De veiling van 230 oldtimers in Dordrecht is volgens de gemeente oneerlijk verlopen.
Hoe vaak maak je een barnfind van meer dan 200 auto’s in Nederland mee? Nou, nooit dus. Toch speelde dit unieke verhaal zich eind 2022 in ons landje af. En Nico Aaldering heeft er een serieus lekkere boterham aan overgehouden. Maar niet alle partijen zijn blij hoe de veiling heeft plaatsgevonden.
De gemeente Dordrecht spreekt over een oneerlijke gang van zaken als het gaat om de oldtimer veiling. Daarover bericht RTL Nieuws, aan de hand van een reconstructie op basis van interne stukken. Nico Aaldering was niet de enige die interesse had in de panden en auto’s. Overigens was hij wel de enige die interesse had in het complete zooitje. Dus twee panden en 230 auto’s.
Oldtimer veiling Dordrecht
Er waren vijf biedingen uitgebracht en Aaldering trok aan het langste eind. Een megadeal voor de ondernemer, want later verkoopt hij de panden en de auto’s voor 10 miljoen euro. Daarmee maakt Aaldering miljoenen euro’s winst. De collectie bestond uit onder meer een Lancia Aurelia B24 Spider en Ferrari 365 GT 2+2.
‘Geen eerlijke kans’
De gemeente Dordrecht is echter niet blij. Volgens de gemeente hebben de andere partijen geen eerlijke kans gekregen. Dordrecht bood samen met een autohandelaar op de panden en de auto’s. De handelaar had interesse in de voertuigen, de gemeente in de panden.
De handelaar en Dordrecht boden 850.000 euro op het bedrijfspand. Vervolgens kregen ze te horen dat ze waren overboden. Tot nu toe niks geks. Echter bleek later dat niet alle partijen precies wisten wat er nu te koop werd aangeboden. Daardoor spreekt Dordrecht over een incorrect biedingsproces. Het bod van 850k was voor één pand, terwijl er twee panden te koop stonden. Aaldering had wel op de twee panden en ook de auto’s geboden. Stichting Veritas was verantwoordelijk voor het veilingproces
Het schopt de gemeente Dordrecht tegen het zere been dat Ad Palmen, eigenaar van het geheel, mogelijk geld is misgelopen door het niet transparante veilingproces. Palmen had dementie en zat in een verzorgingstehuis. Hij is inmiddels overleden.
Dordrecht onderneemt geen stappen
Voor de gemeente Dordrecht blijf het bij een naar gevoel: er worden geen juridische stappen ondernomen. In mei 2023 kocht de gemeente alsnog het pand van Nico Aaldering voor 1,6 miljoen euro. Aaldering verdiende 800.000 euro aan de verkoop van het vastgoed.
Dutchdriftking zegt
Kortom, er heeft een ambtenaar zitten slapen en deze wil nu de schuld geven aan de slimme ondernemer welke wel wakker was. Veel Nederlandser gaat het niet worden.
waterisnat zegt
En dan de vuige framing dat het “om de zielige meneer Palmen helpen ging”, echt niet om de eigen incompetentie/roverij te verhullen hoor. Echt niet. En vervolgens ook de pers opzoeken om het idee van de “foute rijke ondernemers” even weer te pluggen, zodat er weer meer belastingen op de wel productieven kan worden gegooid.
Loek zegt
@dutchdriftking: ik moest lachen!
Dat je denkt dat de heer Palmen geld misloopt. Terwijl de reden dat de heer Palmen de collectie überhaupt uit handen geeft is dat hij dement (en dus nu overleden is) en niet meer normaal om kan gaan met zijn bezittingen. Tuurlijk joh! Er was hier maar één iemand op zijn tenen getrapt vanwege geld mislopen en dat is de gemeente zelf. Jammer joh.
Allison Burgers zegt
Waar lees je dat? Pas achteraf blijkt dus dat het proces niet transparant was. De gemeente geeft (als private partij) niet “de schuld” aan Nico Aaldering, maar heeft aan dat het verkoopproces (waar Aadering uiteindelijk aan het langste eind trok) onduidelijk was.
alfafever zegt
Eens. En daarnaast vind ik het niet raar om te verwachten dat er in een veiling duidelijk omschreven staat waar het precies om gaat.
Allison Burgers zegt
Precies. In de reconstructie van RTL staat ook dat alle andere partijen een klacht hebben ingediend.
