Tesla bouwt auto’s, vlammenwerpers, drank en korte broeken. Maar waar moet je nu wonen als fansla? Wel, in dit Tesla huis natuurlijk.
Elon Musk gaat even door een lastige fase. De man leek enkele jaren lang helemaal niks fout te kunnen doen. Althans, hij deed wel allerlei gekke dingen, zoals een reddingswerker een pedo noemen enzo. Maar dat namen de fans allemaal op de koop toe. En rechtszaken deerden de Muskias ook niet. Vaak kreeg zijn leger advocaten hem zonder kleerscheuren weer de deur uit. Soms moest hij wat geld betalen of dingen terugnemen, maar dat gleed van de beste man af.
Dit jaar is wat roeriger en lastiger geweest. De koers van Tesla is bijna gehalveerd en de overname van Twitter is voorlopig een drama. In realiteit draait Tesla als bedrijf echter best goed. En met al dat geld op die bank van de verkoop van Tesla-aandelen, kan Musk vast wel weer een nieuw konijn uit de hoge hoed toveren.
In de tussentijd, kunnen de diehard fans schuilen in dit Tesla huis in Texas. Officieel is het overigens ‘gewoon’ een huis bomvol Tesla-spul, Tesla zelf heeft er niet voor getekend. Wel zijn er ontzettend veel zonnepaneeltjes van Tesla op het dak, zijn er drie stroomomvormers van Tesla en vijf Powerwalls, goed voor 67,5 kWh back up kracht.
De Tesla zonnepanelen geven het huis een unieke aanblik. Als je echter goed kijkt, dan zie je dat niet alle daktegels zonnepanelen zijn. De plekken waar deze liggen, zijn strategisch gekozen voor de meeste blootstelling aan de zon. De andere daktegels zijn ook van Tesla-makelij, maar zijn dus neppers. Hieronder zie je daarvan een schematische tekening.
De capaciteit van het hele systeem is 30 kW. Om voor de verwarming van een niet al te spectaculair vrijstaand huis in Nederland te zorgen, zou dat ongeveer voldoende zijn. Gezien het formaat van dit huis, zou er nog meer nodig zijn om zelfvoorzienend te zijn. Het huis staat in Katy, Texas, dat qua temperaturen een verrassend vergelijkbaar klimaat heeft met Nederland.
Over Nederland gesproken: Electrek beraamt de kosten van de installatie op ergens tussen de 385.000 en 550.000 Dollar. Voor de Tesla-goodies welteverstaan. De rest van het huis vergt een investering van nog enkele miljoenen. Doen, of toch maar een Range Rover huis?
Rudy zegt
In de winter wek je met een opstelling als dit (in Nederland) echt niet voldoende vermogen op zelfvoorzienend te zijn. Met een totaal vermogen van net geen 16kWh piek heb ik vandaag 7kWh opgewekt en zo’n 30 kWh verbruikt (warmtepomp…).
Grootste problemen van panelen en het Nederlandse klimaat / de beperkte hoeveelheid zon in deze tijd van het jaar. Als het salderen eraf gaan gaat we flink genaaid worden.
krisp zegt
Helemaal waar. Tegelijkertijd: over een jaar tijd wek ik met 10KWp aan panelen genoeg op voor mijn huis, warmtepomp en auto. Je hebt daar echt geen 30KWp voor nodig. Het salderen werkt dan best goed.
Maar inderdaad, als de salderingsregeling afgeschaft wordt…
potver7 zegt
Dat dus.
De Vereniging Electrische RIjders blijft maar roepen dat EV-rijders met zonnepanelen de auto gratis laden, maar vergeten er even bij te vertellen wat er in die andere 5 maanden van het jaar gebeurt. Nog afgezien van het feit dat die zonnepanelen ook niet helemaal gratisch zijn…
Flutterbear zegt
Klopt als een bus. Ongeveer 9 maanden rijd ik gratis en die andere 3 saldeer ik van de zomer, al kan ik het ook voor 16ct van het net halen. De zonnepanelen zitten gefinancierd in de hypotheek dus kosten hooguit een paar tientjes per maand. Gratiser geld bestaat niet.
sprankel zegt
Ervan uitgaande dat je een lucht lucht warmtepomp hebt (goedkoopste maar slechste rendement) zit je op een COP van 4 wat wil zeggen dat je met 30 kWh stroom 120 kWh warmte krijgt. Omgerekend naar gas is dat ergens 12m³ of hetzelfde wat ik vandaag in een slecht geïsoleerd appartement er heb doorgejaagd om het hier heel de dag op 20 graden te houden en dan reken ik het verlies van mijn gasketel nog niet mee.
