De Dacia Spring is de goedkoopste elektrische gezinsauto van Nederland. Maar rijdt dat ook een beetje lekker?
Elektrisch rijden betaalbaar maken blijkt een grote uitdaging. Het lukt autofabrikanten maar niet om de EV-technologie tegen een enigszins acceptabele prijs bereikbaar te maken voor het grote publiek, waarbij de koper tegelijkertijd kan genieten van een degelijke actieradius. Dacia is momenteel de enige die een volledig elektrische auto voor ongeveer 20.000 euro kan aanbieden. Wellicht volgen er nog veel meer merken in de toekomst, maar voor nu lijkt de Dacia Spring Electric de beste keuze.
Hogere grondstofprijzen
Tijdens de marktintroductie in 2021 mocht de Dacia Spring nog voor ongeveer 18.750 euro de showroom verlaten, maar door stijgende grondstofprijzen is die prijs met enkele duizenden euro’s opgelopen. De vanafprijs bedraagt op het moment van schrijven 20.850 euro. Dat lees je goed: een stijging van ongeveer 3.000 euro. Dat is best even slikken. Desalniettemin is de Dacia Spring Electric nog altijd de goedkoopste elektrische gezinsauto van Nederland.
Twee versies Dacia Spring
Dacia levert twee versies van de Spring Electric. Het gaat om de Essential (20.850 euro) en de Expression (21.950 euro). Die laatste geniet eigenlijk de voorkeur, want deze uitvoering beschikt over een 7-inch touchscreen met ondersteuning van Apple CarPlay en Android Auto, alsook parkeersensoren achter en een achteruitrijcamera.
Deze opties moet je altijd nemen!
Dan mis je nog wel een paar belangrijke opties. Denk bijvoorbeeld aan een 30 kW snellader. Opladen met een 7,4 kW-stekker duurt 4 uur en 51 minuten (0-100 procent), maar als je de optionele 30 kW-lader neemt dan is de batterij opgeladen van 0 naar 80 procent in ongeveer 56 minuten. Deze snellader kost 595 euro. Dacia levert ook nog een noodlaadkabel om de Spring te kunnen opladen via een 230V-stopcontact. Deze kost je nog 395 euro. En nu we toch in de opties zitten: een ander kleurtje kost je nog 600 euro extra.
De rekensom
Als je dan de rekensom maakt, dan eindig je inclusief alle eerder genoemde opties al op een stevige 23.540 euro. Is de Spring dan nog wel goedkoop te noemen? Voor een volwaardige elektrische gezinsauto wel. Een Smart EQ ForFour start bij 24.155 euro, maar die heeft met 135 kilometer range een drastisch kleinere actieradius. Dus zelfs met 23.540 euro is de Spring nog redelijk betaalbaar, helemaal als je als particulier subsidie krijgt via de SEPP-regeling. Scheelt toch maar enkele duizenden euro’s op de vanafprijs.
Dacia Spring Electric private lease
De Dacia Spring rijden via private lease kan natuurlijk ook. De Essential kost 324 euro per maand en voor de Expression betaal je maandelijks 329 euro. Dit alles op basis van 60 maanden, 6.000 kilometer per jaar en 450 euro eigen risico. Wil je een ander kleurtje dan grijs, dan tel je 8 euro bij het maandbedrag op.
Dacia Spring: de batterij
De Dacia Spring is altijd uitgerust met een 26,8 kWh lithium-ion batterij met een WLTP-range van 230 kilometer. Reken in de praktijk – onder gunstige omstandigheden – eerder op 180 kilometer. De Dacia Spring heeft een 44 pk en 125 Nm sterke elektromotor die voorin is geplaatst. Opvallend laag zelfs, want als je de motorkap opent, dan lijkt de elektromotor haast op straat te liggen.
Prestaties
De prestaties: van 0 naar 50 km/u duurt 5,8 seconden en de 0-100-tijd neemt een stevige 19,1 seconden in beslag. Lijkt langzaam, maar in de praktijk voelt de Spring nog redelijk vlot aan, vooral als de auto al rijdt. Vanuit stilstand volgas wegrijden lijkt gevoelsmatig wat trager te verlopen. De topsnelheid bedraagt 125 km/u.
De Dacia Spring weegt rijklaar 1.012 kilogram. Een aanhanger trekken is niet mogelijk, want deze compacte elektrische auto heeft geen geremd trekvermogen. Dat is dan weer jammer. Houd ook rekening met beperkte ruimte achterin. Kinderen kunnen er prima even zitten, maar als volwassen persoon heb je er weinig te zoeken. De bagageruimte is voor dit type auto dan weer prima voor elkaar, helemaal als je de rugleuning van de tweede zitrij neerklapt. Het vervoeren van grotere objecten is uitstekend mogelijk.
