Rijden en appen is niet slim, maar veel mensen doen het. De pakkans van een appende bestuurder wordt nu groter door een slimme camera.
Oerdom: even snel je telefoon checken als je aan het rijden bent. Het is gewoon gevaarlijk, ook al lijkt het zo onschuldig. Je brengt niet alleen jezelf, maar ook anderen in gevaar. Veel kop-staart botsingen gebeuren omdat mensen op hun telefoon aan het koekeloeren zijn. Pas nog werd ik ingehaald door een zeker persoon die aan het facetimen was tijdens het autorijden. Ben ik nou gek of is dit gewoon krankjorum?!
Pakkans appende bestuurder
De overheid weet dat en gaat het strenger aanpakken. De politie en het Openbaar Ministerie gaan hiervoor tientallen slimme camera’s kopen, weet het AD te melden. Door de software kan de camera door de voorruit ‘kijken’ en de conclusie trekken of iemand een telefoon in zijn of haar hand heeft.
Dit systeem werkt automatisch en overtredingen worden direct doorgestuurd naar onze vrienden van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Wees gerust, daar beoordeelt een medewerker of iemand daadwerkelijk een overtreding heeft begaan. Je zou natuurlijk ook zomaar met een blikje Red Bull in je handen kunnen zitten. Er komt altijd (uiteindelijk) mensenwerk aan te pas. Is een overtreding vastgesteld dan kan je een boete van 380,- euro verwachten en in 2024 zelfs meer. Binnen enkele dagen ligt de gevreesde envelop op je deurmat.
Mobiel
Groot voordeel van de camera’s is dat ze overal neergezet kunnen worden. Hiernaast, oom agent hoeft er niet heel de dag naast te zitten in een grijs busje. Hij, of zij, kan wat anders nuttigs gaan doen. Je zet de camera neer en kan ze onbewaakt achterlaten. Wel gevoelig voor vandalisme, maar dat terzijde.
Ze staan dus niet op een vaste plek. Eerder is er door heel het land mee geëxperimenteerd. De resultaten waren indrukwekkend, de pakkans was meer dan 95%. Het Openbaar Ministerie hoopt vijftig camera’s te kunnen kopen, hiermee zal de pakkans van appende bestuurders aanzienlijk groter worden.
Software
De camera kan dus door de voorruit heen kijken om zodoende vast te stellen of je iets in je handen hebt. Automobilisten komen niet met hun gezicht in beeld, inclusief de passagiers. Dat om problemen met privacy te voorkomen.
Pas binnenkort op! We weten allemaal dat het niet mag, maar we leren het maar niet af. Hopelijk zullen de camera’s bijdragen aan het besef dat je niet moet appen achter het stuur. Dat zal veel ongelukken voorkomen in de toekomst.
Foto: politie Audi A6 op de snelweg, gespot door @julian06. Op de foto zien we géén appende bestuurder!
outlook zegt
Zelf doe ik dit natuurlijk nooit.. goede zaak wat mij betreft
Robert zegt
Ik zie steeds vaker dat mensen een telefoonhouder op de voorruit plakken, letterlijk vol in het gezichtsveld en daarmee ook onder handbereik. En dan niet om de navigatie te kunnen volgen. Vooral als het schemert of donker is, zie je de schermen goed oplichten (en het zicht naar buiten ernstig verstoren).
racerx zegt
Tja, sommige mensen doen alles om hun vergadering bij te kunnen wonen…
mashell zegt
Vergaderen in de auto doe ik ook wel eens, gewoon via bluetooth en zonder scherm, dat telefoon scherm is sowieso te klein om iets zinvols op te kunnen zien. Maar sommige van onze medeburgers zijn zo verslaafd aan instagram en tiktok dat ze die ook moeten kijken tijdens het rijden.
vondick zegt
Tiktok is sowieso niet toegestaan, dat is Chinees.
Foramen zegt
Het is sowieso idioot dat dat wel is toegestaan.
De afleiding van een telefoon die je niet in je hand hebt is volgens mij zelfs nog groter dan wanneer je deze wel in je hand hebt, je moet immers steeds kijken waar de toetsen gebleven zijn.
theghost zegt
Iets vol in het zichtveld op je voorruit plaatsen is niet toegestaan. Daar krijg je een stevige douw voor, ALS ze t zien….. maar ja…. die pakkans he…..
Onehp zegt
Wat mij betreft mag dat ook beboet worden, een goede lezing van de wet zou moeten laten blijken dat men vrij zicht niet mag belemmeren. Als de wet goed is…. (kan de details niet van de NL verkeerswet). Hier in Zweden wordt de auto afgekeurd als er een barst in de ruit zich in het gezichtveld bevind, dit is veel en veel erger dan een barst!
Robert zegt
Een barst in de voorruit die in het gezichtsveld zit, is ook in Nederland een APK afkeurpunt.
jaapiyo zegt
Het is zelfs zo erg dat mensen tegenwoordig schermen in auto’s hebben die alle infotainment en bediening doet. Le-vens-gevaar-lijk.
racerx zegt
De meeste snelheidscontroles buiten de bebouwde kom vind ik vrij onzinnig, maar dit lijkt een daadwerkelijke bijdrage aan verkeersveiligheid te leveren. Goeie zaak, boetebedrag mag wat mij betreft ook exorbitant hoog zijn.
maarteno zegt
Toch wel knap dat software door een raam heen kan kijken!
