Hoewel het aantal autodiefstallen zich sinds 2007 (na een forse daling) stabiliseert, zitten andere vormen van voertuigcriminaliteit in de lift. Zo blijft het stelen van airbags en navigatiesystemen populair, maar ook het klonen van auto’s vertoont nog steeds een stijgende lijn. Ook dit jaar wordt er weer een record gebroken, met tot nu toe 311 gevallen van klonen.
Klonen betekent kortweg dat je een gestolen auto de identiteit van een vergelijkbaar type aanmeet. Als eigenaar heb je aanvankelijk niets door, maar jouw gegevens (chassisnummer, kentekenbewijs etc) worden door een ander gekaapt. Op papier rijdt jouw auto, die wellicht nog steeds te koop staat, voor de belastingdienst al rond.
Uiteraard moeten de gegevens van jouw auto eerst worden onderschept, en daarvoor is een fysieke proefrit nodig. Zorg er dus voor dat je onderhoudsboekjes, kenteken- en overschrijvingsbewijs e.d. niet voor het grijpen liggen en je maakt het de potentiële dief al een stuk moeilijker.
De instantie die de statistieken bijhoudt is het Landelijke Informatiepunt Voertuigcriminaliteit (LIV). Eind 2009 telde het LIV 238 gekloonde auto’s, in 2010 waren dit er 297, en dit jaar zitten we dus al boven de 300. Zodra een auto eenmaal gekloond is, is het erg lastig om weer orde op zaken te stellen, omdat de stelende partij praktisch onzichtbaar is, maar jouw auto op papier al wel gewoon rond rijdt. En de belastingdienst is geen makkelijke partij die zomaar even wat schulden weg streept. Oppassen dus! Een aantal tips om klonen te voorkomen vind je hier. (via Telegraaf)
norge zegt
Als je auto gekloond wordt ,is de kloon toch ook jouw eigendom? Alleen de auto te pakken krijgen..
domi84 zegt
@norge: de kloon is dan overgeschreven naar iemand anders. Administratief staat jouw auto, de originele, dan ook niet meer op jouw naam.
Ik snap dan ook niet welke schulden de belastingdienst moet wegstrepen aangezien die voor de stelende partij zijn.
desoper zegt
@domi84: In dat geval kun je dus mooi belastingvrij rond-rijden en volgas langs flitspaaltjes op vlammen.
Als de belastingdienst moeilijk gaat doen, dan vertel je dat de (nieuwe) eigenaar zijn auto nog op komt halen.
Zoals @lincoln: zegt, de belastingdienst probeert altijd de schuld op een ander af te schuiven
lincoln zegt
je kan geen auto,s klonen ..
dat noemen ze “belasting ontduiken” ..
begrijp goed dat de belastingdienst het over klonen heeft ..
want dan klinkt het ineens als jouw probleem ipv de hunne ..
nooit intrappen ..
atakan zegt
Loool.
masterstig zegt
Kende dat helemaal niet.
appie zegt
In deze aflevering van Opgelicht word uitgelegt hoe auto klonen precies in z’n werk gaat.
http://www.opgelicht.nl/uitzending/2009/special-autokloon/
En dit is het vervolg op de uitzending over het klonen
http://www.opgelicht.nl/uitzending/2009/update-autokloon/