Het stroomnet wordt maximaal belast in Nederland en dit zorgt voor steeds meer problemen voor bedrijven. Onder andere elektrische auto’s zorgen voor dreigbrieven van netbeheerders.
Gek genoeg krijgen we bij autoblog wel eens het verwijt tegen elektrische auto’s te zijn. Veelal uit de hoek van mensen die belang hebben bij het succes van deze wagens en/of gerelateerde industrie. Het is dan ook big business, mede door de miljarden waarmee de overheid strooit. En iedereen mag natuurlijk opkomen voor de eigen overtuigingen of broodwinning.
In realiteit hebben we natuurlijk niks tegen EV’s en hebben we daar ook helemaal geen belang bij. Sterker nog, als er EV’s komen als de Porsche Mission X boven dit artikel, is dat alleen maar mooi. Er zitten alleen nou echter ook de nodige nadelen aan de elektrische auto. En het past natuurlijk niet om die niet te benoemen.
Een van die evidente nadelen is dat een EV niet op zonneschijn en rozen rijdt. Althans niet tenzij de benodigde stroom is opgewekt met zonnepanelen of door rozen te verbranden in een biomassa-centrale. De units slurpen gewoon energie. En die moet vloeien door het stroomnet.
Steeds vaker blijkt dat dit stroomnet tegen de limieten van haar capaciteit aanloopt. En dat is vervelend, als je 10 kilo biefstuk in de vriezer hebt liggen. Maar ook, als je een bedrijf hebt. Een betrouwbare (en goedkope) energievoorziening is immers een van de drijvers van econische activiteit en groei. En kwaliteitspublicatie het Financieel Dagblad, luidt wat dat betreft nu de noodklok.
Steeds meer bedrijven krijgen ‘dreigbrieven’ van de Netbeheerders dat zij meer dan de afgesproken hoeveelheid stroom gebruiken. Vroegah, was dat geen probleem. Als bedrijf kreeg je automatisch een nette iets dikkere rekening. Maar tegenwoordig staan er in de brieven keiharde dreigementen. Aangesproken bedrijven worden verwittigd dat als het nog een keer voorkomt, zij juridisch aangesproken zullen worden voor alle (financiële) gevolgen van overbelasting van het stroomnet.
Zakenman Eduard van Antwerpen doet zijn aangrijpende relaas. Op 17 januari heeft zijn bedrijf van 08:45 uur tot 11:45 uur 97 kilowatt stroom gebruikt. Dat was 9 kW meer dan de afspraak. Netbeheerder Stedin stuurde vervolgens de inmiddels gevreesde brief. Van Antwerpen geeft aan dat zijn bedrijf, dat waterzuiveringsinstallaties bouwt, een enorme kostenpost door schade aan anderen bij het overschreiden van het afnemen van een bepaalde hoeveelheid stroom, niet kan dragen. Vermoedelijk geldt dat voor veel bedrijven.
Maar, heb je het op het moment suprême in de gaten dat je te veel stroom vraagt? En hoe kan zoiets eigenlijk gebeuren? Van Antwerpen, ging op zoek naar de oorzaak. Bij zijn bedrijf met 50 werknemers, draaiden op het betreffende moment alle machines. Maar daarbij stonden er ook nog twee EV’s op te laden aan de laadpaal. Een ervan was een nieuw model dat extra veel vermogen vroeg. Zo kan ‘duurzaam’ gedrag je dus flink opbreken.
Het bedrijf wil vanwege belachelijk succes eigenlijk uitbreiden. Maar dat kan helemaal niet met het huidige stroomnet. Van Antwerpen zegt dat hij alternatieven onderzoekt. Uitbreiden met een fabriek in Amerika, waarbij dus potentiële werkgelegenheid wegebt. Eventueel een gigantische batterij kopen die buiten piekbelasting opgeladen kan worden, maar dat is duur en voegt in principe niks toe aan het product zelf. Of dan maar -jawel- een gasgenerator kopen. Maar ja, dat is dan weer niet bon ton natuurlijk als je ‘groen wil ondernemen’.
Het is inmiddels een wijdverspreid probleem, dat andere netbeheerders ook herkennen. Als korte termijn oplossing wordt gedacht aan ‘energiehubs’. Bedrijven op een industrieterrein stemmen dan hun verbruik af zodat ze niet allemaal tegelijk maximaal het net belasten. Rob Jetten heeft alleen hiervoor de subsidiepot al opengetrokken met 166 miljoen Euro. Maar er zitten veel bureaucratische haken en ogen aan. Wie betaalt wat? Hoe zit het allemaal juridisch in elkaar? Tot nu toe komt het niet van de grond. Bij Enexis alleen al liggen er 70 aanvragen. Maar de energiehub op Schiphol Trade Park, is tot op heden de enige die operatief is.
Er is dus nog het nodige werk aan de winkel. Of wellicht moeten we toch iets met waterstof proberen. Of benzine of iets dergelijks. Toch?
krisp zegt
Dus zet je load balancing op die palen, en daarmee is het probleem opgelost. Zo moeilijk is het ook weer niet.
