Wat is aantrekkelijker: benzine of elektrisch? We zetten twee modellen naast elkaar: een Opel Mokka met turbobenzinemotor en een elektrische Opel Mokka-e. Tijd voor een vergelijking.
Je ziet het steeds vaker: autofabrikanten ontwikkelen een auto op een modulair platform zodat ze diverse aandrijflijnen kunnen aanbieden, zoals benzine, diesel, PHEV of volledig elektrisch. De klant heeft daardoor de keuze om een aandrijflijn te kiezen die het best past binnen het reispatroon.
Dilemma
Een goede ontwikkeling voor de klant dus en voor de autofabrikant een handige oplossing om een model direct wereldwijd verkoopbaar te maken. Toch komen steeds meer kopers voor een dilemma te staan: want moet je nog wel voor een benzinemotor kiezen nu elektrisch rijden zo sterk in opkomst is?
Vergelijk Opel Mokka’s
Die vraag houdt ons al enige tijd bezig. Daarom hebben we deze vergelijking georganiseerd: we zetten een crossover met benzinemotor tegenover dezelfde crossover met elektromotor. Het gaat om de Opel Mokka 1.2 Turbo EAT8 versus een Opel Mokka-e. Waarom deze benzineversie versus de Mokka-e? Simpel: omdat het de meest eerlijke vergelijking is. Ze komen wat prestaties goed met elkaar overeen en beide types beschikken over een automaat.
De kosten op een rij
Wat kosten deze Opel Mokka-versies dan? Weet in ieder geval dat de Opel Mokka met benzinemotor start bij 30.499 euro, maar dan krijg je een 1.2 Turbo met 100 pk en handgeschakelde zesbak. De 1.2 Turbo met 130 pk start bij 34.749 euro, alleen dan heb je de variant met handbak. De uitvoering met EAT8-automaat kost minimaal 34.799 euro. Die uitvoering hebben we in dit vergelijk. Rijden in de elektrische Opel Mokka-e kan vanaf 38.499 euro. Je krijgt dan een 136 pk sterke elektromotor en een 11 kW-lader.
Nog even in een notendop:
- Opel Mokka 1.2 Turbo 100 pk man6: 30.499 euro
- Opel Mokka 1.2 Turbo 130 pk man6: 34.749 euro
- Opel Mokka 1.2 Turbo 130 pk EAT8: 34.799 euro
- Opel Mokka-e 50 kWh 136 pk 11kW-lader: 38.499 euro
Technische gegevens
Natuurlijk wil je ook weten wat de Opel Mokka 1.2 Turbo 130 EAT8 en Opel Mokka-e allemaal te bieden hebben. Daarom even onderstaand overzicht. Dan heb je direct een beeld.
Opel Mokka-e met elektromotor
- Batterij: 50 kWh lithium-ion
- Actieradius: 338 kilometer
- Laden: 11 tot 100 kW 3-fase
- Vermogen: 136 pk/260 Nm
- 0-100 km/u: 9 seconden
- Topsnelheid: 150 km/u
- Geremd trekgewicht: niet van toepassing
Opel Mokka 1.2 Turbo 130 pk
- Motor: 1.199 cc driecilinder met turbo
- Vermogen: 130 pk bij 5.500 toeren per minuut
- Koppel: 230 Nm bij 1.750 toeren per minuut
- Topsnelheid: 202 km/u
- 0-100 km/u: 9,1 seconden
- Geremd trekgewicht: 1.200 kilogram
- Brandstoftank: 44 liter
Opvallend genoeg zijn de verschillen in prestaties dus best klein. De benzineversie heeft een hogere topsnelheid en mag 1.200 kilogram geremd trekken. De elektroversie heeft meer instant koppel. Toch ga je nog meer verschillen ontdekken. Zo is de bagageruimte van de benzineversie met 350 liter iets groter (40 liter) ten opzichte van de bagageruimte van de Opel Mokka-e (310 liter).
