Het wegdek bij een Amerikaanse Burger King gaat energie genereren als auto’s optrekken of afremmen. De auto’s zetten metalen platen in beweging, waardoor de energie wordt opgewekt. Deze kinetische energie, ook wel bewegingsenergie genoemd, kan vervolgens worden gebruikt voor diverse doeleinden. Bijvoorbeeld het bijvullen van de colatanks waardoor Amerikanen nog dikker kunnen worden. Die cola wordt overigens gewoon vervoerd met een hybride vrachtwagen, dus geen slecht woord over Coca Cola!
“More than 150,000 cars drive through our Hillside store alone each year, and I think it would be great to capture the wasted kinetic energy of these hundreds of thousands of cars to generate clean electricity,” zo stelt Andrew Paterno, mede-eigenaar van 12 Burger Kings in de staat New York.
MotionPower is de technologie die dit mogelijk maakt en dat is ontwikkeld door New Energy Technologies. Als de pilot bij Burger King succesvol is dan zal dit systeem ook op andere locaties worden ingezet.
Ondertussen is Ronald McDonald ook druk bezig met nieuwe energiezuinige initiatieven, zoals “groene” restaurants met elektrische oplaadpunten. De “Green McDonald’s” is gemaakt van eco-vriendelijke materialen en technologieën, het bijpassende ChargePoint™ Networked Charging Station wordt gebruikt om elektrische auto’s op te laden. Leuk he?
BananaFlip zegt
Kunnen ze geen energie genereren met het gewicht van die auto’s?
Dat lijkt me velen malen effectiever, gezien het gemiddelde gewicht van de Amerikaanse auto incl. haar bestuurder/passagiers.
Wollie zegt
Intussen veroorzaken ze wel een afvalberg waar je niet overheen kan kijken. Als ze een manier vinden om die te recycleren en er energie uit te halen, dan komen we misschien nog eens ergens.
Het initiatief van McDonalds heeft de toekomst. Gratis oplaadpunten komen er overal, en vooral op de parkeersplaatsen van winkelcentra. Over 10 jaar tel je als supermarkt niet meer mee als je geen oplaadpunt kan aanbieden.
Rian zegt
Die hybride cola-vrachtwagens rijden niet in de V.S.!
boostah zegt
dan moet je de potentiele energie (hoogte) omzetten, waarna de auto opnieuw moet omhoog gebracht worden om te kunnen rijden. Nul operatie dan ook (als men verliezen buiten beschouwing laat).
zelfde met hun opwekking bij optrekken van een wagen, leuk voor hen, alleen zal de auto meer verbruiken, niet leuk voor de klant dus (bij remmen is dat probleem niet aangezien het daar gaat om verloren energie)
Rick dos zegt
Als ze nou eens van die treadmills met een hamburger aan een touwtje in die restaurants plaatsen? Moet je kijken hoeveel energie die fatso’s dan genereren.
Maar neeeee, we gaan weer de lazy tour op.
KeesB zegt
Lekker hoor… in weze is het gewoon brandstof van mij jatten. Die energie moet toch op de 1 of andere manier uit de auto komen.
timberleek zegt
@keesB
inderdaad. die energie kan niet zomaar ergens vandaan komen. dus bij remmen is het niet zo’n probleem met je remenergie doe je toch niks, maar met optrekken moet je nu meer vermogen geven
Bob zegt
Alle Nederlanders zijn ook dik, koppig en klagen ook alleen maar hoor. Gelukkig zijn er helemaal geen Burger Kings en Mc Donalds in Nederland, want niemand eet daar.
Rick dos zegt
Gelukkig beperkt het zich hier nog tot BK en Mac. In Amerika heb je dan nog Bubba Shrimp, In N Out burger, Applebee’s, Arby’s, Taco Bell, etc. etc. etc.
Je kan niet anders dán een fatso worden in Amerika…
JanJansen zegt
@keesB
Heerlijk, zo inefficiënt mogelijk fossiele brandstoffen om zetten in elektriciteit. Ze kunnen beter het afgewerkte frituurvet gebruiken om elektriciteit op te wekken.
Harm zegt
Pas op, dadelijk gaan we nog denken dat het goed voor het milieu is om even bij een Burger King te gaan eten. Want de energie die “groen” opgewekt wordt door het afremmen van de auto, is maar een fractie die nodig is om slechts 1 hamburger te maken.
Zie ook: http://www.autoblog.nl/archive/2009/02/16/hamburgers-net-zo-slecht-voor-milieu-als-hummers
Heel leuk dus, maar is alleen bedoeld om hun imago op te poetsen.
Klassiekerrally zegt
There ain’t no such thing as free energy… Fat dumb asses!
RDS zegt
Klassiekerrally for president……
Ook rem energie is geen verloren energie op het moment dat je hybride en of met KERS rijd….
Vooral een systeem met toekomstig potentieel dus. NOT
Zoef zegt
Het is erg frustrerend allemaal voor wie iets van fysica afweet. Heel de wereld holt achter milieuterige lulkoek aan die natuurwetenschappelijk onbewezen is en heel de wereld spant zich dan ook nog eens in om oplossingen te verzinnen die natuurwetenschappelijk nergens op slaan en enkel tot doel hebben een imago aan te meten. Zo’n beetje zoals Christus zich voor het hoofd sloeg om schijnheilige Farizeeërs te horen bidden, zo voelt een natuurwetenschapper zich nowadays. Ja, dit is milieufarizeïsme (COINED BY ZOEF).
De energie moet namelijk gewoon van de branstof van de wagens komen. DO-OH!
JanJansen zegt
@RDS
KERS kan helaas maar 8% van de energie opvangen. Het is daarom maar de vraag of het hele KERS systeem (wat toch al snel 5-10kg weegt) bij lichte auto’s niet meer brandstof kost dan het oplevert.
Maar waarom zou het bij een hybride geen geen verloren energie zijn, remmen is toch gewoon kinetische energie omzetten in warmte?
Benz.. zegt
Hahaha, de ”yanks” worden GROEN, al is het wel weer lekker op z’n Amerikaans natuurlijk.. :lol:
autoblogger zegt
http://thisiswhyyourefat.com/
DafMaf zegt
Al met al baal ik ervan dat er in Nederland maar twee BK’ langs de kant van de weg zijn. McDonald’s is te smakeloos.