En afspraak is afspraak, niet zeuren. Daarom bestaat er zoiets als gecontracteerd vermogen, oftewel een maximum wat in je contract staat.
JelmerS zegt
Laatst een artikel gelezen over het stroomverbruik door waterschap in Friesland. Door de natte winter hebben ze 9.6miljoen kWh extra verbruikt. Beetje jammer om dan te zeggen contract is contact als de boel onder loopt met alle extra schade
Flutterbear zegt
Beetje klagen dat je EV laad met 5-6ct/kWh. Laad die nieuwe moderne EV gewoon lekker ‘s nachts thuis. Ben wel benieuwd welke EV het betreft gezien de standaard 3x16A (11 kW). Uit mijn hoofd zit je boven de ton met hogere laadsnelheden.
arta zegt
Renault Zoe kan ook 22kW laden. 3x32A
Robert zegt
De zakenman is niet de enige. Goed twee weken terug kregen verschillende waterschappen het aan de stok met hun netbeheerder, omdat die laatstgenoemde van mening was dat ons land klaarblijkelijk beter kan overstromen, dan dat de gemalen ons natte voeten (en erger) besparen.
Zo bezien is een
kolengestooktstookolie aangedreven. stoomgemaal dan helemaal zo slecht nog niet, hè?pomoek zegt
Trollolololo…
jaapiyo zegt
https://www.youtube.com/watch?v=zmfRG8-RHEI
https://www.youtube.com/watch?v=4TnAKurylA8
pomoek zegt
Oh. Er is een joetoep filmpje. Nu ben ik overtuigd.
jaapiyo zegt
Boaaaaah. Je moet natuurlijk wel een beetje voorzichtig zijn met wetenschap ontkennen.
“The Climate Intelligence Foundation (Clintel) is an Amsterdam based not for profit organization that acts as a watchdog on climate science and climate policy. It was founded by emeritus professor Guus Berkhout of the TU Delft and award winning science writer Marcel Crok. Clintel published the World Climate Declaration in 2019, which is now signed by over 1900 scientists and experts. Among them two Nobel Prize winners in physics. In 2023 Clintel published the book The Frozen Climate Views of the IPCC in which we document serious errors in the latest IPCC report.”
https://m.youtube.com/watch?v=4TnAKurylA8
panam1 zegt
Nederland is zichzelf compleet kapot aan het maken door al dat achterlijke gedrag omtrent ‘vergroenen’ – stikstof wetten / Schiphol krimpen / bedrijven kunnen geen stroom meer afnemen / waar zijn ze in godsnaam mee bezig!
Robert zegt
‘Nederland’ heeft zichzelf kapot gemaakt door in een transitie naar duurzame energie consequent te kiezen voor het laaghangend fruit en de makkelijkste weg. Signalen vanuit de netwerkbeheerders, de industrie en de wetenschap werden of genegeerd of als selectieve waarheid opgepakt, al naar gelang wat het beste uitkwam. En wanneer niet vertroebeld door de veelheid aan lobbyisten die onze regeringen al decennia in hun ijzeren greep hebben.
En het mooiste is: we zijn hard op weg naar een nieuw, populistisch-rechts Kabinet wat struisvogelpolitiek tot norm gaat verheffen, en de rekening bij de burger en de toekomstige generaties gaat neerleggen. Elk volk krijgt z’n leiders die het verdient.
quincy zegt
Daar hoeft ons kabinet niet populistisch(-rechts) (het kabinet voor een formatie en zonder dat ze iets hebben laten zien zo noemen is trouwens net zo populistisch) voor te zijn hoor. Elke formatie van partijen zouden dat doen in ons land, omdat ze vooral bezig zijn met de volgende verkiezingen. Misschien dat bepaalde partijen op andere standpunten populistisch, maar ze doen helaas allemaal hetzelfde.
herve11f zegt
Wat is er nu zo verkeerd aan rechts? Het zijn echt geen nazi’s hoor. Net zoals links ook geen communisten zijn. Als men ineens een koerswijziging krijgt in de politiek, dan is dat altijd te wijten aan het faalbeleid van de voorganger of de malcontente van de bevolking.
Europa heeft vooral de fout gemaakt de boel zonder kennis van zaken op te dringen.
Ze komen hier nog wel op terug. Het zal niet lang meer duren.
ronnys zegt
Aan rechts hoeft niks mis te zijn, maar als ze bepaalde groepen en geloof als tweederangs burgers weg zetten de oppositie willen deporteren en de rechts willen opleggen wat ze mogen zeggen en de vrijheden van burgers willen inperken doet dat wel ergens aan denken.
herve11f zegt
Ik denk dat je nu echt wel aan het overdrijven bent door er enkele extreme standpunten van enkelen uit te halen. Deze bullshit heb je ook aan de linkerzijde waar men huizen wil onteigenen om vluchtelingen in onder te brengen.
Ik vind persoonlijk het huidig bewind al te ver gaan.