Dat wil zeggen dat jij ofwel héél groot woont ofwel dat de isolatie serieus de wensen overlaat.
Wat betreft het salderen, de stroom die jij vandaag rond 12 uur van het net haalde koste 277,97/MWh, de stroom die jij aan het net geleverd hebt tijdens een hittegolf op 17/07 was om 12 uur 107,62/MWh. Dat is vrij typerend, als jou panelen vol aan het geven zijn doen die van de buurman het ook, prijsverschil word bijgepast door de buren die geen panelen hebben, dus ja sorry, je saldering fantasie is onbetaalbaar aan het worden.
Rudy zegt
Vrijstaande nieuwbouw woning, kortom geen vergelijk met een appartement.
Dat het salderen niet houdbaar is weet ik ook. Het ging mij er voornamelijk om dat het zelf zelfvoorzienend zijn in NL een zeer grote uitdaging is. In bijvoorbeeld Californië (of zuid Spanje) met veel beter weer is dat een stuk realistischer.
Habanero zegt
Mijn zoon heeft een gloednieuw Bijna-Energie-Neutraal huis, heel laag EP en echt niet supergroot hoor, met zonnepanelen, lucht/water warmtepomp en batterij. Zeg maar een ‘all inclusive’ van wat overheden en andere transitie-predikanten zo graag op maatschappelijke schaal willen zien. Wat een leugen, denk ik dan zo, energie-neutraal en zelfvoorzienend zijn. In de recente koudeprik zaten ze aan vele tientallen € per dag die toch nog van het net gehaald werd, want ja, zonnepanelen renderen slecht in dit donkere winterseizoen – én zeker met ijzel en lichte sneeuw. De zeer dure warmtepomp zelf in bedrijf krijgen is al één grote ellende geweest, delicaat en moeilijk instelbaar apparaat waar de meeste chauffagisten en loodgieters maar half de kennis voor hebben, gevolg: één weerstand sneuvelde meteen (met lange wachttijd voor wisselstukken nadien). Zelfs met al die isolatie en die investering in ‘state of the art’ verwarming blijft het zeer moeilijk om de basiszones in de woning tot 19-20°C warm te stoken. Voeg daar nog je wasmachine, droogkast, koelen, koken en een electrische auto aan toe en je betaalt je nog steeds blauw aan de energie-sector en netverdeler. Précies daarom is het te doen – iedereen in de electrische richting duwen om daarna massaal te graaien en mega-winsten neer te zetten. Het doet me denken aan de reclames van Reddy Kilowatt in de jaren ’70, waar mensen toen ook al in de richting van electrische accumulatie-verwarming gepraat werden om nadien in de kou te zitten vanwege de exorbitante verbruikskost.
Rudy zegt
Zit nu een dik 1,5 jaar in een nieuwbouw woning. Verbruik het eerste jaar was wel heftig. Voor een groot deel ook vocht eruit stoken wat je doet. Ziet het fors dalen dit jaar.
Verbruik met koude dagen zoals de afgelopen week is wel fors maar het op temperatuur houden is absoluut geen issue.
steephh zegt
@habanero
Ik woon nu ook enkele jaren in een redelijke nieuwe woning die bijzonder goed geïsoleerd is (maar waarschijnljk slechter dan de woning van je zoon) en kan niet onderschrijven wat jij zegt. Ja: op erg koude dagen ben je inderdaad wat meer kwijt. Daarentegen: deze écht koude dagen kunnen wij hier in Nederland én België op twee/drie handen tellen. Raar om je slechts daar op te focussen, terwijl we 365 dagen in het jaar kennen waarvan het overgrote gedeelte gematigd is.
