Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën had een uurtje vrij tijd over en dook achter zijn PC om eens uit te rekenen wat de verschillen zijn in belastingdruk bij auto’s op benzine, diesel, LPG en CNG (aardgas). Hij had een dergelijk overzichtje (PDF) aan zijn collega’s in de Tweede Kamer beloofd. Uit zijn berekening blijkt dat auto’s op LPG en CNG belastingtechnisch het voordeligst zijn. De balstingdruk wordt bij diesels gunstiger wanneer er flink wat kilometers worden gereden.
De Jager ging in zijn berekening uit van de gehele levenscyclus van een middenklasse personenauto van ongeveer 1.200 kilo, gedurende een periode van dertien jaar. Hij maakt vervolgens een optelsom van de BPM, motorrijtuigenbelasting en accijnzen op basis van de cijfers van 2007.
Bij totaal 150.000 kilometer in 13 jaar, ben je jaarlijks kwijt aan belasting:
- Benzine: 1.542,-
- Diesel: 1.940,-
- LPG: 1.282,-
- CNG: 1.081,-
Bij totaal 400.000 kilometer in 13 jaar, ben je jaarlijks kwijt aan belasting:
- Benzine: 2.526,-
- Diesel: 2.331,-
- LPG: 1.376,-
- CNG: 1.125,-
We weten inmiddels dat de reden dat CNG zo voordelig is, een kromme oorzaak heeft.
Het is mij onduidelijk waarom hij de cijfers van 2007 en niet van 2008 heeft gebruikt. Het zal wel een kwestie zijn van hoe men in Den Haag veelal politiek bedrijft. Altijd een beetje achter de zaken aan hobbelen. (bron: ministerie van financiën)
Floryn zegt
Wat is CNG?
-edit: OMG! LEZEN! Het staat gewoon in het artikel-
hansj zegt
Waarom 13 jaar? Waarom 150.000 km in 13 jaar? Wie rijdt er nu 13 jaar in 1 auto en wie 11.538 km per jaar op diesel of lpg….
Nutteloze bijdrage van de Jager met gedateerde cijfers.. LPG is inmiddels 20ct goedkoper per liter.
hansj zegt
Compressed Natural Gas ook wel aardgas…
Badshah zegt
Compressed Natural Gas oftewel aardgas
Jesper zegt
@ Floryn: Ga jij anders even lekker wieberen… :?
epo zegt
Grappig hoe artikel vooral duidelijk weergeeft hoe snel en dynamisch het ambtelijk apparaat eigenlijk werkt.
donkeyKONG zegt
zo blijkt maar weer dat statistiek ongetwijfeld de meest aangerande slet van Den Haag is:).
Ze doet zonder mokken wat je vraagt en geeft je altijd gelijk.
Floryn zegt
ja ja ik had beter moeten lezen maar kan iemand dan uitleggen wat het verschil tussen lpg en cng is? Is LPG dan synthetisch of zit het verschil m in de mate van compressie…?
prop zegt
lpg wordt gewonnen uit ruwe olie en aardgas wordt gemaakt van aardgas
Rick zegt
Snap nog steeds niet waarom de BPM op een auto met een LPG installatie meer is dan eentje zonder.
Jesper zegt
LPG betekend Liquid Petrified (of Petrol) Gas. Dit is het gas wat overblijft in de coker nadat de diesel en de benzine uit de aardolie is gewonnen. ;)
Marijn zegt
Ik vind dit overzicht wel erg kort door de bocht. Van welke cijfer is hierbij uitgegaan? Wat is de aanschafprijs van deze auto (van belang voor hoeveelheid BPM)? Maar belangrijker nog, hoe zuinig is deze auto? Wordt alles gewoon op hetzelfde verbruik gezet, of is er een gemiddelde genomen van de verhoudingen tussen benzine / diesel / LPG / CNG gebruik?
Ik had toch wel gehoopt dat een ministerie een completer overzicht zou kunnen creeëren, het PDF’je bied ook niet meer informatie. Het is duidelijk in 10 minuten in elkaar gezet met behulp van Excel en Word :-S.
Laurens zegt
Jammer dat de meesten (inclusief de schrijver van het artikel) niet weten dat de accijnzen op de verschillende brandstofsoorten vaste bedragen per liter zijn en derhalve niet afhankelijk zijn van de olieprijs. BPM en MRB verschillen ook niet veel tussen 2007 en 2008.
Andere vragen (zoals verschil LPG vs CNG) zijn eenvoudig zelf op te zoeken met behulp van bijvoorbeeld wikipedia.
