Wij Europeanen houden vooral van Europese auto’s, maar dankzij films en series hebben diverse Amerikaanse auto’s ook hier een iconische status gekregen.
In deze tijden van product placement vraag je je soms af of je naar een film zit te kijken of naar een autocommercial. De auto’s zijn vaak net iets te mooi en te lang in beeld en het zijn iets teveel auto’s van hetzelfde merk. De meest memorabele auto’s uit films en series zijn doorgaans die auto’s die helemaal niet als product placement bedoeld zijn en op een natuurlijk manier naar voren komen.
Over alle iconische auto’s die bioscoop- en tv-schermen gesierd hebben kun je een boek vol schrijven. Dat gaan we niet doen, maar we gaan wel een aantal auto’s langs die dankzij een film of serie zelfs bij de grootste autoleek bekend zijn geworden. Daarbij beperken we ons deze keer tot Amerikanen. Het zijn nu eenmaal vaak Amerikaanse producties met Amerikaanse auto’s. Dat betekent echter niet dat deze auto’s in Europa geen legendarische status kunnen verwerven. We gaan zeven (of eigenlijk zes) memorabele auto’s langs. Op willekeurige volgorde, want uiteindelijk is het persoonlijk welke auto nu echt het meest memorabel is. Dat ligt er maar net aan welke films of series je als kind voorgeschoteld kreeg.
Dodge Charger – The Dukes of Hazzard
Een van de auto’s die in het collectieve geheugen gegrift staat is de oranje Dodge Charger, met het nummer ’01’ op de zijkant. Beter bekend als General Lee. Op het dak stond een vlag, maar het onderaanzicht van de auto is bijna nog bekender dan het bovenaanzicht. Hoewel The Dukes of Hazzard natuurlijk heeft bijgedragen aan het imago van de Charger, moet het toch een beetje pijn doen bij Dodge-liefhebbers dat er niet bijzonder zachtzinnig werd omgesprongen met de auto’s. Naar verluidt zijn er tijdens de zes jaar dat de serie liep meer dan 300 exemplaren afgeschreven. Nu was het geen zeldzame of dure auto, maar dat is toch wel erg gortig.
Pontiac Firebird Trans Am – Knight Rider
De Pontiac Trans Am uit Knight Rider had niet alleen een belangrijke rol in de serie, de auto had zelfs tekst. Dat laatste – en de indrukwekkende optielijst waarover de auto beschikte – maakt dit tot een van de meest memorabele optredens van een auto in een serie. Uiteraard droeg het sinistere exterieur van de Pontiac en het (toen) futuristische interieur daar ook aan bij. Jaren ’80-nostalgie ten top. De auto’s die voor de opnames werden gebruikt zijn beschikbaar gesteld door Pontiac. Met de Return of Investment zal het wel goed gezeten hebben.
Ford Mustang GT – Bullitt
De eerste generatie Ford Mustang heeft absoluut geen films of series nodig om een icoon te zijn. Dat betekent niet dat de Mustang geen iconische optredens heeft. In de film Bullitt is een groene Mustang GT de ster van de legendarische achtervolgingscéne. We kunnen wel stellen: de achtervolgingscène der achtervolgingscènes. Steve McQueen deed het wildere gooi- en smijtwerk niet zelf, ondanks het feit dat hij een fervent race- en autoliefhebber was. Dat zal er vast mee te maken hebben gehad dat de studio hem heel wilde houden. Steve McQueen welteverstaan.
De iconische status van de Mustang uit Bullit werd wel duidelijk toen de originele auto vorig jaar geveild werd. De ‘Stang bracht omgerekend €2,8 miljoen op en dat maakt het de op één na duurste Mustang ooit.
