In plaats van het aanschaffen van een bedrijfswagen is het natuurlijk ook mogelijk om een bedrijfswagen te leasen. In dit artikel zoomen we in op de lease mogelijkheden en op de vraag welke leaseconstructie bij je past.
Vragen omtrent lease, bijvoorbeeld wie er kan leasen en praktische zaken als hoe het zit met eigen bedrijfsauto bestickering, worden in dit artikel onder de loep genomen.
Wil je een bedrijfswagen leasen dan zul je jezelf een weg moeten banen door de vele opties en aanbiedingen die er zijn. Om je op weg te helpen met het maken van de juiste keuzes hebben we een aantal zaken voor je op een rij gezet.
Als je een bedrijfsauto gaat leasen dan moet je goed weten waaraan je begint. Elke vorm van lease heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Maar stel, je gaat een bestelauto leasen, moet je dan ook bijtelling betalen? En hoe zit het met de kilometerregistratie van je lease bus? Er zijn zoveel afwegingen om te maken en we kunnen ons voorstellen dat je soms door de bomen het spreekwoordelijke bos niet meer ziet. Laten we er stapsgewijs doorheen gaan, hopelijk verschaft dat wat duidelijkheid over de te maken keuzes. Bedenk je bij leasen altijd goed. Kies je voor iets wat populairder is, dan zal dit vaak kostenvoordeel opleveren. Dan weet je dat er veel leaseaanbieders zijn en je wellicht een goede deal kunt maken
Wat is leasen eigenlijk?
Misschien is het handig als we eerst even uitleggen wat leasen eigenlijk is. Als we in een woordenboek kijken dan zien we daar het volgende:
leasen, werkwoord
Vervoegingen: leasede, leasete (verleden tijd enkelvoudig)
Vervoegingen: heeft geleased, geleaset (voltooide tijd)
Voor een lange periode huren tegen een vast bedrag
Dat lijkt helder: jij maakt elke maand een bedrag over en in ruil daarvoor mag jij je bestelauto of bedrijfswagen gebruiken. Maar als het gewoon ‘huren’ was, dan hoefde er geen aparte naam voor bedacht te worden, toch? Klopt. Bij leasen komt iets meer kijken.
Kort samengevat een bestelbus leasen is een constructie waarbij je gedurende een vaste periode, voor een vast bedrag een auto ter beschikking krijgt gesteld door de eigenaar (een leasemaatschappij), waarbij de auto eigendom blijft van die leasemaatschappij. Een leasemaatschappij is een bedrijf dat zich professioneel bezig houdt met autolease en wagenparkbeheer.
Een voorbeeld:
Je begint je eigen timmerbedrijf om bij mensen thuis verbouwingen te kunnen doen. Allemaal leuk en aardig, maar om elke dag al je kleren en bouwmaterialen in de auto te gooien waar je ook je kinderen in naar school moet brengen, dat is niet handig. Sterker nog: het past helemaal niet. Liever zou je hiervoor gewoon een bestelauto hebben, maar om er één te kopen, dat vind je een grote gok. Je kan niet goed inschatten hoe lang je met die bus kunt doen en bovendien wil je graag zeker zijn dat je kosten niet teveel uit de hand lopen. Je kunt dan besluiten om tegen een vast bedrag per maand een bestelbus te leasen.
Als je een bestelbus lease afsluit verplicht je jezelf tot de betaling van een bedrag per maand, gedurende een bepaalde periode. De prijs die de leasemaatschappij daarvoor rekent wordt sterk bepaald door een aantal factoren, zoals:
- Aanschafprijs van de bedrijfsauto
- Duur van het leasecontract van bedrijfswagen
- Restwaarde na afloop van de leaseperiode
- De gekozen leaseconstructie
Kun je niet aan je betalingsverplichtingen voldoen of wil je gewoon eerder dan de afgesproken einddatum het leasecontract beëindigen dan worden hiervoor doorgaans kosten in rekening gebracht. Denk hierbij aan boetes, die vaak berekend worden op basis van een door de leasemaatschappij berekend verlies doordat het contract beëindigd wordt.
