Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) hoopt eind dit jaar goed nieuws te kunnen brengen.
Lange wachttijden, onduidelijkheden en gefrustreerde (aspirant) automobilisten tot gevolg. Het CBR komt al een lange periode negatief in het nieuws. Het feit dat het hoofdkantoor door de coronacrisis dicht is maakt het geheel er niet mooier op. Aan dit laatste kan de overheidsorganisatie weinig doen.
De grootste problemen hebben betrekking op de medische keuringen. Oudere of zieke mensen moeten regelmatig een verplichte medische keuring ondergaan. Dit is nodig om in het bezit te kunnen blijven van een geldig rijbewijs. Er zijn echter enorme wachttijden bij het CBR. Zo erg, dat de rijbewijzen van oudere of mensen met een ziekte in de tussentijd verloopt. Vorig jaar september besloot het kabinet daarom om getroffen 75-plussers tijdelijk door te laten rijden met een verlopen rijbewijs.
In een interview met De Telegraaf geeft CBR-directeur Alexander Pechtold een hoopvolle boodschap. Volgens de voormalige politicus is het streven van het CBR om vòòr het einde van het jaar alle achterstanden weg te hebben gewerkt.
Hoewel de examens momenteel stilliggen, gaan de medische keuringen wel gewoon door. 80 procent van het personeel werkt vanuit huis. Zo kan het CBR alsnog een inhaalslag maken met de gezondheidsverklaringen.
Het is te hopen voor het CBR dat deze oplossing een nieuw probleem creëert. Nu er geen examens afgelegd kunnen worden stapelen deze zich op. Het CBR heeft tot nu toe 180.000 examens moeten uitstellen.
Foto: Dodge RAM lesauto via @estefanosangoerphotography
Robert zegt
Als het corona virus zo slachtoffers blijft maken onder (met name) de zeventigplussers, dan worden die achterstanden haast op natuurlijke wijze weggewerkt…
#glashalfvol #glashalfleeg
Edit: wat ik overigens niet helemaal begrijp, is dat keuringsartsen allemaal een basisopleiding arts hebben, al dan niet aangevuld met specialisatie(s). Daarvan zou je toch eerder verwachten dat ze eerder bijspringen in de overbelaste ziekenhuizen dan vanuit huis te werken.
poes zegt
Niet iedereen wil of kan dat. Het zal ook niet zomaar gaan, omdat de basiskennis wellicht wel hetzelfde is, maar de specifieke kennis absoluut niet.
Robert zegt
@poes: de vele duizenden vrijwilligers (soms mensen die meer dan twintig jaar geleden als verpleegkundige oid hebben gewerkt) kunnen dat ook; dan moet iemand met de basisopleiding arts dat toch zeker ook kunnen.
sinanberk27 zegt
Nu maar hopen dat mijn theoriecertificaat niet verloopt in de tussentijd
Dutchdriftking zegt
Alle achterstanden? Ik ben benieuwd. In 2019 zaten er zoveel beroeps chauffeurs zonder rijbewijs daar het CBR maanden nodig had voor het afhandelen van een medische keuring….. Lijkt mij sterk dat dit ineens opgelost is.
emping zegt
Pechtold directeur bij het CBR? Weer wat geleerd.