Een vraag die je jezelf ongetwijfeld wel eens hebt gesteld bij het uitlenen van je voiture. En ja, je bent gewoon verzekerd, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten.
we zetten samen me de ANWB Autoverzekering een aantal tips voor je op een rij.
1. Maak afspraken over kosten bij schade
Hoe dichtgetimmerd je verzekering ook is, vrijwel alle schades die anderen met je auto rijden kunnen invloed op het aantal schadevrije jaren hebben. Die no-claim korting kan met één klap flink gereduceerd worden. Bovendien moet je eventueel een eigen risico betalen. Maak hier dus even goede afspraken over als je je auto uitleent. Let daarbij ook op verzekerde schades en schades die níét verzekerd zijn.
2. Verzeker je inzittenden
Dit is een belangrijke: de bestuurder van je uitgeleende de auto is bij een aanrijding door eigen schuld zelf niet verzekerd vanuit de WA-dekking van een autoverzekering. Voor jezelf, de overige inzittenden en dus ook andere bestuurders is het aan te raden een extra verzekering af te sluiten. Iets met voorkomen en genezen.
3. Nee, je auto verhuren mag niet zomaar
Keiharde pegels pakken door je auto tegen betaling uit te lenen kan lucratief zijn. Echter, de meeste verzekeraars zullen de schade in zo’n geval niet vergoeden. Vaak wordt het verhuren van je auto als uitsluiting in de polisvoorwaarden opgenomen. Check dus eerst bij je verzekeraar of verhuren wel mag.
jweelden zegt
Hier heb ik wat aan bedankt!
rob68 zegt
Wel het rijbewijs van de lener controleren , ging een maatje van me mee de fout in . De lener zijn rijbewijs was niet geldig.
Design_Driven zegt
Hier in het VK is dat anders daar mag ik de auto niet zomaar uitlenen, of beter gezegd, het mag wel maar dan geldt de verzekering van die persoon. Lastig want die gene is wellicht niet zo goed verzekert als ik ben. Helemaal lastig is het als mijn ouders of vrienden uit Nederland langs komen, maar goed ik breek de vinger van iedereen die al naar mijn auto wijst dus uitlenen doe ik hem toch niet.
Maar mijn punt is dat het in NL best goed geregeld is.
marcus zegt
@sketcher: Volgens mij mag bij Admiral iedereen met geldig rijbewijs rijden als jij ze toestemming geeft en er naast zit. Niet dat ik anderen rijden laat trouwens, kan me nog steeds goed herrinneren hoe de meeste van mijn vrienden in de toeren begrenzer klapten terwijl ze met hun rechterhand tegen de deur aan sloegen op zoek naar de versnellingspook…
Design_Driven zegt
@marcus: klopt, maar wat is het nut van je auto uitlenen als je er zelf naast moet zitten, dan rij ik zelf wel. Met dat laatste heb ik geen last ik heb mijn lhd mee genomen.
mout zegt
Fijne aanvulling: van die buurt-auto-clubs zoals MyWheels hebben dit prettig aangepakt. Even een verwijzing naar de pagina over verzekering van hun website: https://mywheels.nl/auto-verhuren/auto-verzekering#show
Hupke zegt
In België zal het ook wel zo ongeveer geregeld zijn denk ik. Al moet je als je een wagen vaak gebruikt wel ingeschreven worden als extra bestuurder.
hammerman zegt
In Autoweek stond een tijdje terug een artikel over iemand die zijn auto had uitgeleend aan een buurman die nog een flinke (belasting)schuld had uitstaan, waarvan hij niet op de hoogte was. Toevallig wordt de buurman gecontroleerd en wordt de auto in beslag genomen totdat de schuld betaald zou worden. Omdat de buurman werkelijk niets te besteden had zag de eigenaar zich genoodzaakt om de uitstaande schuld te betalen zodat hij zijn eigendom terug kon krijgen, omdat deze anders verbeurd verklaard zou worden….
E550 zegt
@hammerman: Kan mij niet voorstellen dat zoiets in Nederland gebeurd…
ariif zegt
Als iemand je vraagt om je auto te lenen ga je toch niet even snel een verzekering hiervoor afsluiten.. Gewoon even wat verzekering fraude en je komt al verder
vale46 zegt
Dus als je je auto uitleent en de bestuurder heeft een ernstig ongeval, dan is de bestuurder niet verzekerd voor zijn lichamelijke letsels?
Valt dat dan weer niet onder jouw persoonlijke verzekering, burgerlijke aansprakelijkheid ofzo?
burp zegt
@vale46: nee, persoonlijk letsel van de bestuurder is niet gedekt onder de verzekering van de auto. Ook niet als je zelf in de auto rijdt. In zo’n geval kan een ongevallen-inzittenden-verzekering wel uitkomst bieden.
diks.nl zegt
Hierbij info over de risico’s en gevaren van het uitlenen en verhuren van je auto:
http://www.diks.nl/blog/eigen-auto-verhuren-en-de-risicos-hierbij/