Hoe zit dat eigenlijk met belasting betalen op aankopen of geld dat je verdient door je auto te verkopen op Marktplaats?
We zitten weer in de favoriete weken van iedere belastingadviseur: voor 1 mei moet iedereen zijn aangifte weer gedaan hebben. Soms krijg je geld terug, soms ben je wat schuldig, maar dat hangt van een enorm aantal factoren af.
Marktplaats
Nederland slaagt er vaak in om toch ineens geniepig uit de hoek te komen met allerlei vage belastingen. Zo bestaat er een verkopersbelasting op Marktplaats en kun je dus in feite belasting moeten betalen over iets dat je hebt verkocht op Marktplaats. Voor wie nu in paniek zich afvraagt of ‘ie zijn Mercedes voor 20.000 euro dan had moeten verkopen: gelukkig klopt de fiscus niet zonder reden aan bij elke transactie op Marktplaats.
GEEN belasting op Marktplaats
Sterker nog: per definitie handel je op Marktplaats belastingvrij, of dat nou een zevengeitjesklok is die je voor een tientje hebt verkocht of een Porsche van 100.000 euro. Het gaat eigenlijk simpel gezegd om het doel wat je hebt met de verkoop. Je betaalt namelijk belasting als je winst beoogt. Maar als jij eenmalig een auto verkoopt, dan blijft het bij de transactie die je hebt voltooid. Ook wordt onderscheiden of je iets voor minder verkoopt dan waarvoor je het hebt gekocht en of je het verkoopt na eigen gebruik of niet.
Uitzonderingen
Zoals gezegd kan het dus wel dat je belasting moet betalen op Marktplaats. Maar eigenlijk alleen in de volgende gevallen:
- Je wil iets verkopen voor meer dan waarvoor je het gekocht hebt in korte tijd;
- Je bent ondernemer en wil geld verdienen;
- Je beoogt specifiek winst maken op datgene wat je verkoopt.
Toch blijken die regels aardig coulant te zijn, want de belasting gaat kort gezegd alleen in als jij structureel als bedrijf zijnde Marktplaats gebruikt om winst te maken. Als jij hobbymatig erg veel spullen verkoopt, maar dat doet na eigen gebruik en voor lagere prijzen, dan kun je eigenlijk zo veel verkopen als je wil.
Kort maar krachtig dus geen reden om in paniek te raken. Helemaal met wetten als het verbod op contante autobetalingen aanstaande is het toch fijn om te weten dat je niet ineens onder de streep veel meer geld kwijt bent. Alle regels en dingen die je moet weten heeft Marktplaats zelf ook nog eens haarfijn uitgelegd.
Jurgen zegt
Nee natuurlijk niet, die heb je uitgebreid betaald bij aanschaf in de vorm van btw en bpm lijkt me..
bobje zegt
natuurlijk niet, zou ik niet te hard roepen. Als je oma overlijdt en er komt geld vrij pikt de belasting maar al te graag een behoorlijk hoog percentage in. Ook daar is allang belasting over betaalt en mag je als nazaat nog een keer afdragen….
petroldrinker zegt
@bobje dat niet alleen, als je oma ook nog goed met dr geld omging en goed verdient heeft, is er ook elk jaar vermogensbelasting betaald over dat geld waar al inkomsten belasting over betaald is. Het is en blijft een ziek fenomeen de erfbelasting, vooral omdat die zo ontiegelijk hoog ligt hier in NL
mashell zegt
Aan de andere kant, als je ruim 40% inkomsten belasting moet betalen over het geld waarvoor je zelf werkt dan is het logisch dat de belasting over het geld waarvoor je zelf niks gedaan hebt en dat je gewoon in je schoot geworpen krijgt omdat je oma is overleden ook flink hoog is. Die erf belasting is terecht zo hoog.
degrotemuis zegt
Partner artikel, of gebaseerd op de mailing die Marktplaats eruit deed vandaag? Natuurlijk geen belasting voor een particulier die een keertje iets verkoopt. Zo wel, dan wil ik ook graag mijn Marktplaats aankopen als aftrekpost opvoeren, als inkomsten tellen, dan ook uitgaven toch? Dat wordt nderdaad anders als je er een handeltje van maakt.
Richmond zegt
dus als je een auto goedkoop inkoopt, helemaal opknapt en met een paar ton winst verkoopt betaal je geen belasting. Tenzij je het natuurlijk op je spaarrekening laat dan betaal je alsnog belasting. Dus wil je geen belasting betalen moet je het geld hergebruiken zodat het niet “stil” staat.
roverbmwdriver zegt
Met deze fiscale wijsheid kunnen we niet veel. Als je als professional kennis hebt en vaardigheden, die je denkt aan te kunnen wenden voor een belastingvrij privé dealtje, dan vrees ik dat je bedrogen uit zal komen. Vergelijk het maar met zoiets als een makelaar, die privé ook wat in pandjes handelt. Deze winsten komen gewoon in Box I (progressief belast dus).
Flutterbear zegt
Goedkoop inkopen, arbeid verrichten en weer verkopen is gewoon belast als arbeid. Zelfs voordelig kopen en duurder verkopen zonder de auto aan te raken is belast als arbeid. In Nederland belasten winst, ongeacht de vorm.
Flatsix zegt
Volgens mijn mag je tot 7 auto’s per jaar prive aan- en verkopen voordat je door de Belastingdienst aangemerkt wordt als handelaar, en dit dus doet vanuit winstoogmerk.
pa045 zegt
Mag ik weten waar je deze info vandaan hebt?
roverbmwdriver zegt
Neen, het aantal auto’s is geen criterium, dat staat nergens in de Wet op de inkomstenbelasting. Als de belastingdienst, dit zou hanteren, dan is dat slechts een eigen interpretatie van de wet door de belastingdienst. Maar interne criteria van de belastingdienst zijn nog geen wet.
rwdftw zegt
Ik ken iemand die een beetje deed wheeler dealeren. Die kwam er op een gegeven moment achter dat als je binnen een jaar 7 auto’s op je naam had staan en weer verkocht, je werd aangemerkt als autohandelaar. Was al jaren geleden maar het verhaal van die 7 stuks was toen in ieder geval correct.
Johanneke zegt
Wat is kort geleden? Ik zie soms mensen die na 2 weken hun geïmporteerde Polo 1.4 TSI GTI met 8 eigenaren in 3 jaar sinds import alweer te koop zetten in de hoop de volgende gek te vinden.
roverbmwdriver zegt
Het is eigenlijk redelijk eenvoudig. Er is pas sprake van belaste inkomsten als deze uit een inkomstenbron (in fiscale zin) komen. Daarvan is sprake als aan 3 voorwaarden wordt voldaan:
1. U neemt deel aan het economisch verkeer. Dit betekent dat u tegen vergoeding activiteiten verricht buiten de privésfeer.
2. Uit uw activiteiten kunt u redelijkerwijs voordeel verwachten. Is de verwachting dat u vooral verlies gaat lijden? Dan is er geen sprake van een bron.
3. U hebt ook de bedoeling om voordelen te behalen. Maar deze voorwaarde is minder belangrijk dan de daadwerkelijke verwachting.
Allemaal terug te lezen op de site van de belastingdienst.