Hoewel voordelig anders is, heeft Nederland momenteel de laagste brandstofprijzen in 3 jaar tijd. Een gevolg hiervan is wel dat er een neerwaartse druk op de al lage inflatie komt te liggen. Met andere woorden: vreest het deflatiespook!
Zojuist maakte het CBS de inflatiecijfers over november bekend: de geldontwaarding in Nederland daalde in de afgelopen maand tot 1%. De meeste economen bechouwen 2 tot 3 % als ideaal voor een soepel draaiende economie. De grootste schuld van de daling wordt door de nationale rekenmeesters bij de ‘lage’ benzineprijs gelegd.
In november kostte een liter euroloodvrij gemiddeld 1,63 euro, tegenover 1,83 euro in oktober 2012. U bent dus eindelijk iets minder kwijt aan de pomp, maar dat geld wordt kennelijk niet in andere dingen gestopt. Er is overigens nog geen man overboord, maar misschien moet u even consequent een versnelling lager gaan rijden met de SLS. De economie, maar vooral Den Haag, zal u dankbaar zijn.
Foto credit: Thomas Bol, autojunk.nl
lambo4all zegt
De daling aan de pomp zal op korte termijn wel even wat effect hebben op de inflatie, maar ik heb het idee dat de grootste daling al geweest is. Niks aan de hand dus lijkt me, de prijzen blijven niet eeuwig dalen en het effect zal dus van korte duur zijn.
gtwillem zegt
@lambo4all: precies. En als het aanhoudt knallen ze er gewoon weer extra belasting op. En dat kan dan weer naar een potje voor zwemwoensdagmiddagen voor alleenstaande moslimmoeders en de economie draait weer!!!
drugsrunner zegt
@gtwillem: Alleenstaande jehovagetuigen lijkt me beter. Blijven ze verdomme een dag in de week uit de buurt van mijn verdomde voordeur.
jaapiyo zegt
@drugsrunner: potentiële klanten waarvoor je niet op de scooter hoeft joh. Die jehovas kunnen vast wel wat goeie snuif gebruiken.
dirkiii zegt
@drugsrunner: je komt er heel makkelijk van af je neemt een grote hond en leert hem blaffen op commando en weg is de huisvredebreuk if hoe je het ook noemt
Benz65 zegt
@lambo4all: De prijzen hebben lang nodig voordat ze de consument bereiken. Ga ervan uit dat het nog minstens twee jaar duurt voordat je het voordeel merkt.
super zegt
@lambo4all:
dat hier voor deflatie wordt gewaarschuwd is pure onzin….
a. het goedkoper worden van de olie heeft niets te maken met producenten die hun spullen niet kwijt kunnen waardoor ze de prijzen alsmaar verlagen.
b. het effect van dalende brandstofprijzen op de economie is juist gunstig omdat mensen meer te besteden hebben en dus ook meer geneigd zijn meer uit te geven, en aantrekken van de economie werkt juist inflatie in de hand…
406_v6 zegt
@lambo4all: Zolang de Saudische oliemaatschappij een barrel olie kan produceren voor slechts US $ 1,50…. en daar op dit moment nog pak ‘m beet US $ 72 per vat voor vraagt, blijft ’t maar marginaal die daling en daarmee de inflatie/deflatie…. (buiten de diefstal door Den Haag die daar bovenop nog eens pleegt op elke liter brandstof).
lambo4all zegt
@406_v6: wouw 1.50$ per vat?! Nooit over nagedacht hoe duur het is om een vaatje te maken maar dit gaat ver beneden mijn laagste schattingen.. Lucky bastards.
406_v6 zegt
@lambo4all: Yep, de prijs lag zo rond de US $2,00 per barrel, maar sinds begin vorige maand zo rond de US $ 1,50. (ff omrekenen per liter = ongeveer 0,94 dollarCENT per liter ruwe olie).
Het is bij dergelijke kosten ook niet verwonderlijk dat benzine rond de Perzische golf op dubbeltjes niveau ligt.
mrrallycross zegt
Ik hoop dat de idioten in Den Haag hier pittig hard van van gaan zweten.
desjonnies zegt
@mrrallycross:
Die gaan nergens van zweten, alleen maar als ze geen baantje in Brussel krijgen.
Dan breekt het angstzweet uit bij hen !
knipperlichtje zegt
@mrrallycross: want ze hebben hier iets mee te maken?
sjeppie156 zegt
Mijn 2.0 alfa word een 2.5 jag dus de overheid krijgt al meer can me vanaf volgende week
potver7 zegt
Dan stijgen de prijzen dus nog altijd 1% harder dan m’n salaris… geen probleem dus :)
awesome zegt
@potver7: moet je beter je best doen, dan word je beloond.
