Uit onderzoek blijkt namelijk dat je binnenshuis waarschijnlijk méér fijnstof je longen inzuigt dan buitenshuis. Hoe dan???
Je kent het wel, je blaast lekker met een kilometer of 140 per uur over de snelweg. Het feit dat je de meeste slome duikelaars op de rechterbaan voorbij tokkelt werkt zalvend voor je gemoedstoestand. Maar dan, oh gruwel! Je nadert een gebied dat gebukt gaat onder het juk van de milieulobby. Opeens staan er borden langs de weg die je duidelijk maken dat je nog maar honderd per uur mag rijden. Je kan natuurlijk gewoon doorblazen, maar elke verdwaalde struikrover betekent dan dat je zoon geen nieuwe Playstation voor zijn verjaardag krijgt van pa. Je humeur zet een scherpe daling in.
Maar ja, ergens diep van binnen weet je zelf ook wel dat het wellicht met goede reden is. Dankzij fijnstof gaan we namelijk allemaal dood en dat is allemaal de schuld van de auto. Toch? Nou ja niet dus, zo blijkt uit onderzoek van TNO in het kader van TV-programma ‘De Kennis van Nu’.
Binnenshuis blijkt de blootstelling aan fijnstof namelijk veel ernstiger te zijn dan buitenshuis. In het kader van het onderzoek kregen mensen een week lang een zwikje meetapparatuur omgehangen. Daaruit bleek dat we zo’n negentig procent van de tijd binnen doorbrengen en dat we ook zo’n negentig procent van het fijnstof dat we binnenkrijgen binnenshuis opdoen. Vooral in de avond rondom het koken krijgen we bakken van het vermaledijde spul binnen.
Vooral bij het braden van vlees en het wokken van groente komt er enorm veel fijnstof vrij. In de uitzending van het televisieprogramma is te zien hoe het bakken van hamburgers het aantal microgram fijnstof per kubieke meter opvoert tot 670. De door de WHO gehanteerde norm voor fijnstofdeeltjes onder de 2,5 micrometer, ligt op 10 microgram/m3. De gemeten waarde ligt daarmee dus maar liefst zestig keer hoger dan de norm.
De onderzoekers suggereren twee mogelijke oorzaken voor dit probleem. Ten eerste zijn huizen tegenwoordig, mede dankzij de milieulobby, enorm goed geïsoleerd. Zo hebben zelfs minuscule fijnstofdeeltjes geen kans om te ontsnappen. Ten tweede werkt de afzuigkap vaak niet goed genoeg, of wordt deze in het geheel niet gebruikt door mensen.
Volgens de Nederlandse bouwregelgeving moet de afzuigcapaciteit minimaal 75 kuub per uur zijn. Uit het onderzoek van TNO blijkt echter dat dit in een aantal huizen slechts 40 kuub per uur was. De onderzoekers stellen dat voor een echt goede afzuiging een afzuigkap met een vermogen van minimaal 300 kuub per uur nodig is.
Fijnstof, je ontkomt er dus niet aan. Maar zet volgende keer als je ophoudt met mokken en lekker gaat wokken even die afzuigkap aan. Of stap de auto in en blaas op hoge snelheid naar een berg in Zwitserland.
burninrubber zegt
Voortaan alleen maar uit eten dus!
lekkaah zegt
@burninrubber: dan nuttig je weer teveel alcohol.. :)
lekkerlinksrijden zegt
Dan maar eerder dood, maar je komt niet aan mijn eten gvd
granlusso zegt
Inderdaad geen reden om nu weer lekker door te rijden, ook al doe ik het graag.
Had nooit verwacht dat groente en vlees zoveel fijnstof veroorzaken, zodra je het gaat bakken. Aan de andere kant, als je hout in de hens zet, komt er ook het een en ander vrij, dus waarom zouden vlees en groentes dan opeens bloemetjesgeuren loslaten? Je legt associatie gewoon niet met iets dat op het eerste gezicht gezond lijkt.
E34M5Touring zegt
Een afzuigkap van 300kuub per uur…. Dan zou ik de huisdieren maar gaan verankeren….
lekkerlinksrijden zegt
@e34m5touring: zuigt er eindelijk iets goed in huis
wif1 zegt
@e34m5touring: Prachtig :))
jpoers zegt
@e34m5touring: dat is iets minder dan wat een gemiddelde gezinswoning in totaal af dient te voeren (zo’n standaard boxje, duco/buva op zolder draait zo’n 350m3/h)
fanboy zegt
@e34m5touring: Gewoon na afloop je huisdieren weer uit het filter verwijderen, niks aan de hand.