De ruimte in het interieur is identiek. Voorin kun je dus prima zitten, maar achterin is dat een iets ander verhaal. De achterbank lijkt vooral geschikt voor kinderen, want als de bestuurder al wat langer is, dan blijft er achterin niet veel beenruimte meer over.
Interieur
Grappig is dat het interieur van beide Mokka’s uitwisselbaar is. Op een paar uitzonderingen na dan. De Mokka-e heeft een iets ander digitaal instrumentarium met een actieradiusmeter en een power-charge-eco-motor. Ook siert er onder het touchscreen een E-knopje om direct inzicht te krijgen in de energiestromen. Bij de hendel van de automaat – identiek aan de EAT8 – bespeuren we nog een B-knopje (Brake) om extra energie terug te winnen tijdens uitrollen.
De versie met benzinemotor en EAT8-automaat heeft op de plaats van het B-knopje een M-knopje om de manuele schakelmodus te activeren. Met schakelflippers achter het stuur kun je dan zelf de schakelmomenten bepalen. Dat is leuk, want je bent meer betrokken bij het rijden. Wat dat betreft is de Mokka met benzinemotor en automaat wel de leukere keuze, omdat je actiever en sportiever aan het rijden bent.
One pedal driving
One pedal driving is er bij de Mokka-e niet helemaal bij. Daarvoor is de vertraging op de elektromotor te beperkt. De auto komt bovendien niet volledig tot stilstand. Je zal altijd zelf moeten remmen. Helemaal niet erg, want dit was voor Opel een bewuste keuze om de overstap van benzine naar elektrisch zo natuurlijk mogelijk aan te laten voelen voor kopers. Maar de meer ervaren EV-rijder zal het juist missen dat de Mokka-e niet zo sterk afremt op de elektromotor.
Verschil in gewicht
Natuurlijk is er ook een enorm gewichtsverschil. De Opel Mokka 1.2 Turbo met 100 pk weegt slechts 1.270 kilogram rijklaar. De versie met 130 pk en EAT8-automaat is met 1.295 kilogram ietsje zwaarder. De elektrische Mokka-e weegt dankzij een 50 kWh lithium-ion batterijpakket aanzienlijk meer, te weten 1.598 kilogram.
En die extra kilo’s voel je tijdens het rijden. De benzineversie voelt veel lichtvoetiger aan, maar de Mokka-e biedt daarentegen een meer soepele rijervaring door de lineaire vermogensopbouw en het direct beschikbare koppel. Als je moet kiezen, dan neig je toch naar elektrisch. Ook omdat het past bij het karakter van de Mokka. Het is bovendien een meer comfortabele en vooral stillere rijervaring.
Voordelen en nadelen
Tijd om wat voordelen en nadelen op een rij te zetten. Want elke uitvoering heeft ze. Zo ook de elektrische variant.
Voordelen EV:
- geen BPM
- geen MRB (tot eind 2024)
- mogelijkheden subsidies (SEPP)
- minder onderhoud
- vooraf kunnen koelen/verwarmen van interieur (preconditionering)
Nadelen EV:
- duurder in aanschaf
- hogere bandenslijtage door hoger gewicht
- opladen duurt langer dan tanken
- hoger gewicht
- investeren in laadoplossing thuis
Voordelen benzine:
- snel tanken
- hoger trekgewicht (1.200 kilogram)
- lichtvoetiger
- grotere afstanden afleggen op volle tank
Nadelen benzine:
- BPM
- wegenbelasting
- hogere onderhoudskosten
- geen subsidies
De kosten om te rijden
En dan door naar de kosten om te rijden. Nu wordt het menens. Want met name dit onderdeel zal een bepalende rol gaan spelen in de besluitvorming. Weet in ieder geval dat de kosten sterk afhankelijk zijn van diverse factoren.
