
De waarde van exclusieve auto’s is de afgelopen jaren enorm gestegen. Met name Porsches en Ferrari’s, maar ook specifieke/speciale modellen van mainstream merken. Wat is de oorzaak? En gaat deze bubbel ooit barsten?
Als liefhebber zal het je ongetwijfeld niet ontgaan zijn: de waarde van auto’s met een verzamelaarswaarde schiet enorm de lucht in. Er zijn voorbeelden van auto’s die in een jaar tijd in waarde zijn verdubbeld. Nu is het bij klassiekers nog enigszins te verklaren, maar tegenwoordig zijn ook gloednieuwe auto’s onderhevig aan de prijsstijgingen. En dan hebben we het niet alleen over de LaFerrari’s van deze wereld. We kregen de afgelopen weken meerdere mails over de bizarre prijsstijgingen en dus leek het ons goed hier eens een uitgebreid artikel aan te besteden. Laten we beginnen om te kijken naar de belangrijkste redenen voor de prijsstijgingen.
Financiële situatie in de wereld
Als je naar de bank gaat met je zuur verdiende centjes, dan heeft dat tegenwoordig niet veel zin meer. De rente is minimaal en in de meeste gevallen zelfs lager dan de inflatie. Dus wordt het interessant om naar andere zaken te kijken om je geld in te stoppen. Beleggen is er één, maar rendementen bij reguliere beleggingsfondsen zijn niet al te groot en er is eigenlijk alleen geld te verdienen als je bereid bent flinke risico’s te nemen.
Een andere populaire optie voor mensen die geld over hebben is altijd vastgoed geweest, maar met stagnerende prijzen op de huizenmarkt en enorme leegstand onder zakelijke panden is ook dit niet al te interessant meer. Bovendien weet de Belastingdienst je te vinden als je meer dan één vastgoedobject op je naam hebt staan. Het traditionele investeringsding in slechte economische tijden is goud, maar ook de interesse daarin is verslapt toen eind vorig jaar de prijzen voor een kilo van dat spul daalden. Auto’s met een verzamelwaarde lijken hun geld waard te blijven als we naar de prijzen van de afgelopen decennia kijken. En daarom wordt het ineens heel interessant om daar wat geld in te stoppen.
De koper bepaalt
Een veel gelezen commentaar als het over veilingen gaat (of over onze rijtesten met klassiekers) is dat zo’n auto het gevraagde bedrag niet waard is. Natuurlijk, als je de oud-ijzerprijs er tegenaan houdt klopt dat. Maar wat bij deze opmerking vergeten wordt is dat mensen bereid zijn de prijs te betalen. Was dat niet het geval, dan zouden de auto’s niet verkocht worden en de prijzen inzakken. Dus roepen dat een auto “het geld niet waard is” is onzin. Er is maar één iemand die dat bepaalt: de koper. Dat je ervan baalt dat een auto buiten je bereik raakt, dat is een ander verhaal. Maar daar kom ik later op terug.
Interesse Azië / Rusland / Amerika voor Europese merken
In Amerika is altijd al een bovenmatige interesse geweest voor Europese auto’s. Maar ook groei-economieën zoals die van Rusland, China en andere (met name Aziatische) economieën doen de vraag naar exclusieve sportauto’s stijgen. In sommige gevallen worden auto’s gekocht terwijl ze niet eens op kenteken gezet mogen worden, maar voor verzamelaars -die de auto’s als investering zien- is dit natuurlijk niet erg. Er verdwijnt dus steeds meer moois richting die regionen. Die vraag naar exclusieve sportauto’s komt bovenop de stijgende vraag binnen de Westerse wereld, waardoor nog meer schaarste en dus nóg hogere prijzen ontstaan.
Met name de klassiekers zijn populair als verzamelobject. Klassieke Ferrari’s, Porsches en specifieke modellen van Lamborghini en Jaguar bijvoorbeeld. Maar ook de voor ons redelijke merken zoals BMW en Mercedes lijken steeds gewilder. Zeker als er dan ook nog eens een sportief “M” of “AMG” logo op de achterkant geplakt zit.
Gelimiteerde oplages van nieuwe supercars
De Porsche 918, de Ferrari LaFerrari, de McLaren P1. Stuk voor stuk auto’s die nu al meer waard zijn dan toen ze vorig jaar in de showroom belandden. Sterker nog, vandaag werd ons een LaFerarri getipt die voor $5.000.000 dollar (op dit moment zo’n 4,4 miljoen euro) van eigenaar mag wisselen. De nieuwprijs? Ongeveer een derde van dat bedrag. En deze merken werken hier eenvoudigweg aan mee door de exclusiviteit enorm door te trekken. De auto’s worden in zeer beperkte oplage gemaakt, in sommige gevallen mag je ze zelfs alleen kopen als je al vaste klant met meerdere auto’s bent. Een aantal fabrikanten laat zelfs contracten ondertekenen door hun klanten, waarin vastgelegd wordt dat de auto niet binnen X jaar na aanschaf mag worden doorverkocht en/of dat de auto eerst moet worden aangeboden aan de fabrikant zelf. Bizar, maar de rijkelui van deze wereld gaan gewoon akkoord want ze willen het nieuwste speeltje voor hun collectie.
