Het lijkt allemaal nog lief en zacht, maar die horrorwinter en bijbehorende trouble komt echt wel. Maar een tekort aan strooizout zouden we dit jaar van dat problemenlijstje kunnen strepen.
In de Amerikaanse staat Wisconsin heeft een slimme kaasboer namelijk een alternatief gevonden. Hij maakt mozzarella en om dat te maken heb je pekelwater nodig. Water waarin blokken mozzarella drijven, dus niet meer dan water plus zout plus een klein beetje mozzarella.
Als de kaasblokken eenmaal uit het water zijn, kan het zoute water prima gebruikt worden om wegen ijsvrij te maken. Zeker als het vermengd wordt met reguliere pekel. In de States is as we type een proef bezig: in Milwaukee wordt gekeken of het middel ook echt lekker werkt. Doet het dat, dan duurt het volgens CNN niet lang voor andere staten ook met kaas gaan strooien.
Nederland kaasland, zou je zeggen. Dus waarom is er in ons eigen kleine landje nog geen enkele kaaskop op dit briljante idee gekomen. Want ieder jaar is er wel een tekort aan het o zo belangrijke strooizout, maar van een tekort aan kaas is in Nederland nog nóóit sprake geweest. Het proberen waard, toch? Kunnen we het overtollige strooizout in ons eten verwerken.
Als autoliefhebber laat je je eigen veiligheid en dat van je bolide natuurlijk niet bepalen door politiek Den Haag en haar zoutinkoopbeleid. Dit zijn dé tips om je auto winterklaar te maken.
CNN wijdde er een item aan, de moeite waard even te kijken.
rob68 zegt
Dan kunnen we om de muizen heen gaan slalommen?
MLTB zegt
Bah, stinkt het overal naar zweetvoeten. No thnxx
Hupke zegt
Strooizout is toch zelden gewoon NaCl of vergis ik me nu?
Mairsil zegt
@Hupke: Toch wel: “Het zout (vrijwel altijd natriumchloride, NaCl, soms calciumchloride, CaCl2)…”
http://nl.wikipedia.org/wiki/Strooizout
dennisr zegt
”Nederland kaasland, zou je zeggen. Dus waarom is er in ons eigen kleine landje nog geen enkele kaaskop op dit briljante idee gekomen. Want ieder jaar is er wel een tekort aan het o zo belangrijke strooizout, maar van een tekort aan kaas is in Nederland nog nóóit sprake geweest. Het proberen waard, toch? Kunnen we het overtollige strooizout in ons eten verwerken.”’
Uhmm, nou wil ik niet muggenziften/mierenneuken/anderedierlijkebezigheden.. Maar hoeveel mozzarella maken ze hier in NL? denk niet zo veel namelijk..
sjamp zegt
@dennisr: normale Nederlandse kaas komt ook uit een enkelbandje hoor.
JamesBond007 zegt
Moeten we in hemelsnaam met die stinkende rotzooi, dan maar slippen. Liever niet die vieze kaaslucht
rikkon zegt
??
Dat pekelbad blijft ‘eeuwig’ in gebruik, het wordt niet verbruikt. Dit lijkt me een item van een journalist met een zwager die wel wat publiciteit voor zijn kaasmakerij kan gebruiken.
dennisr zegt
@rikkon: Hoe kom je aan die info? (gewone vraag niks denigrerende ondertoon ofzo xD)
Ik zou namelijk denken dat zo’n bad waarin voedsel gemaakt word vrij vaak (verplicht) verschoont word
stephanotis zegt
@rikkon: bah ;)
http://www.fryslan.nl/4148/water/files/factsheet_pekelfiltratie.pdf
fortuna zegt
@rikkon: idd, pekelwater komt bij mijn weten ook niet uit de lucht vallen
ownkruid zegt
zal wel een lucht vanaf komen!!
henrie zegt
Dus vandaar dat de DOC in Hoogeveen een nieuwe kaasfabriek heeft gebouwd (en nog steeds bouwt) op de plek waar vroeger de zouthopen van Rijkswaterstaat lagen… :D
stephanotis zegt
Is trouwens niet nieuw, in België doen ze dit al jaren met gatenkaaswater.
k-man zegt
@stephanotis: En met kopkaas…
flutterby zegt
Water strooien als het vriest.. ? Zal wel aan mij liggen..
Kvgorp zegt
@flutterby: yup nat strooien heet dat. een water zout oplossing. Meer zout dan water hoor. Voordelen zijn: het zout blijft liggen waar je het strooit. en verwaaid niet. Verder heeft zout water nodig als activator zeg maar. Als je dat water al toevoegt dan is de werking vele malen sneller da door zout.
nickelb zegt
Volgensmij is er juist een proef bezig met het zoutwater wat vrijkomt bij akso nobel. Dat is een dusdanige hoeveelheid dat dat genoeg moet zijn. En er was geloof ik vorig jaar eindelijk iemand die een manier had bedacht om vloeibaar te strooien. Dat was namelijk het grote probleem. Als dat werkt kan je dat kaaswater houden. We hebben namelijk meer dan genoeg zoutwater over wat afval is en zou werken dan
john4545 zegt
Beste AUtoblog, kunnen jullie een cordon sanitaire rodom alles wat uit dat oplichterhol van ron Dennis komt? Ik ben nog doodziek van 2007 en 2008.
jrk68 zegt
@john4545:
Ik pleit al jaren voor een “cordon sanitair” voor ongeletterde reaguurders….
john4545 zegt
@jrk68: Nouja, hebben die een reputatie dat ze met gestolen info van directe rivalen F1 kampioenschappen proberen binnen te frummelen? Of is dit gewoon een drogreden?
dujokke zegt
@jrk68: Dat sanitair zou best geapprecieerd worden door de woordincontinente reaguurders onder ons. Als er genoeg papier is natuurlijk.