De een zal het prima vinden, de ander zal er stevig van balen. Maar feit is dat de Formule 1-coureurs komend seizoen niet meer zullen knielen voor een race.
Weet je nog, 2020? Het was een raar jaar, met de uitbraak van de coronapandemie voorop natuurlijk. Dat virusje zette onze samenleving flink op z’n kop en al gaat het nu langzaamaan beter, het is nog steeds niet zoals het ooit was.
Ook in 2020 kwam in Amerika de Black Lives Matters-beweging in rap tempo op. Nadat de politie tijdens een arrestatie met en knie op de hals van de zwarte George Floyd was gaan zitten, overleed deze. Vreselijk natuurlijk en voor veel Amerikanen van kleur een reden de straat op te gaan.
BLM werd snel groter en groter en werd door steeds meer mensen gesteund. Zowel door personen van kleur als mensen met een beetje minder pigment, arme mensen, rijke mensen, luie niksnutten en ook topfitte topsporters.
En in die laatste categorie zit Lewis Hamilton, de man die het racisme in de Formule 1 bespreekbaar maakte. En met succes, want in de Mercedes waarin hij reed, verschoot plots van zilver naar zwart, evenals zijn –volgens Valtteri Bottas bloedhete– overall. Maar het meest in het oog springende was natuurlijk de ceremonie voor elke race, waarbij een groot deel van de coureurs op 1 knie ging.
Maar knielen voor de race is vanaf nu voorbij
Twee seizoenen lang zaten de meeste rijders voorafgaand aan de race geknield, maar dat is nu voorbij. Volgens Formule 1-baas Stefano Domenicali is het geen tijd meer voor symboliek, maar voor daden. Tegen Sky Sports zegt hij vrij vertaald het volgende:
“Maar nu is de tijd gekomen om verder te gaan en actie te ondernemen op een andere manier. Het gebaar moet omgezet worden in actie. Actie met de focus op diversiteit in onze samenleving, dat is de eerste stap.”
Wat die ‘actie’ precies gaat inhouden, is nog niet bekend. Maar het stoppen met knielen betekent niet dat de Formule 1 niets meer doet tegen ongelijkheid. In tegendeel zelfs. Zo biedt de F1 engineering-studiebeurzen aan voor mensen uit bevolkingsgroepen die normaal gesproken nooit in deze tak van sport aan de bak zouden komen.
De komende 3 seizoenen worden er jaarlijks minimaal 10 beurzen uitgedeeld, best netjes, lijkt ons. Of er nog meer wordt gedaan om de diversiteit en inclusie in de sport te bevorderen, wordt ongetwijfeld binnenkort bekend.
Rest alleen nog de vraag; wat vond jij van het kniel-momentje van de coureurs voor elke race? Onzin, of een groots gebaar. En waarom? Laat het weten in de comments!
melkkoe zegt
Fijn dat deze onzin voorbij is. Mensen komen naar de F1 om een race te zien.
Mensen die willen demonstreren gaan maar naar den Haag.
mashell zegt
Haha. Je hebt door dat ze dit juist bij de F1 doen om te zorgen dan mensen die zich aan dit soort maatschappelijke thema’s willen onttrekken ook bereiken. Dit is immers niet gericht op de politiek maar op de samenleving.
lekkaah zegt
Politiek buiten Cultuur, Sport en Onderwijs(!) houden graag, dit moet ons verbinden en niet opdelen zoals nu steeds meer lijkt te gebeuren, zie jij niet wat er nu gebeurd?
scott zegt
Ik kniel alleen om mijn veters te strikken.
maferick74 zegt
Want na n seizoen knielen, is alles opgelost…
Henkie zegt
Ho ho 2 seizoenen. Is toch zeker dubbel zoveel als 1 seizoen. Voor mij 2 seizoenen teveel.
