Met de op handen zijnde ban op vieze auto’s in onze hoofdstad gaat ook een inbreuk op onze privacy gepaard die zijn weerga niet kent: iedereen die Amsterdam binnenrijdt wordt vanaf eind 2009 vastgelegd en gecheckt via het kenteken. In Oceanië is zo’n systeem nu al in gebruik, en het breidt zich snel uit.
Londen beschikte al over een voorraadje ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition) en nu is bekend geworden dat ook Manchester is volgehangen met een dergelijk netwerk van Big Brother-cameraatjes. Elke dag rijden er over twaalf verschillende routes zo’n 600.000 automobilisten deze stad in en uit. Van hen wordt nu het nummerbord, de kleur van hun auto en het tijdstip dat ze langsreden geregistreerd op een centrale computer. Vervolgens worden de gegevens gecheckt bij de politie op diefstal, verzekering, belastingontduiking en – ja ja – links naar terroristische activiteiten. De data wordt ook nog eens vijf jaar bewaard, voor het geval dat.
Mensen die burgerrechten belangrijk vinden zijn bang dat er op deze manier een massasurveillance ontstaat, maar de politie houdt vol dat het een essentieel middel is om de samenleving te beschermen. Vreemd, want volgens mij worden zij ervoor betaald om dat zelf te doen, bijvoorbeeld door de straat op te gaan met knuppeltjes en niet door achter een monitor een stel nummerborden te zitten checken. Hoe dan ook lijkt dit een trend te zijn die niet zomaar even zal verdwijnen, en het zou me niet verbazen als na Amsterdam ook de rest van ons land straks één grote controlepost wordt.
Maar er is een lichtpuntje in deze donkere Orwelliaanse wereld: het systeem legt alleen auto’s vast die langzamer dan 100 mph (160 km/h) rijden. Dus dat wordt gassen met z’n allen! (bron: bbc)
Zoepie zegt
Dus als je sneller als 160 rijdt ben je automatisch verdacht.
Chris zegt
Nee, juist niet ;)
jantjebeton zegt
binnekort wordt er ook nog bijgehouden welke kleur onderbroek je draagt :s
VonStroke zegt
Benieuwd hoe zo’n systeem reageert als er een TVR in kameleonkleur passeert. :P Verder dan dit vind ik het beangstigend hoe deze maatschappij aan het evolueren is. Allemaal goed en wel die veiligheid maar dat moet zoals in de tekst staat niet gewaarborgd worden door agenten achter een computerscherm.
Fabriccio zegt
“Vreemd, want volgens mij worden zij ervoor betaald om dat zelf te doen, bijvoorbeeld door de straat op te gaan met knuppeltjes en niet door achter een monitor een stel nummerborden te zitten checken.”
Ik denk dat zoals jij het noemt “achter een monitor een stel nummerborden checken” veel effectiever werkt dan dit op straat te doen.
De houding van ons tegen dit soort middelen typeert de angst van nederlanders.
De overheid probeert ons zodoende te beschermen, maar wij leveren weer kritiek. Wat is nou precies zo erg aan die camera’s ? Volgens mij zijn die alleen maar bedoeld om misdadigers aan te houden, en zodoende voor ons een veiligere omgeving te creëren. Wij zouden dit moeten toejuichen.
De overheid gaat eindelijk ook met zijn tijd mee. Een fenomeen dat we alleen maar kunnen toejuichen in plaats van bekritiseren.
Vincegail zegt
Mij zou het in ieder geval niet uitmaken dat ze bij de overheid weten dat ik 5x per week Londen of Manchester in rijd, en ook 5x er weer uit. Dat weten ze toch al wel, omdat ze mijn thuisadres en werkgever ook al weten. Dus voor de gewone, brave oppassende burger is er niks nieuws onder de zon. Niets van aantrekken dus!!!
Kees zegt
Oceanië bestaat echt en volgens mij valt het daar wel mee met het aantal camera’s.
