Fanboys: terug in je hok. Dit gaat niet over die uitgekauwde E60 M5/E63 M6.
Neen, dit gaat over BMW’s P85. Het blok werd voor F1-seizoen 2005 ontwikkeld en was misschien wel de krachtigste V10 die de koningsklasse van de autosport ooit zag. Vanaf 2006 werd immers gebruik gemaakt van atmosferische V8’s en vanaf 2014 was het gedaan met de NA-motoren. Sindsdien zitten we vast aan 1,6 liter V6’en met turbo en elektropower. Mogelijk komt daar in de nabije toekomst verandering in, maar da’s voor nu niet relevant. Door naar de P85!
1. Hij werd nooit gebruikt in de Formule 1
Meteen maar een anticlimax, dan hebben we dat gehad. De P85 werd ontwikkeld voor het seizoen 2005, maar ineens werd besloten dat motoren niet één maar twee volle Grand Prix-weekenden mee moesten kunnen gaan. BMW was niet bereid om zóveel risico met een nieuwe motor te nemen en de P85 was dus al overleden voordat er ook maar een meter mee was geracet.
2. De specs
Voor wie het NA-tijdperk niet of minder bewust heeft meegemaakt: destijds bedroeg de maximale cilinderinhoud 3.000 cc. Voor 2001 mochten fabrikanten daarbij zelf het aantal cilinders uitkiezen, maar vanaf de millenniumwisseling was alleen die heerlijk schreeuwende V10 nog toegestaan.
Omwille van de hoogte en het zwaartepunt kreeg de P85 een blokhoek van 90 graden. Dit blok was naar verluidt goed voor meer dan 950 pk en “slechts” 360 Nm. De toerenbegrenzer greep in bij 19.800 rpm. Het zal je dan ook niet verbazen dat de P85 een extreem korte slag had. De boring bedroeg 98 mm bij een slag van 39,75 mm.
3. Het gewicht
Nu wordt het pas echt interessant, want deze motor die rustig 950 pk levert woog slechts 82 kg! Materiaalgebruik is wat het gewicht betreft natuurlijk de belangrijkste factor. Zo werden de kleppen gemaakt van titanium, maar was het blok zelf bijzonder licht opgebouwd. De ruimte tussen de cilinders bedroeg namelijk 4 hele millimeters!
Het gewicht van 82 kg is an sich al bijzonder. Wat dit feitje nog interessanter maakt, is dat de E41/4 die BMW in 2000 gebruikte nog 117 kg woog. Bovendien hoefde die motor nog niet een heel Grand Prix-weekend mee te gaan! Het geeft maar weer eens aan hoe rap de ontwikkelingen in de Formule 1 gaan.
4. BMW greep terug naar de P84/5
Zoals gezegd noopten reglementswijzigingen BMW tot het verlaten van de P85, die té vooruitstrevend was om het twee raceweekenden vol te houden. Zo werd de P85 aanvankelijk voorzien van directe injectie, wat voor die tijd heel bijzonder was.
5. Ooit had BMW een nog veel sterkere motor in de F1
In het waanzinnige turbo-tijdperk gedurende de jaren ’80 gebruikten de teams motoren die in de kwalificaties tot de laatste pk werden uitgeknepen. BMW’s M12/13 werd gemaakt van blokken die er in straatauto’s al een tonnetje of wat op hadden zitten zodat alle ‘rek’ eruit was. Door het verhogen van de turbodruk haalden die dingen naar verluidt tegen de 1.500 pk. Meer daarover lees je HIER.
undifined1 zegt
Brandstofinjectie = waterinjectie?
reistje zegt
@undifined1: ???
undifined1 zegt
@reistje:
Zie hieronder. Er stond dat brandstofinjectie innovatief was toen, dus ik dacht er zal wel waterinjectie op gezeten hebben, maar het was dus directe injectie, my bad
kid1988 zegt
Ik neem aan dat jullie bedoelen dat de P85 gebruik zou gaan maken van Directe injectie?
Directe injectie was in 2005 nog erg nieuw. Vooral voor Benzine motoren.
Author zegt
@kid1988: correct, gaan we fixen!