Bezuinigingen
Hoewel het interieur er voor de prijsstelling van de auto keurig uitziet, is alles natuurlijk wel gemaakt van keiharde kunststoffen. Dacia heeft overduidelijk bezuinigd op de geluidsisolatie aan boord, want bij snelheden boven de 70 km/u ga je veel bijgeluiden uit de wielkasten horen.
Dat mag het rijplezier overigens niet drukken, want zo’n Dacia Spring Electric rijdt verrassend leuk. Je kunt er goed mee hoeken, helemaal omdat het accupakket natuurlijk laag in de auto is geplaatst. Hij stuurt daardoor opvallend goed. Het lage gewicht van ongeveer 1.000 kilogram helpt ook mee. Moet je nagaan: een Spring Electric met 100 pk. Dat zou pas leuk zijn. Er is potentie.
Totaalplaatje
De stoelen zijn niet van de beste kwaliteit. Ze zijn smal en hebben een korte zit, maar nogmaals: voor deze prijs mag je ook niet al te veel verwachten. Het totaalplaatje klopt in ieder geval wel. Dacia wilde een bereikbare elektrische gezinsauto ontwikkelen en dat is ook gelukt. De auto heeft alles wat je nodig hebt, helemaal als je investeert in de opties. Natuurlijk is ie niet perfect, maar als je dagelijks ongeveer 30 kilometer moet rijden naar je werk, dan valt er prima te leven met een Spring Electric.
Kleine kanttekening
Nog een kleine kanttekening: wie de Dacia Spring na medio juli heeft besteld, krijgt overigens een exemplaar met een iets ander design. Dacia heeft de Spring namelijk een subtiele opfrisser gegeven, net zoals alle andere Dacia-modellen. Het grootste verschil is de grille, waarin het nieuwe DC-logo van Dacia is aangebracht. Op de achterklep staat ‘Dacia’ voluit geschreven. Op technisch vlak zijn er geen aanpassingen. De door ons gereden Dacia Spring Electric rijdt dus hetzelfde als de gefacelifte versie. De variant met nieuwe neus was tijdens de opnames en testperiode nog niet beschikbaar.
wimof zegt
De test van Alexander Bloch (gerespecteerd ingenieur die voor Auto Motor und Sport schitterende bijdragen levert) lijkt mij iets overtuigender.
Zijn eindconclusie over dit (on)ding was, spaar nog een paar maand(en) verder en koop een jonge tweedehandse VW E-Up!
sportabgasanlage zegt
De meeste autojourno’s zijn niet overtuigd, maar verschil moet er zijn.
Erik zegt
“Tijdens de marktintroductie in 2021 mocht de Dacia Spring nog voor ongeveer 18.750 euro de showroom verlaten, De vanaf prijs bedraagt op het moment van schrijven 20.850 euro, een stijging van ongeveer 3.000 euro. ”
Ehm, volgens mij is het een stijging van € 2.100,-. Scheelt toch weer € 900,-
Davion zegt
Dat dashboard… en die knopjes voor de laadklep te openen, kan je ze nog schever zetten Dacia ?
Echt wel lelijk imo.
DeWitteCondor zegt
‘Een volwaardige elektrische gezinsauto’. Zo zou ik dit allerminst willen noemen. Tenzij je kinderen babys zijn die kunnen reizen zonder bagage …
Dit is voor gezinnen enkel geschikt als auto voor erbij. Dan lijkt t me te duur voor Jan Modaal. Of voor pensionado’s. Denk niet dat hier een grote markt voor is.
sportabgasanlage zegt
De meeste pensionado’s (babyboomers) bulken van ’t geld. Ze kochten goedkoop hun huizen, zagen hun lonen explosief stijgen en velen kennen nog een pensioen met eindloonregelening.
faalhaas zegt
Als dit te duur is voor Jan Modaal, wat kunnen we dan nog wel betalen?
rwdftw zegt
Toch zijn er al 1200 van verkocht. De eerste stond op kenteken op 20-06-2021. Dat zijn getallen waar Alfa Romeo jaloers van wordt.
wimof zegt
Eéntje door Dacia op kenteken gezet?
Crosscabouter zegt
Het lokale uitzendbureau hier heeft voor de medewerkers allemaal springs gekocht. Prima vervoer voor.
