De Nederlander kijkt positiever naar thuiswerken. Ook voor de periode ná de coronacrisis. Betekent dat een afname qua files in Nederland?
De periode voor de uitbraak van de coronacrisis was op de weg geen pretje. In de wintertijden stond je doordeweeks al zelfs vroeg in de middag in de file op een traject als Amsterdam – Den Haag op de A4. Het wegennet was oververhit, maar toen kwam de uitbraak van het coronavirus.
Thuiswerken
Opeens moest er een omslag gemaakt worden. Kantoorpersoneel ging massaal thuiswerken met veel legere wegen tot gevolg. Inmiddels zijn veel mensen weer op een ‘normale’ manier aan het werk. Het ene bedrijf gaat er anders mee om dan het andere. Zo zijn sommige firma’s nog voorzichtig en laten ze het personeel ook de komende maanden nog thuiswerken. Ook komt het voor dat het personeel bijvoorbeeld één of twee dagen in een werkweek naar kantoor komt. De overige dagen werkt men vanuit huis.
Het was even wennen, maar het lijkt erop dat thuiswerken is genormaliseerd. Dat blijkt ook uit een nieuwe inzicht van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Uit de laatste cijfers blijkt dat 45 procent van de Nederlanders blijft thuiswerken, ook als de crisis achter de rug is. Twee maanden geleden lag dit aantal nog op 25 procent.
Reizen
Inmiddels reizen we meer met z’n allen dan in het begin van de coronacrisis. Toch is het nog zo dat er 29% minder reizen worden gemaakt dan vóór de coronacrisis, waarbij 37% minder afstand wordt afgelegd. Het openbaar vervoer (OV) is en blijft de grote boeman in het geheel. De meeste mensen (84%) geven de voorkeur aan eigen vervoer, bijvoorbeeld de auto.
Minder OV, meer auto
Dit brengt ook meteen vragen naar boven. Meer thuiswerken betekent dat ellenlange files in Nederland verleden tijd kunnen zijn. Maar helemaal geen files is ondenkbaar met het toenemende aantal mensen die nu voor de auto in plaats van het OV kiezen. 46% kiest voor de auto in plaats van het OV. 14% stapt vaker op de fiets. Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen ook na de crisis voorkeur geven aan eigen vervoer. 34% stelt de auto te blijven gebruiken in plaats van het OV als de crisis achter de rug is.
grasvreter zegt
Ik had niet heel veel last van files, maar merk wel dat het nog steeds veel beter doorrijdt als voorheen. Vooral het bedrijventerrein afkomen. Mijn zwager werkt bij een klein ICT bedrijf, 8 man in totaal. Die hebben het plan om de kantoorruimte op te zeggen, en personeel extra te betalen om thuis een werkplek professioneel in te richten, omdat thuiswerken zo goed bevalt. Als ze kantoorruimte nodig hebben voor een middag ofzo willen ze dat huren, maar dan alleen voor die middag. Geen gek idee. Ikzelf kan zoiets niet, kan thuis geen laboratorium bouwen ;)
lekbak zegt
@grasvreter: in Brabant zijn genoeg mensen die gespecialiseerd zijn in thuis laboratoria.
VeniVidiVici zegt
@lekbak: de welbekende nachtapothekers.
20vtsport zegt
Ben ZO blij dat je zijn opmerking even toelicht. Ik denk dat echt niemand hem begreep…
Dutchdriftking zegt
Een van de weinige positieve zaken, we kijken nu eindelijk anders tegen werk aan. Hoe meer mensen er (gedeeltelijk) thuis kunnen werken hoe beter.
Rick-dos zegt
Het is iets dat de regering op verschillende manieren probeerde te stimuleren maar bedrijven en werknemers te bang voor waren. Een virus was nodig om de voordelen er van in te laten zien. Misschien zit daar op zichzelf ook al een les in.
Wellicht niet meer in problemen denken en vanuit angst redeneren maar voortaan vanuit kansen denken en het gewoon ondervinden.
padoempats zegt
Helaas de aard van het beestje. Lessen worden al gegeven sinds het begin van de mensheid gegeven, maar aanpassen blijft lastig.
jorden zegt
Als je werkkamer de vorm heeft van een keukentafel, hoe gaat een werkgever dan overtuigen om thuis te blijven?
Ik denk dat het uiteindelijk voor te weinig mensen prettig werken is, om de files te verminderen.
Robert zegt
@jarden: ik denk dat een werkgever hierin nog wel moet investeren. Een maat van me werd gedwongen om thuis te werken “en dus verlies je je recht op reiskostenvergoeding”, aldus z’n werkgever. Maar investeren in een fatsoenlijke bureaustoel, of in de noodzakelijke ICT voorzieningen, ho maar. Lekker thuiswerken, maar dan wel de eigen pc daarvoor inzetten door via teamviewer op de werk-pc inloggen. Nou nee, bedankt.
baklava zegt
Bevalt echt prima dat thuiswerken.
