
De rechter is keihard. Auto’s met een tellerblokker worden uit het verkeer gehaald en worden mogelijk vernietigd.
Als jij een occasion koopt wil je natuurlijk dat de kilometerstand netjes klopt. De kilometerstand vergelijken met de staat van de auto en de boekjes helpt altijd. Nog beter: gewoon geen auto kopen bij een malafide handelaar.
Terugdraaien van kilometerstanden is nog altijd een ding, maar rijden met een tellerblokker is helemaal hip. Daar gaat nu keihard tegen opgetreden worden.
Kilometerfraude is al jaren een groot probleem en kost de Nederlandse staat jaarlijks zo’n 160 miljoen euro. Mensen betalen te veel voor een afgeragde bak en krijgen opeens met pittige reparaties te maken, die helemaal niet passen bij auto’s met een lage kilometerstand. Bovendien is er veel te veel voor de auto betaald, want de kilometerstand klopt niet.
Rechter zegt: naar de sloop ermee
Bij politieacties zijn de afgelopen tijd meerdere auto’s gepakt met een zogenaamde kilometerstopper. Dit ding zorgt ervoor dat de kilometerteller stopt met het tellen van gemaakte kilomeers. Rechtbanken hebben nu geoordeeld dat deze auto’s ‘onherstelbaar gemanipuleerd’ zijn. Met andere woorden: rijp voor de shredder. Daarover bericht Vereniging Aanpak Tellerfraude in een persbericht.
Vier recente rechtszaken laten zien dat de rechters er helemaal klaar mee zijn. Auto’s met een tellerblokker? Weg ermee! Zelfs een RDW-keuring als eventuele oplossing wordt niet geaccepteerd. De auto’s vormen een veiligheidsrisico en moeten gesloopt worden, aldus de rechters. Auto’s met een tellerblokker verdwijnen niet meteen in de shredder. Zolang er nog cassatie mogelijk is worden de auto’s nog niet gesloopt.
Als de politie bij een controle constateert dat het voertuig is uitgerust met een tellerblokker ben je de sjaak. De auto wordt in beslag genomen en het is vermoedelijk de laatste keer dat je erin gereden hebt.
Goed nieuws voor de eerlijke rijders onder ons. Het is zonde van de gesloopte auto’s, maar een harde manier om fraude door middel van een tellerblokker aan te pakken. Criminelen verliezen niet alleen hun auto, maar kunnen ook nog eens een dikke boete verwachten. Kortom: een risico van vaak vele tienduizenden euro’s. Hopelijk heeft de maatregel een effect.
Een kilometer blokker. Nooit van gehoord. Goeie actie. Hoe werkt dit eigenlijk?
Voor zover ik het kan zien doen ze iets met de CAN bus. Er wordt een extra component geplaatst tussen de computer en het dashboard waardoor het dashboard de kilometers niet meer telt.
Helder, bedankt voor de uitleg.
Van een kilometer maakt zo’n ding 100 meter. Heb je 100 km gereden geeft hij er 10 aan
Dan is ’t dus geen kilometerblokker.
Waarom maken ze de verkoop van zo’n blokker niet illigaal. Zat na het lezen van dit bericht even te googlen omdat ik wel benieuwd was hoe dit precies werkt. Kom gelijk op Nederlandse verkoop sites terecht.. dan word het ook wel heel makkelijk gemaakt om zo’n ding te laten instaleren. Je kan hem blijkbaar helemaal stil zetten of op bijv. 20% van de echt gereden km zetten die er dan bij komen. Zo blijf je dus ook een kloppende nationale autopas houden.
Inderdaad bij de bron aanpakken! Wat er niet is kan ook niet misbruikt worden.
We hebben al wetten die manipulatie van de kilometerstand blokkeren dus waarom hebben we nog meer wetten nodig? Roepen om de kilometer blocker te verbieden is een beetje als roepen om een keukenmessen te verbieden om messengeweld door jongeren in te perken. Het is al lang verboden een mes mee te nemen naar school maar in de keuken thuis is datzelfde mes legaal en noodzakelijk.