Alles met een steigerend paard op de badge
Twee merken die op dit moment de kroon spannen zijn Ferrari en Porsche. Bijna alles wat dat laatste merk uit heeft gebracht lijkt in waarde te exploderen zodra er bijvoorbeeld ook maar “RS” of een andere exclusiviteitsbadge aan kleeft. En dat geldt niet alleen voor het oude spul, ook jong gebruikte auto’s moeten eraan geloven. Neem bijvoorbeeld de Porsche 911 GT3 RS Mk II. Die gingen vijf jaar geleden in Nederland nieuw de deur uit voor ongeveer €250.000 euro, maar inmiddels gaan ze voor méér dan dat de tweedehandsmarkt op. En dan hebben we het ook over goed gebruikte exemplaren met circuitervaring.
Het lijkt allemaal te volgen op prijsstijgingen in de klassiekerhoek. Één van de meest gewilde klassieke Porsches is al jaren de 911 2.7 RS die je een jaar of tien geleden voor ongeveer €80.000 euro kocht in een fantastische staat. Tegenwoordig moet je het tienvoudige van dat bedrag meenemen naar de veiling en hopen dat de rest van de bieders z’n dag niet heeft.
Bij Ferrari is het nog erger, met name de jaren ’50 en ’60 modellen gaan voor waanzinnige bedragen weg op veilingen. Bij de jongere modellen lijkt het iets minder heftig allemaal, maar de auto’s uit de jaren ’90 beginnen ook alweer flink in waarde te stijgen. Wil je iets dat vrijwel gegarandeerd in waarde stijgt dan kies je (naast de voor de hand liggende auto’s als een F40, F50, Testarossa en Enzo) voor een GTO-badge.
BRIC landen en de gekte van veilingen
We namen ook even contact op met “vriend van de show” Gosse Kooi van Gina Classics. Hij weet als geen ander dat de prijzen voor collectible auto’s op dit moment in de lift zitten. “Het aantal kopers neemt toe, ook vanuit de BRIC-landen (de groeiende economieën van Brazilië, Rusland, India en China. Samen goed voor 40% van de wereldbevolking). Het schijnt dat er op dit moment in Europa loodsen vol auto’s staan die vanuit deze landen al zijn gekocht. Zelf heb ik ook al kijkers en kopers vanuit Rusland. Maar ook in ons eigen Europa is de vraag niet minder geworden. Mensen halen niet genoeg rendement meer uit vastgoed en de rentes zijn laag. De enige markt waar prijzen nog harder lijken te stijgen, is die van de kunst.”
Hij vervolgt: “Er zijn bronnen die zeggen dat de waardestijging van auto’s over de afgelopen 60 jaar hoger is geweest die van goud, vastgoed of het rendement op de beurs. Natuurlijk zijn er uitschieters, maar ook een goede Citroën DS of Volvo Amazon blijft in waarde stijgen. Sommige prijsstijgingen zijn wel bizar te noemen, zeker die van de luchtgekoelde Porsches en Ferrari’s. Staar je echter niet blind op de bedragen die op veilingen betaald worden, dat is soms echt over the top doordat mensen tegen elkaar op blijven bieden.”
De Bubbel
Begin jaren ’90 barste er een prijsbubbel, als gevolg van een instortende wereldeconomie. Gosse Kooi denkt niet dat dit weer snel het geval zal zijn. “We zitten op dit moment wereldwijd juist in een groei. En de opkomende markten groeien voorlopig nog wel even door. Daar wil men na een paar Rolls Royces op enorme wielen ook de mooie speeltjes voor de zondagmiddag. Daarnaast lijkt er een ander verschil te zijn, begin jaren ’90 waren er veel mensen die hun aankopen hadden gefinancierd. Wat ik op dit moment in de markt zie is dat mensen met eigen geld kopen. Ik kan niet hard maken dat het overal zo gaat, maar het lijkt een gezondere situatie.”
Onbereikbaarheid van je droomauto
Velen onder jullie zullen (met mij) balen van de enorme prijsstijgingen. Zelf hoopte ik altijd dat ik ooit een vintage Porsche 911 zou kunnen bezitten, maar de praktijk leert me op dit moment dat ik dan nog maar heel weinig keuze heb en dat de generaties die ik écht mooi vind (en die ik drie jaar geleden nog bij elkaar dacht te kunnen sparen) onbereikbaar zijn geworden in een paar jaar tijd. Laat staan dat die gedroomde Porsche 911 2.7 RS uit 1972 ooit in mijn garage zal belanden. Maar er zijn ook manieren om te profiteren van de stijgende prijzen, want wie goed kijkt ziet dat er een aantal kansen zijn.
Kansen
Je hoeft niet te beginnen met een ton inleg. Ook kleinere merken en kleinere prijzen zijn een prima belegging. Uiteraard is het rendement ook iets geringer, maar er is wel rendement te halen. De belangrijkste factoren die van invloed zullen zijn op de waardestijging zijn zaken als een complete onderhoudshistorie, lage kilometerstand en zeldzaamheid. Auto’s die daaraan voldoen zijn ook voor relatief schappelijke bedragen aan te schaffen. Denk daarbij aan auto’s als een Ford Focus RS, een Mégane R26.R, een Volkswagen met GTI (ouder) of R-badge (recenter). Of bijvoorbeeld een BMW M-product, liefst in een speciaal smaakje. Dit zijn allemaal auto’s die (mits in onverprutste conditie) na verloop van tijd meer geld waard worden.
