In Engeland gaat de politie na een ongeluk de smartphones van de betrokkenen in beslag nemen om te kijken of men niet onder het rijden met het ding bezig was.
Het is geen rocket science: de smartphone is een groot veiligheidsrisico in het verkeer. De sociale media, mail en andere afleidingen op de telefoons van tegenwoordig kunnen een bestuurder flink afleiden van dat waar hij of zij eigenlijk mee bezig moet zijn: veilig rijden. De helft van alle jongeren in Nederland schijnt de smartphone achter het stuur te gebruiken. Ook in Nederland is het dus een probleem, onderzoeksbureau SWOV schat dat bij maximaal 25% van de ongevallen afleiding een rol speelt. In totaal zou dat neerkomen op tientallen verkeersdoden per jaar.
Het probleem is in Engeland inmiddels zo groot dat de overheid (naast het publiceren van schokkende campagnes) voortaan politie de opdracht geeft om de smartphones van de betrokkenen bij een ongeval in beslag te nemen. De telefoons worden vervolgens uitgelezen om te kijken of de bestuurders zich hebben laten afleiden door hun mobieltje.
Klinkt als een heel slimme move maar tegelijkertijd is dit systeem natuurlijk alles behalve waterdicht. Zo schijnen kinderen nog meer af te leiden dan mobieltjes, maar die worden ook niet in beslag genomen. Persoonlijk laat ik mijn passagier gerust mijn telefoon opnemen of de navigatie instellen als ik zelf aan het rijden ben. Maar in het geval van een alleen reizende bestuurder is het natuurlijk vrij eenvoudig vast te stellen of de smartphone met rust gelaten is. Rest alleen nog het heikele puntje “privacy” natuurlijk…
Wat check jij achter het stuur op je smartphone?
Bron: BNR
rnej zegt
prima idee. lijkt me ook voor rijkswaterstaat een goede als er weer eens iemand op zo’n gele pickup is geklapt.
rammillius zegt
Ik voorzie een hele hoop mensen afkickverschijnselen krijgen binnen 3 tellen nadat hun telefoon is ingevorderd. Agressie zal stijgen omdat hun “leven” wordt afgenomen, etc. Betwijfel dat Nederland dit gaat doen… Onze agenten worden dan geconfronteerd met agressie wat niet mag van de vakbond/arbodienst.
jrk68 zegt
@rammillius:
Stuur ze dan maar bij mij langs, verslaafden zijn mijn handel. Zie nu al veel game verslaafden en social media wordt de verslaving die mij tot m’n pensioen van de straat gaat houden.
mout zegt
@jrk68: Verslavend he, die probleemgebruikers. :-)
timberleek zegt
@rammillius:
Volgens mij is in Nederland laatst nog bepaald dat je telefoon beschermt is net als bijvoorbeeld een pc. Ze kunnen hem dan alleen opeisen mbv een gerechtelijk bevel. En die zullen ze niet zomaar krijgen voor een verkeersongeval denk ik.
super zegt
@rammillius:
dat hele aanhouden en arresteren moeten ze ook maar eens afschaffen, roept alleen maar aggressie op, nergens goed voor…
n54coupe zegt
Ik check helemaal niks op mijn telefoon als ik achter het stuur zit.
Maar ik zou wel onthand zijn als de politie na een ongeluk mijn telefoon zou afnemen.
Dan heb je hem juist hard nodig om zaken te regelen, lijkt me.
henkhupelschoten zegt
Top idee! Dan komt de echte waarheid pas naar boven.
roppp zegt
Als dit consequent wordt in- en doorgevoerd, moeten ook de zeurende echtgenote, kinderen, schoonmoeder, radio, navigatie, boterham en peuk in beslag genomen worden.
Natuurlijk is bellen en appen tijdens het rijden niet goed, maar dat is een bemoeierige schoonmoeder ook niet……
super zegt
@roppp:
kinderen (en dus schoonmoeder) zijn een noodzakelijk kwaad in de maatschappij, wie gaat anders je pensioen betalen?
roppp zegt
@super: dus jij hebt nog de illusie dat je ooit pensioen krijgt???
super zegt
@roppp:
ja; maar niet uit nederland, of althans niet veel :-)
maar behalve pensioen heb je ook nog mensen nodig om de samenleving (en jouw verzorging) draaiende te houden…
super zegt
van mij mag iedereen die met (smart)phone achter het stuur “gepakt” wordt 1 maand afgesloten worden…
jrk68 zegt
@super:
Van mij mag daar een maand rijontzegging bij.
super zegt
@jrk68:
smartphone afsluiten is een veel zwaardere straf, 1 maan niet facebooken, tinderen, snapchatten, whatsappen, kun je je het voorstellen?
tupperware zegt
@super:
Nee, geen van die zaken gebruik ik, tussen de afspraken door Autobloggen op de laptop is het enige waar ik mij schuldig aan maak.
theghost zegt
@super: Telefoon afpakken heeft totaal geen zin, trek de simkaart eruit, pak een ander toestel en je bent weer klaar…
birger zegt
In Belgie is dit al niet mogelijk: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2045713
Toestemming van magistraat is nodig. Privacy blijft probleem met deze maatregel.