DeLorean DMC-12 – Back to the Future
Als er een futuristische auto nodig is voor een science fictionfilm wordt er soms speciaal een auto ontworpen. Dat was in het geval van Back to the Future niet nodig. DeLorean had namelijk al een auto die de perfecte looks had: de DMC-12 in al zijn roestvrijstalen glorie. Het design van Giorgetto Giugaro was ijzersterk – om even in metaaltermen te blijven – en oogt vandaag de dag nog steeds futuristisch. Voor de opnames werden drie verschillende DeLorean’s gebruikt. Deze waren uiteraard uitgerust met een flux capacitor en alles wat erbij hoort, maar motor bleef ongewijzigd. Geen engine swap naar een V8 dus. In de film klinkt het wel zo, want voor de geluidseffecten werd de V8-sound van een Porsche 928 gebruikt.
Cadillac Miller-Meteor Futura
Iconische filmauto’s hoeven niet perse sportwagens te zijn. Ook praktische auto’s maken kans op eeuwige roem. Kijk maar naar de Ecto-1 uit Ghostbusters. Als Ghostbuster moet je nu eenmaal de benodigde apparatuur kwijtkunnen en dan ga je het met een muscle car niet redden. De basis voor de Ectomobile werd gevormd door een omgebouwde Cadillac uit 1959. Daarvoor was het bedrijf Miller-Meteor verantwoordelijk, die zich specialiseerden in ambulances en lijkenwagens. De bedoeling was om de auto oorspronkelijk gitzwart (of KITT-zwart, zo je wilt) te maken. Dat was alleen niet zo praktisch bij nachtelijke scènes. Daarom werd de auto dus wit. Past eigenlijk ook veel beter bij het geestenthema.
GMC Vandura – The A-team
Het A-Teambusje is geen auto, maar aangezien we voorlopig waarschijnlijk geen lijstje gaan wijden aan iconische busjes uit films en series zullen we deze maar gewoon meenemen bij de auto’s. Een cultstatus heeft ‘ie in ieder geval. Het busje in kwestie is een Vandura, de GMC-versie van de Chevrolet Van. Er is niet al te veel verbouwd aan de Vandura: de kleurstelling in combinatie met de spoiler en de velgen waren genoeg om het busje iconisch te maken.
Bonus: Ferrari 365 Daytona Spyder – Miami Vice
Wie Miami Vice zegt, zegt Ferrari Testarossa. Of Ferrari Daytona. Beide auto’s lijken niet erg relevant voor dit lijstje, want ze zijn niet Amerikaans. Schijn bedriegt echter, want de Daytona Spyder was eigenlijk een Corvette C3 met een bodykit. In Maranello waren ze daar natuurlijk niet van gediend en Ferrari spande een rechtszaak aan. Dat was dus het einde van de nep-Daytona’s. Wat dan wel weer aardig was van Ferrari: ze stelden twee zwarte Testarossa’s gratis en voor niks ter beschikking. Dat de auto’s uiteindelijk wit werden had dezelfde reden als de kleurswijziging van de Ecto-1.
JMWPvG zegt
Mini – Mr. Bean
Edge zegt
Ja, goeie. Het Amerikaanse druipt daar vanaf. De auto, de acteurs, de setting, de productie, veel Amerikaanser kan het niet!
z3cabby zegt
De titel klopt niet echt. Dit is wel heel erg gefocust op de tijd van nekmat, neonkleurige trui en MTV. Geeft niets, maar noem het dan gewoon ‘Iconische Amerikaanse auto’s in films en series uit de jaren 80′. Denk alleen al aan wat er in The Blues Brothers, Gone in 60 Seconds of de The Fast and the Furious reeks en je krijgt een heel ander rijtje.
MaartenD zegt
@loggy: echt he
O plaat zegt
Uit die lijst die jij noemt is enkel fast and the furious in de laatste 20 jaar gemaakt. Daar zaten in de eerste 2 wel wat iconische auto’s maar de rest zou ik niet kunnen opnoemen al hing mijn leven er vanaf. De gesodomiseerde mustang uit deel 3 daar eindigt het.
