
Het is een soort traditie, lijkt het wel.
Vorige week werden we onplezierig verrast met het nieuws dat de Range Rover in driedeurs uitvoering, de SV Coupé, er definitief niet komt. Hartstikke zonde natuurlijk, want er zijn voldoende voetballers, rappers en vastgoedhandelaren die zich in zo’n chique bak willen vervoeren. Het gaat dus helaas niet door. Wie in een Range Rover wil pronken, heeft nog voldoende andere opties, maar dan heb je wel twee deuren extra. Die 999 exemplaren die gebouwd zouden worden, komen er dus niet. Daarmee zet Jaguar Land Rover een traditie voort van auto’s die toch niet of net even anders op de markt kwamen.
Jaguar XJ41 Prototype ’86
De Jaguar XJ-S heeft bijna zijn gehele carrière in de schaduw gestaan van de E-Type. Een beetje het Jordi Cruijf syndroom: een zeer goede voetballer, maar dankzij de stamboom wordt de vergelijking met Het Origineel altijd gemaakt. De XJ-S zou uiteindelijk erg lang in productie blijven. Dat was aanvankelijk niet de bedoeling. In de jaren ’80 was Jaguar al erg ver met de XJ41 prototype. Die auto moest de spirituele opvolger van de E-Type worden. Rond die periode kwam Ford in beeld bij zowel Jaguar als Aston Martin. Aangezien het met Aston Martin nóg slechter ging, werd er besloten de XJ41 als Aston Martin uit te ontwikkelen. Het resultaat werd uiteindelijk de DB7.
Jaguar XJ220 Concept ’88
Maar die Jaguar XJ220 kwam er toch gewoon? Eh, ja en nee. Toen de XJ220 gepresenteerd werd, was het de bedoeling dat het de ultieme supercar zou worden. De productie werd aangekondigd en klanten konden een aanbetaling doen. Het was de bedoeling om de XJ220 een 6.0 liter V12 mee te geven inclusief vierwielaandrijving. Dat ging echter niet door. Uiteindelijk werd er gekozen voor een V6 uit de een MG Metro met dubbele turbo en enkel achterwielaandrijving. Dankzij 550 pk hoefde je niet te klagen over snelheid, maar de prestige van een V12 ontbeerde de XJ220.
Jaguar XK180 Concept ’98
Die gekke E-Type bleef maar knagen bij de Jaguar fans. Ondanks dat Jaguar fraaie auto’s als de XJ-S en XK8 in de showrooms had staan, bleef men vragen om een nieuwe E-Type. Het probleem voor Jaguar was dat het erg lastig was om een businesscase rond te maken. Met de XK180 liet Jaguar zien dat ze absoluut in staat waren om dergelijke auto te maken. De XK180 was een verjaardagscadeautje voor 50 jaar Jaguar automobielen. De ‘180’ stond voor de maximum snelheid in mijlen. Er waren diverse productieplannen, maar Jaguar trok op het laatste moment de spreekwoordelijke keutel in. Gelukkig zijn er wel een paar bedrijven die een degelijk koetswerk maken die je op een XKR kunt overzetten.
Jaguar F-Type Concept ’00
Met de F-Type concept in 2001 toonde Jaguar aan dat ze wel degelijk plannen hadden om de E-Type nieuw leven in te blazen. De F-Type leek in veel opzichten op de XK180, maar was iets minder exotisch. Zo lag er geen supercharged V8 onder de kap, maar een relatief eenvoudige 3.0 V6 uit de S-Type. Met de F-Type leek het dan eindelijk te gaan gebeuren, maar op het laatste moment ging het hele project niet door.
Jaguar XKR-R ’01
De Jaguar XKR kon altijd rekenen op dezelfde kritieken: erg snel, luxe en stijlvol. Alleen ontbeert het de auto aan scherpte die een Porsche 911 bijvoorbeeld wél weet te bieden. Dat was een bewuste keuze, want Jaguar was achter de schermen bezig met heftigere versies van de XKR. De motor kreeg niet zozeer meer vermogen (nog steeds 400 pk), maar met name het onderstel en de remmen werden aangepast. Ook kreeg de XKR-R een handbak (uit de Dodge Viper) en sportkuipen. Volgens Jaguar kon de auto zo in productie. Later kwam er een XK-RS concept die qua gedachte er veel op leek. De uiteindelijke XKR S zou een teleurstelling blijken (een speciaaltje met iets grotere velgen). De reden is vrij logisch: de tweede generatie XK stond al te trappelen om het stokje over te nemen.
Jaguar B99 Concept ’11
Toegegeven, hier kon Jaguar Land Rover weinig aan doen. De Jaguar B99 Concept was een briljante ingeving van Bertone. De nieuwe generatie XJ was namelijk niet bij iedereen geliefd. Wat heet: bij introductie kon de auto rekenen op een enorme lading kritiek. Uiteindelijk moeten we concluderen dat het design de tijd nodig had om te rijpen. Bertone wilde die tijd niet nemen en kwam met een eigen interpretatie. Hun idee was om een een exclusieve serie te bouwen náást de nieuwe XJ. De auto was behoorlijk productierijp, maar Jaguar vond het geen goed plan.