Maar net zoals de voorheen door hun gereden Kia Picanto’s en Suzuki Celerio, zolang ik er niet mee hoef te rijden is er overal een doelgroep voor. Rijden en laten rijden is t motto
seanxtype zegt
Ik denk dat prima is om dagelijks mee naar het werk te rijden. Ik hoef maar 50 km. Dan is hij redelijk betaalbaar als EV auto. Niet als familie auto, daarvoor te klein. Helaas heb ik niet de 20k er voor en doe ik nu mijn dagelijks rijden naar het werk ik een PGO buggy omdat dat zuiniger is dan mijn XC90.
koeberg zegt
> Reken in de praktijk – onder gunstige omstandigheden – eerder op 180 kilometer.
Reken dan op weinig snelwegkilometers. Misschien dat je dan de 180km net haalt.
Die 26,8 kWh is bruto capaciteit. De bruikbare capaciteit ligt lager. Mijn Hyundai Ioniq heeft 28 kWh bruikbare capaciteit. Bij echt gunstige omstandigheden geeft de boordcomputer wel meer dan 200km aan, maar haal ik geen 200km. Dat is op de snelweg en dan staat mijn cruisecontrol braaf vast op 105km/u. De Ioniq heeft ook nog eens een betere luchtweerstand dan de Dacia Spring.
Dutchdriftking zegt
Geniale auto. Nee niemand droomt hiervan, maar als tweede auto perfect. Past in een klein parkeervak en de deuren zijn klein dus kunnen ook gewoon open. Dé vervanger van de Toyota Aygo drieling.
Hubert zegt
Ideaal voor mijn 40km per dag woon werk verkeer.
Is enkel 80km/h weg, dus harder hoef ik niet. En zit er altijd in mijn eentje in.
Nu nog 20k zien te vinden.
Robert zegt
Volgens mij zou Dacia er goed aan doen deze aandrijflijn ook in een Logan MCV te zetten. Die heeft ongetwijfeld veel meer ruimte om er een fatsoenlijk formaat accupakket in kwijt te kunnen. Dan moet je toch een echte gezinswagen met elektrische aandrijving voor ruim minder dan dertig mille kunnen uitleveren?
faalhaas zegt
Wielbasis oprekken en een langere kont erop. Scheelt een hoop ontwikkeling
shicomm zegt
Ik heb lang in dit model gelooft maar inmiddels is de hoop gevlogen.
Als je zoveel consessies moet doen dan moet de prijs ook écht goedkoop zijn en inmiddels is ie dat niet meer.
Het bereik is eigenlijk lachwekkend laag ; zelfs met een hoop medelijden met de specs.
Wetende dat de spec die je wilt gevaarlijk dicht bij de 24k komt is eigenlijk om te huilen imho.
De sono sion is inmiddels ook flink in prijs gestegen maar de spec blijft aantrekkelijk.
Wetende dat die een bijna dubbel zo grote accu heeft in een verpakking die nagenoeg even groot is als de spring voor zo’n 7000 meer zou je haast wel idioot moeten zijn om nog voor de spring te kiezen.
Gezien het feit dat ie dankzij de grote hoeveelheid cellen op de auto ook nog eens zelf kan bijladen is de keuze al vlot gemaakt.
Toch blijft het jammer…
Als de prijs voor de gewenste spec onder de 20k was gebleven had ie nog een kans gehad imho…
1ercoupe zegt
0 naar 100 in 20 seconden en snelladen met 30kW… Ook als je geen liefhebber bent zijn dit gigantisch sneue cijfers. Voor dat geld heb je een knappe jonge i3 of Leaf. Past beter.
wimof zegt
23.04 sec (Alexander Bloch)
https://www.youtube.com/watch?v=pTrTZ2QLqyU&t=579s
beder zegt
Ik kan het wel waarderen dat Dacia in ieder geval probeert om een goedkope elektrische auto op de markt te zetten. Het resultaat is helaas een wel erg karige auto die niet eens meer echt goedkoop is. Op het moment zijn er überhaupt maar 2 EV’s onder de € 30K waar je met meer dan 2 personen in kunt, naast de Dacia alleen nog de Twingo. En het gros is tegenwoordig (ver) over de € 50K en een EV van onder de 1800 kg is tegenwoordig ook een uitzondering. Ik vermoed dat het op deze manier nog erg lang gaat duren voordat we allemaal elektrisch rijden! En dan kom ik weer terug bij m’n eerste punt: lof voor Dacia dat ze in ieder geval iets hebben proberen te doorbreken