*kijkt al weer uit naar zijn beoordelingsgesprek met de manager*
Benz65 zegt
@awesome: Je best doen is niet genoeg, je moet waarde toevoegen en dan kan de organisatie niet om je heen.
uselessblogger zegt
@potver7: dat noemen we in belgië: indexering van de lonen hehe
awesome zegt
Dat geld word niet in andere dingen gestopt omdat de ‘grootverbruikers’ allemaal een tankpas hebben.
Een volgende recessie is dus de schuld van de leasemaatschappij…
gtwillem zegt
@awesome: dat is te kort door de bocht: dankzij die zakelijke grootverbruikers, leasemaatschappijen en tankpashouders worden er nog tenminste iets van auto’s verkocht.
gregorius zegt
@awesome: en het feit dat de leasemaatschappijen zo groot kunnen zijn, is de schuld van de regering, want die komt met rare oneerlijke lease regelingen. Maar de burger heeft de regering gekozen, dus eigenlijk is het de schuld van de burgers zelf.
Dus eigenlijk is het goed dat de benzine prijzen hoog zijn, want dat geeft, indirect, de burger het vertrouwen dat hij het kan betalen.
Conclusie: inflatie en deflatie maken meer kapot dat je lief is!
shifo zegt
Nou competition 102 is omhoog gegqan in prijs naar 1.859. Wat ook het enigste is wat ik pomp :(.
mashell zegt
Ik heb steeds meer het idee dat economen niet zoveel begrijpen van de economie. Het lijkt me logisch en wenselijk dat rente, inflatie en economische groei in dezelfde orde van grootte zijn. Dat hebben we nu dus eindelijk voor elkaar.
Benz65 zegt
@mashell: De staatsschuld Chico, de staatsschuld.
pjotr zegt
O, dan verhogen we toch de accijns: probleem opgelost. ;-)
Benz65 zegt
@pjotr: Het gaat om de prijs die wordt gehanteerd op de wereldmarkt. Nederland heeft daar weinig invloed op aangezien brandstof of meerdere manieren wordt belast.
pomoek zegt
Tja wat wil je? Veel Nederlandse gezinnen hebben te maken met een huis dat minder waard is dan de hypotheekschuld. Veel mensen zijn, verstandig, vervroegd gaan aflossen. Geld kun je maar 1 keer uitgeven. Het geld wat je uitspaart door “lagere” brandstofkosten wordt liever gespaard dan uitgegeven. Een ezel stoot zich niet…enz.
Benz65 zegt
@pomoek: Nee joh, gewoon herfinancieren en minder aflossen.
pomoek zegt
@Benz65: Dat kan natuurlijk ook! Ga ff bellen met de Hypotheker!
BJ zegt
De enige reden waarom inflatie constant als iets positiefs wordt gepositioneerd door overheden en economen, is omdat de toch al onbetaalbare schuldenberg dan nog iets onbetaalbaarder wordt.
Inflatie is niets anders dan verkapte belasting/diefstal (doorhalen wat niet van toepassing) door overheid en centrale banken. Een euro die ik vandaag krijg is morgen minder waard, alleen maar omdat we het nodig achten meer geld in omloop te brengen door schulden te creeëren, dan gerechtvaardigd zou zijn in relatie tot onze economische groei. Het is een resultante van (langere termijn) boven je stand leven.
Waarom is het negatief als iets goedkoper wordt?! Alsof ik mijn eten dat ik vandaag moet opeten, volgende week kan kopen omdat mijn euro dan relatief meer waard is geworden?! Als ergens goed zichtbaar is dat iets in de loop van de tijd goedkoper wordt, is het electronica en toch koopt iedereen een tv waarvan je weet dat ie over twee maanden goedkoper is.
De economie gaat pas beter als mensen onder de streep meer overhouden dan de inflatie stijgt. Als het gelijk is verandert er niks (behalve dat je je economie kunstmatig opblaast), en als het onder de inflatie ligt daalt de koopkracht en dus de economie (uitgaande van consumentenbestedingen).
Maar goed, ik zal wel gekke henkie zijn en er niks van snappen…
Benz65 zegt
@BJ: Inflatie zal altijd blijven bestaan zolang er schaarste is. Schulden of niet, er is een constant tekort aan basisgrondstoffen en een groeiende wereldvraag. Vraag en aanbod en de inelastische prijs van basisgoederen helpt daar niet bij.
BJ zegt
@Benz65: Er is geen relatie tussen schaarste en inflatie, hoewel ik snap waar je vandaan komt. Inflatie wordt alleen onterecht gelijk gesteld aan prijsstijging. Inflatie is gedreven door de hoeveelheid geld in omloop en als er teveel in omloop komt tov economische activiteit ontstaat er geldontwaarding; geld wordt minder waard (=oorzaak), maar dat meet je tov de rest van de wereld dus al het andere wordt duurder (=gevolg).