Hubert zegt
@kid1988:
1997 Mitsubishi GDI
willeme zegt
@Hubert: 1954, Mercedes 300 SL ;)
lekbak zegt
@willeme: dat was toch “direct” in het spruitstuk?
basman147 zegt
@lekbak: Nope, bij de 300sl wordt het rechtstreeks de cilinders ingespoten. Overigens werd dit principe bij mijn weten voor het eerst op de Mercedes Benz DB601 (vliegtuigmotor) toegepast, waarvan de eerste prototypes in 1935 werd gebouwd
carmasterr zegt
@basman147:
Inderdaad. De motor van onder andere de gevreesde Messerschmitt BF109.
sjeppie156 zegt
@Hubert: 2.0 fsi van audi en de 2.0 jts van alfa omstreken 2001 beide directe injectie
SimonMc zegt
@sjeppie156: Bron?
sjeppie156 zegt
@simonmc: https://en.wikipedia.org/wiki/JTS_engine
Ik heb zelf een 2.0 jts 156 gereden uit 2002 en een maatje van mij rijd een a4 2.0 fsi uit 2002
http://www.autoweek.nl/kentekencheck/80-JLBT
http://www.autoweek.nl/kentekencheck/01-JVZX
Daar zie je dat deze directe injectie hebben.
bouwvakkert zegt
V6 met turbo toch tegenwoordig?
Author zegt
@bouwvakkert: @teerdz thanks! Gefixt
Teerdz zegt
@mauritsh: Zo’n vergissing is ook niet heel vreemd, ik denk niet dat er een meer inspirerend geluid uit die V4’s was gekomen haha.
Author zegt
@teerdz: dat sowieso! :) Ik wil om de een of andere manier maar niet onthouden dat die dingen tegenwoordig een V6 hebben…
Teerdz zegt
Lijkt me dat je bedoelt dat het een 1,6 V6 is, de V4’s zijn voor de LMP1 auto’s zoals de Porsche 919.
goodolddays zegt
Die 82kg, machtig indrukwekkend!
ruvo zegt
Formule 1 rijdt met 1’6 V6 niet met v4
gitaarknul zegt
Bizar als je nagaat dat het al een prestatie was dat zon motor ren weeken meeging, nu zit je met zes motoren over een heel seizoen, met ongeveer hetzelfde vermogen, met 4 cilinders minder, en de helft van de inhoud. En een lagere toerenbegrenzer.
Stel dat ze weer teruggaan naar een V10 in 2021, én hybride power gebruiken wat voor een monsterlijk vermogen je dan hebt
arjontje zegt
@gitaarknul: sterker nog. Dit jaar mogen er maar 4 motoren gebruikt worden.
rufctr01 zegt
@gitaarknul: dat is om de kosten te beperken voor de kleinere teams? Ferrari, Mercedes hebben diepe zakken als het op F1 budget aankomt?
gitaarknul zegt
@rufctr01: dat zal vast meespelen, mercedes en ferarri hebben dan misschien wel het budget om voor elke race een motor te verslijten, die dan ook veel meer power heeft, dan word het gat nóg groter
bluedust zegt
Is de s85 motor afgeleid van deze krankzinnige motor?
undifined1 zegt
@bluedust:
Ik heb altijd het idee gehad dat de s85 gewoon 5 cilinder versies van de s54 koppen had, en daardoor mogelijk ook wel wat met de s70/3 van doen had
undifined1 zegt
@undifined1: s70/2
shogun zegt
@undifined1: S70/2 zijn dan toch 2 S50’s? S70 stamt al van begin/half jaren 90 en toen bestond de S54 nog niet.
danielj zegt
De s85 is geïnspireerd op de p85, lijkt me best een interessant artikel voor de e60 fanboys.
lekkaah zegt
@danielj: Klopt! De S85 (5.0 V10 in de E60 M5 EN M6), is ook de ‘vader’ van de S65, de 4.0 V8 in de E9x M3, beide pareltjes trouwens, en lekker hoogtoerig, doch met een goed koppelverloop over bijna het gehele toerenbereik, heeft ook goed aangetoond dat BMW erg goed is in blokken bouwen, naast haar oude vertrouwde robuuste zes-in-lijn motor.