VeniVidiVici zegt
@baklava: Enige nadeel is dat je je eigen koffie op zit te zuipen i.p.v. van de werkgever.
baklava zegt
@venividivici: ik drink geen koffie dus dat scheelt
pomoek zegt
Toevallig hoorde ik gisteren iemand zeggen dat thuis werken voor haar eigenlijk “wonen op het werk” was geworden. Dat is in principe natuurlijk de valkuil van thuiswerken, even ’s avonds de mail checken eindigt soms in het tot 3 uur ’s nachts aan een project werken.
Dus mits werknemers, en werkgevers(!) zichzelf een beetje in de hand kunnen houden is prima!
karhengst zegt
Daarom is het ook erg belangrijk een aparte werkkamer te hebben waarvan je de deur tijdens het werken, maar vooral ook ná het werken dicht kunt trekken. En waar je bij voorkeur ook je telefoon uitgeschakeld in een lade kan leggen naast de zakelijk laptop. Mocht je geen gescheiden privé en werkapparaten hebben dan moet je ook gewoon de discipline hebben om je werkgever nee te zeggen en dat ze zich de volgende dag kunnen melden. Mails lezen moet je jezelf eventueel afleren. Maar ik kan me goed voorstellen dat zowel werknemers als werkgevers daar nog de nodige gewenning in moeten krijgen wanneer de situatie nieuw is.
sabrerator zegt
Ik werk zo’n twee dagen per week aan de keukentafel en ik heb werk dat eigenlijk nooit af is.
Mijn keukentafel bevalt me prima en ik kan mijn werk erg goed van me afzetten. Mail checken na werktijd doe ik niet, morgen is er weer een dag. Om 17:00 gaat de laptop dicht en dat blijft ie tot de volgende dag 08:30.
Mocht er iemand bellen op mijn zakelijke mobiel neem ik hem wel op als het een collega is, maar geef na 19:00 wel aan dat ik dat eigenlijk niet graag heb, tenzij echt dringend.
En dat werkt prima.
v60germany zegt
@pomoek: punt van een bepaald ontwikkelde arbeidsethos, als je het mij vraagt…
BMW Duitsland heeft bv de toegang na 20:00 om Remote te werken afgesloten. Dan krijg je vanzelf wel maat erin. Maar de evenknie is dan weer voorslagen volgens protocol.
Bij een grote organisatie kan dat werken, bij een gemiddeld mkb bedrijf dan weer matig.
Ik zie dan in de nabije toekomst weer tig trainers/coaches en aanverwant ontstaan om de valkuilen te begeleiden.
Zo maakt iedere crisis weer het tegendeel waar; mensen worden creatief.
kniesoor zegt
Kan niet in z’n algemeenheid spreken, maar in mijn geval is thuiswerken geen goede optie, te inefficient. Geloof graag, dat dat voor velen anders ligt, ik ben liever op kantoor met de collegae in de onmiddellijke nabijheid..
pomoek zegt
Deze discussie wordt vaak heel zwart-wit gevoerd. Ik denk dat alléén thuis werken inderdaad niet goed is, maar wat méér thuis werken is, en dat blijkt, voor veel mensen goed te doen.
lekbak zegt
Ik vind het een goede zaak. Het is al heel lang bekend dat je met een klein beetje minder verkeer de files volledig op kunt lossen. Niet iedereen hoeft dus thuis te blijven werken, slechts een klein gedeelte is al voldoende. Ik ben blij dat mensen inzien dat thuis werken vaak ook kan.
Nu moet de maatschappij nog het inzicht krijgen dat de volle 100% van kantoorbanen (soms noodzakelijk, soms niet) kwaad zijn. Als ze streven naar geen enkele administratieve baan hoeven we ook geen mensen meer te importeren om het veldwerk te doen. Scheelt files, maar vooral ook drukte op alle andere vlakken (woningen, milieu etc).
pomoek zegt
Volgens mij werk jij als schipper toch altijd thuis ;-)?
lekbak zegt
@pomoek: ik heb slechts twee keer per maand een woonwerk reis, maar ik ben echt niet zo gek dat ik echt op het schip ga wonen. Ik werk nu al 182 dagen keer 14/16uur per dag. Daar hoef ik niet persee 365 dagen van te maken…
karhengst zegt
“34% stelt de auto te blijven gebruiken in plaats van het OV als de crisis achter de rug is.”
Maar hoe kan dat dan? Het OV was toch dat perfecte vervoersmiddel wat automobilisten stelselmatig puur dankzij zware vooroordelen tekort hebben gedaan?
bruinwerker zegt
Ja, nee, ho eens even, nu komt het ons OV-reizigers niet goed uit. Dusss…