Ja, na alle Covid-perikelen beleefde ook de TT Isle of Man zijn terugkeer. Maar het is bijzonder lastig of we nu moeten spreken over een succes. Want de gevaarlijkste motorrace ter wereld maakte zijn naam opnieuw waar.
Tellen we even mee? De Britse Supersport-rijder Mark Purslow (29), de Noord-Ierse veteraan Davy Morgan (52), de Brit Roger Stockton (56) en zijn zoon Bradley Stockton (21) en tot slot ook nog de Fransman Cesar Chanel (39). Vijf heren. En allemaal zijn ze niet meer onder ons. Hoewel het voor de familie natuurlijk een grote klap is om te verwerken, blijkt de organisatie van de TT Isle of Man er niet veel bekendheid aan te geven.
Op eigen risico
Natuurlijk: meedoen aan de gevaarlijkste motorrace ter wereld is op eigen risico. Het is niet voor niets de ‘gevaarlijkste motorrace ter wereld’. Maar vijf doden tijdens een event is uitzonderlijk. In 1989 overleden er eveneens vijf TT-deelnemers (Tourist Trophy). Het jaar 1982 was een uitzondering. Toen vielen er voor de verandering geen slachtoffers. In 1970 lieten zes deelnemers het leven, dus het kan nog gekker.
Bijzonder eiland
Sinds 1907 zijn er al 265 doden gevallen op het stratencircuit waar rijders soms wel snelheden halen van dik 300 km/u. De TT Isle of Man vindt plaats op het gelijknamige eiland in de Ierse Zee. Het is een piepklein landje. Het maakt ook geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk en ook niet van de Europese Unie. Eigen land, eigen regels dus. Voor de inwoners van het eiland – Manx geheten – is de TT Isle of Man onderdeel van de opvoeding, maar toch komen de meeste rijders van buiten het eiland.
Gemiddeld 214 km/u
Een rondje Isle of Man is niet te vergelijken met een rondje Zandvoort. Een rondje over het eiland is namelijk 66 kilometer lang. Deelnemers doen daar ongeveer 20 minuten over. De snelheden liggen ongelofelijk hoog. Michael Dunlop haalde ooit een gemiddelde van 214 km/u. En dat tussen dorpjes door, met akelige stoeprandjes en muurtjes. Die geven niet mee.
Economisch verantwoord
Toch is het evenement een groot succes. Want jaarlijks – even buiten Covid-tijden om – komen er ongeveer 40.000 tot 50.000 bezoekers op af. Het is dus een belangrijke inkomstenbron voor de lokale economie. De motorrijders die deelnemen doen dat bewust. Ze zijn zich bewust van de risico’s en worden niet verplicht om deel te nemen. Wie de ronde zonder kleerscheuren aflegt, krijgt eeuwige roem. Wie valt, krijgt vaak een gedenkteken als beloning. Het is letterlijk de dood of de gladiolen. De Brit John McGuinness, 23-voudig TT-winnaar, vertelde ooit: “Niemand zet een pistool tegen je hoofd, je hoeft het niet te doen.”
Sterren aan de hemel
Dus ja, business wise is de TT Isle of Man een geslaagd evenement, want veel toeschouwers en inkomen voor de Manx. Maar op ethisch niveau kun je er vraagtekens bij zetten, hoewel deelnemers er wel bewust voor kiezen om te racen over het eiland. Juist die combinatie – die van plezier en het loeren van de dood – maakt dit evenement bijzonder en waarschijnlijk zo populair. De editie van 2023 is overigens al aangekondigd: van 29 mei tot 10 juni. Hoogstwaarschijnlijk verschijnen er dan ook weer een aantal nieuwe sterren aan de hemel.
Fotocredit: Isle of Man TT Races | Facebook
berlinetta zegt
Nooit geweten dat het een apart land is. Ik dacht altijd dat het bij Engeland hoorde.
OT: natuurlijk is het vreselijk dat er 5 mensen het leven hebben gelaten. Maar het waas hun eigen keuze om mee te doen en ze kenden de risico’s. Maakt het niet minder erg, maar het is ook geen reden om de race dan te verbieden.
Robert zegt
@berlinetta: soms moet je de mensheid tegen zichzelf in bescherming nemen. Dat is nou eenmaal de tijdgeest en, in alle eerlijkheid, kan ik me er ook wel het e.e.a. bij voorstellen.
pomoek zegt
Niet normaal. Snap dat je bij dergelijk nieuws het niet hebt over de winnaars van een race.
ghengiskhan zegt
Op ethisch niveau kun je er je vraagtekens bij zetten? Wat is dat nou voor flauwekul? Zoals je zelf al in de volgende zin zegt, de deelnemers kiezen er zelf voor. Er zijn nog maar weinig manieren om legaal aan de rubberen-tegels-maatschappij te ontsnappen, dit is er 1 van. En inderdaad, het is gevaarlijk. Maar wat voor ethisch dilemma dient zich daarbij aan? Stierenrennen in Pamplona, ja, dat is een ethisch dilemma. Want niet alleen de deelnemers lopen gevaar, de stieren ook. Alleen is het sterfterisico voor de stieren 100%, niet voor de deelnemers. En de stieren is niets gevraagd.