Heb je iets meer te besteden en een wat langere adem? Jong gebruikte Lamborghini’s lijken op dit moment nog niet echt mee te gaan in de enorme prijsstijgingen. Waar een Porsche 911 GT3 RS of Ferrari 458 Speciale soms al meer geld waard lijkt te zijn zodra hij de showroom uitrijdt, attendeerde een oplettende lezer ons op de advertentie van een Lamborghini Gallardo LP550-2 Valentino Balboni (gelimiteerde oplage met tweewielaandrijving) hoeft op dit moment nog geen anderhalve ton te kosten. Minder dan de nieuwprijs, maar het wordt waarschijnlijk wel een gewilde klassieker in de toekomst.
Specifiek voor Nederland zou je daarnaast nog kunnen kijken naar degelijke auto’s van vijftien jaar of ouder. Auto’s als deze (youngtimers) zijn interessant voor zakenlieden die geen bijtelling willen betalen. En met de strengere regels voor de bijtelling zullen deze auto’s ook weer gewilder gaan worden. Nog beter: koop nu een mooie, scherp geprijsde zakensedan met een lage kilometerstand van pak ‘m beet veertien jaar oud en je kan volgend jaar wellicht al een leuke waardevermeerdering noteren. Let dan wel op gewilde opties zoals airco en lederen bekleding.
UPDATE 1: er wordt in de comments terecht aangegeven dat het investeren in youngtimers iets is wat wellicht een beperkte houdbaarheid kent, als men hier besluit het belastingklimaat weer eens binnenste buiten te trekken kan dit mislopen. Lang leve onze overheid. Maar op dit moment kan het nog interessant zijn.
UPDATE 2: klik verder voor ons vervolg, Investeren in auto’s: hier moet je op letten!
Met dank aan Sweder, Jan Jaap en Justin voor hun mails. Fotocredit: Autojunk.nl
Het kan nog heel lang duren maar het kan ook binnen een jaar instorten. Uiteraard blijven de speciale modellen zoals de 911 GT3 RS hun geld waard. Er zijn genoeg modellen die puur door dit verhaal in waarde stijgen en niet door de exclusiviteit, die zakken het eerst. En wat denk je van de Audi RS2? Die zijn pas geld waard met weinig kilometers.
@991gt3rs: ik heb laatst een RS2 te koop zien staan voor ongeveer €20.000, maar nu ( een paar maanden later ) doen ze veel meer!
@jobberns: Dat was er vast eentje met meer dan 2 ton op de teller. probeer er maar eens een te vinden met minder dan 90.000 kilometer op de teller. Voor de RS2’s met 250.000kilometer op de teller betaal je zomaar 30k.
@991gt3rs: Ik kocht mijn RS2 in 2001 voor 22.000 gulden, nu in 2015 is hij getaxeerd (niet dat je dat ervoor krijgt) op 22.500 euro. Volledig origineel, onverprutst geen schade en 165.000 km op de klok. Mijn E46 330 CI kocht ik voor 18.500 euro, deze is nu getaxeerd op 9.500 euro. Ook orgineel en onverprutst, en geen schade. 140.000 km. Deze stijgt nog niet in waarde, denk ook niet dat hij dat binnen nu en een aantal jaren dit zal doen. Weinig exclusief (nog) en de M3 doet het beter kwa waardevermeerdering.
@maxidyne: Erg mooie wagen. Die van mij is ook getaxeerd op € 22.500, dit was in 2009. kilometerstand is nagenoeg hetzelfde gebleven (85.000)
@991gt3rs: modellen als een E30 M3 dan.. Sportevo met nog geen 3500 km op de teller….
€300.000.-
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDetails.html?id=197885137
Kijk heren, dit is nou een mooi artikel wat écht leuk is om te lezen. Ga zo door
VW Polo 2 GT G40. Steeg harder in waarde (procentueel) dan welke Ferrari dan ook (in 2013) eerste serie.
@stamp: een kreeg je em voor een tientje mee, nu een meier?
@lambo4all: jup. En een kannetje olie moet je dr tegenwoordig zelf bij kopen.
Eh.. Voordat je iedereen tipt over de 15-jaars youngtimers zou ik even Autobrief 2 afwachten. De regeling is een jaar of vijf geleden al eens zomaar bijna geschrapt. Met de huidige focus op uitstoot is het helemaal een glad ijs regeling geworden. Het stimuleert feitelijk om in 15 jaar oude diesels of benzine-orgels te gaan rijden.
Ten tweede: de ‘zakenlieden’ die zich op dat segment storten zijn niet de meest kapitaalkrachtigen en die hebben snel genoeg door dat de woekerprijzen die nederlandse youngtimerhandelaren menen te moeten vragen absurd hoog zijn in vergelijking tot de vraagprijzen vlak over de grens. Je ziet bij een modelwissel de eerste bouwjaren van een model even in prijs pieken (bijv. nieuw model V70 vanaf 2000), maar zodra die een paar jaar 15 is, zakt de prijs weer fors in door het grotere aanbod.
En mocht de staat de regeling plots schrappen dan is het faillissement van al die woekerprijs-youngtimerhandelaren (hoe moeilijk is dat, een auto kopen voor 2 mille en na wat poetswerk voor 7 mille doorschuiven?) natuurlijk weer de schuld van de overheid hè…
Mercedes 190D tot 1987. Steeg ook énorm in waarde omdat het zo’n zeldzame auto voor échte liefhebbers was..
@parker: Oh you little devil! 3:)
@parker: ik denk oprecht dat als je nu een goed exemplaar kunt vinden, je die op de juiste plek weg zet, over een jaar of tien tot 15 deze enorm in waarde is gestegen.
