Als de boetes van de wanbetalers worden ingehouden op het loon, zullen mensen eerder betalen is de gedachte.
Een keer niet je boete betalen is niet handig. Dat weet iedereen. Als het gaat om het CJIB, zijn ze er altijd als de kippen bij om geld te innen. Eerst krijg je een boete en op die eerste brief geven ze al meteen aan wat de consequenties zijn als je te laat betaalt. Ergo: je maakt zo snel mogelijk het bedrag over om er maar van af te zijn. Althans, dat dacht ondergetekende.
Maar wat blijkt, er is dus een kleine groep mensen die boetes meer zien als een soort groet van de overheid en het daarbij laten. Die heb je in Nederland, maar blijkbaar ook in België. Daar zijn ze iets assertiever geworden als het gaat om het innen van boetes bij wanbetalers. Want iedereen moet simpelweg zijn boetes betalen.
537.009 onbetaalde boetes
In België bleven er vorig jaar 537.009 boetes onbetaald (Belgen zijn zo lekker precies!). Sinds 2020 hebben ze ook in België een wet dat de boetes in rap tempo duurder worden (twee keer zo prijzig zelfs), maar dat zet alsnog niet heel veel zoden aan de dijk. Tja, als je niet betaalt is alles gratis. Maar ze hebben er wat slims op gevonden: de boetes van wanbetalers worden namelijk ingehouden van het salaris.
Dat doen ze niet via de fiscus, maar via de deurwaarder. Er kan dan loonbeslag worden gelegd waardoor de boetegelden alsnog bij moedertje staat terecht komen. Mocht ook dit niet lukken, of niet afdoende zijn, kan zelfs de auto in beslag genomen worden door FOD Financiën.
Boetes wanbetalers inhouden op salaris: wanneer en hoe?
Je krijgt eerst een ‘onmiddelijke inning’, dat is de eerste boete. Je hebt tien dagen om die te betalen. Doe je dat niet, krijg je na 10 dagen een ‘Aanmaning onmiddelijke inning’. Dan heb je wederom 10 dagen om te betalen. Doe je dat ook niet, dan komt er een ‘Minnelijke schikking’. Die is al ietsje hoger. Laat je al die brieven voor wat ze zijn, dan krijg je een ‘Bevel tot betalen’. Deze is 35% hoger dan de oorspronkelijke boete. Hiervoor heb je maar liefst 20 dagen. Is ook die termijn verstreken, gaat de zaak naar de FOD en gaan ze beslag leggen op je loon en/of auto.
Hoe zit het dan als Nederlander die in België te hard rijdt en een boete krijgt? Nou, die zal gewoon op de mat vallen, want in Europa werken we samen. De verhogingen zijn hetzelfde. Alleen kan de Belgische overheid uiteraard geen beslag leggen op het Nederlandse salaris.
In Nederland komt het ook voor, in onderstaand filmpje zie je een Wegmisbruiker met 1.800 euro aan openstaande boetes. Dat is bijna knap:
Via: AD Auto.
Fotocredits: Lambo met bijzondere platen door @gemaskerdemuchacho: via Autoblog Spots.
Robert zegt
Gewoon jezelf gedragen in het verkeer scheelt óók in het ontvangen van verkeersboetes 😇
pomoek zegt
Mag in Nederland toch ook? https://www.cjib.nl/beslag-op-inkomen#:~:text=Mag%20het%20CJIB%20beslag%20op,de%20Wet%20administratiefrechtelijke%20handhaving%20verkeersvoorschriften.
porker zegt
Apart bericht hier op AB. In Nederland worden al bijna 30 jaar dwangbevelen uitgevaardigd die door deurwaarders worden geïncasseerd. Gewoon door beslag op alles wat los en vast zit. Loon, auto, bankrekening you name it. Net als andere veroordelingen die worden uitgesproken. Niets nieuws. Wat ook waar is: Belgische boetes kunnen wel degelijk eenvoudig NL worden ingevorderd en wel via het… CJIB!
realhustler zegt
Recent nog een hoop gedoe over een ondernemer in een dikke auto, die een forse snelheidsboete niet kon betalen want de onderneming liep slecht (o.a. door corona). Vervolgens werd de ondernemer gegijzeld, waardoor hij helemaal niets meer kon doen om zijn faillissement te voorkomen.
Loonbeslag lijkt me nog niet zo erg vergeleken met dat.
karhengst zegt
Can’t do the time, don’t do the crime.
mashell zegt
Een ondernemer met een bijna failliete onderneming krijgt natuurlijk helemaal geen loon. Een gijzeling wordt gedaan als het vermoeden bestaat dat iemand niet wil meewerken. Als je (als ondernemer) gegijzeld wordt dan heb je al iets al veel dingen niet slim aangepakt.
flyerbunch zegt
Beetje vreemd dat het bron artikel op HLN andere cijfers geeft en beknopter is dan hetgeen waar zuster krant AD over schrijft.
RJB zegt
Die termijnen lijken me wel wat kort. Als je een keer een lange vakantie hebt, en net voor die tijd een boete scoort kan dat best nare gevolgen hebben.