E34M5Touring zegt
@fanboy: Ja maar dat is zo’n gepulk elke keer…
robert110 zegt
Het zal allemaal wel weer meevallen.
ff40 zegt
Voor mij niks nieuws!!!
Legio wetenschappers ook die zeggen dat de opwarming van de aarde ook totaal niets met autos te maken heeft maar wel met BOSbranden
pomoek zegt
@ff40: oh okay, massa’s wetenschappers. Bronnen aub.
fanboy zegt
@ff40: Wat een onzin. Een grote bosbrand is nog steeds niks vergeleken met wat wij de lucht in sturen sinds de industriele revolutie.
mashell zegt
“In de uitzending van het televisieprogramma is te zien hoe het bakken van hamburgers het aantal microgram fijnstof per kubieke meter opvoert tot 670. De door de WHO gehanteerde norm voor fijnstofdeeltjes onder de 2,5 micrometer, ligt op 10 microgram/m3. De gemeten waarde ligt daarmee dus maar liefst zestig keer hoger dan de norm.”
Ik verwacht dan dat er morgen een paar backbenchers van de VVD gaat roepen om een verbod op hamburgers en wokken.
Ik vraag me af of dit soort onderzoeken niet vooral aantonen dat de normen niet realistisch zijn.
lekkaah zegt
@mashell: je vergist je denk ik met groenlinks/pvdd?
gerjan zegt
@lekkaah: dat zijn ook geen politieke partijen maar mensen die andere mensen expres het leven moeilijk willen maken.
mashell zegt
@lekkaah: Nee helemaal niet. Het zijn juist de “liberalen” van de VVD die het meeste willen verbieden. Laatst hadden ze zich nog belachelijk gemaakt door “vegetarische schnitzels” te willen verbieden. Een liberaal die om een verbod roept is gewoon geen liberaal. Nu het wokken willen verbieden past helemaal in die lijn.
lekkaah zegt
@mashell: het is allemaal de schuld van de rabobank
pomoek zegt
@mashell: ja inderdaad, geweldig was dat, vegetarisch vlees is volgens de VVD misleidend. Of wat dacht je van het verbod op legale verkoop van wiet? VVD dingetje.
lekkaah zegt
@mashell: onderzoekjes worden vaak ‘in opdracht gedaan’, niemand gaat hen betalen voor een onderzoek(sresultaat) waar zij geen belang bij hebben.
kingjoop zegt
Afzuigkap aan. #nietsaandehand.
klotskuukske zegt
Ook lekker met ‘Strepfen Keelspray’ reclame eronder in de mobiele app.
manta1975 zegt
In de binnenstad dus een hamburgerbakverbod instellen lijkt mij.
mashell zegt
@manta1975: als we zo van McDonalds verlost kunnen worden, dan moet dat maar.
SummerSky zegt
Als thuisbezorgd-aficionado weet ik sowieso allang niet meer hoe het fornuis aan gaat… geen fijnstofprobleem hier dus
lincoln zegt
Nix is sneller gaar dan een hamburger ..
Gezondste stukje vlees ..
Onderzochte personen zaten 90% van de tijd binnen waarvan 80% in eigen huis !!
Waren vast “hoger opgeleiden” ..
hans33sw zegt
@lincoln: geen afzuigkap aanhebben doet mij denken aan de huurhuizen waar ik in gewoond heb. Nu we een huis gerenoveerd en verbouwd hebben hangt er een kap in met 608 kuub afzuigkracht. Gezond jongen!
lekbak zegt
En nu graag een vervolg onderzoekje over hoe schadelijk de verschillende soorten fijnstof zijn.
desjonnies zegt
We gaan deaud
Allemaal….
(Adelheid Roosen)
Dutchdriftking zegt
En daarom kookt de vrouw.
pomoek zegt
Was toch al lang bekend dat de lucht binnenshuis veel vuiler is als de lucht buitenshuis? Ook al die geur dingetjes waar mevrouw pomoek mee thuis komt. Allemaal rommel.
karhengst zegt
Zal allemaal wel meevallen hier, deze culinaire heilige koeien worden elektrisch aangedreven.
wessel94 zegt
Ik woon nu tijdelijk in Macau en Hong Kong. Daar leer je pas wat fijnstof is!
mrrallycross zegt
Zou het niet een oplossing zijn om met 200kmh door die millieuzones te rijden? Dan ben je er weer sneller uit