
Het is nog een prototype, maar Mercedes rijdt al rond met een solid-state accu.
Je kunt een Mercedes EQS een vormeloos ding vinden, maar aan de range ligt het niet. De EQS 450+ heeft een actieradius van 802 km en daar kunnen maar heel weinig EV’s aan tippen. De EQS heeft daarvoor wel een enorme 118 kWh accu nodig. Dat kan beter.
Mercedes is daarom begonnen met testen van een solid-state batterij op de openbare weg. Dit is de accu waar we al jaren op wachten. Onder meer Toyota en Honda zijn hiermee bezig, maar de Chinezen stomen ook al dergelijke accu’s klaar. Mercedes doet ook mee, want ja… Das Beste oder Nichts.


Mercedes is nu zo ver dat ze een prototype op de weg hebben met een solid-state accu. Deze heeft accucellen van het Amerikaanse Factorial Energy, waar Mercedes al jaren in investeert. Daarnaast heeft Mercedes High Performance Powertrains – die de F1-motoren bouwt – meegeholpen aan de ontwikkeling.
Het prototype werd vorig jaar al voorzien van de nieuwe accu, maar is nu klaar om de weg op te gaan. Volgens Mercedes heeft deze auto een range van circa 1.000 km. Dat zegt echter niet zoveel, als je de accucapaciteit niet weet. Die wordt niet vermeld, maar de solid-state batterij van Mercedes zou tot 25% meer range moeten hebben dan een vergelijkbare lithium-ion accu. Uitgaande van 1.000 km range kom je dan ook uit op 118 kWh.

Wanneer we deze accu in een productie-Mercedes kunnen verwachten? Daar doen ze nog geen uitspraken over, dus dat gaat niet op korte termijn gebeuren. Volgens BMW is die hele solid-state accu überhaupt nog niet zo interessant, omdat het simpelweg te duur is. Dat is misschien wel waar, maar dat geldt meestal voor nieuwe technologie.
Ook in de winter?
En hoe zit met de range in volle belasting.
Hoeveel range met een caravan erachter?
Totaal niet relevant op dit moment, geef dit nog 5 jaar en dan is het gemeengoed. De EV staat nog in de kinderschoenen en zal nog heel veel beter worden dan hetgeen wat we nu hebben.
@willemveenstra waarschijnlijk ook minder in de winter of met een caravan. Maar zelfs met een halvering van het bereik hou je alsnog realistisch ruim 500km over. Dat betekent dan (als je met je caravan 100 zou rijden, en natuurlijk ook niet de accu helemaal leeg rijdt of 100% vol laadt) dat je elke 4 uur even kwartiertje moet laden… Waar hebben we het dan nog over.
Dat is mijns inziens de winst van een theoretische bereik van 1000km. Voor woon werk verkeer of zomervakanties heb je het niet nodig, alleen met aanhanger of doorjakkeren richting de wintersport is het wel lekker, zelfs al heb je maar de helft van dat bereik.
De stroom in een solid state accu is anders dus wintertemperaturen hebben er geen invloed op. Ook is de range met volle belasting identiek, dus het maakt niet uit of je een grote caravan meeneemt of niet.
@mattr: Dat zou nog eens wat zijn, dat de range niet afneemt (met andere woorden: dat het verbruik niet toeneemt) als je een zware kar meesleept. Dan zou je uit het niets energie kunnen maken.
@mattr
Das de grootste onzin die je hier schrijft over dat een grote caravan of niet niks uitmaakt voor de range.
Extra gewicht betekent hoger verbruik dus automatisch minder range.
Je kan de natuurkundige wetten niet verdraaien.
Ik denk dat je het sarcasme is ontgaan… Die drammerige irrelevante vragen die vroegen om een onzin antwoord.
@mashell
Jij vindt het irrelevant maar eventuele toekomstige kopers vinden dat niet.
Zoals al aangegeven: dat is niet irrelevant zolang de laadtijden niet fors omlaag gaan zoals gepredikt door velen op dit medium als het om SS batterijen gaat. Daar was ik dus benieuwd naar, maar ik kan het nergens teruglezen in dit artikel: lekker belangrijk die 1000km, dat haalt mijn F11 op benzine in theorie ook als ik aan 1 stuk 90 rijd en zegt dus nagenoeg niets, maar hoe snel heb je weer een volle accu..?
