Rotterdam en Amsterdam gaan samenwerken om het gebruik van waterstof voor duurzaam vervoer tot een succes te maken. We zien dit soort dingen steeds vaker; lokale initiatieven die daarmee de landelijke overheid passeren. Scheelt je gemiddeld toch zo’n vier jaar aan veranderend beleid en ambtelijke wachttijd. Beide steden maken daarom bekend dat zij de Nationale Waterstof Coalitie oprichten. Aan het kabinet vragen de betrokken wethouders aandacht, steun en investeringsgelden.
Met de samenwerking willen Rotterdam en Amsterdam de toepassing van waterstof in het vervoer versnellen en innovaties op dat terrein stimuleren. Rotterdam is één van de grootste productielocaties van waterstof in Europa (nu al voldoende voor ca. 2 miljoen brandstofcelvoertuigen), en kan zich volgens eigen zeggen in een ontluikende waterstofeconomie verder onderscheiden als (klimaatneutrale) brandstof-hub.
En wat doet Amsterdam in dit samenwerkingsverband? Amsterdam is één van de 10 regio’s in Europa waarin brandstofcelbussen succesvol zijn gedemonstreerd. Amsterdam wil zich, in samenwerking met Rotterdam, andere steden en provincies, sterk maken voor een significante opschaling in het gebruik van brandstofcelbussen. Amsterdam ziet brandstofceltechnologie als cruciaal in de ontwikkeling van schoon, klimaatneutraal vervoer, en ziet de toepassing in haar stadsbussen als een startpunt in de transitie naar duurzame mobiliteit. Tevens zijn andere vervoerstoepassingen (bv. taxi’s, stedelijke distributie en personenauto’s) die gebruik kunnen maken van de infrastructuur aan waterstoftankpunten
Samengevat; Rotterdam gaat waterstof produceren om in Amsterdam te kunnen gebruiken. De Nationale Waterstof Coalitie heeft als doel de waterstoftechnologie verder te ontwikkelen, de toepassing ervan te versnellen en kansen te creëren voor het Nederlandse bedrijfsleven. De gemeenten Amsterdam en Rotterdam willen daarin het voortouw nemen.
Gregorius zegt
“Amsterdam ziet brandstofcel technologie als cruciaal in de ontwikkeling van schoon, klimaat neutraal vervoer..”
Hadden we niet laatst die discussie dat het ook energie, vaak vieze energie, kost om dat waterstof te maken?
Al ben ik wel blij dat ik niet meer die zwarte smog van die bussen hoef in te ademen hier. Laat ze dat maar lekker in Rotterdam houden!
Jandepandaman zegt
@Gregorius- Als het aan Rotterdam zelf ligt: “Rotterdam … kan zich volgens eigen zeggen in een ontluikende waterstofeconomie verder onderscheiden als (klimaatneutrale) brandstof-hub.”
Zij denken dus dat ze daar niet-vieze energie voor kunnen gebruiken om waterstof te maken.
Ik hoop maar aan alle kanten dat de overheid hier en aan vergelijkbare initiatieven eindelijk eens een heel krachtige impuls aan gaat geven- Laat onze Boskawouter daar eens een hoop van al die aan ons opgelegde accijnzen in pompen als hij toch weigert de brandstofprijzen te verlagen- Dan gebeurt er nog iets goeds met dat geld.
Djivy zegt
Wanneer zullen we eindelijk inzien dat de productie van waterstof de nuluitstoot van dergelijke wagens irrelevant maakt?
Of is dit al waterstof die als bijproduct van nucleaire energie geproduceerd wordt?
T-bird zegt
Scheelt weer een hoop eencelligen-poep :)
Zoef zegt
Hoezo initiatieven die de overheid passeren?
Dit is gewoon ook overheid. Ze promoten hun lievelingskindjes met belastinggeld.
Misschien is dit wel een goed initiatief, maar dat is geen excuus.
Beter is: belastingen teruggeven aan de mensen en de markt laten werken, ook inzake brandstoffen. Als de prijs van olie hoog blijft zal waterstof zeker kansen krijgen, naast andere alternatieve technologieën. Als de prijs van olie niet hoog blijft, is het onzinnig om hieraan belastinggeld te vergooien.
Maar als je het enen systeem politiek doordrukt, zal je daarmee misschien één alternatieve techniek privilegiëren, waardoor andere alternatieve technieken benadeeld worden.
Het promoten van waterstof door de overheid kan zo bijvoorbeeld de ontwikkeling van supercapacitoren of liion batterijen vertragen.
autoblogger zegt
@Zoef: yep, de gemeente is ook overheid. Maar ik bedoel dus dat ze de landelijke politiek overslaan omdat daar toch geen initiatief vandaan komt (of in ieder geval niet op korte termijn). Ik heb het woordje “landelijk” even toegevoegd in de eerste alinea, was wellicht niet helemaal duidelijk.
Benny1 zegt
@wannebe nekschot
Je ziet het helemaal verkeerd, Rotterdam wil gewoon geld gaan verdienen over de rug van al die gekke 020-ers.
Jaja zo komt de hele Rotterdam 020 discussie weer lekker opgang;) Ging het daar over dan? Ja toch.
Goed initiatief, kijken hoe het uitpakt.
Mardec zegt
Sja, dan moeten we terug naar kernenergie.. Dat is per definitie nog altijd de schoonste energie..
Zonneënergie is ook prachtig, maar is niet rendabel op wereldschaal..
Jandepandaman zegt
@Mardec- Met de huidige vraag naar uranium kunnen we nog tot 2016 of zo kerncentrale bouwen en dan houdt dat ook op. Dus laat die kernenergie ook maar.
guzmann zegt
Goed nieuws voor Air Liquide en consorten. Nu maar hopen dat het niet alleen voor brandstofcellen bruikbaar wordt, maar ook voor verbrandingsmotoren zoals BMW dat ziet…
peter zegt
Waar het hier om gaat denk ik, is dat rotterdam met al zijn petrochemische industrie heel vaak waterstof overhoudt als ‘afvalproduct’ van allerlei chemische processen. Hier wordt niet zomaar elektrolyse gebruikt puur voor productie van waterstof.
Vaak wordt dat ‘afval’ gewoon de lucht in gedumpt, maar er wordt steeds vaker gekeken hoe dit afgevangen en opgeslagen kan worden. LPG is bijvoorbeeld ook een soort restproduct van het kraakproces van olie.
Als Amsterdam dit als eerste gaat gebruiken in bussen is dat prima natuurlijk.
Rovvel zegt
@peter: inderdaad, en daarbij komt nog dat in de regio tussen Noord-Frankrijk en Rotterdam een enorm uitgebreid waterstofnetwerk ligt. Aanvoer verzekerd.
http://www.vswb.be/default.asp?WebpageId=20
@Mardec: fotovoltaïsche panelen zijn niet rendabel, maar er bestaan (bewezen) alternatieven:
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_thermal_energy
Dotternetta zegt
@ Mardec: Kernfusie lijkt me beter
ballenjongen zegt
Kernfusie heeft de toekomst.
lincoln zegt
wil investerings geld van de overheid ??
mooi .. dat word dan weer een roof en steel verhaal ..
gouwe handel dat milieu ..
JH zegt
Over waterstof gesproken, dit bedrijf claimt dat je met 1 liter water 80km kan rijden; gewoon water in de tank doen:
http://gizmodo.com/5016343/genepax-unveils-a-car-that-runs-on-water-and-air