Het grootste nieuws zit wellicht van binnen, met het fraaie nieuwe “digitale” interieur van Audi. Toch is de buitenkant ook lekker opgefrist en de techniek bijgepunt.
Om het nog wat spannender te maken, koos Audi een bijzondere locatie om de pers de eerste meters te laten maken: de regio Kerry in Ierland. Dat betekende in ieder geval dat we links moesten rijden, in linksgestuurde auto’s en op soms best smalle wegen. Dat alles in de grootste SUV die Audi momenteel in het gamma heeft, de 5,06m lange en 1,97m brede Q7. Het was soms best passen en meten, zeker als de tegenligger nog een maatje groter was. Gelukkig kan de Q7 optioneel een stuk wendbaarder worden gemaakt met achterwielbesturing. Voor sportieve auto’s is dat geinig omdat de beleving omhoog gaat en ongetwijfeld de bochtsnelheden ook. Voor grote SUV’s is het echter briljant dat de draaicirkel een meter kleiner wordt en dat het manoeuvreren in krappe plekken zoals parkeergarages veel beter gaat. Altijd mee bestellen dus en nooit naar Ierland op vakantie gaan om te gaan zwemmen. Ze hebben een mooie oceaan, maar tijdens de hittegolf in Nederland was het in Kerry 18 graden en het regende.
Allemaal hybrid, quattro en automaat
Dat de achttraps tiptronic automaat standaard is op iedere versie van de Q7 mag in deze klasse niet meer verbazen en wellicht ook niet dat bij het merk van quattro de vierwielaandrijving dat ook is. Wel verrassender is dat iedere motor een hybride is, hoewel je dat gerust ook met een korreltje zout kan nemen. Tot de komst van de aangekondigde plug-in hybrides zijn het louter zogenaamde mildhybrids. Dat is net zoiets als een klein beetje zwanger zijn, feitelijk bestaat niet. Wat Audi (en andere fabrikanten) er mee bedoelen is dat alle modellen technologie met BAS (belt alternator starter) en een 48V elektrisch systeem hebben die energie opslaat in een compacte lithium-ion batterij. Als de bestuurder bij snelheden tussen 55 en 160 km/u de voet van het gas haalt, wint het systeem energie terug, wat bij echt het afremmen tot 8 kW kan oplopen. De BAS zorgt er ook voor dat het start/stop functie sneller kan werken, al vanaf 22 km/u, wat ook nog eens soepeler gaat. Totaal moet het 48v systeem zorgt er voor dat er in de praktijk tot 0,7 liter per 100 kilometer minder wordt verbruikt.
En welke motoren zijn er dan zo spaarzaam met de toegediende brandstof; dat zijn uiteraard weer een aantal TDI’s en voorlopig slechts één benzinemotor. De Audi Q7 45 TDI heeft een 231 pk en 500 Nm sterke variant van de 3.0 V6 waarmee de SUV in 7,1 seconden accelereert van 0-100 km/u. De topsnelheid bedraagt 229 km/u. Het is de enige variant waarmee ik op het rondje Kerry niet mee kon rijden, dus verdere informatie ontbreekt.
De rit na de lunch (een niet echt Ierse pizza) reed ik in de Q7 50 TDI die de 286 pk sterke variant van de 3.0 TDI heeft. Op papier zijn de prestaties prima: van nul tot 100 duurt 6,3 seconden en de topsnelheid is 249 km/u. Helaas lijkt de bak het wederom te verzieken voor deze motor, net zoals dat zo was in de Q8, A8 en S6 TDI. Zelfs met Audi drive select in Dynamic en de bak in Sport, verzint de elektronica continu dat zo’n 1200 toeren per minuut ook wel prima is. Zodra er enige acceleratie nodig is, moet de bak terug schakelen, soms zelfs vier verzetten. In het samenspel lijkt het TDI blok dan soms ook nog een turbogat te hebben, dus moeiteloos surfen op golven koppel is er niet bij.
Vreemd genoeg en gelukkig maar, doet de 55 TFSI het allemaal soepeler en lekkerder. De 3.0 TFSI heeft een enkele turbo en gooit er maximaal 340 pk en 500 Nm koppel uit. De topsnelheid ligt slechts één kilometer hoger, maar dat is ook omdat de begrenzer bij 250 km/u er in komt. De sprint naar de 100 duurt 5,9 seconden, maar belangrijker is dat de hele aandrijflijn veel responsiever is. Ook hier moet de achttraps triptonic bak regelmatig terugschakelen, maar dat gaat sneller en de hele aandrijflijn is veel meer bij de les.
Dat interieur!