En is allemaal moeilijk te bewijzen denk ik dan, probeer maar eens het excacte tijdstip van een ongeval vast te leggen, dit dan nog eens te calibreren met tijdstip op de smartphone.
Is misschien allemaal wel mogelijk met uitgebreid onderzoek, ondertussen ben je je smartphone een maand kwijt, al je data en contacten, niemand kan je nog bereiken. Briljant plan dit…
sydney zegt
Op zich niets mis mee, al lijkt het mij in het geval van meerdere inzittenden lastig te bewijzen wie er nu precies met die telefoon bezig was.Mijn vriendin zit ook wel een naast me te klooien op m’n telefoon.
toniominestrone zegt
@sydney: Leg de bewijslast maar bij de bestuurder neer, hij is verantwoordelijk.
timberleek zegt
@toniominestrone:
Je bent nog steeds onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Alleen de blauwe brieven brigade heeft omgekeerde bewijslast.
En dat is maar goed ook. Het zou voor een bestuurder ook niet te bewijzen zijn. Dan krijg je willekeur bij je veroordeling. Als jij een ongeluk krijgt met meerdere inzittenden is het dan volledig afhankelijk van de agent of hij je schuldig acht (zonder sluitend bewijs dan)
sydney zegt
@toniominestrone: Onzin, dat lijkt mij een hele gevaarlijke zaak.In dit land hoef je je onschuld niet te bewijzen maar moet justitie jouw schuld kunnen bewijzen.Stel een auto met twee of meer inzittenden komt in een verkeersongeluk terecht met minimaal een andere te vergelijke verkeersdeelnemer (dus geen fietsers of voetgangers) De schuldvraag is niet duidelijk maar de advocaat van de tegenpartij vraagt alle telefoongegevens op en maakt er doodleuk van; bestuurders belde weleenswaar niet met zijn eigen telefoon,maar met die van een van de andere passagiers en bewijs maar dat het niet zo is.
Dat gaat geen succes worden.
flutterby zegt
Wat een onzin. Ze kunnen mijn BlackBerry toch niet uitlezen.
Zelf gebruik ik em om muziek te luisteren of door te geven als ik te laat ben.
93ss zegt
@flutterby: En als je dat doorgeven niet handsfree of per tekstbericht doet tijdens het rijden is dat dus strafbaar, en dat onderzoeken ze. Doe je dat niet, dan is er niks aan de hand. Geen onzin dus.
schuimbekje3 zegt
Heeft waarschijnlijk ook niets te maken met verkeersveiligheid maar met de g3st@p0 praktijken van de MI6 en NSA… Nu kunnen ze gewoon een banger tegen jou aan rijden, je telefoon in beslag nemen, alle gegevens uitlezen zoals je instellingen, wachtwoorden en vpn sleutels, en vervolgens extra software installeren en teruggeven.
Heren van Airbus, NXP enz, u bent gewaarschuwd. Straks liggen al uw geheimen op een tafel in London of Maryland.
93ss zegt
@schuimbekje3: Goed verhaal man. U bent professioneel schrijver van complot theorieën?
dawwg zegt
@93ss: Nee, meneer heeft het bij het gewoon bij het rechte eind; talrijke publieke voorbeelden bekend; zoek maar na. Maar als je verder wilt dromen, ook prima hoor !
Trouwens; het is een onzinnige maatregel; komen gewoon Unlock2EraseHistory apps voor. En hoe gaan ze m’n versleutelde telefoon unlocken als ik ‘m eerst reboot ? En waar is het ‘onschuldig tot tegendeel bewezen principe; kernwaarde van een democratie, zoals ook vast gelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mensch ? En ja, over de Engelse wetgeving loopt nu – eindelijk – een procedure bij het Europese Gerechtshof.
Basale mensenrechten zijn veel belangrijker voor het ‘Algemeen Belang’ dan deze verzekerings-& Big Brother lobby, bah ! Want als het echt om de verkeersveiligheid zou gaan, moet je gewoon het gebruik van een telefoon volledig en helemaal onvoorwaardelijk verbieden … dus …
Oww wacht; we hebben tegenwoordig ookal Apple en Android CarPlay met allerlei Smartphone integratie apps; mosterd-na-de-maaltijd dus; misschien was je wel ‘legaal’ aan het Whatsappen met voice control … * gaap *
Welkom in de 21ste eeuw mensen :)
93ss zegt
@dawwg: Goed verhaal man, u leest de telegraaf? Mensen die zo heilig overtuigd zijn van hun eigen gelijk dat ze niet open staan voor andere inzichten ((zelf)kritisch denken, analyseren, de basis onderzoeksvaardigheden eigenlijk) en meningen worden ook wel kortzichtig of dom genoemd.