Conclusie is wel dat het onbegrijpelijk is dat er nog diesels verkocht worden in Nederland. Tenzij een benzinemotor geen 400.000 km meegaat, maar zelfs dat is volgens mij niet zo.
Dennis zegt
@Laurens: Kan best zijn dat er geringe verschillen zijn tussen de cijfers uit 2007 en 2008, maar ik blijf het typisch vinden dat je in 2009 cijfers van 2007 gebruikt, terwijl de cijfers voor 2008 ook gewoon voorhanden zijn.
Autogek zegt
@ Laurens, Het draait hier niet om hoe je het goedkoopst uit ben kwa autorijden in deze cijfers. Je betaald inderdaad meer belastingen met een diesel, maar je brandstof is zo ie zo goedkoper. Dus in het totaalplaatje ben je goedkoper uit met een diesel. Tenzij je dus een hele zuinige benzine rijdt ( Hybride/C1 & broertjes).
Laurens zegt
Het is vandaag 15 januari. Voordat een pdf als deze alle vereiste handtekeningen heeft, ben je zo een paar maanden verder. Daarom misschien?
Maar de belangrijkste conclusie blijft overeind: waarom koopt men nog diesels?
Of anders gesteld: waarom is de overheid zo anti diesel, want belastingen zijn de reden dat in Nederland diesels onaantrekkelijk zijn, terwijl bijvoorbeeld in België het beeld heel anders is.
Misschien leuk daar eens een artikel aan te wijden?
Wankel zegt
CNG schmeeNG, beperkte autonomie, beperkt aantal vulstations (behalve als je opteert voor thuisvulstation onder lage druk, dan duurt het slechts 8 uur tegen dat je bakje vol is), en een behoorlijk verbruik.
Next please.. LNG (Liquified Natural Gas)
Dennis zegt
@Laurens: “Het is vandaag 15 januari. Voordat een pdf als deze alle vereiste handtekeningen heeft, ben je zo een paar maanden verder. Daarom misschien?”
Laat me niet lachen. Het is inhoudelijk absoluut geen zwaar politiek hamerstuk. Bovendien bestaat het document uit niet meer dan een halve pagina tekst en twee simpele grafiekjes.
Laurens zegt
@autogek
Kaal (dus zonder accijnzen en BTW) is diesel volgens mij duurder dan benzine. Er zit meer energie in, vandaar. Vooral daarom zijn diesels wel weer zuiniger, waardoor de uiteindelijke kale kosten per km ongeveer gelijk zijn.
Diesels zijn wel duurder om te produceren en schrijven daardoor wat meer af.
Veel bedrijven hebben een beleid dat leaseauto’s boven 35000 km diesels dienen te zijn. Maar dat slaat eigenlijk nergens op.
Laurens zegt
@dennis
Dat ben ik wel met je eens hoor!
Maar de werkelijkheid is denk ik bij de overheid een andere.
Liever iets langer ergens over doen, dan enig risico te nemen dat de getallen niet helemaal kloppen.
Waarschijnlijk is het pdf’je ter commentaar naar ANWB, RAI, BOVAG en ga zo maar door gestuurd, vooral omdat de conclusie zo “explosief” is: zelfs de overheid raadt af een diesel te kopen.
prop zegt
Dit soort vraagstukken zijn sowieso niet besteed aan ministeries en ander tuig die er geen kaas van hebben gegeten. Heel gevaarlijk dat deze veelverdienende vetzakken op deze manier hun geld mogen verdienen
haakie zegt
Alleen jammer dat de keuze van auto’s op LPG zo beperkt is.
prop zegt
hoer-zo? tegenwoordig gooien ze praktisch in elke auto een gastank
mark zegt
Ook jammer dat er geen rekening gehouden word met:
– Aanschafprijs
– Verschillende afschrijving benzine / diesel / gas en aardag
Dit verschilt namelijk nogal. Ook wat meerdere mensen zeggen, wie rijdt er +/- 11000 km p/j op diesel?
Beetje kort door de bocht dit verhaal
Bmw e46 M3 turbo zegt
Lpg Gas auto’s zijn niks is slecht voor de motor geloof me ik heb ervaring mee en koop nooit meer auto op gas … Lang leve diesel!!
jack zegt
@mark
leer lezen/tellen. het is 30.000km per jaar.
Verder dit onderwerp was deze week al voorbij gekomen, vind zelf dat ik daar wel een mooi stukje heb neergezet;)
Rik3 zegt
LPG betekent liquified petrol gas, dus niet liquid petrified gas.