Denk hierbij aan slijtage, het energieverbruik, de belastingen en natuurlijk de verzekering. Een batterij-elektrische auto heeft niet veel draaiende onderdelen. Daardoor heb je minder slijtage en dus lagere onderhoudskosten. Houd wel rekening met grotere slijtage van banden omdat een batterij-elektrische auto zwaarder is en omdat de elektromotor veel koppel levert.
Het energieverbruik is in beide gevallen afhankelijk van je rijstijl, het type wegdek, hoeveel passagiers en bagage er in de auto worden meegenomen, de weersomstandigheden, de bandenspanning en nog veel meer factoren. Natuurlijk moet je een batterij-elektrische auto verzekeren, maar veel belastingen heb je niet. Zo betaal je tot eind 2024 geen aanschafbelasting (BPM) en géén wegenbelasting. Dat compenseert dan weer voor een deel die hogere bandenkosten.
Rekenen
Laten we ook even de rekenmachine erbij pakken. We gaan even uit van een jaarkilometrage van 15.000 kilometer. We starten met een berekening voor de elektrische Opel Mokka-e. We gaan uit van een gemiddeld stroomverbruik van 17 kWh/100 km. Je hebt voor die 15.000 kilometer 2.550 kWh aan stroom nodig.
Thuisladen: 2.550 kWh x 0,22 euro = 561 euro stroomkosten per jaar
Publiek laadpunt: 2.550 kWh x 0,35 euro = 892,50 euro stroomkosten per jaar
Snellader: 2.550 kWh x 0,59 euro = 1.504,50 euro stroomkosten per jaar
De kosten van de benzineversie
En hoeveel kost een benzine-auto dan? Voor een litertje benzine betalen we in dit voorbeeld gemiddeld ongeveer 2 euro per liter. Stel dat je 1000 euro zou uitgeven aan benzine, dan krijg je in totaal 500 liter benzine. Met een gemiddeld verbruik van 1 op 20 kun je dan 10.000 kilometer afleggen. Dat is net te weinig, want we gaan uit van 15.000 kilometer per jaar. Voor 15.000 kilometer heb je dus 750 liter aan brandstof nodig. Dat is gelijk aan 1.500 euro benzine.
Conclusie
Wie zijn EV thuis aan de lader hangt, kan dus flink besparen, tot dik 900 euro per jaar. Dan is de extra investering in een EV dus best snel terug te verdienen. Maar feitelijk kun je nog meer besparen op jaarbasis, omdat je bij een elektrische auto minder (onderhouds)kosten kwijt bent en geniet van belastingvoordelen. Bij een benzine- of dieselauto moet je nog rekening houden met diverse belastingen en hogere onderhoudskosten.
Een EV zal onder de streep dus voordeliger zijn, helemaal als je de auto thuis kunt opladen. Heb je zonnepanelen, dan is het helemaal win-win, want dan kun je gedeeltelijk gratis laden en dat drukt de kosten natuurlijk enorm. Onder de streep is alles sterk afhankelijk van diverse factoren, in het bijzonder van je gebruik en wanneer je laadt. Maar als je moet rekenen, dan is dat eigenlijk altijd in het voordeel van de elektrische auto, in het bijzonder omdat het Nederlandse belastingklimaat EV’s stimuleert.
Meer zien en weten? Check dan vooral even de video.
leefvrij zegt
Ik ben benieuwd hoe het met afschrijving zit. Is een benzine auto over vijf jaar nog steeds gewild of komt er steeds minder vraag naar, zoals met de diesel? Dat zal de prijs drukken en de afschrijving verhogen.
Henkie zegt
Als je nu een nieuwe ice auto koopt moet je die gewoon op rijden lijkt mij.
wza1979 zegt
Mijn ma heeft nu bijna 1 jaar de Mokka E . Donker rood. Prima ding vind ze.
Alleen ze heeft wel wat problemen gehad na software updates door de dealer. Was niet ernstig maar 3 x naar de dealer terug is niet fijn.
Schijnen meer auto’s last van te hebben……
Ook de kennis van accu’s, electronica en software is vaak nog ver te zoeken bij de monteurs.