Hoe bepaal ik welke bedrijfsauto voor mij het beste is?
Autorijden wordt steeds duurder. Nu komt de overheid de ondernemers wel tegemoet met bepaalde voordelen zoals het grijze kenteken, subsidies en investeringsaftrekmogelijkheden, maar goedkoop zal het rijden van je bestelwagen waarschijnlijk nooit worden. Vraag je daarom van tevoren goed af waar je jouw bestelwagen voor nodig hebt en welke specificaties daarbij horen. Het probleem met bestelauto’s is namelijk dat het altijd groter, ruimer, en gaver kan.
En dan hebben we het nog niet eens over de inrichting, want de kosten daarvoor kunnen afhankelijk van jouw specifieke wensen ook enorm oplopen. Vraag je dus van tevoren een aantal zaken goed af, zoals:
- Hoeveel ga ik rijden?
- Hoeveel ruimte heb ik nodig?
- Welke opties zijn noodzakelijk?
- Welke opties zijn niet noodzakelijk maar zou ik wel graag willen?
- Wat kost mijn inrichting en stop ik die investering in de leaseprijs of niet?
- Wil ik de auto bestickerd hebben en stop ik die investering in de leaseprijs of niet?
- Wat kosten al die zaken me extra? Let op: niet alleen de leaseprijs, maar ook de bijtelling van je bedrijfswagen kan stijgen door deze dik aan te kleden met opties.
- Kan ik opties achteraf laten installeren om mijn leasetarief en bijtelling laag te houden?
- Past mijn gebruik misschien bij een elektrische bedrijfswagen?
- Wil ik na afloop van het leasecontract de bestelauto houden, of wil ik dan een nieuwe bestelwagen uitzoeken?
Wie kan er een bedrijfsauto leasen?
In principe kan ieder bedrijf en elke ZZP’er een bedrijfsauto leasen. Wel is het zo dat leasemaatschappijen doorgaans wat checks doen. Ze willen natuurlijk wel zeker weten dat de klant de betalingsverplichtingen kan nakomen. Daarom zullen ze vragen om financiële garanties zoals bankgaranties of jaarcijfers. Of je nu een enorm bedrijf vertegenwoordigt met een wagenpark van duizenden bedrijfswagens, of dat je een kleine ondernemer in het MKB bent of zelfs een ZZP’er: de leasemaatschappij wil zekerheid. Wees er dus op voorbereid dat er vragen gesteld zullen worden over de financiële situatie van je bedrijf.
Hoe wordt de leaseprijs bepaald?
Op het moment dat het leasecontract wordt aangegaan heeft de auto een bepaalde waarde. De leaseperiode kan variëren, van een maand, of maanden, tot een aantal jaren. Na het verstrijken van de leaseperiode heeft de auto een restwaarde. Het verschil in waarde betaal je in de leaseprijs, maar uiteraard verdient een leasemaatschappij ook nog aan het bedrag wat je betaalt.
Met de leasemaatschappij spreek je op voorhand af hoe lang je de auto gaat rijden en hoeveel kilometers je gaat rijden. Ook spreek je af wie de verantwoordelijkheden op zich neemt qua onderhoud, verzekeringen en belastingen. Ook kun je afspraken maken over pechhulp, vervangend vervoer, en ga zo maar door. Op basis van al die zaken die jij wel of niet wil, baseert de leasemaatschappij een leaseprijs. Na afloop is de leaseauto in principe eigendom van de leasemaatschappij. Deze kan dus ook nog geld verdienen aan de verkoop van de bedrijfswagen, aan jou of aan een andere partij. Vaak krijg je tegen het einde van je leasecontract een voorstel van een leasemaatschappij om de auto over te nemen tegen de restwaarde.