Fries11 zegt
Zoals sommige al zeggen ja nu is alles opgelost met al dat knielen een idee van die hypocrite Hamilton. Die liep ook te roepen dat mensen meer elektrisch moeten gaan rijden terwijl hij zelf prive het meest in benzineverslinnende bakken rijdt. Politiek en sport apart houden. Knielen doe ik wel als ik geld op straat vind.
kuip zegt
Met dat knielen los je ook zo lekker veel op..
mashell zegt
Ja! Want het doel is dat de mensen die het zien bij zich zelf gaan nadenken dat het niet normaal is anderen niet gelijk te behandelen. Omdat mensen tot nadenken aanzetten het doel is (wetten zijn al lang geregeld) kan het echt met knielen bereikt worden.
lekkaah zegt
Wat ik steeds vaker hoor is dat juist vooral blanke mannen al bij voorbaat worden uitgesloten bij o.a. vacatures (zelfs interne werknemers die er al lang werken). De ongelijkheid lijkt juist toe te nemen.
MrHyde zegt
Vond het altijd wel leuk die klassenfoto van de F1: de helft vooraan op z’n knie, de andere helft erachter staan.
Nu moet de voorste helft dan maar hurken in 2022.
Benieuwd wie er dan dwars voor mag gaan liggen
(letterlijk/figuurlijk) met de mascotte.
normalantrieb zegt
Pitspoezen beroven van hun mogelijkheden om een inkomen te vergaren en een carrière uit te bouwen waar ze niet om gevraagd hebben onder het mom van gelijkwaardigheid vind ik nog altijd merkwaardig
mashell zegt
Pitspoezen van inkomen beroofd? De paddock staat nog steeds helemaal vol met sexcampers hoor.
toniominestrone zegt
De hedendaagse maatschapij is een aan een schakeling van hysterische hypes.
z3cabby zegt
@toniominestrone: Misschien bewijst de toekomst dat het juist historische hypes zijn.
wimof zegt
Er is nog steeds weinig verbetering te merken, met de gedachtegang der menschheid.
Lees ik hier!
melkkoe zegt
Gelijkheid bestaat niet, en zal nooit bestaan. Hoe graag sommige dat ook zouden willen. Zonde om daar je knieën aan te verslijten
rolov zegt
@wimof: Hamilton is niet echt het voorbeeld hoe het hoort of wel? En die liep het te hypen omdat hij dat voor zijn Amerikaanse vriendjes wil doen. De sier wil maken . Onzin . Knielen voor gelijkheid . Klinklare onzin. En de knielende Afrikanen op de gouden koets zijn racisme .
str8six zegt
Mooi, klaar met die nonsense. Nu racen.
mashell zegt
“Het gebaar moet omgezet worden in actie. Actie met de focus op diversiteit in onze samenleving, dat is de eerste stap.”
En dan stop je dus meteen met alle races in landen waar het met de mensenrechten niet goed geregeld is?
harrie zegt
‘vul hier een larmoyant standaard PR antwoord in ‘dat je beter van binnenuit door samenwerking verandering kan doorvoeren’ zodat actie achterwege kan blijven en de kasstroom niet opdroogt’.
T16 zegt
Diversiteit is een ander woord voor positieve discriminatie, maar positieve discriminatie blijft discriminatie, want positieve discriminatie is blanken en mannen discrimineren door niet langer naar hun kwalificaties te kijken maar enkel naar het uiterlijk en of het geslacht. De effecten van diversiteit in het aanname beleid in de F1 zou het aannemen van enkel vrouwelijke coureurs met een kleurtje zonder op werkelijke snelheidsaanleg te letten omdat deze groepen nu ondervertegenwoordigd zijn in de F1. Waanzin!
Diversiteit doorvoeren zou dramatisch zijn voor de F1 als sport en voor onze maatschappij, want enkel onderpresterend volk wordt nog aangenomen op kenmerken die er niet toe doen, namelijk huidskleur en geslacht.
BLM is al jaren een hysterische beweging van de luidste racisme scheeuwers, die feiten negeren en enkel op emotie, gevoel en valse rascisme inzichten nog ageren om ons een schuldcomplex aan te praten, en het hierop meeliften van Lewis Hamilton is intens hypocriet en onuitstaanbaar irritant deugen.
Ik kniel voor niemand en zeker niet voor BLM of Lewis Hamilton.