Jeroen zegt
Zometeen is alles aan regels verbonden, en leven we in een wereld als de film equilibrium.
jopie zegt
Zolang mensen massaal de AH bonuskaart gebruiken maakt men zich blijkbaar niet zoveel zorgen om de privacy. Maar het zou wel interessant zijn voor de overheid om je route te volgen, je consumptie gedrag, etc. Ga er maar vanuit dat er ambtenaren hitsig worden van dit soort mogelijkheden.
En in Amsterdam zou het dan gaan om een schonere lucht, maar iedereen weet dat de auto’s slechts voor een klein deel verantwoordelijk zijn voor de vervuiling. Het gaat gewoon om geld.
M-Roadster zegt
@Fabriccio:
Een kwestie van tijd en discussie voor ze ook als controleposten op hardrijders ingezet worden. Een keer 10 seconden niet goed op je snelheidsmetertje letten en je hebt een bon.
Fabriccio zegt
Typisch Nederland Boos op de politie als ze er niet zijn, en als ze wel zijn, en je krijgt een boete dan weer boos, omdat ze er wel zijn.
Fabriccio zegt
M-Roadster
Ik begrijp jou standpunt, maar als ze voor hardrijders worden ingezet zou ik er ook geen problemen mee hebben. Ik geef toe rij zelf ook wel is te hard, maar niet meer dan 20 km per uur en dan valt de boete wel mee. Maar ik zie ook wel is mensen met minstens 180 voorbij zoefen in hun lease a6’je. Conclussie: Geen probleem als ze die mensen met een flinke boete trakteren, onze omgeving word er nog steeds veiliger door.
Bas zegt
Privacy wat is dat?
Regels? Die gelden alleen voor burgers en niet voor overheidsslaven. We begrijpen met zn allen (dat hoop ik tenminste dat dat wordt begrepen) dat we met zn allen keihard richting een ontzettend fascistische samenleving gaan waar we met zn allen elkaar in de gaten houden om elkaar loer na loer te draaien.
Fijne samenleving, die wij voor onze kinderen aan het creeren zijn.
wapz zegt
Laten we het Telfort principe hier hanteren.
Goedkoper = leuker? Jazeker.
Veiliger = beter? Jazeker.
Veiliger = leuker? Not so sure.
STi-lover zegt
ik zag een tijdje geleden een reportage over dat je dit soort camera’s kan mislijden door een pak modder over het voorwerp dat niet gezien mag worden te doen. allen gaan off-roaden dus! dat wordt oppassen geblazen wouter :p http://www.autojunk.nl/clips/view/134679
Mairsil zegt
@Fabriccio
180, nee toch? Wat een vreselijke moordlustige mensen moeten dat zijn. Stel je voor, straks wordt het hier net zo’n moordveld als op de duitse autobahns.
Nee, het lijkt me echt nodig dat we twee camera’s op iedereen’s gaspedaal monteren om dit in de gaten te houden. Er is dan welliswaar geen geld en mankracht meer om dieven, moordenaars en verkrachters aan te houden, maar we zijn tenminste wel veilig, niet?
floryn zegt
dit zijn allemaal maatregelen die door onze war on terror vriendjes uit de politiek worden omarmd. Ja en het erge is dat het nog veel moeilijker is om dit soort maatregelen terug te draaien, omdat na een paar jaar iedereen gewend raakt aan dit soort absurde controle apparaten.
W12 rijder zegt
Uiterst niet subjectief bericht weer, hulde! In Engeland is er een zeer groot probleem met niet verzekerde en wegenbelasting betalende chauffeurs. Dit systeem is al reeds jaren in gebruik en scant ieder kenteken welke direct van de weg worden gehaald. Resultaat veel minder onverzekerden op de weg en belastingen worden betaald. En de privacy in gevaar? Hou toch op, dit soort data wordt mbv zeer strenge wetgeving beschermd. Iets anders is als het wordt gebruikt voor opsporing bewijsvoering in strafzaken en niets zoiets als een overtreding… Voor zover is dit niet mogelijk en zal hoogstwaarschijnlijk nooit gebeuren. En zelf mogen ze best weten waar ik ben geweest, zie niet wat iemand met deze informatie kan doen. Als je toch iemand in de gaten wilt houden zal er wel een reden toe zijn. En alleen met gericht zoeken kun je nuttige informatie uit dit systeem, dus niet de ‘lease rijdend in nieuwbouwwijk wonend ik doe niets fout burger’
Tekst is zo geschreven om lekker makkelijk te scoren., jammer!