Onehp zegt
Zal een soort tracking software zijn met een tweede camera die een zoomlens kan aansturen naar de voorruiten toe. En een, fysieke, polarisatiefilter om voorruitreflexties weg te halen.
maarteno zegt
njah das idd meer het punt…ik gok dat de fysieke polarisatie filter het echte kijken door een raam met reflecties mogelijk maakt…de SW doe de patroonherkenning…
youknowme zegt
Zouden ze hier software van Windows voor gebruiken??
kniesoor zegt
Mooi ! En dat dat achterlijke geapp achter het stuur dus maar snel tot het verleden mag behoren.
mark_mulder zegt
Ik ben absoluut geen voorstander van betutteling en overmatige politiebemoeienis, maar hier kan ik alleen maar 100% voor zijn.
Levensgevaarlijk al die malloten die tijdens het rijden aan het klooien zijn met hun telefoon.
Thieuke zegt
Goede zaak? Ja, natuurlijk. Maar of het echt gaat helpen?
Met een houder hoef je de telefoon helemaal niet vast te houden namelijk, maar kan je hem wel gebruiken.
Ik persoonlijk reserveer het scherm van mijn smartphone voor Flitsmeister (mijn vaste reismaatje), dus geen ge-app, als ik per sé iemand wil spreken bel ik gewoon, vind ik sowieso veel prettiger…
martinus.tussengas zegt
Mooi!
MarcoM zegt
En terecht, vorige week weer zo een kl**tzak die de bocht bijna te laat zag.
Hubert zegt
Dus nu moet ik ook nog extra op stilstaande auto’s letten tijdens het appen.
Het wordt wel echt gevaarlijk zo.
mashell zegt
Bij een artikel over ANPR camera die registreert waar een auto rijdt wordt het privacy aspect er bij gehaald maar een camera die bij je auto naar binnengluurt om te kijken of je geen mobieltje vasthebt wordt toegejuicht? Is dat wel consistent?
drdre1 zegt
Ja, want het gaat om welk doel je hebt. Dit gaat over veiligheid, niet over het al dan niet rechtvaardig belastingen heffen.
mashell zegt
Heh? ANPR gaat over om boeven te vangen, drugsdealers etc. pakken. Vind ik eigenlijk wel net zo erg als iemand die meent dat die zo belangrijk is dat deze tijdens het rijden moet appen, tiktokken of instagrammen.
Bovendien vind ik het kenteken fotograferen toch wat minder indringend dan een camera gericht op je kruis…
jaapiyo zegt
De libertair in mij houdt er helemaal niet van. Ongeacht het voordeel.
Robert zegt
Interessante poll op de site van De Gelderlander, vandaag:
https://www.gelderlander.nl/home/boetes-voor-appen-achter-het-stuur-moeten-verder-omhoog~aa1fccc2/
Spoiler alert: 90%(!) is vóór.
Hubert zegt
Allemaal brave Hendriks. Totdat ze zelf betrapt worden met een foon in de hand.
Hetzelfde was ooit het verhaal dat een woonwijjk klaagde dat er zo had door hun wijk gereden werd. Na enkele dagen flitesen, bleek het merendeel van de overtredingen door de buurtbewoners zelf gemaakt te zijn.
Stefje zegt
Mobieltje in hand? Rijbewijs direct maand kwijt. Onze zuiderburen zijn daar een stuk beter in.
Mobieltje in de houder midden in je ruit en gezichtsveld belemmert? 250€ boete.
Die boetes op snelheidsovertredingen kunnen wmb fors omlaag, want het is allang duidelijk dat daar amper verkeersdoden van komen, maar mobieltje achter het stuur is gewoon not done.
youknowme zegt
Volledig eens met het innemen van het rijbewijs als je gepakt wordt met je telefoon in je klauwen tijdens het rijden. Áls je gepakt wordt, want de pakkans is nog steeds relatief klein, ook met een paar van deze camera’s op viaducten. Maar van die mobieltje in de houder op je houder: hoe moet ik anders mn telefoon gebruiken om te navigeren? Mensen hebben jaren lang hier een TomTom gehangen en nu een telefoon. Ik snap wel dat je m niet recht voor je hoofd moet hangen maar in het midden van de vooruit is je gezichtsveld mijn inziens niet heel erg belemmerd.
Stefje zegt
Tegen de A-stijl, dan neemt ie nagenoeg geen zicht weg. Of met een houder op je dahsboard zelf.
