Onderzoek wijst uit: de Dutch Grand Prix was één groot succes.
Toen het plan geopperd werd om de Formule 1 naar Nederland te halen was er aan scepsis geen gebrek. Dat was niet allemaal onterecht, want er waren nogal wat obstakels die overwonnen moesten worden. Maar wonder boven wonder is de Dutch Grand Prix er gewoon gekomen. En het was nog een daverend succes ook. Kostelijk weer en Max die pole pakte en onbedreigd naar de overwinning reed. Het perfecte weekend voor de Max-fan. Die niet uitgeloot was.
De sfeer in Zandvoort was dus helemaal top. Het was nog wel de vraag in hoeverre de Dutch Grand Prix op andere vlakken een succes was. Om deze vraag te beantwoorden hebben de organisatie en gemeente Zandvoort een externe partij ingeschakeld, namelijk de Breda University of Applied Sciences.
Zij hebben tot op de bodem uitgezocht wat de “economische, sociale en maatschappelijke impact” van de Dutch Grand Prix was. Daar zijn we natuurlijk razend benieuwd naar. Gelukkig zijn nu de resultaten gepresenteerd. En wat blijkt? De Dutch Grand Prix was unaniem een belachelijk groot succes.
De onderzoekers hebben zowel de bewoners, de bezoekers als de ondernemers naar hun mening gevraagd en bijna iedereen was enthousiast. 90% van de bewoners was positief verrast en onder de indruk van het hele gebeuren. De bezoekers gaven een 8,9 voor de sfeer en een 8 voor de organisatie en de bereikbaarheid. Wie had dat gedacht?
Ook de ondernemers kunnen tevreden zijn. De Dutch Grand Prix heeft namelijk aardig wat geld in het laatje gebracht. In totaal is er door bezoekers €22,3 miljoen uitgegeven. Dan hebben we het dus over de extra uitgaven ten opzichte van een normaal weekend. Daarnaast waren er nog eens €22,2 miljoen aan extra bestedingen in de metropoolregio Amsterdam. Dit is meer dan verwacht, terwijl maar maar twee derde van de bezoekers op mocht komen draven.
Als wél alle bezoekers op waren komen dagen is het natuurlijk de vraag of de organisatie en de bereikbaarheid nog steeds een 8 hadden gekregen. Maar goed, laten we niet al te zuur gaan doen: al met al is het gewoon een positief verhaal. Op naar de volgende Dutch Grand Prix!
Voor de geïnteresseerden: hier het hele onderzoeksrapport.
joosstra zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
cloverleaf zegt
Het is dat ik uitgeloot was, anders was het nog wel even zeker 100 euro meer geweest!!!! #bigspender
maferick74 zegt
Hoeveel heeft de gasboringen Groningen eigenlijk opgebracht?
topcom zegt
@maferick74:Helaas hebben we alles uitgegeven aan de sociale zekerheid. Noorwegen heeft dat toch heel wat slimmer aangepakt.
Dickie zegt
De Noren hebben dat iets slimmer aangepakt inderdaad maar die hoeven het ook niet te delen met 15 miljoen mensen.
En ze zitten niet bij de EU dus die hebben ook geen miljarden aan Griekenland, Italië enz hoeven sponsoren.
tysson zegt
@maferick74: 417 miljard euro. Daarom is het ook veel te duur om een paar huizen te verstevigen.
mashell zegt
Een schokkende hoeveelheid…
cloverleaf zegt
@maferick74: er zit nog voor vele honderden miljarden aan gas in Groningen / Waddenzee. Dat we stoppen met boren omdat een paar Groningers scheurtjes in hun huis is onwijs dom!
We hadden vanaf dag 1 diezelfde Groningers moeten laten meedelen in de weelde. Als we nou zeggen dat 5% direct netto naar Groningen gaat wedden dat er dan veel minder tegenstand geweest zou zijn.
Nu gaan we gas importeren van onze Russische “vrienden” of we laten vloeibaar gas inschepen wat ontiegelijk duur is. Regeren is vooruitzien wordt wel eens gezegd….
Robert zegt
@cloverleaf: je maakt een denkfout die ik bij elke discussie over het Groningse aardgas tegen kom. Het gas wat ze in Groningen uit de bodem pompen is zgn. hoog calorisch, en is niet te vergelijken met het laag calorische gas uit Rusland.
Sterker nog, als je het Groningse aardgas onverdund naar de Nederlandse huishoudens zou sturen, zou je fornuis waarschijnlijk een gasvlam tot aan het plafond produceren en je combiketel uit elkaar doen klappen. Het Groningse aardgas is alleen geschikt voor grootschalige industriële toepassingen en bijvoorbeeld gasgestookte energiecentrales.
remmenisangst zegt
@RRRobert: Dit is precies andersom. Groninger gas is laag calorisch. Het gas uit de kleinere velden, Noordzee en Rusland is hoog calorisch waardoor dat gas bijgemengd moet worden met stikstof om geschikt te zijn voor de Nederlandse en noord Duitse apparatuur
mashell zegt
Groningers laten meedelen in de weelde? Dat lost toch de gescheurde woningen niet op? We hadden ze moeten evacueren naar Flevoland.