Verder is het artikel water onder de brug, want dit dateert van eind 2022 en geen van de partijen heeft bezwaar aangetekend.
kniesoor zegt
Aaldering had z’n huiswerk misschien beter gedaan. Anders is het lastig te verklaren waarom hij wél wist, dat er twee stuks vastgoed in de boedel zaten en de gemeente Dordrecht niet.
rwdftw zegt
Of de gemeente wist het wel maar bood maar op één kavel.
Ad Palmen is geen geld misgelopen. Hij heeft geen familie meer dus alles zou naar de staat gaan. Aalderink heeft er goed aan verdiend en daar is hij een ondernemer voor.
dree16v zegt
Tja een ondernemer die het wint van een ambtenaar als het gaat om slim zaken doen, dat lijkt me niet echt nieuws…
mrrobot zegt
kont koe kijken
linkador zegt
Over een naar gevoel en Dordrecht, is het diezelfde ‘integere’ gemeente die de PFOS vervuiling van Chemours in de doofpot wilt en zijn eigen raadsleden plant te vervolgen?
AstonMartinDriver zegt
PFAS? Verder helemaal met je eens 👍
kerre zegt
Ja, die gemeente ja. Je zult maar in het (ramp)gebied wonen, waar die PFAS vrij is gekomen.
Allison Burgers zegt
Ja man. En in 1992 was de landelijke intocht van de Sint in Dordrecht en daar hadden ze gewoon Zwarte Pieten!!1!!
echt…
geelbarrel zegt
Huilebalken
potver7 zegt
Als het goed is wist de gemeente welke panden meneer Palmen in bezit had, en hadden ze dus even kunnen checken bij de verkoper welke er te koop stonden? Beetje raar… De verkopende partij is natuurlijk ook niet helemaal fatsoenlijk bezig geweest maar het argument van de gemeente (‘meneer Palmen is nu geld misgelopen’) is wel een heel hypocriete framing.
Meneer Palmen wist inmiddels van niks meer, de ‘erfenis’ ging naar de staat, dus meneer Palmen is helemaal niks misgelopen. Wat de gemeente betreft kun je vooral zeggen dat ze een stuk onroerend goed zijn misgelopen waar de gemeente misschien allerlei leuke plannen voor had. Daar hadden ze wat mee kunnen verdienen, terwijl de gemeente nu met lege handen staat. Maar zo bedoelen ze het vast niet…
tenaci zegt
Beetje sneue reactie van Dordrecht. En dan ook nog doen alsof je voor meneer Palmen opkomt. Hij zou mogelijkerwijs misschien wel geld misgelopen kunnen zijn. Sinds wanneer maakt gemeentes het ene kloot uit of iemand wel genoeg verdient aan verkoop van privébezit?
En nog even daargelaten: de manier waarop Nico Aaldering de veiling heeft aangepakt inclusief alle marketing eromheen zal de verkoop alleen maar opgestuwd hebben. Dat heeft hij zeker meegerekend in het bod dat hij heeft gedaan op de hele shebam. Alle respect voor ‘die andere autohandelaar’ maar tenzij dit Wayne Carini zou zijn geweest denk ik niet dat meneer Palmen hier slechter van is geworden.
Allison Burgers zegt
Heb je de reconstructie van RTL gelezen? Dordrecht wilde het pand kopen om te voorkomen dat er criminele zaken zouden gaan plaatsvinden. Voor die auto’s hadden ze een handelaar. Omdat het proces niet transparant was hebben ze eind 2022 een klacht ingediend bij de rechtbank. Overigens net als alle andere partijen m.u.v. Aaldering. Ze zijn er niet mee naar biten getreden. Dit is door een WOO-verzoek naar buiten gekomen. Gemeente heeft verder ook geen juridische stappen ondernomen.
Meneer Palmen is inmiddels overleden.
isleofman zegt
Wat een heerlijke deal van Aaldering. Het is hem van harte gegund wat mij betreft.
De ‘marktwaarde’ van het vastgoed verdubbelen in een paar weken ten kosten van de gemeente in dit geval is wel wat dubieus.
MarcoM zegt
Nico Aaldering is het gegund, je mag er van vinden wat je wilt, maar het blijft een sympatieke man die in zijn gallery in Brummen ook de gewone man vriendelijk te woord staat en altijd enthousiast over de verzameling praat. Ik ken andere personen die je met de nek aankijken omdat ze toevallig rijkdom in de schoot geworpen hebben gekregen.