Thijs zegt
Vind het beetje nutteloos. De echte misdadigers en criminelen weten inmiddels toch dat dit systeem bestaat. Die gaan niet vervolgens naief door de camera’s rijden hoor.
Ik denk dat ik maar eens moet gaan knutselen aan een mooi systeempje om nummerplaatjes door te wisselen.
Peter zegt
Controlesysteem voor emissie, controlesysteem voor rekening rijden. Hele legers ambtenaren zijn er nu en straks mee bezig. Kosten noch moeite wordt gespaard om de boete’s belastingen en heffingen er doorheen te drukken. En als de opbrengst wat tegenvalt..dan verhogen we het toch ieder jaar net zoals de parkeertarieven nu.
Dit land gaat kapot!
sebastiaan zegt
@ Fabricio, wat is er mis met een lease-a6?
Ik vind het wel goed als er zo gecontroleerd wordt, als normale burgers er maar geen last van hebben, maar als ze ook op snelheid controleren dan is dat dus wel het geval.
Markus zegt
Toejuichen? Ben je lekker? We maken er grapjes over, maar het gaat toch echt de Big Brother kant op. Meer en meer controle over mensen, dat is waar de overheden naar toe werken. En alles onder het mom van ‘veiligheid’. Dit soort ‘veiligheid’ vond je vroeger in Rusland en tegenwoordig in Noord Korea. Toejuichen… doe ff normaal zeg.
westy B zegt
Everything we know shall and will be used against you….
Welcome to Animal Farm.
ZOEF zegt
@Westy B: onze maatschappij vergelijken met Animal Farm van George Orwell is zeker terecht.
Deze specifieke situatie is eer te vergelijken met diens andere beroemde boek: 1984.
in 1984 monitort Big Brother ieder individu. EngSoc (of NedSoc) is de staatsgodsdienst en de staatsmedia bedienen zich van NewSpeak, vocabulary A & B. Andere machtsblokken worden gediaboliseerd (in Eurasia (Europa en Azië) wordt Oceania (Engeland, Amerika en Australië) gediaboliseerd en omgekeerd.
Lijkt meer dan een beetje op de huidige werkelijkheid.
mathijs zegt
vind alles best, heb niets te verbergen, als men maar staat en kerk gescheiden houdt maak ik mij niet al te druk..
bevalt het mij niet verhuis ik wel..
mooi systeem, kunnen ze eindelijk die eikels & klootzakken die onze maatschappij ontwrichten aanpakken.
Bertus zegt
Privacy interesseert de gemiddelde nederlander geen hol. En tot nu toe zijn technische systemen alleen maar gebruikt “voor de verkeersveiligheid”, oftewel om het gat in de begroting op te vullen, want de bonnenmachine uit Leeuwarden draait gesmeerd, wat we bepaald niet kunnen zeggen van het opsporings- en vervolgingsapparaat van vadertje staat.
Duidelijk is waar de prioriteit ligt: de brave burger moet tegen de laagst mogelijke kosten beboet worden voor de kleinst mogelijke (sneleheids)overtredingen, dat levert namelijk lekker veel op, de ROI (return on investment) is dan het hoogst. Criminelen vervolgen kost veel tijd en geld, en levert veel te weinig op. Dat is de trieste waarheid.
Straks weet de staat inderdaad alles van elke brave burger, en helemaal niks van de zware crimineel die al die mooie systemen weet te ontlopen. Kunnen ze nog meer acceptgiro’s versturen, en het opsporingsapparaat verder afbouwen.
Het is dat u maar weet waar de prioriteiten liggen. Trek de knip maar vast. En laat uw mobieltje aanstaan, als u ‘m uitzet bent u niet traceerbaar, en dat willen we niet, u heeft tenslotte toch niks te verbergen?