dawwg zegt
@lekkaah: Heerlijke blokken, maar ook altijd een draaikolk in de tank, zelfs als je idle’de …. je stond elke 400-500km (max) weer aan de pomp, opnieuw ff 100L af te rekenen. Tikt aardig aan als je ‘m niet alleen voor in het weekend hebt :)
lekkaah zegt
@dawwg: heeft de E60 M5 een 100 litertank? De M3 iig een 60 litertank, hoewel we allemaal gewicht willen besparen had daar toch om praktische redenen een 80L in gemogen van mij, maar dat is dan ook misschien het enige ‘kritiek’puntje aan de auto..
crackdavid zegt
@dawwg: Ken iemand met een S65 AMG die haalt soms maar 300 km op een tank :p
crackdavid zegt
@lekkaah: Qua betrouwbaarheid zijn het maar matige blokken. Bij de E60 M5 kwam het zeer regelmatig voor dat de complete motor vervangen moest worden.
SimonMc zegt
Vraag me dan altijd af exact wat er dan kapot gaat aan zo’n blok. Spreken we dan over schade aan de schraapringen/segmenten, of zelfs aan de cilinderwand? Of zijn de drijfstangen niet meer 100 % recht ofzo?
sr20det zegt
@SimonMc: er zal we het een en ander krom gaan trekken ja, vooral na een uurtje of 2 op 19.000 toeren. En 85 kilo, dat zal ook niet heel erg mee werken om de boel heel te houden..
jack_abarth zegt
Ik zie eerlijk gezegd maar 3 feiten over de motor, de laatste 2 gaan over andere motoren….
porsche928 zegt
Geen geluid bij dit topic?
reistje zegt
Die 90 graden zal zijn om balans (en omdat het moet volgens de regels) en niet om het zwaartepunt.
bassx zegt
@reistje: Nee hoor, Ilmor maakte 72˚ V10’s die we o.a. in de McLaren zagen liggen zoals in Adrian Newey mislukte MP4-18. Volgens mij werd de hoek van de cilinderbank pas bepaald bij de V8 motoren.
carmasterr zegt
@bassx:
Inderdaad, Renault had zelfs een 111 graden exemplaar rond die tijd.
bassx zegt
Van ’89 t/m ’99 mocht je niet meer dan 12 cilinder gebruiken. Het was dan ook niet helemaal vrij naar keuze. Maar in ’99 was de V12 al helemaal uitgestorven omdat de voordelen van de lichtere V10 al gauw werd opgemerkt. Toch vind ik de V12 lekkerder klinken, hier hoor je Ferrari’s met hun V12’s tussen de V10’s: https://www.youtube.com/watch?v=EwmvVWSvSpg
carmasterr zegt
@bassx:
Het eerste voorstel voor de 3.5L limiteerde de motoren zelfs tot 8 cilinders. Maar daar stak Enzo Ferrari natuurlijk een stokje voor met hoog politiek spel door een Indycat te bouwen en te dreigen de F1 te verlaten.
Dutchdriftking zegt
Geeft maar weer duidelijk aan dat F1 techniek geniaal is, maar niet geschikt voor dagelijks gebruik. Na 1 weekend a 500km naar de knoppen…. Natuurlijk 500km max presteren maar toch.
mrrallycross zegt
Zonde dat er soms van dit soort dingen worden tegengehouden door regels
jack_abarth zegt
@mrrallycross:
Anderzijds worden er door de beperkingen weer andere ideeën opgedaan.
sracert zegt
Leuk maar de 3.5 liter V-10/12 klonken nog beter! en je kon het geluid v/d verschillende motoren op afstand horen naast het circuit. Nadat iedereen een V8 moest hebben hoorde je geen verschil meer tussen de verschillende motoren. Een Ferrari klonk net zoals een Renault/Honda/of een Mercedes. Dat was toen ook al k#t. Tegenwoordig maken ze ook allemaal het zelfde geluid, gewoon ronduit ook K#t en SAAI. Het slaapt wel lekker op de bank.
jippie zegt
Zou de zeer korte slag debet zijn aan de vrij beperkte hoeveelheid Newtonmeters (nm’s)?
SimonMc zegt
@jippie: Lijkt me eerder gerelateerd aan de cilinderinhoud, niet zo zeer aan de slag.
fconderkantlat zegt
er gaan geruchten rond dat de stig destijds op dagelijkse basis op de motor kakte zodat de motor beter uithardde