De meeste nieuwe Alfa Romeo’s zijn fraai, de facelift van de Giulia uit deze rijtest is dat ook.
Toch maakt Alfa Romeo het ons liefhebbers niet makkelijk. Nieuwe modellen worden keer op keer uitgesteld, komen soms helemaal niet en als ze komen, is er nog wel eens iets op af te dingen. Zo ook op deze Giulia, maar daar kom ik straks op terug.
Achterwielaandrijving als basis
Het was een terugkeer naar de basis. Alfa Romeo bouwden wel gelimiteerde sportauto’s (RZ, SZ, 8C en 4C) met aandrijving op de achterwielen, maar sinds de overname door Fiat gold dat niet voor de reguliere Alfa’s. De in 1985 onthulde Alfa Romeo 75 was de laatste achterwielaandrijver, daarna volgden 155, 156 en 159 met aandrijving op de voorwielen. Met de Giulia keerde Alfa Romeo weer terug op het nest, maar we moeten daar direct een kanttekening maken.
Met de facelift ging de bezem door het gamma aan motoren, de instapper met achterwielaandrijving is uit de prijslijst geschrapt. Voor de rest van Europa een te verdedigen keuze, maar juist in Nederland met ons door CO2-uitstoot gedicteerd belastingregime is het niet de fijnste keuze.
De vierwielaandrijving in de Giulia omvat een actief tussendifferentieel en een voordifferentieel. Het Q4-systeem monitort voortdurend de omstandigheden om het koppel optimaal te verdelen over de voor- en achteras. Onder normale omstandigheden rijdt de Giulia Veloce met Q4-systeem als een achterwielaangedreven auto: alle koppel gaat naar de achterwielen.
Zodra de achterwielen grip dreigen te verliezen, wordt meteen tot 50 procent van het koppel naar de vooras gestuurd. In de praktijk voelt de Giulia als een achterwielaandrijver als je ruim binnen de grenzen van de grip blijft. Zodra het tempo omhoog gaat, dan zorgt het Q4 systeem voor veel extra grip, maar ook voor een wat afstandelijke rijervaring. Het Q4 systeem zorgt voor een gewichtstoename van 60 kilogram, wat redelijk bescheiden is.
Waar is de hybride?
Bij iedere modelupdate of geheel nieuw model is het elektrificatie wat de klok slaat. Sommige fabrikanten bouwen op hetzelfde platform volledig elektrische varianten, plug-in hybrides en (mild)hybrides. Ze moeten wel om de CO2-uitstoot te drukken en ook om specifiek in Nederland nog een beetje normaal geprijsde varianten te kunnen brengen. Des te vreemder dat Alfa Romeo géén enkele hybride brengt. Een PHEV was technisch wellicht te ingrijpend, maar een bestaande motor van lichte elektro-ondersteuning voorzien was ook al te veel gevraagd.
Één benzine en één diesel
De keuze qua motoren voor de modeljaar 2023 van de Alfa Romeo Giulia is niet heel uitgebreid. De 2,2-liter dieselmotor is volledig van aluminium vervaardigd en heeft de nieuwste generatie van de MultiJet II brandstofinspuiting, de zogenoemde Injection Rate Shaping (IRS) en een systeemdruk van 2.000 bar. De elektrisch variabele geometrie van de turbo zorgt voor een snelle gasrespons.
De 2.2 JTDm heeft een vermogen van 154 kW (210 pk) bij 3.500 t.p.m. en een koppel van 470 Nm bij 1.750 t.p.m. De sprint naar de 100 duurt 6,8 secondes en de topsnelheid is 235 km/u. Op zich is het een prettige aandrijflijn, maar gezien het huidige sentiment rond diesels, zal de Giulia 2.2 JTDm een bijzondere verschijning blijven.
Voor de rijtest kozen we dan ook voor de meer relevante Alfa Romeo Giulia met 2.0 turbo benzinemotor. Net als de diesel heeft deze Giulia variant altijd vierwielaandrijving en de automatische 8-traps ZF-transmissie.