Onbegrijpelijk dat mensen dat ding dirext onder de binnenspiegel ophangen en effectief niet meer naar rechtsvoor kunnen kijken.
mashell zegt
“Die boetes op snelheidsovertredingen kunnen wmb fors omlaag, want het is allang duidelijk dat daar amper verkeersdoden van komen”
Waar baseer je dat in opperwezensnaam op? De correlatie snelheid en ernst van ongeval is zo duidelijk als wat. Zie bijvoorbeeld: https://www.scooterbelang.nl/sites/default/files/bijlages/Factsheet_Snelheid.pdf
Fernando zegt
Goede zaak want levensgevaarlijk maar ook het bedienen van het instrumentenpaneel is tijdens het rijden even gevaarlijk tenzij dit met stemherkenning gebeurd.
Smartphone in gezichtsveld? Evenzeer een flinke boete
DaveB zegt
Als ze deze ook gaan gebruiken binnen de bebouwde kom dan ben ik voorstander.
potver7 zegt
Ik gok dat de pakkans ondanks dit soort hulpmiddelen vrijwel nihil is en blijft. Het is dus een druppel op een gloeiende plaat.
Het valt me op dat de politie bij ieder nieuw hulpmiddel dat breeduit in de media ventileert, in de hoop dat de goegemeente ineens zo bang wordt dat het nieuwe apparaat eigenlijk overbodig wordt. Maar in de praktijk verandert er dus niet zo heel veel omdat de mankracht ontbreekt om die nieuwe hulpmiddelen ook effectief in te zetten.
Rokende Wielen zegt
Doe dat ook even permanent bij tweewielers met welke vorm van aandrijving dan ook, maar e-bikes met smartphone in de hand in het bijzonder… Als zo’n verslaafde zonder inspanning (want e-bike) ongemerkt toch 25 km/h fietst en 80% van z’n/haar tijd is het blikveld op die smartphone gericht dan ben je als oplettende bestuurder van een motorvoertuig “altijd aansprakelijk tenzij je overmacht kunt aantonen”. Fietsen die onverlaten tegen jouw auto aan op dusdanige wijze dat ze afgevoerd moeten worden in een auto, dan draag jij als oplettende bestuurder wel even de gevolgen. Tenzij jij overmacht kunt bewijzen. Maar in elk geval “slaap lekker”, want dat zal de nachten daarna lastig kunnen worden.
Heeft iemand een tip voor een goede dashcam die je makkelijk mee kunt nemen als je meerdere auto’s hebt?
mashell zegt
Daar heb je een pijnlijk punt te pakken. Fietsers zijn als zwakke deelnemer beschermd maar in hoeverre is dat nog gerechtvaardigd als fietsers massaal extra risico nemen door dat mobieltje te aaien tijdens het fietsen?
Rokende Wielen zegt
Ik vind dus dat die wetgeving verouderd is en dat hier aandacht voor moet zijn. Kijk, niemand staat ‘s morgens op en besluit die dag een fietser bewust aan te rijden of in het andere geval een motorvoertuig een kopstoot te geven, laten we daar helder over zijn. Maar je kunt als automobilist wel een slapeloze nacht tegemoet gaan omdat een smartphone-verslaafde zichzelf niet kan beheersen. En in het andere geval; je kunt als fietser maar zo nachten achtereen in een ziekenhuisbed liggen, ook slapeloos. Of… in een comateuze slaap…
Begrijp me niet verkeerd, verslaving is erg, voor de verslaafde en de omgeving. Maar richt de aanpak (en wetgeving) dan ook op ALLE smartphone-verslaafden in het verkeer. Stel het gelijk aan gebruik van verdovende middelen bijvoorbeeld, of je een motorvoertuig bestuurt of op een tweewieler zit.
kas_par zegt
Tja. Ik doe het nooit, want mag niet. Maar op de snelweg rijdt mijn auto geheel autonoom. Alsnog continu naar de weg staren is niet te doen. Af en toe een appje sturen zou prima kunnen. Maar ja, mag niet.
Bert zegt
Ik rijd pd 150 km woon-werk (retour). Mijn snelheid is ca 103 op de teller en rijd met cruise control.
Mocht ik een auto in halen, dan kan ik makkelijk vanuit mijn positie in de auto kijken en velen hebben inderdaad een mobiel in de hand of op het bovenbeen.
Mijn motor heeft enige gelijkenis (merk, kleur, maar dan zonder opvallende streping).
Even ernaast rijden en signaal geven dat ze gezien zijn en het verzoek om voor zich uit te kijken, levert hilarische taferelen op. Mobieltjes die ineens weggegooid worden richting bijrijders plek of achterbank, of doen alaof het een eetbare gadget is (van chicolade bv, etc. Verder verontschuldigingen, nog langzamer rijden (om mij maar niet te hoeven zien) etc.
Ja, ik ben kwetsbaar in het verkeer, maar door dergelijke idioten (met 100 km/u geen overig verkeer waarnemen) wordt het er moet veiliger op.
Er zijn regels en die zijn er doordat het zinder regels misgaat. Maar zelfs met regels houdt men er zich niet aan. Dus pakkans vergroten en boetes dermate hoog maken dat men het nalaat.
En natuurlijk, wanneer ik vraag of iemand het wel eens doet, zegt 99,9% dat zij het niet doen. Hahaha
Moet er dan eerst in hun omgeving of hun naasten iets gebeuren of overkomen door een appende chauffeur om dan pas te realiseren dat het toch gevaarlijk is ?