Ik stel me voor dat zo’n kilometer blocker een microcontroller is met twee CAN bussen, die het CAN bericht dat de kilometerstand bevat manipuleert en alle andere gewoon ongewijzigd doorgeeft. het frauduleuze werk wordt dus door een minuscuul klein stukje software gedaan. Je kunt wel de “kilometerblocker” verbieden maar zo’n microcontroller die daarvoor gebruikt wordt heeft heel veel andere zinvolle legale toepassingen, net zoals dat keukenmes.
Top!
Wat ik me wel afvraag. Waarom kost een tellerblokker de Nederlandse staat 160 miljoen? Toch
Stel dat je het toepast op je lease auto. Vervolgens doe je een melding “geen prive gebruik”. Dan zet je het tellen aan als je voor je werk onderweg bent, en uit als je privé iets gaat doen. Als je verder niet betrapt wordt door een controle dan rij je rond zonder bijtelling te betalen.
Of het totaal aantal fraudegevallen de 160 miljoen aantikt betwijfel ik.
Wel zelf benzine betalen als je privé rijdt, want je werkgever zal wel opheldering willen als je ineens 1 op 3 rijdt volgens je tankpas
Moet je auto wel op 1 april bij de plaatselijke bromsnor laten controleren denk ik
Hier worstelde men een kleine 40 jaar geleden ook al mee:
https://youtu.be/bqjK6jjt6gk?si=9LjjfUqZ9xylshZv
Dit doen ze echt niet om de consument te helpen… Dit doen ze alleen maar omdat mensen dit gebruiken om aan de bijtelling te ontkomen. Met zo’n kilometer blokker registreer je gewoon de kilometers niet die je prive rijdt..
Daarnaast is dit een typisch bangmaak bericht, die kilometer blokkers zijn lastig te vinden, ingebouwd achter het dashboard, gaan ze opeens elk dashboard openhalen bij een controle? Dacht het niet. Daarnaast staan deze blokkers standaard uit, je zet ze aan met een bepaalde handeling met bestaande knoppen/hendels. Bij contact uit gaat het weer uit, knappe politie die dit vindt zonder het dashboard open te breken.
Veranderen de blokkers alleen de dashboard kilometerstand?
Want moderne autos slaan wel op meerdere manieren de kilometerstand op, die ook uit te lezen zijn. En een verschil tussen dashboard en rest is alert zijn op kilometer Blokker….
Maar gezien het shredder in de titel denk ik dat we te maken hebben met een aankondiging van een kikker in de bil grap.
Maar ergens dicht bij het wiel moet worden vastgesteld dat het voertuig een meter heeft afgelegd (omwenteling van het wiel x wielomtrek), als je dat signaal weet te manipuleren dan wordt op alle plekken waar de kilometerstand wordt opgeslagen de foute waarde opgeslagen. Overigens zou een instrumentcluster natuurlijk wel vaststellen dat als je in een minuut rijden met 60 km/h geen kilometer hebt afgelegd dat er iets niet klopt en een foutcode kunnen opslaan. Geen idee of ze dat ook doen.
Gezien de hoeveelheid foutcodes die mogelijk zijn, lijkt me dat prima 1 die met een uitleestest naar boven kan komen…. Al is dat voor de politie extra werk, maar zou prima standaard bij een APK passen.
Maar goed. Rommel is sowieso illegaal en je vergelijking met keukenmessen is redelijk spot-on.
Hopen dat dit een 1 april grapje is, maar tegelijkertijd hoop ik ook dat er simpele doch effectieve manieren zijn om de km-stamd van een auto ‘waterdicht’ te krijgen.
want die lease auto word na het inleveren niet door verkocht?
Ik hoop echt dat ze het wel controleren en ook vinden. Ik heb een hekel aan belastingonduikers.
De tweedewereld oorlog is net afgelopen en we krijgen weer een golf te zien bij een tekst ziehier: door de shredder. De vs is er niet vies van zullen we maar zeggen…
Is het strafbaar om de tellerstand van je eigen auto te manipuleren zo lang je hem niet verkoopt? Ben wel benieuwd hoe dat juridisch in elkaar zit namelijk. Volgens mij is enkel een juist werkende snelheidsmeter verplicht. Oooooo sukkel, volgende week dinsdag uitspraak waarschijnlijk….
Is het al 1 april?
Geen 1 april grap
https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBGEL:2024:8734&showbutton=true&keyword=Kilometerblokker&idx=2
Hoe ga je die foto dan verklaren die bij de ingang van de Efteling is gemaakt en niet in je km registratie zit?