Dat de woning zeer moeilijk warm te stoken blijkt, klinkt alsof er gekozen is (door de (project)bouwer voor een warmtepomp die te klein is voor de woning zelf. Daardoor moet deze constant op vol vermogen werken, waarbij het elektriciteitsverbruik dan ook geen feest is. Als het daadwerkelijk niet lukt om de woning op temperatuur te krijgen in deze dagen, dan lijkt het me verstandig dat je zoon (al dan niet mbv. buren die dit ook ondervinden) de bouwer hiervoor aansprakelijk stellen, want dit kan natuurlijk écht niet.
Dat er daarnaast een hoop gedoe is met het in werking zetten van de warmtepompen ligt eerder aan de installatiesector die er waarschijnlijk pas net mee is gaan werken, dan aan de techniek. In Scandinavische landen (waar het gemiddeld gezien veel vaker en langer kouder is dan hier) is de warmtepomp de way-to-go. Men verwarmt daar al tientallen jaren (!!!) met behulp van warmtepompen en problemen zoals jij die nu noemt kennen ze daar niet. De vergelijking trekken met meer experimentele vormen van verwarming ruim 50 jaar geleden lijkt me dan ook niet terecht.
Ik kan me goed voorstellen dat je bijzonder gefrustreerd bent over dat je zoon nu letterlijk in de kou zit, maar de techniek de schuld hiervan geven terwijl het in Scandinavië fantastisch werkt lijkt me niet de way to go. Richt je frustratie in plaats daarvan op installatiepersoneel dat te weinig kennis heeft over de techniek én op de (project)bouwer die zich er goedkoop vanaf wil maken met een ondergedimensioneerde warmtepomp..
Habanero zegt
Ik ken geen getallen, maar als die warmtepomp nog groter moet worden (nu al formaat van zeer flinke diepvriezer) kan je beter eerst je warmtepomp neerzetten en daarrond een huis bouwen ;-). Bovendien maakt het ding ook nog behoorlijk herrie, het is absoluut geen stil apparaat. Ik ga het merk niet benoemen om geen discussies te krijgen, maar het is zeker geen Bricomarkt-merk hoor maar een stevige Duitse naam in de verwarmingswereld. Hun gasketels destijds gingen vele decennia mee met niet het minste probleem. Wanneer de technische dienst bij de importeur van dit bedrijf gecontacteerd werd… vonden ze dit forse verbruik heel normaal…
steephh zegt
@habanero
Dat is niet de warmtepomp, maar het boilervat :) Die hoeft niet veel groter te worden, tenzij je een nóg grotere hoeveelheid warm water in één keer wil vragen (zodat heel gezin achter elkaar kan douchen of vullen van een ligbad).
Alles wijst er op dat er een ondergedimensioneerde warmtepomp is geplaatst, mede omdat zoals jij meldt de termperaturen niet gehaald worden. Een warmtepomp die niet berekend is om non-stop in vollast te draaien, is ten eerste niet goed voor de levensduur.
Non-stop vollast draaien verklaart ook waarom de geluidsproductie maximaal is (en daardoor storend). Overigens kan dat ook nog komen doordat installatie niet goed is uitgevoerd (resonatie, etc), waar ik ook niet van op kijk vanwege wat je eerder benoemde. Als laatste: een te lage COP door een te kleine warmtepomp zorgt daarnaast voor een relatief hoog elektriciteitsverbruik. omdat deze efficiënter is
Nogmaals: ik raad je jou / je zoon aan om toch eens een specialist naar de installatie te laten kijken en hier geen genoegen mee te nemen.
—
Laatste aanvulling: een iets lagere COP tijdens vorst (wat relatief gezien minder vaak voorkomt) uiteraard geen direct probleem, maar wel als een te lage COP een te grote periode bestrijkt. COP moet zo veel mogelijk aansluiten op de temperatuur die het meeste voorkomt. :) In NL/BE is dat nu eenmaal een relatief gematigde temperatuur.
banderas zegt
Sowieso kut dat je zelfs bij nieuwbouw nog een normaal dak krijgt en daar bovenop zonnepanelen. Intergreren in het dak zou wel echt wat ff mooier zijn. Jammer dat het zo duur is van Tesla, want de oplossing is top.
potver7 zegt
Dat is maar de vraag… Tuurlijk ziet het er mooier uit, maar in de praktijk blijkt dat ingebouwde zonnepanelen toch wat vaker in de fik vliegen. Ik weet niet of dat inmiddels is verholpen is, maar zolang dat niet zo is zou ik ze er lekker op laten monteren.
