De opvolger van de V8 Vantage heeft een V8, maar verliest die in de naam. Maak kennis met de Aston Martin Vantage tijdens onze rijtest.
Wat altijd snor zit bij Aston Martin: het design. Ook de Vantage streelt de oogbollen alsof er acuut de liefde mee moet worden bedreven. Voor als je het niet snapt: de Vantage is verleidelijk. Of een geile auto, om het maar eens op zijn Rotterdams te zeggen.
[bbmediaclip clipID=”3747793″ playout=”autoblog_yt” autoplay=”false”]
De lijnen van de Vantage zijn zeker niet alleen maar bedoeld om er leuk uit te zien, aerodynamica is van levensbelang voor een sportauto dezer dagen. De splitter aan de voorzijde duwt de luchtstroom onder de auto, waardoor luchtstromen naar diverse plekken worden gestuurd voor koeling. Aan het einde van die stroom volgt de achter-diffuser, die onderdruk creëert voor de broodnodige downforce op hoge snelheid. Erg fraai is de kofferklep-spoiler-derde-remlicht-constructie en ook die is weer functioneel: het geheel zorgt ervoor dat de Vantage de eerste “reguliere” Aston Martin is met downforce.
En dat merk je uiteraard direct. Met 100. Op de ring van Eindhoven. Dat is het enige lastige met downforce: het heeft pas echt effect bij snelheden die niet helemaal legaal zijn in dit deel van de wereld. Wat dat betreft is het allemaal nogal theoretisch, maar dat is het bezitten van een sportauto natuurlijk sowieso. De Aston Martin Vantage kan veel meer dan een normale gebruiker ooit gaat doen en kan ook best meer dan wij tijdens een rijtest kunnen uitvogelen. En toch….
Voelt meteen goed
Een handschoen die je aantrekt. En geen handschoentje om piano mee te spelen, maar een bokshandschoen. Al na de eerste meters wist ik het: deze Vantage heeft niets meer met zijn voorganger van doen. De V8 Vantage was mooi, maar stuurde niet heel erg inspirerend. De nieuwe Vantage is mooi én stuurt inspirerend.
Over de V8 later meer, hoewel die natuurlijk ook een grote rol in het geheel speelt. Het zijn echter ook alle andere reflexen die de Aston Martin Vantage zo’n lekker ding voor de rijtest maken. De reacties op insturen zijn direct, de aandrijflijn beukt je van bocht naar bocht en de hele auto praat je continu bij over hoe alles gaat. Alles wat je verwacht van een rasechte sporter doet de Vantage goed. Grip is fantastisch, de Vantage stuurt gretig in en laat zich heerlijk met het gas sturen.
En nee, je hoeft het sturen op het gas niet met rokende achterbanden te doen. We sluiten niet uit dat de 510 pk sterke Vantage met alleen achterwielaandrijving ook best een streepje rubber op het asfalt wil achterlaten. Het elektronisch aangestuurde sperdifferentieel helpt in eerste instantie vooral de tractie bij bocht uit. Het e-diff kan in milliseconden van 0 naar 100% sperwerking gaan en vice versa.
AMG V8
Onder de ranke motorkap vinden we een oude bekende. Aston Martin heeft een samenwerking met Mercedes(-AMG) en kan dus daar wat spullen uit het magazijn lenen. Het befaamde (of beruchte) 4.0 V8 blok bijvoorbeeld. Er valt niet echt over te klagen dat Aston Martin voor de Vantage voor de 63 AMG V8 koos.
Bij de V8 met hot-inside-V-constructie zijn de twee turbo’s niet aan de buitenkant van het motorblok gemonteerd, maar binnen de twee cilinderbanken. Het maakt de V8 compacter en zorgt voor een betere respons van de turbo’s door de optimale luchtstroming.