Zo mooi als de Atlantische kustlijn van Ierland is, zo fraai is ook het interieur van de Q7. Het is weer helemaal bij de tijd met de laatste Audi architectuur, dat betekent dat er relatief weinig knoppen zijn en voor zoiets ouderwets als analoge klokken is al helemaal geen plek. Naast het scherm van de Audi virtual cockpit zijn er nog twee mooie touchscreens. Beide hebben haptische feedback en werken zo prettig, dat je de ouderwetse knoppen bijna niet mist. De afwerking en materiaalkeuze zijn verder subliem. Achter het stuurwiel prijkt de Audi virtual cockpit met een 12,3 inch groot scherm die via het multifunctionele stuurwiel op verschillende manieren te configureren is. Optioneel kan de Q7 ook nog met een headsupdisplay worden uitgerust.
Gezien de forse buitenmaten is het geen verrassing dat er binnenin ook meer dan genoeg ruimte is, Audi claimt dat vrijwel iedere belangrijke interieurmaat boven het niveau van de concurrentie ligt en ik heb weinig redenen om daar aan te twijfelen. Optioneel kan de Q7 worden uitgerust met een elektrisch neerklapbare derde zitrij of je kan hele bergen bagage meenemen: 865 – 2.050 liter!
Qua technologie is de Q7 ook weer lekker bij de tijd, 22 sensoren en tot 30 assistentiesystemen moeten er voor zorgen dat de inzittenden zo comfortabel en veilig mogelijk aan het verkeer kunnen deel nemen. Je hoopt het nooit nodig te hebben, maar indien nodig brengt emergency assist de auto tot stilstand en belt de autoriteiten als de bestuurder niet meer actief is. De adaptieve cruise control met fileassistent zullen we in de praktijk vaker nodig hebben en de Q7 kan nu ook optioneel worden uitgerust met echte laserlampen.
Hoe rijdt het
Een adaptief onderstel is standaard en optioneel is er luchtvering in een standaard of sport uitvoering. In dat laatste geval ligt de Q7 15mm lager bij het asfalt, maar met beide typen luchtvering is er een offroad modus waarbij de SUV 90mm de hoogte ingaat. De Q7 50 TDI waarin ik reed had het reguliere onderstel, wat op zich goed is, maar de luchtvering houdt de grote koets nog mooier in bedwang. De gereden Q7 55 TFSI had ook de optionele elektromechanische actieve rolstabilisatie, die Audi voor het eerst kan toepassen door het 48V boordnet. Doordat de stabilisatoren los kunnen worden gekoppeld indien nodig, volgen de wielen beter het wegdek en is er minder beweging in de koets.
Ondanks het formaat stuurt de Q7 best scherp, overhellen is redelijk beperkt en met de actieve stabilisatoren nog verder uitgebannen en er is geen gebrek aan grip. Onderstel en wegligging zijn verder naar de Q8 toe gegroeid.
Conclusie
Een nieuw designsausje inclusief vernieuwde Singleframe grille met verticale spijlen en aangepaste achterklep maken dat de nieuwe Q7 meteen herkenbaar is. Spannender is het ontwerp echter niet geworden, voor een vleugje sportiviteit heeft Audi tegenwoordig de Q8. Qua rijeigenschappen, motoren en systemen zijn de beide auto’s vrijwel gelijk, de Q7 kies je vermoedelijk vooral omdat die een stuk meer ruimte biedt of voor de zeven zitplaatsen.
ouwedibbes83 zegt
Toch opvallend dat Audi dan zoveel uitvoeringen met een dieselblok uitbrengt, maar de automaat zo is geprogrammeerd dat t geheel niet even soepel en bij de les aanvoelt als die ene benzine variant…
mzonneveld zegt
@ouwedibbes83: Ik denk dat het smaakgevoelig is. Vind de vertraging in de automaat juist fijn bij rustig rijden, maakt hem juist soepel en niet schokkerig in mijn optiek. Bij “sportief” rijden in z’n S is de automaat alert genoeg hoor.
granlusso zegt
Ik heb het idee dat ik in de minderheid ben, maar ik vind het exterieur extreem aangepast. Ik kan me voorstellen dat autoleken het pre-faceliftmodel er haast niet in herkennen.
Goed gedaan wat mij betreft en daarmee weer een fijne auto. Nutteloos segment? Ja, maar ook weer niet; hoog en comfortabel rijden heeft ook wel wat.
arne zegt
Ik heb het idee dat ik een van de weinige ben die geen fan is van alle touchscreens. Alle touchscreens zien er inderdaad prachtig uit. Alleen het goede knopje vinden onder het rijden zonder te zien wat je doet is rampzalig.
