
De PHEV heeft een paar troeven achter de hand.
De term PHEV heeft in sommige kringen een wrange bijsmaak. Onder andere de Mitusbishi Outlander PHEV maakte ons bekend met het fenomeen PHEV, maar het merk was zeker niet de eerste. Het was een zeer populaire PHEV en de auto had PHEV in zijn naam. De auto stond symbool voor het begrip PHEV, bijtelling ontwijken en daardoor erg goedkoop rijden.
Wat is PHEV? Het staat voor Plug-in Hybrid Electric Vehicle. In basis dus een hybride, een auto met zowel een elektromotor als verbrandingsmotor. Het verschil met een gewone hybride is dat een PHEV een accu heeft die je met een stekker kunt opladen. Ook kun je er (vaak) voor langere tijd elektrisch mee rijden. Met een gewone hybride is het een paar kilometer, een plug-in hybride vaak zo’n 15 tot zelfs 50 km.
De PHEV’s waren enorm populair toen ze voldeden aan de strenge bijtellingsregels. Dus voor heel weinig bijtelling kon je een Outlander, V60 D6 of Golf GTE leasen. Dat is tegenwoordig niet meer het geval. Je betaalt nu weinig bijtelling over een volledig elektrische auto en eigenlijk een normaal bedrag over een PHEV. Net als bij een ‘gewone’ auto. Is de PHEV daarmee buitenspel gezet? Of is dit voertuigtype nog een goed alternatief in 2019? Dit zijn 7 redenen waarom de PHEV nog absoluut een rol voor betekenis kan betekenen in het Nederlandse wagenpark.
1. Er is veel keuze!
Bij elektrische auto’s is er wel wat keuze, maar het houdt niet over. In veel prijsranges is er een EV beschikbaar, maar veel alternatieven zijn er dan vaak niet. De PHEV is al wat langer onder ons en veel merken hebben dergelijke auto in de aanbieding. Sommige merken hebben zelfs meerdere PHEV-modellen in de showroom staan. Dus als je in een bepaalde prijsklasse wil shoppen, ben je niet automatisch aangewezen op één auto. Ook komen er nog altijd veel PHEV-modellen bij. Sommige mensen houden gewoon van dikke auto’s, die willen niet in een Tesla-esque plastic bak zitten met een enorm scherm voor hun neus. Die willen een rijk aangeklede BMW, Volkswagen of degelijke Japanner. Gewoon goed en vertrouwd.
2. ZEV in stedelijke gebieden
Deze reden is tweeledig. Met een PHEV is het mogelijk om zo’n 15-50 km puur elektrisch te rijden, afhankelijk van het type auto. Dat is over het algemeen voldoende om door een stedelijk gebied kunnen rijden. De daadwerkelijke CO2-uitstoot hoeft dus niet per se in stedelijke gebieden plaats te vinden. Het tweede voordeel is dat bij diverse steden/gemeenten de eis gaat worden dat auto’s uitstootvrij zijn. In sommige steden (buiten Europa) is dat nu al het geval. Met een PHEV heb je die mogelijkheid tenminste. Je kan namelijk kiezen waar en wanneer je de accu wil opladen. Dat kan met een stekker of met de verbrandingsmotor. Vervolgens kun je deze opgeslagen lading ‘vasthouden’ en gebruiken wanneer je wil.
3. Lage CO2 uitstoot in WLTP
Een PHEV is een beetje als een abonnement op de sportschool. Het is maar net hoe je ermee omgaat of je er daadwerkelijk fitter van wordt. Een PHEV kán volgens de WLTP erg zuinig rijden. Dit heeft als voordeel dat de CO2-uitstoot in de WLTP-cyclus relatief laag is. Dat betekent op zijn beurt weer dat de prijs niet gehandicapt wordt door een enorme CO2-taks. We gaan niet zeggen dat PHEV’s goedkope auto’s zijn, want dat absoluut is niet het geval. Maar relatief gezien betaal je bij een PHEV meer voor de auto en minder aan de fiscus. Daarmee komen we op het volgende voordeel.