Het zijn namelijk ontzettend betrouwbare, lekker rijdende en relatief zuinige auto’s. Nog steeds erg geschikt voor dagelijks gebruik dus de rijdende exemplaren krijgen steeds meer kilometers. Ook worden ze bij bosjes gesloopt en koop je ze nu voor een appel en een half eitje.
Over een paar jaar gaan de liefhebbers deze auto weer waarderen en is het slechte imago weer wat minder. Dan zijn die liefhebbers best bereid een hoog bedrag te betalen voor een echt goed exemplaar. Wel voor de hele vroege of de hele late exemplaren gaan.
@lekbak: ik denk het niet. Teveel plastic, een middenklasse auto zoals alle anderen. De W123 daarentegen is nog echt een auto uit een ander tijdperk, maar die heeft ook tegen zich dat er zo ontzettend veel van gemaakt zijn.. 280TE uitgezonderd.
@parker: die plastic auto’s gaan ze vanzelf een keer waarderen. Dat is juist de hele truc van het goedkoop kopen en duur verkopen.
Een echt goede W123 300TDT stijgt momenteel ook al in waarde, niet zozeer omdat er zo weinig van gemaakt zijn maar omdat die nu zo zeldzaam zijn geworden. Dan heb ik het wel over de Internationale markt, niet over dit door belastingmaatregelen verneukte kikkerlandje.
Hier een paar tips:
Laaste jaar van Land Rover Defender gaan het goed doen. Hij is al zo goed als uitverkocht en dat merk je aan de prijzen van 2de hands exemplaren (en hoeveelheid gestolen voertuigen)
2 deurs Range Rover’s Classics zijn al erg omhoog geschoten in de laatste jaren maar als je geluk hebt en handig bent is er nog veel geld aan te verdienen.
Eerste, vooral vroege, Discovery’s beginnen het ook goed te doen. Het apart zetten van de Discovery label lijkt zijn vruchten al af te werpen. Ook echte Camel Trophy’s en G4 event auto’s doen het al jaren goed.
Porsche 911. Eigenlijk alle model jaren doen het goed, vooral de 993 doet het erg goed. De 996 is de uitzondering. Maar koop een wat exclusievere versie want ook die beginnen nu (licht) te stijgen dit is het moment om in te stappen.
Als TVR’s nieuwe poging slaagt en ze succesvol worden zouden oude versies hier ook wel eens van kunnen gaan profiteren en in waarde stijgen.
Persoonlijk zou ik een Saab 9-5 (laatste generatie) BMW 850, Volvo 850r, Porches 993 Turbo S en wat LR spul in een droge schuur willen parkeren om ze er 40 jaar later weer uit te halen. Wel af en toe even kijken natuurlijk.
@sketcher: Een exclusievere 996 in de zin van? Een knappe Turbo S is al door het dak gegaan € 100.000 + net zoals een GT2 of een GT3 MK2 en een MK1 clubsport nog meer. om dan nog maar te zwijgen over de GT3 RS.
@sketcher: waarom dan specifiek de 2-deurs RR classic en niet de vijfdeurs? Die tweedeurs wilde niemand hebben omdat die zich niet leende voor carrosserie ombouw naar modernere LPG Vogue..
@parker: Klopt maar nu is de 2 deurs een zeer gewild verzamelobject, juist omdat er weinig van zijn en omdat later er nooit meer 2 deurs gemaakt zijn. Of je er LPG in kan leggen zal een liefhebber een zorg zijn. We hebben het nu niet over daily drivers.
Ook een goede 5 deurs zal je niet op verliezen trouwens. Ook die groeien zeer langzaam in waarde.
Top artikel! Bedankt. Jammer inderdaad dat die prijzen stijgen. Worden die auto’s nog meer onbereikbaar.
Mooi stukje!
Ik zat van de week eens te kijken op internet. Een Lelijke eend leek me wel leuk om een te kopen als semi klassieker waar je zelf aan kunt werken, een beetje mee hobbyen en natuurlijk rijden.
Als je daar een goed exemplaar van wil hebben die niet volledig is doorgerot dan ben je gewoon minimaal 8500 euro kwijt. Voor een eend!
@Kvgorp: Probeer maar eens een gegalvaniseerde eend te vinden voor 8500…
@Kvgorp: tip: als je een leuke goedkope classic zoekt, ga dan niet naar hipstermobielen kijken.
Die petjesdragende baardapen hebben veel teveel geld en willen allemaal hetzelfde om zo uniek mogelijk te zijn. Daardoor zijn sommige producten waaronder de 2CV een beetje duur.
@lekbak: O.. moeten we daar ook al rekening mee houden? Daar hebben we hier in de buurt nog niet echt last van eigenlijk. Iets met Boeruh Boeruh!
Prachtig artikel, en iets dat mij al langere tijd in de ban houdt. Met name omdat ik het niet kan opbrengen om zelf in zo’n auto te investeren. Slecht in geld verdienen, denk ik. Anyway… Een paar voorspellingen van mijn kant.
Ferrari 456 met handbak. Momenteel zijn nette exemplaren te vinden voor minder dan 50.000 euro. Maar denk maar niet dat het zo blijft. Een eenvoudig te onderhouden handgeschakelde Ferrari met V12. Ondanks die skateboardwieltjes.
Ferrari F355 berlinetta met handbak. De best klinkende achtcilinder aller tijden. Beter rijgedrag dan de Ferrari 348 én de 360. Nu nog te vinden voor zo’n 60 mille… niet voor lang.