Autogek zegt
Hoeveel belasting moet ik straks betalen voor mijn electrische auto? :D
gekke turbo zegt
balstingdruk???
ik weet het is mierennuekerij
Realhustler zegt
@bmw e46 mr turbo:
Lpg is helemaal niet slecht voor de motor. Het verbrand wat heter, dus als je het uitserste vergt van je motor kan je misschien wat problemen krijgen. Maar daar is lpg niet voor bedoeld.
Wat wel jammer is dat motoren niet geoptimaliseerd worden voor lpg meestal.
Lpg heeft minder calorische waarde, maar is klopvaster. Bij een lpi systeem geeft lpg extra koeling, maar de verbranding is heter. Sommige bedrijven passen de motor speciaal aan voor lpg om optimaal gebruik te maken van de klopvastheid en de extra koeling. Dat werkt het beste bij turbo motoren.
Een g3 lpg systeem met een verdamper heeft een wat lager rendement maar het is de vraag of je de extra kosten van een lpi eruit haalt. Het scheelt wel vermogen.
Bmw e46 M3 turbo zegt
Realhustler schrijft,
15 January 2009 om 21:05
@bmw e46 mr turbo:
Lpg is helemaal niet slecht voor de motor. Het verbrand wat heter, dus als je het uitserste vergt van je motor kan je misschien wat problemen krijgen. Maar daar is lpg niet voor bedoeld.
Wat wel jammer is dat motoren niet geoptimaliseerd worden voor lpg meestal.
Lpg heeft minder calorische waarde, maar is klopvaster. Bij een lpi systeem geeft lpg extra koeling, maar de verbranding is heter. Sommige bedrijven passen de motor speciaal aan voor lpg om optimaal gebruik te maken van de klopvastheid en de extra koeling. Dat werkt het beste bij turbo motoren.
Een g3 lpg systeem met een verdamper heeft een wat lager rendement maar het is de vraag of je de extra kosten van een lpi eruit haalt. Het scheelt wel vermogen.
–
Gas auto is wat dan ook , slecht voor de motor . Motor draait slecht ermee . Geloof me ik heb ervaring mee . Heb een renault espace op gas gehad iedere maand had ik problemen ermee dealer wist zelfs niet meer wat er aan de hand was . Hij heeft me ook vertelt dat het door de gas komt .
realhustler zegt
@bmw e46 m3 turbo:
mijn oom en mijn moeder reden vroeger op gas, nooit problemen.
Ik heb een paar jaar op gas gereden in een nissan primera, tijdje in een citroen zx op gas, een tijd in een renault megane op gas, en nu een opel astra (g) op gas, en ik heb nooit problemen gehad. Alles bij mekaar zo’n 200.000 km denk ik.
collega’s die 50.000 per jaar rijden, geen probleem op gas.
Ok, ik ken ook verhalen van mensen met problemen. Maar ik ken ook zat verhalen van mensen met problemen met diesel en benzine auto’s.
Wel verstandig: overleg met een lpg installatie leverancier voordat je een auto koopt om om te laten bouwen. Sommige merken en types motoren zijn minder geschikt.
Thijssie zegt
Zo blijf ik lekker in mijn diesel rondpruttelen. Ik rij dit jaar alleen al 50.000 km woon-werk verkeer. Buiten het feit dat ik diesel gewoon fijner vind rijden slijten de motroren minder hard is mijn idee. Uiteindelijk rij ik op de snelweg minder dan 2500 toeren per minuut, weinig vergelijkbare benzineauto’s of gasauto’s die dat ook doen. Voor de complete info, ik rij een Alfa Romeo 156 SW 2.4 jtd. Ik zou geen andere auto meer willen, geen andere brandstof en ook geen ander merk ;-)
Thijs zegt
Zo blijf ik lekker in mijn diesel rondpruttelen. Ik rij dit jaar alleen al 50.000 km woon-werk verkeer. Buiten het feit dat ik diesel gewoon fijner vind rijden slijten de motoren minder hard is mijn idee. Uiteindelijk rij ik op de snelweg minder dan 2500 toeren per minuut, weinig vergelijkbare benzineauto’s of gasauto’s die dat ook doen. Voor de complete info, ik rij een Alfa Romeo 156 SW 2.4 jtd. Ik zou geen andere auto meer willen, geen andere brandstof en ook geen ander merk ;-)
Michaël zegt
En bij ons België hebben de pipo’s gezorgd voor een extra LPG taks, het is v**dom*e de schoonste brandstof die je kunt vinden !!!!!!
John zegt
Iemand de berekening gemaakt met de cijfers van 2008? Door de giga-brandstofprijzen van toen moeten de belastinginkomsten veel hoger hebben gelegen.
Ook al opgevallen: De olieprijs is 20% van 6 maanden geleden, de pompprijs is 80% van 6 maanden geleden. Waar blijft al dat extra geld?????