En hoe zit het dan met mijn bestickering? En mijn bedrijfswageninrichting?
De bedrijfsauto is natuurlijk stap één, maar je bent professional. Je wil je naam op die bus gestickerd hebben om herkenbaarheid te creëren. Bovendien heb je weinig zin om al je dure spullen los achterin die bus te gooien dus er moet een fatsoenlijke bedrijfswageninrichting komen. En je hebt wellicht ook een imperiaal nodig. Al die spullen zijn natuurlijk niet gratis en de kosten voor bijvoorbeeld de bedrijfswageninrichting kunnen enorm oplopen. Je bent zomaar duizenden euro’s verder voor een redelijk eenvoudige inrichting inclusief inbouw.
Gelukkig kun je dit soort zaken bij veel aanbieders van bedrijfswagenlease gewoon meenemen in het leasecontract. Uiteraard verschilt dit wel per aanbieder. Het kan dus geen kwaad om even bij verschillende partijen informatie in te winnen. En reken ook uit of je die bedrijfswageninrichting of dat dakrek niet beter zelf kan afrekenen om de kosten binnen de perken te houden, want grote kans dat de leasemaatschappij de inrichting van je bedrijfsauto volledig afschrijft over de leaseperiode.
Leasen is uiteindelijk eigenlijk altijd duurder dan de auto zelf kopen, de leasemaatschappij wil immers ook geld verdienen. Maar het voordeel van bedrijfswagenlease is dat je voor een vast bedrag per maand jezelf indien gewenst volledig kan laten ontzorgen door alle verantwoordelijkheden voor verzekeringen, onderhoud, reparaties en andere zaken bij de leasemaatschappij neer te leggen. Je betaalt een vast bedrag per maand en in ruil daarvoor krijg je de bedrijfsauto van jouw keuze en rijd je altijd in een relatief nieuwe auto. Dat is voor veel ondernemers toch een fijn idee.
Een aantal redenen om een bedrijfswagen te leasen:
Je hebt geen hoge aanschafkosten van een nieuwe bedrijfswagen, want de leasemaatschappij koopt de bedrijfsauto en jij betaalt alleen maandelijks voor het gebruik ervan.
Als leaserijder betaal je een vast bedrag per maand voor het rijden van een auto. Indien gewenst inclusief onderhoud, verzekering en reparaties.
Een bedrijfsauto leasen kan bij veel partijen inclusief inrichting van de bedrijfswagen en ook zaken als bestickering kunnen vaak meegefinancierd worden.
In geval van Operational Lease kies je voor volledige ontzorging door de leasemaatschappij. Een all-in prijs voor je bedrijfswagen, alle bijkomende kosten voor onderhoud, verzekeringen en belasting zijn inbegrepen bij deze leasevorm.
Leasevormen
Er zijn veel leasevormen, maar de meest voorkomende manieren van een bedrijfsauto leasen zijn eigenlijk de volgende varianten:
- Financial Lease
- Operational Lease
- Shortlease
Financial lease bedrijfswagen
Bij Financial Lease blijft de leasemaatschappij juridisch eigenaar van de bedrijfswagen. Als leaserijder ben je echter economisch eigenaar van de auto. Dat betekent dat de auto op de balans van het bedrijf terecht komt. Onderhoud, reparaties, verzekering, schadeherstel en eventueel vervangend vervoer zijn in dit geval allemaal voor eigen risico. Het volledige economische risico is dus voor eigen rekening, maar dat betekent niet dat het onaantrekkelijk hoeft te zijn.