Land Rover DC100
Land Rover heeft natuurlijk zijn bestaan te denken aan de originele Land Rover die wij later ‘Defender’ zijn gaan noemen. De auto is dusdanig lang in productie geweest, waardoor het telkens lastiger werd om een opvolger te ontwikkelen. Mercedes wist nog voldoende financiële en technische reserves te vinden om de G-Klasse in leven te houden, maar dat lukte helaas niet voor de Defender. Daarom kwam in 2011 de DC100 Concept uit om te laten zien waar de nieuwe auto op zou gaan lijken. Het was de bedoeling dat de auto de Defender relatief snel zou opvolgen. In plaats daarvan werd de productie van de Defender nog ietsjes gerekt en later gestaakt. Een opvolger schijnt onderweg te zijn, maar met JLR weet je dus niets zeker.
Jaguar CX-75 ’13
Zo nu en dan maakt jaguar een supercar en de CX-75 was er om aan te tonen dat Jaguar het nog steeds niet verleerd was. De CX75 werd ontwikkeld in samenwerking met het Formule 1 team van Williams. Het was de bedoeling dat er 250 exemplaren van gebouwd zouden worden. Dankzij de impact van de kredietcrisis en de hevige concurrentie van Porsche (918 Spyder), McLaren (P1) en Ferrari (La) besloot Jaguar het toch niet te doen. Wel kreeg de auto een bijrol in de James Bond-film Spectre.
Range Rover SV Coupé ’18
Het leek zo’n goed idee. In een tijd dat SUV’s en crossovers de trend bepalen en de verkoopstatistieken aanvoeren om een met de ultieme SUV te komen. Terwijl Bentley (Bentayga) en Rolls-Royce (Cullinan) concurrenten op de markt brengen voor de Range Rover, kon Land Rover aantonen hoe je een écht luxe 4×4 maakt. Helaas durfden ze op het laatste moment het toch niet aan.
De CX-75 vond ik zo jammer toen, was echt een prachtige auto die in proportie was.
@flatsixx: Ik stond vorige week nog met Julian Thomson over de CX75 te praten (het was zijn project bij JLR) die zichbaar aggressief werd van het feit dat JLR ‘de ballen’ niet had om de wagen op de markt te zetten, terwijl het, vooral terugkijkend, erg goede timing was voor Jag.
Schijnbaar komt dat daar vaker voor, wat de bovenstaande lijst ook wel doet vermoeden.
@flatsixx: Ja, eeuwig zonde! Het was zeker voor hypercarbegrippen een erg fraaie auto!
Ik zou graag een lijst zien met alle Alfa’s die er niet zijn gekomen. Maar dat duurt wel even voordat de volledige lijst is gemaakt.
@daihatsucuore: Staat genoteerd! Mochten er meer verzoekjes zijn, dan horen wij dat graag!
@willeme: doe maar VW. Daar kan je dagenlang mee zoet zijn!!!!
@schreute01: maar vervolgens interesseert het niemand wat?
@gasskaas: Dat blijkt helaas niet uit de cijfers … :-D
@willeme: die van alfa heeft toch echt meer likes dan die vw reactie?
@gasskaas: Klopt. Dat is de ‘Vocal Minority’. De mensen die veel reageren hebben vaak een afwijkende mening. Die hebben allemaal specifieke voorkeuren en ‘liken’ dat ook.
Als ik kijk naar hoe goed de artikelen gelezen worden, valt het echter vies tegen. Dan is het voornamelijk Duits spul wat populair is. Het is een beetje als met de Honda S2000 en TVR Griffith. De puristen die het écht leuk vinden lezen, reageren en liken dat soort dingen wel, maar dat is een zeer klein percentage (minder dan een half procent schat ik zo).
@willeme:
Tja, Nederlanders rijden Duits, of willen eigenlijk graag Duits.
Diegenen die dat nou juist níet willen, worden toch wat raar gevonden. Aziatisch kan dan ook wel, maar voor mij is het allemaal rationele eenheidsworst.
Het zal wel aan mijn opvoeding met Britse en Franse auto’s liggen, maar op mijn oprit of parkeerplek heeft nog nooit een Duitser of Aziaat gestaan en zal er ook nooit komen.
Dus ik zie die artikelen over raar Brits (en Italiaans, Frans, Zweeds en ander spul) erg graag komen, dus blijf ze alsjeblieft schrijven voor die paar liefhebbers van échte auto’s.
Van die auto’s die door mannen met baarden die Graham en Cyril heten tussen de koppen thee met melk door in een schuur in elkaar geklust worden, waarbij enige olievlekken in het tweed jasje niet te voorkomen zijn!
