: Kan je ook niet weten. Die races nog steeds. Als bijv Vettel de komende 6 jaar 3 titels pakt, komt hij er zeker in. Zelfde geld voor Hamilton. Maar dat is onmogelijk te voorspellen. En het is oneerlijk om ze te beoordelen op wat ze tot nu toe gepresteerd hebben, omdat ze nog middenin hun carrière zitten.
bassx zegt
@berlinetta: Het gaat om “past and present”. Het is heel goed mogelijk dat je Alonso, Hamilton en Raikkonen hierin ziet. Dat zijn de beste rijders aller tijden die nu nog in F1 zitten (aldus autosport.com).
gregorius zegt
Zo’n hall of fame vind ik ook meestal complete bull-shit; maar die Amerikanen vinden het geweldig.
Echter, er is hier ook een kans. We hebben nu internet. Als ze die hall of fame verbinden aan een mooie website waar ze korte en langere video van de helden maken, zou dat perfect zijn. Zo kan elk jongetje of volwassen man impressies van de de helden krijgen. In dat geval heb je er nog wat aan!
tkoote zegt
Op zich een mooi initiatief maar zou ze zelf nooit naartoe gaan. Maar wel terecht om namen als Senna, Schumacher, Prost, Hamilton & Vettel zo te “vereeren”. Wat we in Europa kunnen leren is hoe ze in Amerika omgaan met hun (sport)helden. Bij bijvoorbeeld iedere race of NBA-wedstrijd wordt er iemand in het zonnetje gezet. Dat zou hier wat meer mogen.
mashell zegt
@tkoote: van de verenigde staten kunnen we niet veel leren als het sport aankomt. Hun gênante heldenverering niet. Ook hun rare concept met studiebeurzen als je goed bent in sport niet. Ook hun rare nationalistische volksliedzingerij bij doodgewone competitie wedstrijden niet. Eigenlijk kunnen we maar één ding leren van de VS als het gaat om sport en dat is dat er meer is dan alleen voetbal.
mrrallycross zegt
Staat max er al in?