Edge zegt
Ik vond het wel prima, dat We Race As One momentje. Diverse coureurs zijn tegenwoordig niet alleen begaan met racen, maar ook met maatschappelijke thema’s. Als zij een momentje voor de race willen waarop zij hun steun voor een goede zaak willen betuigen moet je dat in mijn ogen vooral ook faciliteren. Het zijn wel immers de mensen die hun leven in de waagschaal leggen voor ons entertainment (en de poen van Liberty Media/FOM).
petroldrinker zegt
ik wil zo ruilen met ze hoor en mijn leven in die weegschaal leggen (al valt dat tegenwoordig enorm mee hoe gevaarlijk het nog is)
kitt2000 zegt
Laten we inderdaad hopen dat er daden komen en de symboliek niet meer nodig is. Goed fatsoen ontwikkelen is nooit iemand slechter van geworden.
grandmasterb zegt
Vreselijk dat Hamilton zijn kuddegedrag aan zijn medesporters heeft opgedrongen, als hij geen wereldkampioen was, dan was hem dat nooit gelukt, het is gewoon machtsmisbruik en onfatsoenlijk. Max deed gelukkig al niet meer mee aan dat knielen.
Hamilton is vreselijk hypocriet, hij racete wel o.a. in Saoudi-Arabie waar vrouwen worden onderdrukt en politieke tegenstanders worden vermoord of opgesloten, dat vond hij blijkbaar niet erg.
petroldrinker zegt
Heel goed, vond dat sowieso al een belachelijk iets, pitspoezen etc mag allemaal niet meer, maar dan moet je dit soort dingen wel doen, als ze meer inclusive willen zijn, moet je juist ook de dames een positie geven zoals pitspoes ofzo
gregorius zegt
Als er nou 1 circus is dat ‘niet maatschappelijk’ bezig is (en zelfs hypocriet), dan is het F1 wel. Een groot gedeelte wordt betaald door landen die het niet heel erg nou nemen met normen en waarden en er zijn ook veel miljardairs die centen uitgeven aan F1 die ook een bijzondere achtergrond hebben.
Daarnaast is het gewoon slecht voor wereld; het is pure luxe en vermaak ten koste van het milieu.
En dan het punt racisme: aan de ene kant een knielen en een regenboog op de overal dragen, maar aan de andere kant met liefde racen en gewoon je miljoenen opstrijken: mr LH44. Tja.
En de minderheden in de F1: voor een zeer groot gedeelte van de werknemers bij F1 teams geldt: je kan een stuk meer verdienen en minder uren draaien in andere sectoren. Je werkt bij de F1 omdat je het idee leuk vindt (terwijl je zeer getalenteerd bent). Dus die 10 beurzen? hmmm.
En ik mag toch hopen dat ze die beurzen niet aan Amerikaanse kids gaan geven…
Edge zegt
Het valt mij trouwens op (en tegen!) hoeveel mensen problemen hebben met het knielmoment voor de race. Laat die coureurs lekker hun ding doen. Ziggo zond het sowieso vrijwel nooit uit (die waren te druk met de analyses van Mattie Valk en Bart Chabot) en als je via F1 TV kijkt is dat toch een prima moment voor je laatste plaspauze of om je snacks en gele rakker op tafel te zetten?
gregorius zegt
Ik ben voor ‘knielmomenten’, maar ik krijg het idee dat het knielmoment niet echt doel gericht is.
In de US, doen ze altijd die onzin met het volkslied, waar al die Amerikanen erg geil van worden; dus daar was het powerful.
In de UK doen ze het voor elke voetbalwedstrijd; nou is ongeveer de helft van de voetballers in de UK gekleurd, maar aan de andere kant volgens mij 70-80% geeneens Engels. Maar goed, als het lokaal een bericht af kan geven naar de Engelse samenleving: prima.
Maar waarom ga je knielen voorafgaand aan een GP in Azerbeijan of Japan? 20 miljonair- en miljardairs zoontjes, waarbij waarschijnlijk de meeste coureurs’-hun-pappa op de een of andere manier ook weer voordeel heeft weten te halen uit bevoorrechte posities gezien hun afkomst terwijl ze geld hebben verdiend dmv lager opgeleide werknemers met minder kansen (ongelijkheid). En dat terwijl je voor ongeveer 50% van de races in een land zit waar de normen en waarden niet westers zijn en die races mogelijk zijn gemaakt door wederom rijkdom die is vergaard over de ruggen van (vele) werknemers met minder kansen.
bmw335d zegt
Was kwestie van tijd. En dooorrrrr..
Is niemand mee geholpen, nu de voetballers nog. Hypocriet gedoe