Een harde wind, pak sneeuw of dichte mist: soms kunnen bepaalde weersomstandigheden zorgen voor onveilige situaties.
Om ons te waarschuwen wanneer dit zich voordoet, stuurt het KNMI weercodes uit. Zo weet je direct of je veilig de weg op kan, extra alert moet zijn of beter niet de weg op kunt. Wij vertellen je over deze weercodes.
Dit zijn weercodes
Als weersomstandigheden impact kunnen hebben op onze veiligheid, stuurt het KNMI kleurcoderingen uit: geel, oranje of rood. Als er geen aanleiding is voor het uitgeven van een waarschuwing, is de code groen.
Zo’n kleurcode is niet altijd in het hele land hetzelfde: het kan zomaar zijn dat op de Waddeneilanden code oranje geldt, terwijl er in Limburg nauwelijks iets aan de hand is en code groen geldt. Het is dus belangrijk om te kijken welke kleurcode in jouw regio geldt als je de weg op wilt.
- Code groen: geen bijzonderheden
Op een heerlijke lente dag waarop het 20 graden is met een zonnetje en zonder wind zal de weercode waarschijnlijk groen zijn. Dit betekent dat er geen bijzonderheden zijn. Maar ook een klein regenbuitje of lichte wind hoeft niet altijd gelijk een risico te vormen voor onze veiligheid.
- Code geel: wees alert
Als er meer dan 50 mm water valt in 24 uur, wordt de kans op aquaplaning een stuk groter. Waarschijnlijk zal het KNMI dan code geel afgegeven. Dit betekent dat er kans is op gevaarlijk weer, waarbij je extra alert moet zijn wanneer je onderweg bent.
Ook wanneer er bijvoorbeeld windstoten zijn van 60 km per uur of meer of wanneer je zicht meer dan 200 meter is, wordt vaak code geel actief.
- Code oranje: wees voorbereid
Wanneer code oranje wordt afgegeven, moet je je goed voorbereiden voordat je de deur uit gaat. Er is dan namelijk grote kans op gevaarlijk of extreem weer, wat kan zorgen voor schade, letsel of veel overlast. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er windstoten zijn van 100 km per uur of meer, als het zicht minder dan 10 meter is of wanneer er in een groot gebied gladheid is door ijzel of bevriezing.
- Code rood: onderneem actie
Bij extreem weer, dat grote impact heeft op de samenleving, wordt code rood afgegeven. De weersomstandigheden kunnen dan namelijk zorgen voor veel schade. Het kan hierbij verstandig zijn om binnen te blijven, om zo geen risico te lopen op ongevallen. Ga je toch de weg op? Zorg dan altijd dat je veilig rijdt.
Code rood wordt niet vaak uitgegeven, in 2023 was dit één keer. Toen waren er zeer zware windstoten in Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied door zomerstorm Polly. In Zuid-Holland, Groningen, Drenthe en Overijssel gold op dat moment code oranje.
Ben je verzekerd tijdens code oranje of rood?
Veel mensen denken dat als je de weg op gaat tijdens code oranje of rood, je niet verzekerd bent voor schade aan jou, door jou bij een ander of aan je auto. Dit is echter niet het geval: ook dan vergoedt de autoverzekering waarschijnlijk eventuele schade. Wat er wordt vergoed hangt af van welke verzekering je hebt: een WA-verzekering dekt alleen schade die je veroorzaakt aan een ander. Bij Beperkt Casco of All Risk dekking ben je bijvoorbeeld ook verzekerd tegen stormschade aan jouw auto.
Hierbij is het voor sommige verzekeraars (en natuurlijk voor je eigen veiligheid) wel belangrijk dat je de juiste voorbereidingen hebt getroffen die passen bij de weercode: je mag soms bijvoorbeeld niet te hard rijden bij gladheid, dient je ruiten ijsvrij te maken en moet bij dichte mist je mistlichten aanzetten. Winterbanden zijn in ons land niet verplicht, maar kunnen wel verstandig zijn om je eigen veiligheid te vergroten. Als je alle juiste voorbereidingen hebt getroffen en geen roekeloos rijgedrag hebt vertoond, wordt eventuele schade waarschijnlijk vergoed vanuit je autoverzekering.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.