Richmond zegt
Alleen speciaal opgeleide monteurs mogen aan de E auto’s werken. Dus dat beperkt de kennis heel erg.
Henkie zegt
Dit zijn wel meestal “gewone” monteurs die een extra cursus hebben gedaan. Dus met kennis zou dat wel goed moeten zitten.
wza1979 zegt
Nou ze gaat nu naar een andere dealer toe omdat ze aan het klooien zijn en het niet opgelost krijgen.
Na een software update had te problemen met volladen en andere rare dingen zoals geen verlichting. Die gasten willen nu het complete accu pakket vervangen…….
DeWitteCondor zegt
Auto van 35k en 1300 kilo en dan nog kun je alleen passagiers zonder benen vervoeren. Het blijft een armoedig segment wat dat betreft. Voor 2 pensionado’s kan ik t begrijpen maar waarom zouden die in vredesnaam een nieuwe auto kopen.
racerx zegt
Als ik, God forbid, zo’n klein crossovertje zou moeten kopen is dat als tweede auto. Dan is de elektrische variant interessanter.
kyoto944 zegt
Ik weet niet wanneer deze vergelijkende test geschreven is, maar die stroomprijzen waarmee gerekend wordt kloppen natuurlijk al een tijd niet meer. Dat thuisladen bedrag kun je bijna verdubbelen. Maakt stukken minder uit als je zonnepanelen hebt, maar toch.
Knul zegt
Tsja, 1:20 met een Mokka op benzine kan je ook wel vergeten. Jammer dat ze niet wat realistischer cijfers hebben gebruikt.
karhengst zegt
Een beetje vreemd ja. Ze hebben met de auto gereden, dat valt toch gewoon te testen? Waarschijnlijk haal je met moeite 1:16 tenzij je tot de beoogde doelgroep van gezamelijk anderhalve eeuw aan levenservaring behoort.
DeWitteCondor zegt
Schrikbarend. Mijn 2014 e-klasse doet al 1 op 14 op de snelweg (praktijkverbruik), met rustig voetje. Ook met vier man en bagage. Kansloos dit.
turbobrick zegt
Zonnepanelen zijn leuk maar je hebt er flink wat nodig en als je stroom levert dan staat de auto meestal elders.
Salderen wordt straks ook een flink stuk minder.
Mensen met voldoende panelen, en een fatsoenlijke thuisaccu (pak hem beet 30+kwh) moeten die investering eerst maar eens terug verdienen.
edriver zegt
Voor de E-Mokka denk ik dat het stroomverbruik (17 KW/100 km) wel reëel is, zeker als je veel overdag in NL rijdt en je netjes aan de snelheid houdt. (alles vlak en max 100 km/u)
Ik heb wel mijn bedenkingen bij die stroomprijs van 22 ct per KWh, behoudens een paar geluksvogels die een langlopend contract hebben zien we in de praktijk dat laadpaalaanbieders (vanwege langlopende contracten) bij niet-snelladen op dit moment betere tarieven bieden dan de gemiddelde particulier bij het energiebedrijf mag aftikken.
turbobrick zegt
Wanneer is dit artikel geschreven ???? 2020 ??
22 cent per Kwh … Belachelijke rekensom want daar koop je echt geen Kwh meer voor en je moet blij zijn als het dubbele is. En ja, ook die gaat omhoog.
Mensen die denken dat uiteindelijk EV goedkoper is in de toekomst zijn rijp voor het Pieter Baan Centrum !
Waarom denk je dat die km heffing gaat komen ? Dus ook voor de mensen met zonnecellen en thuisaccu’s gaan toch betalen.
Dat geld gaat toch echt binnen komen. Altijd weer apart om te zien hoe naief hoe sommige mensen zijn.
En JA, de hoge Omes heeft het afgelopen decennium lekker kunnen profiteren. Zij konden de aanschaf betalen/leasen, en zij kregen dikke subsidies betaald door de gewone rijder.
Welkom in Nederland.