750i zegt
Plymouth Fury uit de film Christine.
lexusfan63 zegt
Idd de grote afwezige😢
alfaman zegt
Eleanor?
loggy zegt
@alfaman: +1
room850 zegt
@alfaman: jij snapt het
spidermann zegt
Jullie vergeten de Dodge van Al Bundy.
geelbarrel zegt
@spidermann: juist ja!!
poeperman zegt
Je bent de nummer 1 vergeten: Herbie!
z3cabby zegt
@poeperman: Das ist aber doch kein Amerikanisches PKW, Herr Pupermann
saxoke zegt
@poeperman: t lijstje gaat over “Amerikaanse” auto’s. Of het moest zijn dat Herbie een verhaal is zoals de Ferrari Daytona.
DeWitteCondor zegt
Pontiac Aztek van Walter White
tjorque zegt
De serie die dat model zijn bestaansrecht heeft gemaakt!… 🤣
hjhj zegt
Magnum’ s 308 (eerste serie magnum)
s2000vtec zegt
Sukkel, is dat een Amerikaan ??
deSjonnies zegt
De Buick uit de French Connection, de film waarbij voor de eerste keer een camera op de hoogte van de voorbumper werd gemonteerd, dit om de sensatie van snelheid beter weer te geven. Verder werd dit geschoten op een open weg tussen het verkeer door. Het is wel zo dat ze toen agenten die vrij waren hadden ingehuurd om het verkeer te regelen.
De stuntrijder was Bill Hickman, de man die door Steve McQueen achterna wordt gezeten in de film Bullit.
Twee zware aanrijdingen die er realistisch uitzien zijn ook echt in de film, tijdens de opnames kwamen er 2 locals met hun auto’s hardhandig in aanraking met de aanstormende Buick van Gene ‘popeye’ Hackman.
En wat anderen reeds vermeld hebben:
De gele Mustang Mach I uit de eerste Gone in 60 seconds
De 1974 Dodge Monaco Bluesmobile
De Gulf Porsche 917 kurzheck uit de film Le Mans
De omgebouwde gruwel Lincoln uit de film the car
deSjonnies zegt
Weer moderatie terwijl je geen onvertogen woord schrijft ?.
willeme zegt
@desjonnies: Werkt met een filtertje. Langere reacties of als er een (voor dat filter althans) apart woord in zit, houd ‘ie m achter. Anders zou je tweede reactie niet ineens geplaatst worden ;-). Maar als het goed is, staan ze beide erop nu ;-)
Hubert zegt
Filter werkt perfect.
Zodra mijn naam verschijnt springt het filter aan.
willeme zegt
@Hubert: het kan ook zijn dat je op de modlist staat ;-).
Hubert zegt
En wat is een modlist?
Lijst van reaguurders die kritische vragen stellen?
willeme zegt
@Hubert:
Als men zich niet aan de huisregels houdt, kun je op de modlist terechtkomen. Dus als je gewoon een vraag hebt, is er niet veel aan de hand. Is de toon zeurend, seksistisch, scheldend, onvriendelijk of iets dergelijks, dan kom je er automatisch op. Veel valt en staat met de toon van het ‘kritische’ vragen stellen ;-). Overigens: als je reageert op iemand die op de modlist staat, moet de reactie ook goedgekeurd worden. Dit was overigens allemaal ook al het geval voor dat ik bij AW werkte (5 jaar geleden en daarvoor). Dus er is niets ‘nieuws’ wat dat betreft.
Robert zegt
@hubert: kunnen we elkaar de hand schudden 🤣😂
On topic: Steven King’s Christine (1958 Plymouth Fury)
monsieurleloure zegt
@willeme
Welke aparte woorden zitten er achter dat filter?
willeme zegt
@monsieurleloure: alle scheldwoorden, genitaliën, ziektes en dergelijke. Je wil niet weten wat er niet doorkomt ;-)
astra zegt
De groene Opel Manta uit New Kids. Zeker in NL aardig wat bekendheid…
astra zegt
@astra: never mind. Ik vergat het woord Amerikaans. 😁
Hubert zegt
Was toch goede reactie.
Manta is gewoon Europese Corvette!