4. Een PHEV is (vaak) erg krachtig
Een PHEV beschikt over twee motoren. Tegenwoordig werken die heel erg goed samen. Het voordeel is dat het systeemvermogen relatief hoog ligt, zeker gezien de CO2 uitstoot. Kijk bijvoorbeeld naar de duurdere Volvo’s. Een T8 Twin Engine levert meer vermogen en koppel dan de T6, maar dankzij de lagere CO2 uitstoot scheelt het nauwelijks in de kosten. Je hebt tegen een acceptabel bedrag een (veel) krachtigere auto. Met name de (tussen)acceleratie is een discipline waar de PHEV’s erg goed scoren. Je hoeft niet altijd aanspraak te maken op die extra pk’s en Nm’s, maar de wetenschap dat ze klaar voor je staan is erg prettig. Sterker nog, met inhaal- of invoegacties is het zelfs veiliger.
5. Je kan er mee in Europa op vakantie
Ja, je kan met een Tesla op vakantie. Daarvoor zul je wel wat concessies moeten doen. Nu kun je je afvragen of je wel per se door Duitsland wil jakkeren, terwijl je op vakantie bent. Maar sommige mensen moeten voor hun werk Europa doorkruisen. Nu moeten we wel een duidelijke kanttekening plaatsen: het verbruik op hogere snelheid met een PHEV kan excessief zijn. De verbrandingsmotor moet op hogere snelheid de elektromotor én diens accu meezeulen, bovenop het gewicht van de auto, de inzittenden én hun bagage. Maar feit blijft: je kan in één ruk naar Zwitserland knallen met een PHEV, met een EV zul je moeten gaan plannen en diverse pauzes houden.
6. Je hebt geen angst
Range anxiety. Natuurlijk, elektrisch rijden heeft veel voordelen. Maar er schort een nadeel aan, waardoor een elektrische auto voor veel mensen simpelweg geen optie is. Dat is nervositeit. Het laden van een elektrische auto gaat gelukkig telkens sneller, maar het is niet in drie minuten gepiept zoals bij een diesel of benzineauto. Je moet ook maar hopen dát er een laadpaal voor je klaarstaat. Je ziet de EV’s bij grote tankstations in een rij staan om te kunnen laden. Dat aspect hoort niet bij een auto waar je minimaal 30 mille op stuk slaat. Met een PHEV kun je altijd en overal komen waar je wil.
7. Perfect voor Nederland
De infrastructuur van Nederland is uitstekend geschikt voor de PHEV. Er zijn snelwegen, maar ook veel dichtbevolkte gebieden. De snelheden liggen over het algemeen laag. Zeker in de randstad is het voornamelijk langzaam tot stilstaand verkeer. Perfecte omstandigheden voor een PHEV. Tenzij je elke dag tussen Bedum en Zwolle moet rijden, heeft een PHEV wel degelijk zijn nut.
Conclusie
De PHEV is een enorm compromis. De auto is zeker niet zonder nadelen. Het gewicht is erg hoog, het verbruik is in de praktijk niet altijd gunstig en ondanks de grote keuze en het BPM-voordeel zijn ze zeker niet goedkoop te noemen. Het is een beetje zoals zo’n VHS én DVD-speler. Je weet wel, zo’n apparaat waarin je oude videocasettes én moderne DVD’s kon bekijken. We leven nu in een tijd waarin de ‘VHS’ (benzineauto’s) nog oververtegenwoordigd zijn en elektrisch (de DVD) rijden in opkomst is. Dus het is voor 2019 een perfect autotype. En zoals het met techniek gaat, de tijd vliegt voorbij. Tegenwoordig streamen we toch alle films. De kans is aanwezig dat zowel elektrische auto’s als auto’s met verbrandingsmotor obsoleet zijn over tien jaar. Dus voor nu is die PHEV zo gek nog niet.
Misschien onbedoeld wel een goede analogie. Volgens mij is het medium DVD tegenwoordig ook al aardig achterhaald (disclaimer, ik kan het mis hebben omdat ik aardig onder een steen leef op dat gebied, maar ik dacht dat streamen zowat de doodsteek was voor de DVD?).
@vaakbenjetebang: Dat staat er ook. Lekker scherp. Tijd om te eten…
@vaakbenjetebang: eet smakelijk
@vaakbenjetebang: dvd kan wat mij betreft nog wel, er komt genoeg uit op dvd. Alleen niet meer huren bij Videoland.