Dutchdriftking zegt
@maferick74: Genoeg om een kerncentrale te bouwen, maar die rekensom heeft men nog even niet gemaakt….
monsieurleloure zegt
Money makes the world go round .
soundgarden zegt
@monsieurleloure: does anybody have a problem with that? Yeah! My business, is my business, who’s guilty? Can i get a witness…
piedlourd zegt
Ja, daar was ook 26 euro van mij bij. Geniet ervan zandvoorters!
#goedvanmij
#jakjjkmijnou
#barmhartige sinasitaan
#jesuislebob
flyerbunch zegt
Hopelijk is er dit jaar nog meer feestvreugde! Nu alleen nog een kaartje vast krijgen. Doh!
Lewis gaat volgende week als de FIA de voorlopige resultaten van het onderzoek bekend maakt gewoon weer roeptoeteren. Volgens insiders bij Mercedes is het enkel voor de show om de FIA onder druk te zetten!
MarcoM zegt
Jaja, de “Zandvoortenaren” zelf krijgen niets, de horeca en gemeente hebben ervan genoten, de bewoners niets, noppes.
fmgarcia zegt
@marcomanta: Ach de gemeente snap ik wel. De horeca heeft daarentegen niet te klagen gehad.
mashell zegt
Degenen die hun woning verhuurd hebben aan mannen van middelbare leeftijd met oranje brillen zijn toch flink binnengelopen?
Henkie zegt
Genoeg bewoners die er flink mee verdient hebben hoor. Het huis verhuren voor dat weekend leverde aardig wat op.
z4coupe30si zegt
@marcomanta: hoeft ook niet. Al jaar en dag worden evenement georganiseerd. Sommige zijn leuk voor omwonende, anderen niet.
Vrijwel nooit was dit een probleem, maar bij F1 opeens wel.
Zelf heb ik niks met marathons bijvoorbeeld, maar mij hoor je niet klagen als de volledige stad waar ik woon afgesloten of moeilijk bereikbaar wordt. Ik krijg ook niks ‘terug’ ondanks dat mijn huis vrijwel onbereikbaar is in de tijd rond de marathon.
cloverleaf zegt
@marcomanta: werkgelegenheid? Belastingen voor de gemeente. Wat een domme onzin weer
MarcoM zegt
@cloverleaf: hoezo domme onzin, als inwoner krijg je niets, behalve “overlast”.
karhengst zegt
En hoeveel geld heeft het gekost aan voorbereidingen en allerhande veiligheidsmaatregelen? Hoeveel is er aan gemeenschapsgeld ingestopt?
Geld verdienen is makkelijk, winst maken is wat anders. En het grote geld wordt in de regel direct weggesluisd.
autodrop zegt
Tja, als je 9 euro voor een hamburger vraagt gaat het hard ja.
Joost zegt
“De Dutch Grand Prix was unaniem een belachelijk groot succes.”
Dat kan helemaal niet. Ivo Niehe had toch niets met de organisatie te maken? :)
potver7 zegt
De gemeente Zandvoort en diverse ander overheidsdiensten hebben vele miljoenen uitgegeven om dit feestje überhaupt mogelijk te maken. De horeca heeft in het weekend goed geboerd (om een paar weken later overigens weer keihard te klagen dat het écht niet langer kan met die coronamaatregelen – maar dat is ’n andere discussie), maar vergeet niet dat de rest van zakelijk Zandvoort natuulijk drie dagen lang weinig tot niets heeft verdiend.
En aangezien de Max-fans hun geld doorgaans maar één keer kunnen uitgeven, zijn er nu dus andere sectoren en/of regio’s waar bij elkaar 45 miljoen Euro mínder is uitgegeven.
Geld moet rollen, dat is goed voor de economie. Maar als de Breda University of Applied Science (overigens geen universiteit maar een hogeschool, voorheen de NHTV) het werkelijk tot op de bodem had uitgezocht, dan hadden we nu geweten wie er geprofiteerd heeft van het circus en wie juist niet, hoeveel kosten er gemaakt zijn en hoeveel van al die opbrengsten in de vorm van diverse belastingen en heffingen weer teruggevloeid zijn naar de overheid. Maar helaas, die T in de naam NHTV staat voor Toerisme, dus dan weet je meteen wat de insteek was van dit onderzoek. De vraag is dan nog een beetje wie het onderzoek betaald heeft, vermoedelijk niet de Stichting Duinbehoud, Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen of Rust bij de Kust.