Toetsen/knoppen doen wellicht ouderwets aan, maar je kan daarmee wel zonder te veel te moeten kijken op welke locatie op het scherm, met een gevoel van een knop indrukken een handeling doen zonder dat naderhand nogmaals te moeten controleren.
Ook is veelal de zon erg hinderlijk ivm schitteringen of afleesbaarheid van de schermen. Ook in de avonden komt er veel licht van deze schermen. Een aantal basis knoppen voor volume en airco zijn voor mij altijd nog erg welkom/ gewaardeerd
wutru27 zegt
@arne: Dit vind ik ook. Simpele knoppen voor airco en radio oid vind ik nog altijd erg fijn. Wanneer je op een touch even iets aan wilt passen en je schiet iets omhoog moet je weer je weg terugzoeken…
granlusso zegt
@arne: Plus het oogt na 2-3 jaar al gedateerd, dat is met knoppen minder, vind ik.
birdnerd84 zegt
Jullie zijn er altijd weer als de kippen bij als er een Duitse auto moet worden getest. En dit is maar een facelift. Waarom bv geen Mazda CX-30 rijtest?
bitd zegt
@birdnerd84: moeten ze ook een event organiseren…
birdnerd84 zegt
@bitd: 15 juli was voor journalisten uit o.a. Engeland, Japan, Australie, Noord-Amerika en Duitsland. 17 of 18 (want de Mazda3 SkyActiv-X was ook op één van die dagen) juli was voor o.a de Nederlandse pers. Misschien want minder slijmen bij de Duitse merken en je horizon verbreden..
bitd zegt
@birdnerd84: of een uitnodiging sturen? Neem aan dat je daar niet zomaar komt aanwaaien?
birdnerd84 zegt
@bitd: Alles een beetje afwachten en alleen maar persberichten overschrijven is geen autojournalistiek. AW heeft ook met bv de CX-30 gereden maar verschijnt alleen in het blad itt elke carrosserie, snelle versie en facelift van een VAG product..
bitd zegt
@birdnerd84: je zit op autoBLOG, dus neem aan dat of ze niet worden uitgenodigd of, wat mijn inziens ook heel goed zou kunnen, dat Mazda niet “cool” genoeg is.
mashell zegt
@birdnerd84: dit is natuurlijk een blog. Als de Mazda importeur meer Mazda op autoblog wil, moeten ze autoblog voor meer feestjes uitnodigen.
birdnerd84 zegt
@mashell: ja doei, “blog” staat er bij maar het zijn gewoon nieuwsberichten op een leukere manier schrijven. En sommige berichten (natuurlijk van VAG) komen vaak over als persberichten die iets anders worden geschreven. Zolang je AB en AW maar paait gaan ze wel op de knieën. Lekker objectief zo
mashell zegt
@birdnerd84: precies. Hij zijn leuk geschreven nieuwsberichten. Dus berichten die binnenkomen en interessant zijn worden verder gegeven. De ene importeur doet daar meer moeite voor dan een andere. Dat resulteert in meer VAG berichten dan Mazda berichten. En dat is objectief, dat wat binnenkomt wordt vermeld de rest niet. Ze gaan dus niet de objectiviteit verstoren door zelf op onderzoek uit te gaan.
monaco zegt
@birdnerd84: Een Mazda ?? Wtf zeg, jij keek zeker ook graag naar de heilige koe vroegah? Niets onder de 75K testen hier op autoblog aub..
bitd zegt
Wat betreft die bak, ik heb nog niet met de nieuwste gereden, maar mij valt het ook op bij oudere modellen, maar eigenlijk ontstaat dat bij een bepaald rijgedrag, 2 voorbeelden:
1. Indien je in een treintje rijdt met meerdere auto’s op dezelfde snelheid, de bak schakelt op om zo zuinig mogelijk te zijn, ook in S mode.
2. Indien je langere tijd rustig met de pedalen omgaat
Bovenstaande is puur vanuit verbruik en niet zo fout lijkt
mij, je kan dit voorkomen door gewoon sportief te blijven rijden, of om sportstand weer opnieuw te selecteren.
Vermoedelijk ook door 1x het knopje van het antislip te selecteren en alles staat op sport inclusief ook minder ESP en alles meer wat je nodig hebt om je auto kapot te hoeken.
Ps: dit is ook bij de RS modellen zo.
Zover mijn analyse van de bak “problemen”.