De bi-turbo-V8 kreeg een licht Aston Martin-sausje en levert voor de Vantage 510 pk bij 6.000 toeren per minuut en 685 Nm van 2.000 tot 5.000 tpm. Koppel genoeg dus en dat merk je: de V8 maakt korte metten met de 1530 kg die de Vantage weegt. De sprint naar de 100 duurt 3,6 seconden, de topsnelheid is 314 km/u. De vermogensopbouw vlakt af bij hogere toerentallen, zodat we ook wel weer benieuwd werden naar een mogelijke Vantage S. Of naar een klein krachtkuurtje voor de Vantage. Nodig is het niet, maar het hele pakket kan zeker nog meer aan.
Een knoppenzee
In de magazijnen van Mercedes grabbelde Aston Martin diverse knoppen, de richtingaanwijzers en het infotainmentsysteem bij elkaar. Geen straf, want dat werkt allemaal prima.
Minder geslaagd is de knoppenzee rondom de controller voor het infotainmentsysteem. Werkelijk alle knoppen van alle verschillende systemen zijn over de middenconsole heen gesprenkeld. De Engelse logica (die er hopelijk achter zit) werkt bij een eerste kennismaking zeker niet, het is nogal zoeken naar de goede knop. We gooien het maar op karakter.
Wel helemaal perfect zijn de twee knoppen op het stuur: één voor het onderstel en één voor de aandrijflijn. Zo kan de adaptieve demping in een softere stand blijven, terwijl de achttraps-ZF-bak en de V8 in maximum attack-modus staan. Dat is vaak de lekkerste stand voor op de openbare weg.
Prijs en concurrentie
Vanaf 1,5 ton in Belgie en vanaf een ruime twee ton in Nederland, daarmee zit de Aston Martin Vantage net boven de Porsche 911. Dat is en blijft de benchmark in dit segment. De Vantage kan zich qua rijgedrag en prestaties nu eindelijk meten met de Duitser. Het is niet helemaal broedermoord, maar de AMG GT is zeker ook niet beter dan de Vantage. Dat hebben ze bij Aston Martin dus helemaal goed gedaan. Eindelijk is de Vantage weer de sportauto die die hoort te zijn.
Met dank aan Cito Motors Eindhoven
berlinetta zegt
Ik ben groot fan van Aston Martin, maar ik had deze Vantage toch laten staan vanwege zijn uiterlijk. Met name de voorbumper en de achterkant kloppen niet. En die 2 pvc-pijpjes als uitlaten ziet echt niet uit. Ik zou toch lekker voor een AMG GT of een F-Type V8 gaan.
scotts zegt
Als ik de touchpad/muis in het interieur zie, is dit eigenlijk de techniek en vormgeving uit een C of E-klasse van een aantal jaar geleden. Nu de nieuwe S-klasse eraan komt, koop je hiermee dus eigenlijk een wat gedateerd infotainment systeem. Nu werkt het natuurlijk prima, maar wat koop je nu precies? Een stuk Mercedes/AMG techniek in een Aston Martin sausje? Daar is niet per se iets mis mee, maar ik vraag me een beetje af wat het bestaansrecht van het merk is. Het is namelijk ook niet de meest vooruitstrevende techniek van Mercedes en de vormgeving is mooi, maar steekt er ook niet met kop en schouder boven uit. Zeker gezien de ontwikkelingen op het gebied van verkeersveiligheid, autonoom rijden, infrastructuur en file’s blijven er zo weinig argumenten voor deze auto over.
Edge zegt
Dat zul je altijd blijven houden, want van wat ik heb begrepen mag Aston Martin niet direct het meest geavanceerde infotainmentsysteem uit de schappen van Mercedes halen, maar moeten ze het doen met een systeem van één generatie terug.
mashell zegt
Zo’n Mercedes systeem van een generatie terug is natuurlijk nog wel dramatisch veel beter is dan het Volvo systeem wat ze daarvoor hadden (dat draaide volgens de geruchten nog op MS-DOS).