De 2,0-liter viercilinder benzine heeft ook een aluminium motorblok en levert zijn vermogen van 206 kW (280 pk) bij 5.250 t.p.m. Het maximumkoppel bedraagt 400 Nm bij 2.250 t.p.m. De topsnelheid is 240 km/u en de sprint naar de 100 doet de Giulia 2.0 in 5.2s.
De facelift van de Giulia
Technisch veranderde er niets, of althans niets groots. Dat kan je over het uiterlijk niet zeggen, Alfa Romeo wist met een paar eenvoudige aanpassingen een groot effect te sorteren. Aan de achterzijde kreeg de Giulia nieuwe achterlichten van rookglas met glanzend zwarte afwerking. Het staat een stuk frisser.
Aan de voorkant zit de grote wijziging: de full-LED Adaptive Matrix-koplampen bestaan nu uit drie delen. Niet alleen een verwijzing naar de Alfa 159, maar ook naar de iconische Alfa Romeo SZ Zagato en de conceptauto Alfa Romeo Proteo. De ‘Trilobo’-grille grijpt terug na de succesvolle jaren zestig en maakt het plaatje compleet.
Een nieuw dashboard en NFT’s
Het nieuwe volledig digitaal dashboard gebruikt een 12,3-inch TFT-scherm. Afhankelijk van je stemming is er de keuze uit drie stijlen: Evolved, Relax en Heritage. Een leuk detail is de verwijzing naar de jaren zestig en zeventig, met de omgekeerde cijfers aan het begin en einde van het bereik van de snelheidsmeter.
Een interessante ontwikkeling is dat er een NFT (non-fungible token) certificaat is te genereren met informatie over het gebruik en onderhoud van de auto. Dankzij blokchain technologie is die informatie niet meer aan te passen en daarmee is de toestand van de auto te onderbouwen en daarmee de restwaarde te ondersteunen. Alfa Romeo biedt in eerste instantie alleen de mogelijkheid om de kilometerstand vast te leggen, maar belooft dat op termijn meer gegevens zijn te registreren.
Prijs en conclusie Alfa Romeo Giulia rijtest
Net als je denkt dat het merk nu echt overleden is, komt er weer iets uit de hoge hoed. Zo ook de facelift van de Giulia (en Stelvio): het uiterlijk is lekker opgefrist, maar onderhuids beginnen de jaren te tellen. Mocht je echter nog op zoek zijn naar een lekker sturende auto met (niet al te complexe) verbrandingsmotor, dan verdient de Giulia wellicht de aandacht.
De Giulia met benzinemotor is er vanaf € 65.000, wat redelijk in lijn is met concurrerende modellen zoals de BMW 3-serie. De concurrentie biedt echter veel meer keuze in zowel geëlektrificeerde modellen, alsmede auto’s met aandrijving op slechts twee wielen. Door het gebrek aan keuzes maakt Alfa Romeo het zichzelf lastig, maar hopelijk weet het Italiaanse temperament nog wat kopers de showroom in te trekken.
karhengst zegt
Volgens mij ontbreekt de alinea met de rijtest.
MarcoM zegt
Prachtige auto wederom, als ik al een puntje van kritiek mag geven, dan is dat inderdaad het motorgeluid, niet meer echt het Alfa gevoel.
kennone zegt
Daarvoor heb je de 2.9 nog👌🏼
Paul58 zegt
Prachtige bolide. Wellicht een van de laatste sportieve sedans met een heerlijke benzinemotor en verder niet teveel gewicht. Zoals (leuk!)autorijden naar mijn mening hoort te zijn.
bobje zegt
Het kan aan de kleur liggen. Zoals ik het nu zie, izzie er niet mooier opgeworpen. En het was al geen schoonheid.