Ik rij zelf phev, ander groot voordeel van woon-werkverkeer wat ik altijd elektrisch doe is dat phev’s vaak allerlei fijne opties hebben. Voorkoelen, voorverwarmen enzo. Heel handig
@amersfoorter: Vooral met file rijden is het geweldig kwa uitstoot.. Overigens geldt dit ook voor niet-plugin hybriedes. Maar al die brandstofmotoren die steeds in ze 1 vooruit moeten sukkelen, dat is het moment waarop het verbruik van een auto zo verschrikkelijk hoog is. Terwijl er op dat soort momenten juist zeer weinig van de accu van een hybride voertuig wordt gevraagd waardoor je veel brandstof kan besparen.
Zoveel zwaarder zijn deze auto,s toch niet meer? Dus heel veel zwaarder zijn ze niet meer, de batterijen en motoren worden steeds kleiner, lichter en efficienter…
Lagere Co2 uitstoot, daardoor een lagere BPM en potentieel daarmee fiscaal vriendelijker.
Tweede keer vandaag dit artikel?
@dutchdriftking: ik snap m ook niet helemaal… Was die misschien kort per ongeluk gepubliceerd eerder vandaag ofzo? Was volgens mij vlak voor of na dat artikel over de 9 elektrische crossovers
Een PHEV voor lange afstanden is een PHEV diesel
@phaeton: heerlijk die Q7 ??
@phaeton: Citroen DS5 heeft een Diesel-Hybride in z’n gamma en doet 1 op 33.
imho zou de PHEV dezelfde voorkeuren moeten genieten als de EV. Maar dan wel met een systeem dat bij kan houden hoe zuinig je rijdt. Minimaal 1 op 65 lijkt me een mooie grens.
@arhanso: Maar is die 1 op 33 niet gewoon weer dezelfde wassen neus als altijd?
Dat wil zeggen, gemeten in een cyclus van 100km waar je begint met een volle accu?
Dat soort misleiding is met PHEVs jaren aan de gang geweest. Als de stroom eenmaal op is rijden heel veel PHEVs niet zuinig, behalve een Prius misschien.
@fanboy: ik heb een Kia Optima PHEV, de wassen neus in dr folder is 1,4l/100. In de praktijk zit ik na 10.000km op gemiddeld ruim onder de 3l/100. En dat is zelfs inclusief ritten met een aanhanger. Daarnaast een van de weinige phev die 60km kan halen op een lading. 1x zelfs meer dan WLTP van 62 gehaald, dankzij file en geen mogelijkheid harder dan 80 te hebben gereden.
@jpoers: Er zijn zat mensen die het het kunnen redden met 60km per dag. Dan lijkt het me dat je nauwelijks hoeft te tanken. Moet je een keer wat verder weg dan zal dat of over een jaar niet veel verschil maken op het gemiddelde verbruik of het zou inhouden dat je die maand meer wegenbelasting moet betalen.
@fanboy: Misschien dat je gelijk hebt. Ik zou deze auto op mijn lijstje hebben staan maar de wegenbelasting is me te hoog. Over hoe zuinig een auto is heeft ook te maken hoe iemand de auto gebruikt. Wanneer je het nieuwe rijden een beetje omarmt ga je serieus zuiniger rijden. Kan me voorstellen dat de fabrieksopgave een beetje te zonnig was toen de DS5 uitkwam. Blijft een mooie wagen, though.. :-)
@arhanso: praktijk verbruik 1:13.5 geen onzin. Ik ken iemand die er een had.
Meest overgewaaide auto ooit. Diesel hybrides falen aan alle kanten. Zelfde verbruik als normale diesel Itt benzine hybrides. Ook nog eens geen kofferbak ruimte.
De het zuinige hybrides zijn toch echt de Atkinson benzine hybrides.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Nog een pluspunt met een phev mag je vaak wel een aanhanger/caravan trekken. Ook lekker stabiel omdat de wagen wat zwaarder is
Zelf aan het oriënteren voor een Volvo v60 plug in hybride. Voor particulieren is dat super, korting op de mrb en 35km rijden op een volle accu. Mijn werk is 25km en voldoende laad mogelijkheden daar. En in de zomer lekker dieselend naar zuid-Frankrijk met de caravan. Dus zou een fantastische keuze zijn.