Waarom stel je deze vragen? Omdat je het daadwerkelijk wilt weten of vooral omdat je een punt wilt maken dat het in jouw genoemde situaties minder is? Want dat weet ieder weldenkend mens die een elektrische auto heeft of overweegt wel hoor. Dus dat is geen issue. Dat kunnen kopers best wel inschatten hoe deze meet methode zich vertaalt naar eigen gebruik.
Vraag je dat ook bij elke ICE? Hoeveel is het verbruik bij volgas etc etc etc?
Reden dat het bij een ICE niet belangrijk is, behalve voor de portemonnee, is omdat je na 3 minuten knijpen weer een volle tank hebt… Ik was zelf vooral benieuwd naar de ‘supposedly’ toegenomen laadsnelheid, jammer dat Mercedes daar niets over meldt. Dat is voor mij de hoofdreden om benzine te blijven stoken, naast een leuke zescilinder onder de kap. Ik rijd net zo lief een EV als een viercilinder (of drie, god forbid), maar ik heb gewoon geen trek in geplande laadpauzes op lange ritten en duimendraaien bij een laadstation doordeweeks. Ik wil na 5 min gewoon weer 500km kunnen rijden: geen laadpalen in de omgeving en geen oprit en wens er qua mobiliteit niet op achteruit te gaan. Geen gekke eis… toch? Als die hindernis overwonnen is zullen 9 vd 10 zonder morren de overstap gaan maken.
Over 15 jaar lachen we ons rot, dat er in de jaren 20 van deze eeuw auto’s werden verkocht met soms maar 250-300 km rijbereik in de praktijk.
@Robert voor stadsautotjes, woon-werk verkeer of mensen die nooit op wintersport gaan (of hem als 2e auto hebben), is dat eigenlijk ook best wel prima toch?
Tuurlijk is dat prima, maar als je op termijn met een solid state die range kan halen en de accu maar de helft is van nu dan scheelt dat aanzienlijk in kosten, zowel van productie als gewicht
Waarom zou je meer accu willen meezeulen voor grote range als je het alleen gebruikt voor korte ritjes? Wij hebben een ICE en een EV, en ik pak bijna altijd die EV: snel, comfortabel, geen motor die warm moet worden en verbruik is dan ook nog eens peanuts..
@PunicaOase
Een solid state accu is een stuk lichter bij dezelfde capaciteit.
Verhoog je de capaciteit en hou je her gewicht gelijk met de huidife accu’s dan kom je een stuk verder.
Laadsnelheid kan is een stuk rapper en is ook veiliger.
Dat begrijp ik, maar mijn punt is: in veel gevallen is 300 km range voldoende, (dan kan je met solid state minder accu nemen voor die range), juist niet altijd maar die range verhogen: een EV met 300 km is voor het meeste gebruik voldoende..
Als het 300 echte km’s zijn dan kan ik dat nog best begrijpen.
Persoonlijk zou ik juist voor meer range gaan want dit is achteraf niet zomaar toe te voegen.
Hoe ziet het met schaarse grondstoffen voor deze accu? Over het algemeen ben ik meer voor de Toyota mentaliteit: Met de grondstoffen voor één volledig elektrische auto kan je ook vier plug-in hybrides een accu geven. Vervolgens kunnen die bij gemiddeld gebruik ook meer dan 80% van de kilometers elektrisch afleggen. In Nederland waarschijnlijk zelfs meer dan 95%.
@Dutchdriftking de PHEV heeft alleen onnodige features als een versnellingsbak en kardanassen, etc. Een EREV is een veel beter concept. En dan heb je ook altijd het volledige vermogen tot je beschikking.
Bijvoorbeeld de nieuwe M5, heel leuk die 700 pk op papier, maar daar kan je in NL dus 95% van de tijd geen gebruik van maken, en moet je het met slechts 200 pk doen. Niet slecht, maar wel behelpen voor zo’n dikke bak. De EREV heeft daar geen last van, en weegt ook nog eens veel minder. Win-win.