Jij doelt op de relatie tussen vraag en aanbod en prijsschommelingen als gevolg van de vraag en dat heeft niets met inflatie te maken. Wat wel kan, is dat de prijs stijgt omdat de vraag toeneemt (bij gelijkblijvend aanbod), maar aangezien dit een daadwerkelijke waardestijging betreft (de economische activiteit is toegenomen, de economie is gegroeit) kan de geldhoeveelheid met een zelfde hoeveelheid toenemen en blijft de inflatie 0. Laat je de geldhoeveelheid gelijk, dan is die betreffende munt meer waard geworden en kan dat land goedkoper inkopen.
Benz65 zegt
@BJ: Close, de prijzen van de goederen bepalen de inflatie. Ik zit nu even op mijn mobiel, dus ik onderbouw het later.
super zegt
@BJ:
inflatie heeft meerdere oorzaken, wat jij noemt is slechts 1 daarvan.
daarnaast wordt inflatie niet alleen nagestreefd om schulden beheersbaar te houden, maar ook om te bewerkstelligen dat mensen geld blijven uitgeven, hetgeen een positief effect heeft de economie (jouw uitgaven zijn mijn inkomen en omgekeerd).
BJ zegt
@super: In de basis is er maar 1 reden voor inflatie en dat is teveel geld creatie (monetair beleid). Dat in de loop van de tijd monetaire inflatie gemakshalve is ingewisseld voor prijsinflatie (wat verschillende oorzaken kan hebben) – gedreven door keyniaans ingestelde overheden en centrale banken -, vind ik alleen maar illustratief voor het punt dat ik maak.
En zoals ik probeer aan te geven, geloof ik van het laatste dat je zegt helemaal niks. Er is niemand (hypothese) in Nederland, die zich bedenkt “oei, mijn euro is volgend jaar 2% minder waard, ik ga hem NU uit geven!”. Bovendien; als je hem nu uitgeeft, kan dat volgend jaar niet dus de economie groeit er onder de streep over die periode van twee jaar niet extra van. Bovendien; als je spaart (= niet NU uitgeven) zou dat het voor iemand anders makkelijk moeten maken geld van je te lenen om te investeren wat ook voor groei kan zorgen. En let wel; dit is een vorm van lenen van geld waar eerst voor gewerkt is. Bij de bank wordt het meeste geld geleend uit het niets (fractioneel bankieren) en tadaaa er is inflatie.
super zegt
@BJ:
bedrijven met veel cash en vermogende individuen zijn gebaat bij het in stand houden of uitbreiden van hun vermogen, die hebben dondersgoed door dat als je geld onder je matras stopt het minder waard wordt. Als je het op een bankrekening zet krijg je alleen rente omdat die bank dat geld ergens in investeert (= ergens aan uitgeeft).
Het omgekeerde is dus ook waar, dus exact de reden dat deflatie zo gevaarlijk is…
BJ zegt
@super: Iedereen is gebaat bij groeiend vermogen. En helaas; de economie drijft absoluut niet op rijke individuen, maar de gewone mensen met een baan en hun koopkracht ontwikkeling. Als er iemand op vooruit is gegaan de afgelopen jaren zijn het de rijke individuen, terwijl de economie vlak of dalend is. Bedrijven met veel cash gaan echt niet meer uitgeven van een procen inflatie meer of minder, die willen per definitie hun geld laten werken, maar alleen als het rendeert. Geld over de balk gooien omdat de inflatie toevallig een procent meer of minder is heeft hier maar heel beperkt invloed op.
Echt, het basis mechanisme is echt niet zo ingewikkeld, het wordt vaak alleen ingewikkeld gemaakt en ik vermoed dat heel veel mensen gewoon niet precies weten wat het kern mechanisme is. Maar net als de meeste economen het niet samen eens zijn, zullen wij dat ook wel niet worden ;-)
super zegt
@BJ:
Ik begrijp heel goed dat de economie niet drijft op de “rijken” en vind groeiende inkomensongelijkheid ook een zorgelijke trend. Maar het was om een punt te maken over de effecten van inflatie.
Het basismechanisme van een economie is inderdaad niet zo ingewikkeld; jij doet iets voor mij en ik doe iets voor jou, geld faciliteert dat alleen en heeft (net zoals goud) geen of weinig intrinsieke waarde…
sprankel zegt
@BJ:
Op zich is deflatie iets positief, namelijk, je zuurverdiende centjes worden meer waard. Je spaarcenten stijgen in waarde en je loon stijgt.