MaartenD zegt
en het was al geen schoonheid? Bob, toevallig familie van Hans?
iphonistvongates zegt
Degene die de voorkant heeft getekend/ontworpen heeft vast uren en uren gekeken naar The Jungle Book……ik zie Kaa terug. Hij bevalt me wel. 🫨🐍
edhageman zegt
je rijdt wel Alfa Romeo en geen BMW, als jullie begrijpen wat ik bedoel.
sleepyj zegt
Volgens mij bedoel je dat als je een Alfa Romeo rijd, dat je dan geen BMW rijd?
alcantara zegt
Dit ja, leuk als je hem nieuw mag leasen, maar als je hem na een jaar of 5 tweedehands koopt zou ik het toch niet aandurven. Dan liever een BMW, want na 10 jaar is de gemiddelde Alfa wel helemaal op.
grandmasterb zegt
De gemiddelde Alfa ziet er na 10 jaar van binnen en buiten nog modern en mooi uit, bij BMW is dan zowel het in-als exterieur behoorlijk verouderd, daarom zakken BMW’s ook sterker in prijs, vooral de eerste jaren
MarcoM zegt
Zo is dat, BMW zie je “teveel”, Alfa bijna niet.
alfa147ti zegt
De Q is ook weer gewoon leverbaar, dus drie motoren, het blijft een prachtige auto ook al is die niet meer het meeste moderne wat er te koop is.
bunnylebowski zegt
Blijft zo’n heerlijke auto om te zien. hoor ik daar af en toe lekkere voute italodisco muziek doorheen?
rwdftw zegt
Het blijft een geweldig apparaat en het rijdt heerlijk! Gewoon een onderstel dat klopt. Ik weet nog dat de catalogusprijs van mijn 2.2JTDm 46.000 euro was. En dat was niet eens de goedkoopste. Nu moet je dus 65k naar de dealer overmaken om erin te mogen rijden.
We gaan die nieuwe koplampen nog maar zelden zien denk ik.
rockefellar zegt
Wat een verschil tussen hoe Wouter een tijdje terug op een auto beurs (even vergeten welke) redelijk verveeld sprak over deze facelift.
En hoe enthousiast hij nu erover praat nu hij erin kan rijden… de Alfa liefhebber komt weer naar boven.
Kiwi zegt
Viaduct onder de A8 Oud Koog… nice
spiderman zegt
Nog steeds een mooie auto, maar duur en zonder hybride of PHEV kansloos in dit land. Leaserijders moeten van de baas nu al aan (mild)elektrisch en straks van de staat. Welke particulier heeft 65 mille liggen voor een auto? Niet heel veel, vrees ik. Jammer, maar om Alfa te redden moet Stellantis veel grotere stappen zetten dan een facelift van een model uit 2016. Daar helpen alle loze beloftes uit het verleden niks aan.
Joost zegt
65K? Ik zie overeenkomsten met de Maserati Quattroporte van de vorige generatie. (5-serie ruimte voor een 7-serie-prijs)
Bij de Guilia heb je 3-serie-ruimte voor een 5-serie-prijs. OK, een 530e instapper dan zonder enige extra’s is 68K-en-een-beetje, maar de Guilia is ook vanaf 65K.
Deze auto over een paar jaar ‘met de kop eraf’ tweedehands kopen, gaat m ook niet worden want niemand koopt m nieuw…..
alfa147ti zegt
Ja wel hoor en al de tweede.
dawwg zegt
Ongeveer 2000 stuks verkocht in NL de afgelopen 6 jaar; met ~1000 de eerste 12 maanden na introductie, de laatste 2 jaar nog geen 200 stuks te samen. Van genoemde 5-serie werden er de afgelopen 2 jaar bijna 3000 stuks verkocht. Dus ja, marktaandeel en verkoop is van de Giulia is nihil … niet dat het geen leuke auto is, dat staat buiten kijf !
grandmasterb zegt
Ik wel en met veel plezier rij ik er in.
dawwg zegt
“een NFT certificaat” ? WTF Alfa, noem het gewoon ‘digital watermark’ op de blockhain; NFTs zijn scams waarmee je je niet moet willen associëren als merk …