Ferrari 575M Maranello F1. Tweezitter met voorin geplaatste twaalfcilinder. Nu instappen vanaf ongeveer een euroton. Sterkte om dat over een jaar voor elkaar te krijgen. De handbak is ongeveer 3 keer zoveel waard..
BMW E46 M3. Behoeft weinig uitleg. Atmosferische zes-in-lijn, compact, niet te zwaar, voor velen de ultieme M3. De SMG’s links laten liggen, al wat echt in waarde stijgt heeft een handbak. Nu kun je nog instappen rond de 20.000 euro, maar hoe netter het exemplaar, hoe harder de waardestijging. CSL’s zijn al zo duur, ik denk niet dat die nog 2 keer zoveel waard gaan worden.
BMW 850i. V12. Legendarische coupé. Legendarisch merk. Handbak. Nu of nooit, instappen rond de 20.000 euro voor een net exemplaar. Zeer nette exemplaren zijn al vier keer zoveel waard, meestal volgen de matigere exemplaren ook wel een beetje.
@Jochempie: Ik vergat nog wat. Mercedes W210 E55 AMG. Nette exemplaren zonder roest beginnnen bij zo’n 10 mille. Is het een bijzondere auto, behalve dat er een lekker dik blok in ligt? Nee. Waarom dan toch? Omdat er AMG op staat. Dat is nu veel bekender en gewilder dan toen, in de jaren ’90..
@Jochempie: sorry hoor, maar die 850 heb je in een topstaat al voor 8-10k. Internet staat er vol mee, zijn er teveel van en te weinig interesse. Is ook geen sportwagen maar een erg zware cruiser.
@parker: Topstaat + <100.000 km dan.
@Jochempie: Psst, zeg dit nou niet. Die investeerders moet je niet wijzer maken, zij verzieken de markt al genoeg. Straks kan de échte liefhebber met een beetje geld, de auto’s die jij opnoemt ook niet meer betalen.
@clioracing: Mijn excuses, maar serieuze investeerders zijn hier al lang van op de hoogte..
Natuurlijk ook niet geheel onbelangrijk om te vermelden is dat de oplages van sportieve modellen vroeger veel kleiner was. Waar AMG/M/Porsche etc. tegenwoordig in bosjes van de band rollen zijn de eerste modellen in vele kleinere aantallen geproduceerd. Om deze reden zijn ze veel exclusiever dan wanneer de huidige modellen over 30-50 jaar dezelfde leeftijd bereiken. (Om dezelfde reden hebben onbereikbare merken als Pagani en Koenisegg hebben hier dan ook een stuk minder last van…)
Puik artikel!
“Supply and demand”.. Is waar het om draait.
E36 M3 zelfde verhaal , tot 5 jaar terug rond de 10k nu vragen ze gerust 30k, en dat voor een E36!!
@bofkont: vraagprijzen zijn geen transactieprijzen
@parker: dat klopt idd , maar toch gaan ze voor erg dikke prijzen weg , in het buitenland schijnt het nog veel gekker te gaan dan in het doorgaans nuchtere Nederland .
Een Prius zou die ook nog in waarde stijgen?
Heerlijk interessant stuk!
Ik ben benieuwd of de interceptors van mijn pa veel gaan stijgen in waarde.
“Natuurlijk, als je de oud-ijzerprijs er tegenaan houdt klopt dat. Maar wat bij deze opmerking vergeten wordt is dat mensen bereid zijn de prijs te betalen. Was dat niet het geval, dan zouden de auto’s niet verkocht worden en de prijzen inzakken. Dus roepen dat een auto “het geld niet waard is” is onzin. Er is maar één iemand die dat bepaalt: de koper.”
Dit is je reinste onzin. De koper bepaalt niet de waarde maar de markt. En de koper en de markt hoeft niet hetzelfde te zijn. Als er één koper is die voor een auto $500.000.000 wil betalen wil dat nog niet zeggen dat de markt daar ook toe bereid is. En zélfs de markt kan de waarde van een product, in dit geval een auto, verkeerd hebben. Als dat gebeurt dan krijgen we luchtbellen zoals we die ook recentelijk mee hebben gemaakt op de woningmarkt bijvoorbeeld.
Als er hier wordt geroepen dat de auto de prijs niet waard is, dan hoeft het niet in alle gevallen te betekenen dat men het afzet tegen de “oud-ijzerprijs”. Er kunnen prima andere afwegingen zijn gemaakt waardoor de stelling dat de auto de prijs niet waard is rechtvaardigt. Om de stelling dus als “onzin” af te doen is in zichzelf onzin.
Was je stelling geweest dat de prijs het voor één iemand waard is (de koper), dan had je een punt gehad.
Het is gekte inderdaad. Meer dan ooit een investeringsobject, met goede rendementen. Hoewel vraagprijzen nog geen transactieprijzen zijn natuurlijk. Met passie voor auto’s heeft het (soms) in ieder geval niets meer te maken….
Gelukkig kun je Jaguar XJ40 nog altijd voor prikkie kopen. En dat zou voorlopig nog wel zo blijven. Hoop ik althans, want die Jackpot moet toch een keer hier op de stoep komen….. ;-)
Even voor de duidelijkheid: De waardes stijgen (zoals het artikel terecht zegt) omdat sparen, beleggen, vastgoed en goud dat niet doen.
Dat is bijna precies de definitie van een bubbel: veel harder stijgen dan andere terreinen. Van de tulpenbollen in de gouden eeuw, via de .com-bubble tot het bouwen van bedrijfspanden in deze eeuw. Geld dat elders geen rendement vindt, komt namelijk hier naartoe. Totdat er elders weer rendement is.