TT225man zegt
Het gebruikte infotainment is inderdaad totaal achterhaald, dit is nog de COMAND NTG 5*1 versie van vele generaties geleden. COMAND NTG 5*2 en 5*5 kwamen er nog na. De nieuwe DBX krijgt gelukkig de recentere MBUX NTG 6, dan eindelijk ook Apple Carplay / Android Auto aanwezig. Hopelijk volgt de rest van de lineup dan ook snel. De nieuwe S klasse (W223) die dit jaar komt krijgt trouwens MBUX NTG 7.
BTW, blijft enorm irritant dat de video’s niet werken onder W10/Chrome. Is er een fix?
Zal proberen het filmpje op YT op te snorren, die speelt wel gewoon. Door die omslachtigheid, doe ik dit zelden, en sla ik meeste video’s dus maar over.
racerx zegt
Who cares, bij zo’n auto moet het infotainment systeem functioneel zijn. Als je daarbij op deze auto een autonoom rijden functie mist heb je het idee van een sportwagen een beetje gemist en kun je idd beter voor een Mercedes gaan.
hotze zegt
Inderdaad. Daar koop je maar een daily Tesla voor en dan hopen dat je niet crasht.
Belangrijker voor de sportwagenbestuurder: komt er een handbak? Vrees ’t ergste, niet dus.
gregorius zegt
Prachtig ding.
Deze 10x liever dan een AMG GT van dezelfde prijs.
Deze 10x liever dan een 911 van dezelfde prijs.
Waarschijnlijk is dit de ‘slechtste’ auto in die klasse voor dat geld (na de 25 jaar oude Maserati natuurlijk); maar een dergelijke auto koop je op gevoel.
racerx zegt
@gregorius: juist, daarom snap ik dat geneuzel over infotainment hierboven ook niet zo.
banderas zegt
De klassiekere Astons blijven mijn favoriet, ik heb hier weinig mee.
En ik bedoel het niet lullig, maar de foto’s… Wouter, aub gebruik minder contrast, donkere randen e.d., want het lijkt iedere keer alsof je s’ nachts foto’s maakt ;)
karhengst zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Mercbenz zegt
Wat mij betreft is Aston Martin totaal de weg kwijt. Het is niet meer de strakgelijnde gentleman’s racer, maar meer een eenheidsworst dat erg graag bij de (te) druk gelijnde supercars wilt horen zoals McLaren en Ferrari. Dat geldt ook voor de interieurs. Veel te druk en ook weer zo’n goedkoop ogend digitaal instrumentarium. Waar zijn de prachtige klokken gebleven van o.a. de DB9? Noem mij een zeikerd, maar doe mij maar 10x liever een DB9 of de oude DBS, of misschien wel de mooiste; de Virage (2012).
MaartenD zegt
Wat was de oude Vantage toch mooi he….
Dutchdriftking zegt
Niet zo mooi als de Vanquish, maar nog altijd een heel fijne auto.
jippie zegt
Ik vind het een mooie auto. En sinds die Italianen onze centen zitten op te eisen heb ik meer sympathie voor Aston Martin dan voor Ferraroghini.
Kvgorp zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
mp014 zegt
Als er een elektromotor in had gelegen dan hadden ze er wellicht meer verkocht en het nog enigszins kunnen redden….. nu is het dweilen met de (brand) kraan open. Jammer jammer jammer!!
berlinetta zegt
Want elektrische sportwagens verkopen heel hard volgens jou?
kjeld012 zegt
Wat een parel. Toch mag het interieur een andere look krijgen wat mij betreft.
racerx zegt
Ik vind ‘m lekker eigenzinnig qua looks, prachtig! Mijn keuze in dit segment (keep on dreaming)…
woudloper zegt
In België zie ik normaal elke dag wel een 991 rijden. Of meerdere.
Ik doe ook veel km normaliter.
Nog nooit een exemplaar van deze vantage gezien.