MarcoM zegt
@astra: ik ook uiteraard
deepep zegt
Die C6 ZR1 in The Last Stand is wel aardig…
red5 zegt
Opvallend hoeveel Kevers er in beeld komen in de scene van Bullit. En de halve stad rijdt in een groene.
vegelien zegt
@red5: leuk detail in Bullit is dat wanneer de Charger het tankstation inrijdt hij er eigenlijk achterlangs gaat (als je hem langzaam afspeelt zie je het). Was een fout bij het te vroeg loslaten van de Charger die vastgekoppeld zat aan de Mustang door middel van een balk die op de bumper zat.
Hupke zegt
De Cobra uit The Gumball rally
erreen zegt
Christine mag ook niet ontbreken natuurlijk.
rollingstoned zegt
In “The Cannonball Run (1981)” zijn ook wel wat icoontjes te bewonderen.
s2000vtec zegt
Een Rolls-Royce, een ~Ferrari, een. Lamborghini, een Mitsubishi, …..
alcantara zegt
Bullit ken ik niet. Deze Mustang GT ook niet.
Wel de ’67 Mustang “Eleanor” van Nikolaas Kooi.
Die is wat mij betreft dus iconischer.
Esprit_de_Flandre zegt
@alcantara: GAT. CULTUUR…
mrporter zegt
De Batmobile
Arnoud zegt
AMC Pacer uit Wayne’s World.
1971 Lincoln Continental Mark III uit The Car.
Rick-dos zegt
Ford Gran Torino uit Starsky and Hutch.
Corvette C4 uit de A-team.
Poncherello’s Firebird uit CHiP’s.
Imperial Black Beauty uit Green Hornet.
Rick-dos zegt
AMC Pacer uit Wayne’s world.
geelbarrel zegt
@Rick-dos: a guilty pleasure…..
Arnoud zegt
Gran Torino uit Gran Torino.
Clint Eastwood zoals je hem zou verwachten in het echte leven. Chagrijnige ouwe zak, conservatief tot op het bot en een heilig geloof in The American Dream.
detroitv8 zegt
Lightning McQueen uit Cars
Calimero zegt
De Jeep Wrangler van McGyver uit de originele serie.
De Amerikaanse auto’s uit BH 90210 (bv. Corvette van Steve en de Mustang van Brandon)
De Caddilac Escalade? van Tony Soprano.
Ach er zijn er zo veel. Maar ik denk wel dat de genoemde auto’s in het artikel de lading dekken.
vaakbenjetebang zegt
En hoe is een DeLorean precies Amerikaans?
willeme zegt
@vaakbenjetebang: DeLorean is een Amerikaans automerk (ondanks dat de DMC12 in Noord-Ierland werd gebouwd).
vaakbenjetebang zegt
@willeme: Da’s natuurlijk waar, maar op de een of andere manier is het (in ieder geval voor mij) heel moeilijk om het als een Amerikaanse auto te zien, ook al stond het hoofdkwartier in Michigan en was de auto bedoeld voor de Amerikaanse markt. Gebouwd in Noord-Ierland, ontworpen door een Italiaanse studio, met een Frans/Zweedse motor – misschien dat de bouwkwaliteit als ‘Amerikaans’ aangemerkt kon worden…
willeme zegt
@vaakbenjetebang: Het was een Amerikaans automerk. Dat was de enige stelregel voor het lijstje ;-). Interieur was zeer Amerikaans trouwens.
vaakbenjetebang zegt
@willeme: Fair enough, het is/was feitelijk een Amerikaans merk en daar kan ik natuurlijk niks op afdingen, al ga ik op mijn kop staan. Dat was ook niet de bedoeling van mijn opmerking, ik bedoelde meer dat het ding in vrijwel geen enkel opzicht als ’typisch Amerikaans’ aan te merken valt. Wat mij betreft (en dat is een persoonlijke indruk) past hij qua karakter beter in de Britse traditie van niet volledig uitontwikkelde sportwagenconcepten die toch gewoon de markt op geslingerd werden.