Sowieso ben je bij ingebouwde panelen de sjaak als die panelen op zijn: dan moet je maar hopen dat er nog/weer panelen in dezelfde afmetingen te krijgen zijn, anders kun je je hele dak opnieuw doen.
Wat me bij nieuwbouw het meeste opvalt is dat er vaak een paar paneeltjes op een groot dak liggen – gewoon het minimum om een bepaald energielabel te halen. Wil je er meer, dan betaal je een godsvermogen, en doe je het later zelf dan heb je dus verschillende panelen op je mooie nieuwe dak wat er niet uit ziet.
Donstil zegt
Kan mij eigenlijk niet voorstellen dat dit huis in Texas zonder Tesla spul “enkele miljoenen” kost.
Alles is van bordkarton daar, dit huis kost eerder $500k ofz.
Computer Freak zegt
Texas is voornamelijk houtskeletbouw. Gezien het klimaat daar een prima keuze, stuk duurzamer dan al dat beton en steen dat wij overal voor gebruiken. Met de huidige houtprijzen is het niet eens zo heel goedkoop meer om met hout te bouwen.
Bordkarton, ik neem aan dat je naar gipsplaten verwijst, is voor het interieur. Dat zie je in Nederland ook steeds vaker bij het interieur. Goed te isoleren en makkelijk voor de bekabeling. Een TV ophangen is met gips een heel stuk makkelijker dan met beton.
kerre zegt
Nou, veel plezier met het ophangen van een 65 inch tv aan een gips plaatje. Ik ga het niet doen in ieder geval..
AudiRS zegt
Als je toch weet waar je die wilt hangen houdt je daar toch rekening mee?
Ff een 18mm plaat erachter. Duh.
smijsie zegt
Echt geen enkel probleem. Zelfs met die ouwe plasma’s van tientallen kilogrammen niet. Gewoon de juiste hollewandpluggen erin en je kunt gemakkelijk iets van honderd kilogram ophangen aan een verticaal geplaatste gipsplaat.
O plaat zegt
Gingen Tesla fans niet vanaf nu Eloners genoemd worden? Dat was toch op Twitter beslist?
maarteno zegt
nee is alweer door Elon zelf geblokkeerd dat account…. 😉
Hawkeye72 zegt
Waarom niet gewoon dat hele dak vol….. Dan ben je zelfs in de Texaanse winter zelfvoorzienend en kan je ook je Rivian/Hummer/F150 Lightning nog een beetje knap opladen…..
theghost zegt
Heeft niet zoveel zin als er aan die kant van het dak geen zon komt he….
potver7 zegt
Uhm, dit dak is vrijwel vlak, Texas ligt redelijk zuidelijk, dus ook in de winter komt er op het hele dak wel zon hoor. Misschien niet pal naar het noorden, maar dan blijft er nog genoeg over.
En als je het plaatje goed bekijkt zijn ze wat selectief geweest. Lang niet alle dakvlakken met vergelijkbare richting hebben zonnepanelen. Er kunnen nog wel wat kW’s bij.
anthwan zegt
Bekijk de foto’s eens zou ik zeggen.
Het dak is vrij vlak, en aan gezien Texas 1 van de zuidelijkste Staten (dus de zon hoger staat dan hier) het wel degelijk zin heeft.
Ot. Ik lees niks over Tesla powerwall of andere accu systemen.
anthwan zegt
Kennelijk lees ik de tekst niet(goed) want er zijn wel degelijk power-walls aanwezig.
waterisnat zegt
Waarom is autoblog op de anti-Twitter trein van de subsidie-media/bureaucraten gestapt? Wat gaat er zo slecht bij Twitter sinds hij de eigenaar is? Alle dwangneurotische censuur communisten die blijven roepen dat ze weg gaan nu ze hun clownsworld niet kunnen afdwingen door een ander de mond te snoeren, en dan toch niet weg gaan?
Ik snap echt niet wat autoblog(redacteuren) het kan schelen.