Tegen de tijd dat rentes weer gewoon rond de 5% hangen en / of de leegstand in vastgoed is opgelost is de ballon weer leeg.
@mout: Autoblog zou er goed aan doen nú een agenda notitie te maken, om jouw comment over een jaar of 5 à 6 tegen het licht te houden. Ik denk dat je helemaal gelijk gaat krijgen.
@mout: Ik zou nog een stap verder willen gaan; wat er nu op een aantal gebieden gebeurt (klassiekers, kunst, ultra-high-end vastgoed) is volgens mij gedreven door de monetaire chaos die gecreërd is. Het in overvloed beschikbaar maken van geld (QE, nul of negatieve rente, etc) door toenemende (overheids)schulden zorgt voor een toenemende kloof arm/rijk. Bij de bovenkant van de maatschappij klotst het geld rond en dat gaat in dit soort zaken zitten wat papieren rijkdom creeërt. In zeker zin is het op macro-economisch niveau dus wel degelijk met geleend geld gefinanciert, alleen op individueel niveau wellicht niet. Dat maakt het volgens mij niet minder een bubbel.
Wat ook belangrijk is; het is niet zo dat deze zaken meer waard worden, het illustreert met name hoeveel minder geld waard is geworden ipv andersom. Dat is een fundamenteel verschil in mijn ogen. Noem het high-end inflatie, ipv de reguliere inflatie die je destijds in de Weimar republiek had of in één of andere bananenrepubliek.De meeste mensen denken bij inflatie aan het duurder worden van producten (= prijs inflatie). Echter is hier volgens mij spraken van monetaire inflatie, wat betekent dat er gewoon meer geld bij komt waardoor de waarde er van af neemt.
Op de korte termijn zal deze situatie wel blijven bestaan zolang het onderliggende probleem niet wordt opgelost en kan het zinvol zijn te proberen om harde assets te kopen zoals auto’s die altijd een bepaalde waarde zullen houden en zodoende te kiezen voor kapitaal behoud (wegens daling van de waarde van geld ipv waardestijging van assets). Echter, als de monetaire bubbel klapt vraag ik me af of klassiekers uit de crisis komen als meest waardevast. Dan zou ik toch voor de zekerheid ook wat grond, vastgoed, edelmetaal er op na houden, in eigen bezit en niet op papier/electronisch.
@BJ: alles prima, maar van een toenemende kloof rijk/arm is in W-Europa echt geen sprake, dat is populistische propaganda prietpraat van SP volk. Arm is nog nooit zo rijk geweest en vooral is er sprake van een groeiend volk dat niets wil doen maar wel alles wil ‘hebben’..
@parker: Of we praten langs elkaar, of je hebt je feiten niet op een rijtje. Dat de welvaart in het algemeen is toegenomen, zowel bij rijk als arm, ben ik met je eens. Dat er geen toename is in INKOMENSongelijkheid ben ik ook met je eens. Maar de verdeling van welvaart, rijkdom (voor het gemak even beperkt tot de financiële component daarvan) is wel veel schever geworden. De middenklasse wordt kleiner en verdwijnt richting lage klasse. De crisis met alle vormen van stimulans heeft een ongelofelijke boost gegeven aan financiële assets die niet of nauwelijks in bezit zijn van de lage maar ook de midden klasse. Zelfs zonder hier de verschillende bronnen aan te halen zou illustratief moeten zijn voor de ontwikkeling. De 1% is hier ontzettend veel welvarender door geworden dan de 99% daaronder. Dat heeft niets te maken met populistisch SP geneuzel, daar heb ik ook 0 affiniteit mee, maar is gewoon de feitelijke ontwikkeling. In de VS is dit overigens nog veel sterker, en ook is dit uiteraard een markt die mede prijsopdrijvend werkt voor klassiekers.
Laatste punt, en daarbij sluit ik me aan bij @parker, negeer het advies van @casperh wat betreft de youngtimers. Dit investeringsadvies is gebaseerd op ons belastingsstelsel, niet op de verzamelwaarde van de auto. En we hebben onlangs nog gezien wat dat doet. Er zijn mensen die hebben tegen de 10.000 euro betaald voor een volledig versleten Lupo 3L, puur omdat ze op dat moment belastingvrije diesels waren. Een paar jaar later zat men met een Lupo 3L die geen reet meer waard was, en waar men plotseling weer MRB over moesten betalen.
@Jochempie: thx, maar die belastingheffing over Lupo’s en Bluemotion
Polo’s was niet plotseling: er was van meet af aan al aangekondigd wanneer de vrijstelling weer zou eindigen.
@Jochempie: ik ga even uit van de situatie op dit moment, maar ik ben met je eens dat dat de meest instabiele is uit mijn verhaal. Ik ga het even iets nuanceren, bedankt voor het meedenken :)
Ik zou gaan voor een 996. Je hebt nog veel rijplezier en onderhoud is in de regioenen van Merc en BMW.Deze vind je voor 18 a 20 000 euro.
Is niet de mooiste, maar wat dan nog. Heeft de juist badge voor mij.
@ericc:
Maar je koopt een auto toch niet alleen voor de badge…..?
@ericc: Je beschrijft precies de omgekeerde situatie. Koop een auto die je zelf graag wilt hebben, en die juist niet gewild is, en daarom betaalbaar is. Da’s veel fijner kopen, omdat je niet de vurige wens/verwachting hebt dat je wagentje meer geld waard moet gaan worden. Topidee, zo’n 996, ik snap je goed!