Het kan zijn dat u over de hele leaseperiode gunstiger uit bent dan met Operational Lease, omdat de leasemaatschappij voor onderhoud, reparaties, verzekering, schadeherstel en eventueel vervangend vervoer natuurlijk een bepaalde buffer moet opnemen in het maandelijkse leasebedrag. Het economisch risico is in geval van Financial Lease voor rekening van de gebruiker. Ook kunnen er financiële garanties zoals borgstellingen gevraagd worden door de leasemaatschappij. Na afloop van het leasecontract en het voldoen van alle betalingsverplichtingen wordt de bedrijfsauto eigendom van de klant.
Operational Lease bedrijfswagen
In het geval van Operational Lease neemt de leasemaatschappij alles uit handen van de berijder. De leasemaatschappij regelt het onderhoud, reparaties, verzekering en schadeherstel. Al deze zaken maken onderdeel uit van het leasecontract. Sommige leasemaatschappijen bieden zelfs vervangend vervoer aan voor het geval uw auto voor een reparatie of onderhoud naar de garage moet. De leaserijder betaalt voor deze verzameling van diensten een vast bedrag per maand. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij, maar vaak is er een mogelijkheid om de auto na afloop over te nemen tegen een door de leasemaatschappij bepaalde restwaarde. Wilt u dit niet, dan levert u de auto na afloop van het leasecontract weer in.
Dus in een notendop: bij Operational Lease heb je geen omkijken naar:
- Verzekeringen (uiteraard moet je wel controleren of alles gedekt wordt)
- Motorrijtuigenbelasting
- Reparaties
- Onderhoud
- Afschrijving
Vaak leveren leasemaatschappijen ook nog aanvullende diensten zoals:
- Pechhulp
- Inzittendenverzekering
- Winterbanden
- Vervangend vervoer
- Tankpassen
In principe betaal je voor Operational Lease een vast bedrag, maar leasemaatschappijen mogen vaak wel correcties toevoegen in het geval van belastingverhogingen of andere zaken die buiten hun macht om gewijzigd worden.
Shortlease
Een andere vorm van leasen is Shortlease. Dit is een leasevariant die vooral voordelen heeft als je voor kortere tijd een bedrijfswagen nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je voor korte tijd een auto (of auto’s) moet inzetten op een tijdelijke klus. Of omdat je een bedrijfsbus nodig hebt tot je met zorg uitgezochte bedrijfsbus is voorzien van een maatwerk bedrijfswageninrichting. Het is eigenlijk een soort variant op huren, maar met een aantal kenmerken van leasen.
Een shortleasecontract is over het algemeen een contract dat tussen één maand en vierentwintig maanden loopt. Het is een oplossing die gunstiger is dan bijvoorbeeld het huren van een auto voor een paar maanden. Ideaal voor ondernemers die op projectbasis soms meer bestelwagens nodig hebben en die voor korte tijd dus hun wagenpark willen uitbreiden. Natuurlijk geldt wel dat het shortleasen goedkoper wordt naarmate de duur van het leasecontract toeneemt. Bij een korte leasetermijn is er immers relatief veel risico en bovendien meer afschrijving voor de leasemaatschappij te verwerken.
Shortlease is een vorm van leasen die ook vaak wordt gedaan met voorraadauto’s of jong gebruikte (lease-) auto’s die bij een leasemaatschappij zijn teruggekomen. Soms zijn shortleaseauto’s al een paar jaar oud.
Kan ik alleen nieuwe bestelauto’s leasen?
Nee. Er zijn meer mogelijkheden dan alleen het leasen van een nieuwe bestelauto. Het is zeker niet zo dat alleen nieuwe bedrijfswagens geleaset kunnen worden. Ook gebruikte auto’s kunnen in een leaseconstructie worden ondergebracht. Sterker nog, er is een groeiende markt voor lease van jong gebruikte auto’s. Vaak gaat het hierbij om importauto’s.
Doordat de leaseprijs op de dagwaarde wordt gebaseerd kan dit veel goedkoper uitpakken. De grootste afschrijving van een bedrijfsauto vindt immers vaak in de eerste maanden / jaren plaats. Jong gebruikte auto’s worden meestal in een Financial Lease constructie ondergebracht maar ook bij Shortlease-aanbieders zijn ze geliefd.