HZW zegt
Vader en Zoon Stockton waren een zijspan duo, dat had ik gelezen dat ze omgekomen waren.
panam1 zegt
Welke Woke sneeuwvlok heeft dit geschreven???? Ethisch niet verantwoord…..misschien dat er gewoon nog heel veel mensen zijn die wat moois van hun leven willen maken, ipv afstand stukjes pennen voor een blog uit de veiligheid van je woonkamer. Man man man, allen zijn meerderjarig, weten dat die race/rit de laatste kan zijn van hun leven, en allen stappen ze zelf op.
lpgbarrel zegt
Tja Autoblog / Brommerblog kan dit moeilijk verheerlijken.. Maar het is wel een spectakel een rondje Isle of Man! (Mits het goed gaat)
alassad zegt
Doe es rustaaagh. Bij elke edition weet je dat er van tevoren doden gaan vallen… dus dan is het per definitief een ethisch vraagstuk of je het door zou moeten willen laten gaan… dat is niet ‘woke’ oid, maar gewoon logica
pomoek zegt
@panam1: euh, jij leest wat deze afstand(?) stukjes pennende autoblog meneer schrijft. Hij maakt tenminste nog content, jij bent in dit verhaal slechts consument. En dat gezegd hebbende: wat is er woke aan wat hij heeft geschreven?
Inderdaad mag ieder persoon met zijn leven doen wat ie wil, mij een biet. Als die persoon als doel in het leven heeft om op zijn 21e op een driewieler over een eiland in de Ierse zee met 200 km/h te razen: Veel mij mag je. Als dat je leven mooi maakt. Bel ik ondertussen de jury van de Darwin awards wel.
harrie zegt
Vroeger had je gladiatoren gevechten ter vermaak, nu kan je kijken hoe men zich te pletter rijdt in een motorrace.
Onder dat dunne laagje ‘beschaving’ is er echt niet zoveel veranderd.
Wellicht kunnen we de race vervangen door een sarcastaball toernooi op het eiland. Veel veiliger en toch een leuk uitje voor echt iedereen.
vaillant zegt
Ja, laten we alles wat we zelf eng vinden voor iedereen verbieden…
pomoek zegt
@vaillant: niemand heeft het over verbieden. Maar ja. Als ik het eng vindt mag het wat mij betreft verboden worden.
dave130r zegt
Inderdaad, laten we maar ook meteen berg beklimmen, diepzee duiken, parachute springen/base jumpen en bungee jumpen gaan verbieden 😖
Ik volg het road racen al jaren, ben ook een keer afgereisd naar Noord Ierland om een race bij te wonen.
Die mannen weten dondersgoed wat de risico’s zijn, als het veilig had geweest hadden ze er waarschijnlijk nog niet eens aan mee gedaan.
bmwpowerm5 zegt
Peter Hickman BMW de grote winnaar dit jaar
kniesoor zegt
Potentiële deelnemers rustig voor zichzelf laten beslissen of ze daar mee willen doen (of niet).
mc96 zegt
Ik vind deze races niet meer van deze tijd. Iedere auto of motorcoureur neemt een zeker risico als hij of zij deel gaat nemen. Dat is prima. Het leven hoeft niet vrij te zijn van risico’s. Maar met snelheden van meer dan 200 km/u tussen stoeprandjes, lantaarnpalen enz gaan racen is meer dan risico nemen. Het is waanzin. Het normaal vinden dat bij iedere editie vijf mensen verongelukken vind ik enorm cynisch.
bietje zegt
Er zijn ontzettend veel mensen die er een genoegen in scheppen om uit een perfect functionerend vliegtuig te springen… en tòch vallen er verbazingwekkend genoeg ieder jaar weer doden bij.
Gaan we dat ook verbieden ?
BASE-jumping, cliff-diving… Parijs-Dakar, Red Bull X-Fighters freestyle motorcross… alle extremere vormen van sport zijn in potentie levensbedreigend.
De TT van Isle of Man behoort ook gewoon tot deze categorie… net wat minder gereguleerd en betutteld dan de meer gevestigde evenementen, maar daardoor juist met een enorme aantrekkingskracht.
PS ik ben wel van mening dat onschuldige en/of onwetende buitenstaanders geen gevaar mogen lopen bij dit soort evenementen, maar daar hoor ik niet al te veel over tav de TT van Isle of Man, dus wellicht is dat voldoende geborgd.
gregorius zegt
Bij een F1 race vind ik het heerlijk als er een coureur er vanaf spint; je weet dat het eigenlijk altijd wel goed genoeg afloopt.
Bij de TT houd ik altijd mijn hart vast. Maar ook zeker bij de TT geldt als deelnemer: je weet dat je gaat deelnemen aan het gevaarlijkste motorevent van de wereld. Het is gekkenwerk.
Echter, als toeschouwer mag je hier ook van genieten: de coureurs die die 66 km tot de details kennen; bij elke bocht kunnen vertellen hoe ze m nemen. Ik kan er echt van genieten, zolang het goed gaat.