@bartsss: Ik zou dan de Outlander nemen. Ja de Volvo is diesel en zal op de lamge rit dus goedkoper zijn. Maar je maandelijkse lasten liegen er niet om en een moderne diesel is vaak ook nog eens duurder in onderhoud. De Outlander zal uiteindelijk goedkoper zijn vermoed ik terwijl het een grotere auto is.
@fanboy: klopt heb ik ook al gehoord maar heb ook ervaringen gehoord dat de outlander een niet al te goede caravan trekker is in de bergen. Vandaar de interesse in de v60.
@bartsss: kuch kijk ook eens bij Kia. Ruimere kofferbak en niet zo’n draak van een auto als de outlander. Zelf ook de zoektocht begonnen bij Volvo.
@jpoers: die Niro vind ik nog te duur en de optima is een fantastisch mooie auto maar mag niks trekken.
@bartsss: 1500kg. De eerdere versies hadden hun beperkingen. De stations hebben er weinig moeite mee. Ook al aardig wat km met aanhanger erachter gereden.
@jpoers: die zijn mij in prijs nog stik wat te duur, hoe mooi ze ook zijn. Ik heb gewoon als particulier niet meer als €15.000 over voor een auto.
@bartsss: en kilometergebruik? De v60 is qua particulier ook best zwaar voor de portemonnee. Misschien het onderhoud/brandstof en voornamelijk wegenbelasting meetellen.
@bartsss: doe het niet kan ik alleen maar zeggen. De EV delen gaan geregeld net buiten de garantie kapot en je wegenbelasting is verschrikkelijk phev is simpelweg achterhaald.
Die electro range van PHEV’s is in de praktijk voor de meeste forensen ritjes niet eens voldoende. Op papier 100km zou leuk zijn.
Begint volgens mij aardig op propaganda te lijken met de hybrides en elektrische auto’s hier..
@techniekmeneer: huh, hoe kan dat nou? ;)
@techniekmeneer: of het einde van de conventionele verbrandingsmotor is al 10 jaar verstreken? Shell eco doet nog ijverig zijn best met de bullshit van waterstof maar langzamerhand komt het inzicht hoe beroerd inefficiënt een verbrandingsmotor eigenlijk is.
Nog een pluspunt: ze mogen ook op de oplaadplekken staan die altijd dicht bij een ingang zijn of waar überhaupt nog de laatste plaats vrij is…
@tommot: die kun je vergeten, die staan vol met models 3…..
@tommot: Dan ga je betalen als je niet meer aan het laden bent.
2,5 jaar geleden een Passat GTE gaan rijden. Passat want lekker ruim, GTE want prima voor de bijtelling (toen nog 15%) en de gedachte van ‘het zal allemaal wel, van die bijtelling word ik blij’. Inmiddels dus 2,5 jaar en 120.000 km verder en voor mij is 1 ding inmiddels duidelijk, als deze er straks uitgaat, dan komt er weer een PHEV voor in de plaats. Ondanks het gemis aan bijtellingsvoordeel!
Passat hangt waar het kan aan een laadpaal en ook thuis via een walbox altijd een volle accu, dus vrijwel alle stadskilometers zijn elektrisch stil en op de snelweg het gemak van een benzine auto die, indien gewenst, ook snel van zijn plek wil door de electro ondersteuning. Al met al rijdt het erg prettig en comfortabel, iets waar ik erg positief door verrast ben!
ja ik ree laatst XC90 T8 en die boekte echt wel kaolo hard brap brap alleen die trilstuur is iritant als je over de lijn gaat
@willeme, wat vind je van de filosofie van Toyota, zij hangen heel duidelijk de hybride aan die wordt opgeladen door de motor, met een extreem laag gemiddeld verbruik als gevolg? De Prius en Lexus 300 lopen gemakkelijk 1 op 19 en dat zie ik veel van die plug ins niet doen.
@ttr6: de filosofie van Toyota is toch ruk. Wel de extra techniek erin maar net niet het volgende stapje om het beter te maken. Daarnaast ook nog eens gehandicapt omdat die hybride geen fatsoenlijk trekgewicht heeft. Ook de elektrische ondersteuning is bij 50km/uur een end voorbij.