Echter in huidige economie is defaltie destructief. Die economie is gebaseerd op schuld, de 5 euro die jij vast hebt is niet waardeloos nee het is een IOU ofwel I own you (ooit al geweten dat een bank of centrale bank geld gewoon geeft? nee, de enigste manier is lenen). Al het geld in omloop is geleend geld dat voor een klein stuk base geld inhoud (hetgeen de centrale bank heeft uitgeleend aan de overheid in ruil voor staatsobligaties wat ook een soort van IOU is) en voor de overgrote meerderheid (90+%) bank credit geld. (als iemand geld leent word dit geld niet uitgeleend maar gecreëerd, slechts 10% (is wel afhankelijk van waar het geld vandaan komt) word als onderpand gebruikt maar dat onderpand word gewoon vastgezet tot het uitgeleende geld terug is.
Nu los van de vraag of dit een goed of gezond idee is om op die manier een economie te laten draaien is het gevolg van deflatie binnen zulke economie het volgende:
-Schulden zijn sowiezo nooit aflosbaar, heel het idee is erop gebaseerd dat je extra schuld blijft maken. Een put vullen met een andere put en dat lukt alleen maar als je de put groter laat worden. Het is onmogelijk om al onze schulden af te betalen, niet enkel zou daar al het geld in omloop voor nodig zijn, aangezien al het geld geleend is zit je ook nog met de interest. De schuldenberg is dus groter dan het geld in omloop.
-Door extra geld (lees extra) schulden te creëren krijg je inflatie
-Deflatie wijst erop dat het bestaande geld meer waarde krijgt, aangezien het bestaande geld schulden zijn, geen goed plan. In feite komt het erop neer dat we minder zijn gaan lenen.
-Dit kan een paniekreactie veroorzaken en het gevoeligste zijn de hypotheken.
-mensen denken dat een huis kopen een goede investeering is omdat het meer geld waar word. Nee, een huis is een goede spaarpot, huizen schommelen niet echt in waarde (uitzonderingen daargelaten), je geld is gewoon minder waard.
-beeld je in dat je een hoge deflatie hebt van 50% (in de praktijk is heel het systeem wel al lang gecrasht maar het geeft je een idee). Je veranderd van job en je krijgt in plaats van 2000 euro maar 1000 euro meer. Op zich geen probleem want met die 1000 euro kan je evenveel doen als destijds 2000 euro. Je eten kopen is dus zoals je zelf aangeeft geen probleem. Alles is 50% goedkoper geworden dus waar is het probleem? Welnu, je hypotheek van 650 euro, daar heb je een probleem. Samen met je kredietkaart en die auto op afbetaling.
– je word je huis uitgezet omdat je de lasten niet meer kan dragen en je huis word openbaar verkocht om de hypotheek af te lossen. Echter er worden massaal mensen uit hun huis gezet omdat ze massaal hetzelfde probleem hebben. Veel te veel aanbod op de huizenmarkt en met een deflatie van 50% dekt je huis maar een fractie meer van je hypotheek.
-je verdient 1000 euro in de maand waarmee je evenveel kan doen als vroeger maar ondertussen ben je wel alles kwijt.
-proficiat, je begrijpt nu het proces van de instortende huizenmarkt in Amerika waarmee heel deze crisis is begonnen.
Deflatie is een teken dat de economie aan het barsten is. Iedere econoom weet dat het systeem niet gaat blijven werken maar niemand wil erbij zijn als het ten onder gaat.
rijbewijzer zegt
Misschien dat mensen nu gvd eindelijk weer is de maximumsnelheid gaan rijden ipv 90/100 waar je 120/130 mag ‘om brandstof te besparen’
Het valt me sowieso op dat als ik 120 rijdt waar dat mag ik eigenlijk vrijwel iedereen alsnog inhaal..
Sracerr zegt
@rijbewijzer: Was dat niet 220 km/u? heb ik zelf ook wel eens last van :)
Sracerr zegt
Wat een L#lkoek!. De enige reden voor dit soort bangmakerij is dat men het totaal bedorven en corr#pte politieke en economische systeem in stand willen houden anders krijgen “normale” hard werkende menden te veel geld en dus vrijheid. Dat mag nu eenmaal niet. Laat je niets wijsmaken, Olie net zoals alle andere natuurlijke grondstoffen zijn gewoon gratis voor iedereen, alleen een klein groepje criminelen heeft het allemaal van ons gestolen zodat ze lekker voor Keizertje kunnen spelen en wij mogen buigen of barsten natuurlijk. ik ga zo nog even tanken en blazen!
Sracerr zegt
“mensen” of monk#y’s kan ook
ferrari94tr zegt
Want olie stroomt natuurlijk gratis uit de grond, word gratis naar Rotterdam gevaren en word gratis geraffineerd en de pomphouders hoeven natuurlijk ook niets te verdienen. Oh en alle voorzieningen zijn natuurlijk ook gratis in Nederland.
hillegaar zegt
wat een flauwekul
Hupke zegt
Deflatiespook, kom seg. Deflatie is goed.