In de volksmond noemen we alle personenwagens ‘geel kenteken wagens’ en alle bestelwagens ‘grijs kenteken voertuigen’. Maar hoe zit dat nu eigenlijk precies met deze termen. En wellicht belangrijker nog, is er voordeel te behalen door met een grijs kenteken te rijden?
Heeft een bedrijfswagen geen gele kentekenplaat?
Jawel, een grijs kenteken-auto heeft gewoon een gele kentekenplaat. De reden dat men deze bedrijfsauto’s, die aan specifieke eisen moeten voldoen, de naam ‘grijs kenteken’ heeft gegeven, is dat het papieren kentekenbewijs van een bedrijfswagen vroeger grijs van kleur was. Dat is tegenwoordig niet meer het geval, het kentekenbewijs is gewoon een groen pasje, net zoals dat bij een personenauto het geval is. Overigens zijn er ook modellen die zowel op geel als grijs kenteken worden geleverd, dus ook als personenwagen. Check vooraf goed of de auto van je keuze aan de eisen voldoet.
Wat zijn de regels voor een bedrijfswagen?
Er gelden zoals gezegd bepaalde regels voor het mogen voeren van een grijs kenteken. Deze regels zijn door de overheid vastgesteld. In feite kan elke auto als bestelwagen met grijs kenteken worden aangemerkt, mits deze voldoet aan een aantal strikte eisen. Om te beginnen mag de bedrijfsauto op grijs kenteken niet meer dan 3500 kilogram wegen inclusief inhoud. Als de bestelwagen wel meer weegt wordt deze als vrachtauto gezien en daarvoor gelden weer andere regels.
Hoe moet mijn grijs kenteken bedrijfsauto ingericht zijn?
De auto moet los van dat maximumgewicht ook zijn ingericht voor goederenvervoer. Daarbij gelden verschillende eisen voor verschillende soorten auto’s, maar je kan er in ieder geval vanuit gaan dat er een vaste, vlakke laadvloer aanwezig moet zijn over de volledige breedte en lengte van de laadruimte. Bovendien mogen daar geen zitplaatsen aanwezig zijn, moeten zijruiten vaak door dichte panelen vervangen worden en moet er een afscheiding zijn tussen laadruimte en personencompartiment. Hoe die zaken ingericht moeten worden verschilt weer per type bedrijfsauto.
Er zijn verschillende soorten auto’s die door de Belastingdienst als grijs kenteken kunnen worden beschouwd:
- Grote bestelauto (bestelbus, verhuisbus, etc.)
- Bestelauto met open laadbak, enkele cabine en 1,5 cabine
- Bestelauto met verhoogd dak (combi’s, kleine bestelauto’s, etc.)
- Middelgrote bestelauto zonder verhoogd dak
- Bestelauto met dubbele cabine (met open laadbak of gesloten laadruimte)
De specifieke regels per soort bedrijfsauto kun je vinden op de site van de belastingdienst
Aan welke eisen moet ik voldoen als ondernemer voor een grijs kenteken?
De Belastingdienst stelt een aantal specifieke, strenge eisen aan jou als ondernemer. Je mag belastingvoordeel genieten maar dan moet je wel aan de volgende eisen voldoen.
- Je moet ondernemer / ZZP-er zijn voor de omzetbelasting. Dat wil zeggen dat uit je jaaraangifte moet blijken dat je winst uit onderneming boekt en dat je een geldig BTW nummer hebt en aangiftes omzetbelasting doet.
- Je moet de bestelauto ‘meer dan bijkomstig gebruiken’. Oftewel: je moet minstens 10 procent van de kilometer die je elk jaar aflegt in de grijs kenteken-auto, rijden voor je werk of je bedrijf.
- Je moet als rechtspersoon geregistreerd staan. Dat betekent dat je als bedrijf bekend staat bij de Belastingdienst, dus als geregistreerd ZZP’er, eigenaar van een BV, etc.
- De bus moet op jouw naam geregistreerd staan bij de RDW.
Jemig wat veel eisen, heb ik dan wel voordeel van een grijs kenteken bedrijfswagen?
Ja. Als je voldoet aan de eisen kun je flinke financiële voordelen genieten bij het rijden van een auto op grijs kenteken. De voordelen van een bestelauto met een grijs kenteken hebben we even op een rijtje gezet. Hoewel het rijtje een stuk korter is dan het eisenlijstje, is de optelsom wel interessant!
De voordelen van een grijs kenteken bedrijfsauto zijn:
Je betaalt geen BPM bij aanschaf van de auto
BPM is een belasting die in de rest van de wereld niet geheven wordt maar die ervoor zorgt dat auto’s in Nederland vaak een stuk duurder zijn dan in omringende landen. De BPM wordt gebaseerd op de CO2-uitstoot van de auto en dat kan flink oplopen. Soms is de BPM meer dan de catalogusprijs van de auto zonder BPM.
Als je de bedrijfsauto op grijs kenteken registreert hoef je deze BPM niet te betalen. BPM betekent overigens letterlijk ‘Belasting Personen Motorvoertuigen’ en daar zit ‘m ook de sleutel naar je voordeel. We hebben immers net geleerd dat je een bedrijfswagen met een grijs kenteken alleen mag inzetten voor goederenvervoer, niet voor personenvervoer.
Je betaalt minder motorrijtuigenbelasting
Je kan de belasting per kwartaal of per jaar betalen. Betaal je per jaar dan krijg je een kleine korting. Is je grijs kenteken-auto meer dan veertig jaar oud, dan krijg je een volledige vrijstelling van de Belastingdienst. De korting die je krijgt op de motorrijtuigenbelasting is afhankelijk van de gewichtsklasse, van je woonplaats en ook van het soort brandstof dat jouw bestelauto gebruik maakt. De exacte besparing aan wegenbelasting kan je op de website van de Belastingdienst berekenen. Elektrische bedrijfswagens hoeven helemaal geen wegenbelasting te betalen.
Investeringsaftrek
Als je de bedrijfswagen aanschaft is dit (behalve bij operational lease) een bedrijfsinvestering waarop de regeling voor investeringsaftrek van toepassing is. Je moet dan in een jaar wel meer dan 2.401 euro investeren, maar dat is natuurlijk al snel het geval bij het aanschaffen van een bedrijfsauto. Je mag een deel van de investering dan aftrekken van de winst. Wel moet je deze investeringsaftrek aanvragen in het jaar waarin je de betalingsverplichting aangaat.
Lekker hè? Al dat voordeel! In totaal kan je besparing flink oplopen, het kan dus geen kwaad om je goed te verdiepen in de regels, want wellicht kom jij ook voor deze besparingen in aanmerking! Hou hierbij wel duidelijk de eisen in de gaten die de belastingdienst stelt. Raadpleeg hiervoor indien nodig je boekhouder voor een goed advies. Want er is wel degelijk voordeel te behalen bij het rijden met grijs kenteken.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.