Wou nog even kwijt dat ik de wagen zou gebruiken en niet in een garage zetten als investering.
BMW M of AMG’s met weinig kilometers doen het ook goed. SL55 AMG’s tot 50 dkm stijgen al weer in waarde, ook oudere E-klasse/S-klasse/SLK etc. als het maar een AMG is met weinig KM. Kennis van mij heeft onlangs een Alfa Romeo RZ aangeschaft, ik verwacht dat deze ook wel beetje bij beetje zullen stijgen!
@roberto: er is dus hoop voor CLS AMG eigenaren.
@porsche928: Mocht het een mooi exemplaar zijn met minder dan 50dkm van de eerste generatie CLS, dan ja! Als het een IWC exemplaar is, dan kijk ik nog een keer op mijn bankrekening.. pff. Laatste tijd vele SL55 AMG’s verkocht met weinig kilometers, stijgen ook weer!
Gouden tijden voor Chassing Classic Cars (Wayne Carini)… en hij is al zo rijk Grrr…
@schellekens006: waarom die grrr naar iemand die al rijk is?
Ik zou zeggen, stop met autoblog en ga aan je miljoenen werken. Ben je niet bereid je luie leventje op te geven voor erg veel geld moet je ook niet jaloers doen naar mensen die dat wel hebben gedaan…
Als de omloopsnelheid en het aanbod groeit, zullen de prijzen dalen. Als een dergelijke auto bijna nooit op de handelsmarkt verschijnt dan zal de prijs stijgen, mits een model waar erg veel vraag naar is natuurlijk.
Je ziet het zelf al gebeuren bij de Japanse sport auto’s uit de jaren 90. Toyota Supra, Nissan Skyline. Deze kosten nu ook veel meer dan 3-4 jaar geleden.
Ik ben ervan overtuigd dat Honda S2000’s over een paar jaar ook flink gaan stijgen, hij heeft nu al een legendarische status en dit in combinatie met dat er niet heel veel originele met weinig kilometers zijn maakt het over een jaar of 10-20 een echte verzamelauto. Hetzelfde geldt voor een E39 M5, vindt een nette en hij wordt flink wat geld waard.
@amgc63: Prijzen van de S2000 zijn nu al aardig hoog nog steeds, de originele knappe exemplaren zullen idd alleen nog maar stijgen.
Mooi en duidelijk verhaal. Persoonlijk valt het mij vooral op dat de e46 M3 weer stijgt, ook de F355 stijgt behoorlijk. Persoonlijk zou ik het leuk vinden als mijn 100 orginele VR6 over een paar jaae weer stijgt. De MK4 en MK5 R32 stijgen nu al flink. Vooral een blauwe MK4 met DSG is al erg duur.
Het verhaal klopt 100%. Vroeger leverde het ‘spaargeld’ rente op maar nu betaal je rente over je ‘spaargeld’.
Ik ben dus gestopt met sparen en heb een deel van het spaargeld gebruikt om 2 toekomstige klassiekers te kopen. Het zijn beide Audi RS4 cabriolets, beide van 2007. De een is een sprint blauw exemplaar met schaalstoelen, titaan velgen en een blauw dak. Ik kocht de auto van een auto liefhebber maar hij kreeg nu toch echt teveel auto’s . Dit exemplaar had slechts 5500 km gelopen toen ik hem kocht. Nu rij ik er sporadisch mee en staat de teller op 6800 km. Uniek op alle punten. Om toch maximaal van een RS4 cabriolet te kunnen genieten heb ik er 1 bijgekocht. Dit is een zwarte met zwarte schaalstoelen en een zwart dak. Ook deze heeft een unieke km stand van slechts 40000. Ik had vroeger een M3 E30 cabriolet, 1 van de laatst gebouwde exemplaren met airco en exclusief leder. Zo’n spijt gehad dat ik die verkocht had …. Prijzen van dit model gaan nu al snel naar de € 50000 tot € 80000. Dan praat ik wel over een ‘echte’.
Ik verwacht, nee weet het voor 100% zeker, dat mijn RS4 cabriolets in waarde zullen stijgen maar het allermooiste is natuurlijk het open rijgenot met V8 handbak en 420 pk.
Ramon
Ik zag laatst nog in Duitsland een 997 GT2 RS te koop staan voor net iets minder dan €600.000..
De Challenge Stradale is helemaal zo’n bizar voorbeeld.. Nog maar een paar jaar geleden, echt max. 3 jaar, stonden deze in Duitsland nog te koop voor €80.000… Nog gaan ze al over de €200.000 heen..
Maarja, als je kijkt hoe hard, zoals jullie ook al in het stukje zeggen, de Indiase, Chinese en andere markten groeien.. Dan is er gewoon meer vraag dan aanbod..
Een heleboel Gordon Gecko’s hier op AB, wie had dat ooit gedacht?
De top 1% van de 1% hebben inderdaad geld zat om belachelijke bedragen neer te leggen voor bijzondere auto’s (of kunst, of antiek). Vandaar dat je ook telkens weer hoort over record bedragen op veilingen. Maar deze prijzen zijn puur gebaseerd op wat de gek ervoor geeft. Dat heet niet investeren, dat heet gewoon gokken.