Let wel op: als je de bestelauto privé gebruikt betaal je wel gewoon bijtelling over de nieuwwaarde van de auto zo lang deze niet ouder is dan vijftien jaar. Is de auto ouder dan vijftien jaar dan geldt een bijtellingstarief van 35% over de dagwaarde van de auto, mits deze meer dan 500 kilometer per jaar privé wordt gebruikt.
De voordelen van een jong gebruikte bedrijfsauto leasen op een rijtje:
- De leaseprijs is relatief laag, doordat de vorige eigenaar de grootste afschrijving voor zijn rekening heeft genomen.
- Een jong gebruikte leaseauto heeft vaak nog gewoon fabrieksgarantie.
- Bij Financial Lease zijn er voordelen als BTW-aftrek en investeringsaftrek.
Bijtelling
Als de bedrijfsauto ook ingezet gaat worden voor privégebruik (voor meer dan 500 kilometer per jaar) dan ben je verplicht bijtelling te betalen. Dit betekent dat je in principe 22% bijtelling betaalt over de cataloguswaarde van de bedrijfswagen, tenzij deze elektrisch is. In dat geval betaal je in 2022 16% bijtelling over bedrijfsauto’s tot 35.000 euro. Over elke euro boven deze 35.000 euro betaal je gewoon 22% bijtelling over de cataloguswaarde. Vanaf 1 januari 2023 wordt die grens 30.000 euro.
Concreet houdt dit in dat je een percentage van de nieuwprijs bij je inkomen moet optellen en daarover betaal je dan belasting. Dus stel dat je een bedrijfsauto (niet elektrisch) rijdt van 100.000 euro, dan moet je 22.000 euro bij de top van je belastbaar inkomen optellen en daarover belasting betalen. Als je in de tweede belastingschijf zit betaal je 49,5% belasting, dus dat betekent dat je 49,5% van 22.000 euro moet betalen. Dat zou in dit geval dus 10.890 euro per jaar (907,50 euro per maand) zijn.
Zou je onder dezelfde omstandigheden voor hetzelfde bedrag een elektrische bedrijfsauto leasen, dan betaal je 16% over de eerste 35.000 euro van de totale fiscale waarde van je leasewagen. Die 16% van 35.000 is 5.600 euro. 49,5% van die €5.600 euro is 2.772 euro per jaar. Over de overige 65.000 euro betaal je gewoon 22% bijtelling, dat komt neer op 7.078,50 euro. Dat tel je op bij de 2.772 euro en dan kom je uit op 9.850,50 euro bijtelling per jaar, of 820,88 euro per maand. Het prijsverschil is stukken kleiner dan een paar jaar geleden, kijk dus goed naar het gebruik van je bedrijfswagen voor je kiest voor welke aandrijflijn je gaat.
Let wel: je hoeft geen bijtelling te betalen. Bijtelling is alleen verplicht als je je bedrijfsauto meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden gebruikt. Doe je dit niet, zet je de auto puur zakelijk in en kan je dit aantonen middels een sluitende kilometerregistratie als de belastingdienst daarom vraagt, dan hoef je geen bijtelling te betalen.
Het leasen van een bestelwagen, daar gaan dus wel een aantal overwegingen aan vooraf. Er zijn voldoende voor- en nadelen om in overweging te nemen. Of je uiteindelijk kiest voor Operational Lease, Financial Lease, Shortlease of koop, ligt voornamelijk aan hoe zwaar je weegt aan bezit of volledig ontzorgen. Maar ons advies is: vraag verschillende offertes op en maak zelf de rekensom.
Bielen zegt
Kan een bedrijf dus met btw nr een bestelbus bv sprinter leasen in het buitenland waar de de regeltjes eenvoudiger zijn
We leven in de Eu tenslotte