De PHEV is een mooie opmaat naar de
hybrides van de toekomst, met brandstofcellen die de fossiele brandstoffen moeten gaan vervangen.
De 100% elektrische aandrijving daarentegen, is de grootste miskleun van de eeuw; daar kijken we over een jaar of dertig met een mengelmoes van schaamte en verbazing op terug, terwijl de wetenschap op dat moment nog steeds naarstig op zoek is naar alternatieven voor de uitgeputte voorraden van zeldzame aardmetalen.
@rrrobert: Graag even een bronvermelding van zeldzame aardmatelan die daadwerkelijk gebruikt worden in elektrische auto’s en waar nog geen alternatief voor is?
Die sector zit namelijk niet stil, en lithium is het probleem niet.
@fanboy: ik heb zogauw geen bronnen voor je, maar Google is your friend. In de moderne li-ion accu’s zit méér dan alleen lithium. En met de toepassing van accu’s komt er ook veel hightech (productie) technologie omheen, die ook vraagt om materialen met zeer specifieke eigenschappen.
@rrrobert: Het wordt niet erg concreet he?
Neem Cobalt, dat is een conflict material. Maar die kun je ook elders halen, duurder maar zonder de puinhoop in Afrika. Beter nog, als je het niet meer nodig hebt, of heel weinig zoals Tesla. Maar zelfs dat is geen mineraal waar te weinig van zal zijn.
Verder worden er af en toe zeldzame materialen ik de elektromotoren gebruikt, maar dat is sterk afhankelijk van welk type elektromotor, daar zitten nogal wat verschillen in.
Dus nee, ik ben niet overtuigd.
@rrrobert: grootste bullshit ooit. Leg maar eens uit waarom uit aardgas gewonnen waterstof dat 2.5x zoveel energie kost als een pure EV beter is.
@hypertehk: het is pas bullshit te denken dat je alleen uit aardgas waterstof kunt halen.
De grootste uitdaging in het winnen van groene energie uit zonne- of windkracht, is dat je geen constante aanvoer hebt. Er zijn al meerdere uitgeëngineerde plannen waar men waterstof kan winnen uit (zee)water, met elektrische energie, waarbij men deze omzettting enkel doet als er veel aanbod is. De grootste belemmering in het winnen van groene elektriciteit is, dat ons netwerk gewoon niet genoeg capaciteit heeft. Door het surplus aan energie om te zetten in chemische energie (waterstof), snijdt het mes aan twee kanten.
Probleem hier, is dat de toepassing van deze technieken hier wordt dwarsgezeten door de politiek, die bestuurt en regeert vanuit onderbuikgevoelens en bühne politiek, niet zo zeer op basis van rationele ideeën en degelijk onderbouwde technische kennis en ervaring.
@RRRobert: toevallig BNR nieuws radio geluisterd vandaag? De CEO van Vattenvall (vroeger NUON) zei exact hetzelfde….
@crosscabouter: nee, maar een hele goede vriend van me werkt bij TenneT; die verdient er z’n brood mee.
@RRRobert: dat verklaard dezelfde boodschap.
Als de Passat phev toen ik een nieuwe auto ging kopen nog beschikbaar had geweest (en op stok) had ik hem zeker overwogen…
De superb phev combi komt er ook aan. En is zeker een optie voor als de Octavia afgeschreven is.
Alleen dat forse inboeten op kofferruimte … steekt wat tegen.
@tjorque: hoeveel lijken neem jij mee dan?!
Ik rij nu sinds kort een PHEV maar ik ben aangenaam verrast… 1 op 23 gemiddeld over een afstand van 10.000km in een range rover en natuurlijk de lage bpm.
Het is helaas nog iets te duur in aanschaf voor me, maar zou graag een Golf GTE rijden. Een paar keer eentje kunnen lenen en ik vind het ideaal.
Een maat van me heeft vorig jaar een Mitsubishi Outlander PHEV ex-lease gekocht. Hij gaat er af en toe mee naar het buitenland en verder alleen ritten in de streek. Hij tankt naar eigen zeggen alleen maar voor zijn buitenlandse ritten en kan verder alles elektrisch af.