Black box in de wagen, cash geld afschaffen, etc. Alles zogenaamd voor onze veiligheid, maar niet meer of minder om totale controle te krijgen. Krijg je nog die “woke” waanzin erbij enkel door een schreeuwende minderheid opgedrongen maar door een zwijgende meerderheid verfoeid.
Ik weet dat men mij hier snel in een kastje duwt, maar massahysterie is gemakkelijk te creëren. Herinner je de Y2K bug nog? Bijna zaten we allemaal op een lege bankrekening want de bug zou alle rekeningen resetten. Dan die corona pest, stillaan komt uit dat het toch niet zo erg was,…
Dit was volgens mij toch allemaal onder linkse regeringen.
En als je zo rechts vergelijkt met nazi’s dan waarom links niet met Stalin. Dat was volgens mij ook geen koorknaapje, toch? Ik wil maar zeggen dat mensen zeer snel oordelen zonder door te denken.
Een sterke middenpartij is wat we nodig hebben dat kan bemiddelen met de extremen.
Enfin tot zover de politiek.
tenaci zegt
Netbeheerders moeten de ogen uit de kop schamen. Al decennia zie je dit aankomen. En maar op de handen zitten…..
kennone zegt
Niet alleen de netbeheerders, ook de doordrukkers van het zogenaamde groene gedoe. Iedereen aan de warmte pompen, elektrische auto’s en zelfs de fiets moet op batterijen. Succes met je stroomnet.
Richmond zegt
de fiets moet niet, althans niet van de doordrukkers. Maar het is er dus in Nederland fietsland dus verkoopt dat.
mashell zegt
Precies. Zoals TLN elk jaar een enorme fictieve rekening opstelt voor de overheid stuurt vanwege misgelopen omzet door file problematiek zouden stroomnet gebruikers dreigbrieven over aansprakelijkheid voor misgelopen omzet moeten gaan sturen aan netbeheerders vanwege het niet tijdig uitbreiden van de capaciteit.
Specht zegt
Hahahahahahahahaha. Ik vind mooi.
Ik spaar lekker door voor een V8 ipv een warmtepomp of zonnepanelen. :)
mcaa zegt
Verduurzaming is hard nodig maar de manier waarop dit wordt uitgerold is zorgelijk en belachelijk.
mcaa zegt
En een biefstuk hoort niet in de vriezer, einde is nabij.
aadzor zegt
Buurman heeft net een nieuwe leaseauto van Stedin. Rara wat dat is???? Een elektrische auto! Snappen jullie het nog?
mashell zegt
Dat is toch niet raar? Dat bedrijven als Stedin waar ze al jaren lopen te lanterfanten ook hypocriet zijn vond ik een logische combinatie.
Flutterbear zegt
‘S nachts is er ruimte zat op het net. Daarnaast kan je ze super eenvoudig laten stoppen met laden bij teveel vraag. Dit is vaak maar kortstondig.
grrrrrene zegt
Maar we moesten EV’s toch vooral met zonnestroom opladen overdag?
Netbeheerders moeten zich inderdaad schamen. Dit kon een kleuter nog zien aankomen, maar vooral niks doen. De politiek zelfde verhaal, die zitten lekker reactief te regeren op het pluche, maar vooruit kijken, ho maar. Een volgend kabinet mocht dit oplossen. Was geen actueel probleem.
Maar goed, over een paar jaar kan er een hoop veranderd zijn als we de veranderingen nu in gang zetten. Mijn netbeheerder wil in deze regio het net de komende 10 jaar overal verzwaren. Alle straten open, verdeelstations in de woonwijken verzwaren… Ik hoop dat ze meteen wat overcapaciteit aanleggen, je weet nooit wat we nog bedenken aan energieslurperij.
arta zegt
Dynamisch laden; problemen opgelost voor dit bedrijf. Misschien nog wat PV op het dak en dan is er helemaal niks meer aan de hand.
Er zijn wat groeipijnen en een transitie kost wat moeite, maar het gaat de goede kant op. Beetje extra st
Niet zo mopperen, maar kijken wat er wel kan schouders er onder en actie taxi.
banderas zegt
Ik ben pro EV (rijdt niks fijner dan dat) en pro duurzamen, maar het wordt er niet interessanter op. En daar baal ik van. We worden tot alles gemotiveerd met subsidies en niet lang daarna word je er door gestraft. Heb je als autobedrijf aardig wat laadpalen, word je dus ook weer gestraft. En het gaat niet alleen om het laden mensen, maar om het totaalverbruik bij een bedrijf.
pomoek zegt
Laten we maar stoppen met verduurzamen. Want het is een beetje lastig. En cheeseburgers. Of zoiets.
Ben blij dat we niet in oorlog zijn. Wat een mentaliteit.
MarcoM zegt
Ik sprak deze week iemand die een Kona van de eerste generatie heeft, bij Fastned kwam er niet meer dan 14 KWh uit de zuil, leuk he! Worden die ook al geknepen?