Verder is je post een onsamenhangend geheel van onderwerpen die niks met elkaar te maken hebben en geen relevantie hebben op het topic.
topless zegt
Mijn telefoon zit gewoonlijk in mijn jaszak, en de jas ligt meestal in de kofferbak. Beetje vreemd, wanneer je de telefoon uit de kofferbak moet vissen en dan aan de agent moet meegeven, zodat hij kan gaan uitlezen of je hem gebruikte tijdens het rijden. Lijkt me meer iets, voor wanneer er aanleiding is om aan te nemen dat. Mijn telefoon is overigens geen smartfoon, maar ik zou toch tijdens het rijden kunnen sms-en. Of met mijn tablet zitten te internetten, maar die wordt kennelijk niet in beslag genomen. Beetje vreemde maatregel weer. Zoals bij ons de regel dat je tijdens het rijden geen telefoon mag vasthouden, maar wel een scheerapparaat o.i.d.
awesome zegt
Ik gebruik hem zelf niet achter het stuur, maar is dit geen privacyschending? Waarom zou de politie in mijn whatsapp moeten kijken, ok maar iets te noemen?
(Kom maar op met NSA en Zuckerberg opmerkingen)
93ss zegt
@awesome: Of het privacyschending is mag een rechter bepalen, dat doen simpele zielen op een weblog niet. Je ‘waarom?’ vraag is wel eenvoudig te beantwoorden. Misschien dat je dat zelf kan als je het artikel gelezen had? Probeer de eerste zin eens.
Voor de duidelijkheid, ze kijken niet wat je gestuurd hebt (je leven is niet interessant), het gaat enkel om de constatering OF je iets gestuurd/gedaan hebt tijdens het rijden.
Jorrit zegt
Nemen ze dan ook je onderbroek in beslag nadien? “Is dat remspoor van zonet of eerder vandaag, meneer!?”
basjaski zegt
Vraag me af hoe dat zit als je aan het bellen bent via bluetooth (dus handsfree).
Zeer irritant ook als ze je telefoon invorderen, je kan gelijk geen zaken gesprekken meer uit voeren (en voor hoe lang?).
Als ze je telefoon effe snel pakken en kijken of je gebelt/whatsapped hebt…niks aan de hand, als je em maar gelijk weer terug krijgt.
Ram-G-maN zegt
Enerzijds ben ik voor, anderzijds is het wel aantasting in je persoonlijke levenssfeer. Ik denk dat er eerst een gerechtelijk bevel moet komen voordat ze in je smartphone doorzoeken
reistje zegt
Ik zou hem niet afgeven, dan maar in mijn tas doen. Of onderbroek als het moet…
Privacy -> Weten of iemand met zijn telefoon bezig was en daardoor misschien een ongeluk maakte.
tupperware zegt
@reistje:
Onzin, als ik teveel gezopen heb moet ik blazen en in het ergste geval bloed afstaan, dat is een schending van mijn lichamelijke integriteit. Dat staat juridisch hoger dan privacy en toch vindt iedereen dat normaal.
Ik zie het probleem dus niet om aan oom agent mijn belgeschiedenis te laten zien, meer hebben ze niet nodig om te zien of je aan het bellen dan wel aan het appen was.
hammerman zegt
Quote uit artikel: “onderzoeksbureau SWOV schat dat bij maximaal 25% van de ongevallen afleiding een rol speelt. In totaal zou dat neerkomen op tientallen verkeersdoden per jaar.”
Te triest voor woorden dat er zo veel mensen moeten lijden omdat er personen zijn die het niet kunnen laten om hun telefoon e.d. te gebruiken tijdens het rijden!
93ss zegt
@hammerman: Eens.
Nog triester zijn de mensen die zeggen “Knappe jongen die mijn mobiel afpakt..”, want de inhoudt van een gemiddeld whatsapp bericht oid (lees: “haha”, of “lol” etc) is natuurlijk veel belangrijker dan een verkeersongeval oplossen. Mensen die momenteel hippe termen als ‘privacyschending’ boven het gezond verstand laten gaan zijn een bedreiging voor de samenleving. Helaas zien ze dat zelf alleen niet zo.
martijnb11 zegt
Dus als je de bijrijder een sms’je laat typen en je krijgt een ongeluk heb je dan nog steeds een probleem??
93ss zegt
@martijnb11: Dat lijkt me niet, dan moet er bewezen worden dat de bestuurder het is geweest ipv de bijrijder en dat is heel lastig. Maar veel mensen zitten alleen in de auto dus in een groot aantal gevallen zal deze regel wel goed doen.
norge zegt
Knappe jongen die mijn mobiel afpakt..
sir_smokalot zegt
Was hij het?