henrie zegt
@willeme: Bijzonder. Ik heb hier eens een discussie gehad (o.a. met jou) over Ford. Ik stelde dat Fords Amerikaanse auto’s zijn, omdat Ford een Amerikaans merk is. Jij bleef toen bij hoog en bij laag beweren dat Fords Europese auto’s zijn, omdat Ford een grote ontwerpafdeling in Duitsland heeft en de auto’s ook in Europa bouwt. En nu is een auto die in Europa is ontworpen en in Europa werd gebouwd.m.b.v. Europese onderdelen toch een Amerikaanse auto, alleen omdat de optichter een Amerikaan was…
willeme zegt
@henrie:
Klopt! Groot verschil is dat Ford diverse afdelingen per land heeft. Sterker nog, vroeger werd er ook daadwerkelijk onderscheid gemaakt en was Ford Europa
een ander merk.
In het geval van DeLorean is het hoogst discutabel, zoals @vaakbenjetebang aangeeft: er is weinig Amerikaans aan. Het is niet dat DeLorean een een specifiek merkafdeling had voor de VS en voor Europa.
Het verhaal van DeLorean is overigens zeer bijzonder de moeite waard!
redneckarie zegt
Buick roadmaster uit Rain Man
Arnoud zegt
Straight eight. FIREBALL eight!
moveyourmind zegt
De iconische Lincoln ..
In een hele lange serie Autoblogreacties ..
En de Cadillac uit Flodder.
Benny_Weisz zegt
Ik vond de 1970 Dodge Challanger van Stuntman Mike uit Tarantino’s “Death Proof” ook behoorlijk episch
Calimero zegt
Vergeet ik de Cadillac CTS uit The Matrix Reloaded.
Of is het omdat ik vrij kort daarna zelf in een CTS heb gereden?
leko zegt
Jeep CJ7 van Daisy Duke en Uncle Jesse.
Edge zegt
Is die Jeep nou daadwerkelijk zo iconisch, of zijn het toch vooral de benen van Daisy die daar uit stapte die zo iconisch waren?
vegelien zegt
@mpgc: Vanishing Point was een Challenger (440 Magnum) en Smokey and the Bandit was een Trans Am.
crashingduke zegt
@vegelien: Alle Trans Am’s zijn Firebird’s maar niet alle Firebirds zijn Trans Am’s.
vegelien zegt
De stunt-Testarossa die alleen gebruikt werd in seizoen 3 van Miami Vice was gebaseerd op een Pantera. Hij is vrij makkelijk te spotten gezien de verhoudingen heel vreemd zijn.
MarcoM zegt
@mpgc: en Herby de kever, of de Manta van de new kids.
dailydriver zegt
GMC Denali, tahoe of Chevrolet Suburban…. De ster die in elke film zit als Secret Service of FBI voertuig.
frank2b zegt
Leuk die clip uit Bullit. Quiz: hoe vaak spot jij die groene VW Kever?
frank2b zegt
Een Delorean lijkt me wel eens grappig om te bezitten.
Je kunt namelijk gewoon bij de Renault-dealer langs voor het onderhoud.
SJ zegt
De achtervolging tussen twee AMC’s (AMX en Javelin geloof ik?) in The Man With The Golden Gun. Met een van de gaafste praktische stunts compleet verkracht door kolderieke geluidseffecten.
kniesoor zegt
@SJ: Da’s inderdaad ook een fijne. Niet is de laatste plaats omdat er ook een aantal keer (dezelfde) witte Giulia Super in beeld is.
galverink zegt
Ik wilde dit gaan lezen, tot ik zag dat het reclame is voor die autohandel van The Collectibles. Meteen afgehaakt.
Richmond zegt
Plymouth barracuda uit Vantage Point
coubie74 zegt
Pontiac Trans Am uit Smokey and the Bandit
clubbtraxx zegt
Ik mis de Dodge Challenger uit de film Vanishing Point… ’70 Challenger blijft voor mij de mooiste muscle car ooit.
memyselfandi zegt
Vanishing Point Challenger
VolvoXCseries zegt
Niet per sé hoofdacteur in een film, maar scenes met de 7-Serie uit The Game vind ik nog steeds erg indrukwekkend