Nieuwe Q7: top interieur, voorkant moet ik nog ff zien in wat andere configuraties, want dit is niet echt tof.
birdnerd84 zegt
@bitd: Op de Duitse Audi-website kan je de Q7 FL al configureren. In normale trim, normale trim met meegespoten skirts e.d, S-Line, S-Line met grijze onderdelen en natuurlijk de black packs etc
bitd zegt
@birdnerd84: hadden ze trouwens ook ff moeten melden aan de personen die deze 2 samenstellingen hebben gemaakt: saai rood en oersaai grijs met idem dito saaie interieur kleur. Ik kan er wel doorheen kijken, maar wat boring zeg.
De oude Q7 en deze zal ook wel, echt heel mooi via Individual stylen.
Mijn favoriet: donker blauw met een cognac kleur stoelen en donkere hemel/ leer op dashboard etc top.
mashell zegt
@bitd: stylen en dan donkerblauw en een donkere hemel met beige stoelen? Die donkere hemel past niet echt en de rest is wel heel erg klassiek.
bitd zegt
@mashell: vind je dat? Ik vind het altijd super pauper staan als de helemaal een lichte kleur heeft en rest van het interieur donker.
Ik heb hem “toevallig” staan op de oprit, dus kan je best een keer een foto sturen.
mashell zegt
@bitd: ik vind een donkere hemel altijd “pauper” staan. Het was vroeger standaard op de basis Polo. Waarom het tegenwoordig samen gaat met “sportief” is me een raadsel. Maar om het interieur toch nog een beetje licht en ruim te laten lijken is juist bij een donkere bekleding een lichte hemel noodzakelijk.
monaco zegt
@bitd: Je kan toch gewoon lekker flipperen? Wat maakt die automaat nou uit dan….
bitd zegt
@monaco: ik stoor me er dus ook niet aan, maar begrijp wel dat sommige dit als een soort willekeur zullen ervaren en helaas met WLPT de toekomst.
karhengst zegt
Het gerucht gaat dat ze bij de volgende generatie de koplampen in de single frame grille gaan verwerken.
Het interieur oogt fraai, maar is het materiaal krasvast? Pianozwart plastic ziet er normaalgesproken namelijk slechts een maandje mooi uit en dan is het kiezen tussen stof of krasjes.
jupke zegt
Nieuwe dikke Volkswagen touareg!
87sandyd zegt
@jupke: Het eten van mijn schoonmoeder gisteravond was nog minder flauw, en dat zegt heel veel over je opmerking, geloof me.
Dickie zegt
@87sandyd: technisch gezien zelfde auto.
martijndh zegt
Van achteren lijkt die nu een beetje op de VW Touareg. Je zou bijna denken dat ze verwant zijn.
potjak zegt
Zo die is behoorlijk opgeknapt.
Dutchdriftking zegt
Kortom, een dijk van een wagen, maar doodzonde dat er niet gewoon een fijne ZF automaat in zit. Hopelijk kan een chiptuner betere automaat software leveren.
Pordon zegt
Het was natuurlijk te verwachten maar toch jammer dat Audi hier ook dat touchscreen galore interieur hebben geplaatst. Het design vind ik niet echt mooi en gebruiksvriendelijkheid is er ook niet beter op geworden.
mashell zegt
@pordon: maar het is hip en anders. Mensen zijn anno nu helemaal verzot op touchscreens, daar moet je als fabrikant in mee. Zelfs als het eigenlijk helemaal niet handig is.
frederik zegt
@Pordon: Ik denk ook dat een BMW-interieur in de praktijk fijner is, maar verdorie, dit ziet er wel heel futuristisch uit!
JanJansen zegt
Kan iemand mij uitleggen hoe het kan dat deze mammoet “scherp stuurt”? Natuurkundig kan het namelijk niet.
Een Lotus Elise stuurt scherp, een Atom of Caterham ook.
Deze Audi stuurt best prima, voor een auto die zwaarder weegt dan de maan.
faith zegt
@janjansen:
Er zijn ook mensen die denken omdat ze in een verhoogde auto zitten, ze meer comfort hebben, dan in identiek dezelfde zetel, als in het lage model. Ook vergeten ze dat de ophanging van een SUV zonder adaptief onderstel beenhard is, om de koets toch enigszins stabiel op de weg te houden.
Kan mij dus voorstellen dat er mensen zijn die denken omdat er dan 200PK (voor 2ton) inzit en een sportstuur, het nog eens superscherp stuurt en bakken vol vermogen heeft ;-) Dat laatste lossen ze dan weer op door een uit de pot gerukte typeaanduiding te geven zoals 45TDI ofzo. Lachwekkend allemaal…
faith zegt
OW, die SUV had ik nog niet gezien. Wat een verfrissend model zeg. GEEUW!!! Misschien nog een Q7.5 en X5.5 uitbrengen om de gaten op te vullen…