Ik blijf die B99 geweldig vinden.
Het was denk ik wel nodig dat het Jaguar design duidelijk de 21e eeuw ingesleurd moest worden, maar persoonlijk vind ik die radicale breuk met het verleden net iets te groot.
Als je dan ziet dat Land Rover en Range Rover er wel in slagen hun ontwerpen enorm te moderniseren en die tegelijk een zeer duidelijke evolutie te laten zijn van de voorgangers, is het jammer dat dit bij Jaguar niet het geval is geweest.
@willeme: Renault heeft ook paar schitterende concepts gebouwd waar uiteindelijk alleen de naam van is gebruikt. (Ook paar minder schitterende trouwens)
@eklasse: Daar zat ik laatst ook al aan te denken! Bijna alle namen die ze gebruiken, waren oorspronkelijk compleet andere concepts. Gaan we binnenkort wat mee doen, uiteraard met de nodige credits ;-)
Jammer van de B99….. topdesign
TVR was een leuke vervanger voor de E-type.
Grappig nu ik de B99 weer zie doet hij me denken de Volvo s90 van voren.
Gaaf lijstje met schitterende wagens. Ik baal zelf nog altijd van de remake van de Audi Sport quattro welke uiteindelijk niet door ging.
Die DC100 lijkt globaal toch aardig op de gecamoufleerde Defender waar Land Rover op dit moment mee aan het testen is. Misschien komt de DC100 er uiteindelijk toch? Ik zou het persoonlijk niet erg vinden.
https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s–VNXxzuDk–/c_scale,f_auto,fl_progressive,q_80,w_800/eu2ul92gq0ngwuroeikq.png
Geinig die XJ41 prototype. 8 jaar eerder hadden ze namelijk een behoorlijk vergelijkbaar model, XJ Spider Concept:
https://www.classicdriver.com/en/article/cars/classic-concepts-1978-jaguar-xj-spider-pininfarina
Eigenlijk fraaier en moderner dan de XJ41 Prototype..
Jaguar RD6 is ook wel een gaaf concept van Jaguar. Oke, uiteindelijk is de S-type daar uit voort gekomen, maar die heeft bij lange na niet het HotRod / Custom gevoel wat het concept wel had:
https://www.conceptcarz.com/images/Jaguar/2003_jaguar_r-d6_concept_03.jpg
@Rob: Twee jaar eerder presenteerde Jaguar een concept met een vergelijkbaar frontje. Maar dan op een langere neus:
https://www.conceptcarz.com/view/photo/68530,4126/2001-jaguar-r-coupe-concept_photo.aspx
De R-Coupé is mijn favoriete Jaguar concept van de afgelopen 30 jaar. Wat een prachtige verschijning!
Die B99 van Bertone, een betere opvolger voor de XJ6/12 Series I, II en III kan ik me niet voorstellen, die Bertone weet in dit ontwerp donders goed neer te zetten wat een Jaguar Saloon een Jaguar Saloon maakt.
@desjonnies:
Ben ik het eerlijk gezegd niet mee eens.
Jaguar heeft eigenlijk altijd mooie en echt andere opvolgers gehad in deze klasse. Heb het lijstje al eens eerder opgenoemd, maar: SS-Saloon – Mark I – XJ series I – XJ40. Dat vind ik persoonlijk een fraai lijstje. En elke keer weer een vernieuwend model.
Sinds de XJ40 is de plaat echter vast blijven hangen. Telkens weer een jaartje strakgetrokken. Niet dat het lelijke wagens zijn, maar de sjeu was er wel af. Met het huidige model hebben ze eindelijk weer iets nieuws en nog altijd des Jaguars: goede motoren, prachtig interieur en nog altijd de mooiste in zijn klasse.
Vind het Bertone concept vooral meer van hetzelfde.
bentle gemaakt door nestle?
De Land Rover Llama kan er ook nog wel bij, voorstel voor een lichte vrachtwagen voor het Britse leger.
http://www.dunsfoldcollection.co.uk/img/gallery/land-rover-llama-v8-prototype-1/large/1.jpg
Deze oudere dikkere Land Rover is ook gaaf:
http://www.dunsfoldcollection.co.uk/img/gallery/127-prototype-turbo-diesel-35cwt/large/1.jpg
Leuk stukje. Mis alleen het jaar van de Defender concept.
De XF concept mag ook wel in dit lijstje. Okee, de XF kwam er, maar in plaats van een Engelse Maserati Quattroporte kregen we een grote sedan met een neus die bij Lexus afgekeurd was voor de GS. Met de facelift werd een en ander een beetje recht gezet en werd het een fraaie auto. Evengoed nog steeds niet zo spectaculair als wat de concept voorspelde…
Als je zo leest welke projecten ze zoal afschieten, dan is het nog een godswonder dat de F-type wel in productie is genomen…