Gaat u maar rustig slapen…
M-Roadster zegt
@Fabriccio:
Prima dat ze er zijn inderdaad, maar laat ze dan wel staan op punten waar het gevaarlijk is. In de bebouwde kom en daarbuiten op een 70/80/90/100 kilometer per uur weg zul je mij niet veel harder zien rijden dan de toegestane snelheid. Maar op een kaarsrechte 120 kilometer per uur weg… Dan kan je mij al niet meer wijsmaken dat het om ‘veiligheid’ gaat.
Al helemaal niet als ze op diezelfde kaarsrechte 120 km/h weg (waar zover je kan zien geen auto rijdt) om 02.33 uur in de ochtend met een flitser achter de bosjes weggewerkt staan.
Mocht zoiets ingevoerd worden, geloof me, dan duurt het echt niet lang voordat het ook als snelheidscontrole gebruikt gaat worden. Gefaseerde invoer…
Zo gaat het ook met al de belastingen in dit land. Op die manier slikken we het namelijk allemaal maar als zoete koek.
lincoln zegt
roemeense praktijken zijn hier al een tijdje bezig ..
ben helemaal niet gerust op maatregels die geboren worden uit angst ..
er worden zoals altijd geen boefjes mee gevangen ..
alleen maar belastingbetalers mee getart ..
is het geen goed idee om de overheid een “gregorius” te geven ..
Ejay zegt
Gelukkig, alleen in England, heb ik er in Schotland geen last van…
Hein zegt
Prima idee, en dan nog een flitspaal 10m vóór deze camera en ze hebben ze allemaal :-)
Emerald Green Jag zegt
Dit Amsterdamse camerasysteem is initieel ontwikkeld voor criminaliteits- en terrorismebestrijding.
Het blijkt dus dat wij als gewone weggebruikers tot crimineel of terrorist gedegradeerd zijn.
Een trajectcontrolesysteem verwijdert een gefotografeerd kenteken onmiddellijk na constatering dat er geen overtreding is begaan.
Dit Amsterdamse systeem gaat verder en kan iedereen volgen èn deze gegevens kunnen worden bewaard!
Ik vind dit Stasi praktijken…
Fabriccio zegt
@Mairsil
Door die camera’s word er juist heel veel mankracht bespaart die kunnen dan weer de straat op om dieven enz. te pakken. Dat is nou juist het voordeel van dit systeem veel effecienter!
@sebastiaan
Niks naar mijn idee, alleen je ziet er zo veel tegenwoordig.
@M-Roadster
Daar heb je weer gelijk in, tjah alles heeft ze voordelen en ze nadelen.
Lustigson zegt
Ietwat off-topic, maar ik heb afgelopen week de serie ‘Terminator: the Sarah Connor Chronicles’ gekeken, en in een van de afleveringen rekenen Sarah en John Connor af met een computersysteem dat in heel LA verkeersstromen reguleert en kan zien we waar op welk moment rijdt. Dat systeem zou de ogen en oren worden van SkyNet, het systeem dat in de toekomst de mensheid uitroeit.
Dus. ;)
Bas zegt
@Fabriccio
Hoe heerlijk naief van je om te denken dat er nu ineens WEL criminelen opgepakt gaan worden.
Geloof me nou…dit systeem gaat zn geld niet opbrengen door het oppakken van criminelen of het effectiever en efficienter inzetten van het blauw. Er worden straks gewoon meer en sneller boetes uitgeschreven.
Fabriccio zegt
@Bas
Raar dat iedereen het doel van dit systeem ineens verdraaid.
Fabriccio zegt
@Bas
“Meer en sneller boetes uitgeschreven” valt dit ook niet onder het kopje “efficienter”. Nogmaals als je niks fout doet heb je niks te vrezen, maar als je rara capriolen uithaalt tjah dan begrijp ik de onvrede over dit systeem
Arno zegt
van mij mogen ze alles controleren. ik heb niks te verbergen.
lincoln zegt
@Fabriccio ..
een auto met veel vermogen is ook leuk .. niet dat je er iets mee doet maar gewoon het gevoel van veel peekaas ..
rare capriolen uithalen is ook leuk .. niet dat je het ooit doet ..
maar het gevoel van vrijheid ..