@audirs3: Neehoor, je hoef geen gebruik te maken van het volledige vermogen, maar het kan wel. En wanneer je aan het forenzen bent is zelfs in zo’n zware auto 200pk met instant koppel meer dan voldoende. Dan belast je als liefhebber ook niet de verbrandingsmotor op de korte stukjes, maar geen stress als je op vakantie gaat. Dat is pas win-win.
@Dutchdriftking Maar je zegt net dat je 95% van de tijd als EV rijdt. Dan heb je dus 95% van de tijd minder vermogen dan de meeste nieuwe lease auto’s. En als je wel veel gas geeft die 5% dan slaat plots een koude motor aan die ook direct veel toeren gaat maken. Echt niks is slechter voor een motor.
Kan je veel beter een EREV hebben. Daar slaat de motor pas aan bij lage accu spanning, en draait hij optimaal continue toerental. En dan rijdt je 100% van de tijd met vol vermogen. En de auto is veel lichter dan die 2,5 ton mastodont.
@audirs3 De M5 is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar neem nou de hybride varianten van de Golf en Passat. Dik 100km elektrische range, en ook gewoon een fatsoenlijke verbrandingsmotor. Ook op benzine zijn ze zuinig, en ook niet zo idioot zwaar. Dat is de toekomst totdat we in 5 minuten 500km kunnen laden met een betaalbare auto.
Dan kan je niet aan z’n verstand brengen want iedere phev is meteen een m5 omdat dit in zijn gewichtsstraatje valt.
Een simpel vergelijk heb ik wel met een toyota rav4 plug-in en een peugeot e-3008.
Wat formaat en prijs betreft vergelijkbaar.
De toyota weegt 1885kg en de peugeot 2083kg.
Dus het fabeltje dat iedere plug-in zwaarder is dan een vergelijkbare ev is niet waar.
Als ze correct gebruikt worden wel. Heb er zelf ook 1 gehad en reed enorm veel op elektriciteit. Maar ken genoeg mensen die een plug-in hebben gekocht voor de fiscaliteit en vervolgens nooit opladen om allerhande verschillende redenen.En dan is het ook verspilling van grondstoffen.
De allereerste airbag zat ook in de S klasse, en 17 jaar werd het verplicht op elke nieuwe auto.
Laten we hopen dat deze techniek niet zo lang nodig heeft om in lagere segmenten terecht te komen.
Helemaal mee eens, hoe sneller het bereikbaar wordt hoe lager de drempel.
Benieuwd wat dit voor het gewicht van de oto doet. Meen wel eens begrepen te hebben, dat een EV met enig rijbereik een accupakket van een kilo of 500 heeft. Nu dat een solid state accu zo’n 25% meer energie herbergt : kan je stellen, dat een solid state accu het gewicht van een EV bij een gelijk rijbereik met een kilo of 125 verlaagt ? Of is dat te kort door de bocht ?
Lijkt mij idd de nuttigste toepassing: minder gewicht, ipv meer range.. Je moet toch af en toe effe pauze houden..
Nee, dat is niet te kort door de bocht.
Maar… er lijkt een trend te zijn ontstaan naar het hebben van de grootste actieradius. Hoewel 400km voor mij echt helemaal genoeg is (op en neer naar Groningen, Eindhoven, Amsterdam en de kust kan ik er mee) zie je steeds meer auto’s met 500+ actieradius wat natuurlijk ook de prijs opdrijft. Ben dus bang dat de extra energie dichtheid wordt ingezet om de actieradius te vergroten maar niet om het gewicht te verlagen.
‘’ Dat zegt echter niet zoveel, als je de accucapaciteit niet weet. Die wordt niet vermeld, maar de solid-state batterij van Mercedes zou tot 25% meer range moeten hebben dan een vergelijkbare lithium-ion accu. Uitgaande van 1.000 km range kom je dan ook uit op 118 kWh.’’
Een elektrische aandrijflijn wordt niet opeens efficiënter als je de Li-ion accu vervangt door een solid-state accu. Het aantal kWh van deze solid-state accu zal dus zo’n 25% hoger liggen, terwijl deze hetzelfde weegt en/of even groot is. Daardoor kom je dus ook 25% verder.
Ik wacht op de Lexus met solid state, komt in 2026 als plugin en later als Bev, dus zal wel 2027, 2028 worden. Aldus Bestcarweb.jp