Echter geld dit niet voor de sub top, iets dat je ook ziet op de kunst en antiek markt. Je kan vandaag de dag bij een antiekveiling echt chinees porselein krijgen voor een prijs die vergelijkbaar is met die van Ikea servies, terwijl dat eerst nog honderden euro;s opleverde. En kunstwerken die 10 jaar geleden nog 5000 euro waard waren, worden nu voor 500 euro afgeslagen. Waarom zou dit voor auto’s anders moeten zijn?
Op dit moment zijn er veel mensen die deze auto’s kopen met de verwachting dat ze meer waard worden. En op het moment dat genoeg mensen dat doen, drijft de prijs vanzelf omhoog en komt de voorspelling uit. Ik denk daarom ook dat dit gewoon een zeepbel in de making is.
Interessant omdat ik mijn afstudeerscriptie geschreven heb over deze materie een aantal jaar geleden. Wat wel jammer is is dat ik het idee daarvoor al in 2009 had en sindsdien de waardes heb zien exploderen maar niet de middelen had om ervan te profiteren…maar ja that’s life.
Maar goed, hoewel je niet in de toekomst kan kijken zou ik als ik wel op het juiste moment geïnvesteerd had (dus niet gisteren maar een jaar of liefst meer geleden) nu uitstappen. De eerste kraakjes beginnen namelijk te verschijnen IMO. zo is er dit http://jalopnik.com/slight-bump-in-the-classic-car-market-nobody-panic-1711646303 maar ook bijvoorbeeld het feit dat de ultieme halo car voor waardevermeerdering van klassiekers, de 250 GTO, onlangs niet zoals daarvoor weer voor een paar miljoen meer geveild werd dan het exemplaar daarvoor. Tevens zie je nou dat ook de mindere klassieke goden als de Testarossa die een decenium of twee onverkoopbaar heeft weg staan kwijnen in loodsen van dealers opeens van 50K naar 150K gaat in een paar maanden. Wat mij betreft worden die mindere goden gekocht door de mindere goden onder de investeerders, die gozers die net voor de beursgang van world online nog even instapten…En tenslotte heb ik laatst nog een interview gezien met een man van RM Auctions, een van de grote veilingpartijen op dit gebied, die zei dat hij dacht dat de markt gezond was (uiteraard *kuch*) maar dat er een soort van plateau lijkt te zijn bereikt. Nou ja waar gaat iets heen wat explosief stijgt en dan een plateau bereikt…
Wat nog wel interessant is voor wat betreft de Testa is dat die, in een tijd dat er die eerdere autobubble was die genoemd wordt in het artikel, als nieuwe auto en toenmalig vlaggenschip van Ferrari niet zelden voor het dubbele van de vraagprijs van Ferrari verkocht werd. Een kleine 10 jaar later keek niemand er meer naar om, een enkele autonerd daargelaten uiteraard.
Uiteindelijk was mijn conclusie destijds dat klassiekers onder sommige omstandigheden een redelijke optie kunnen zijn om in je beleggingsportfolio op te nemen en dat je vooral goed zit bij ‘masterpieces’ (jaren 50 en 60 Ferrari’s, dat werk) omdat die het grootste potentieel hebben om echt in waarde te stijgen. Helaas dus niet mijn money neergezet waar mijn mond was, want niet genoeg money :(. Nu zou ik het niet meer doen ook maar ja, wie weet stijgt het nog een jaar door voor de crash, of twee jaar…of drie…
@jaapiyo: ik denk dat je best wel eens gelijk zou kunnen hebben. Daarom denk ik ook dat je het hoogste rendement kunt halen door nu in de bodem van de markt te kopen. Auto’s die maar een paar duizend euro kosten maar wel in topstaat verkeren en een beetje bijzonder zijn.
@lekbak: Peugeot 106 GTI, Golf II GTI 16V, een beetje dat soort spul. Misschien is het zelfs interessant voor mij om m’n NA MX-5 aan te houden, in de hoop dat ze wat zeldzamer gaan worden…
@lekbak: Nou ja…mijn bevinding was dat het spul aan de onderkant van de markt eigenlijk juist niet hetgeen is waarin je moet investeren. Uit de data die ik verzameld had van veilingsresultaten van 1996 tot 2012 was er wat die auto’s betreft geen duidelijke lijn omhoog te zien, het schommelde wat heen en weer.
Ik denk dan ook dat puur als investering je dat niet moet doen, zeker als je bedenkt dat je ook nog af en toe onderhoud moet plegen en dat dat vaak niet goedkoop is als je wat bijzonders hebt. Wat eerder je afweging kan zijn is dat je een liefhebber bent die liever in wat ouds en bijzonders rondrijdt met karakter dan in een Toyota Auris hybrid en dat je de hogere kosten daarvan compenseert doordat zo’n auto niet echt meer zal afschrijven en als je geluk hebt zelfs wat in waarde stijgt.
Maar om nou een zwikkie Mazda MX-5s te kopen en die ergens te stallen in de hoop dat ze over tig jaar een fortuin waard zijn…
@jaapiyo: ik heb er niet een studie van gemaakt dus ik kan je moeilijk tegen spreken ;-)
Wel hoop ik dat je het mis hebt en de auto’s van het type boven je beschreven toch in waarde stijgt. Dan verdien ik tenminste wat geld…
@jaapiyo: leuk om te lezen dat je dit hebt onderzocht. Ik ben mijn MBA aan het afronden en denk er ook aan om dit als afstudeeronderwerp te kiezen, om tegelijkertijd de haalbaarheid van een eigen bedrijf te evalueren. Misschien kunnen we eens contact hebben om wat ideeën uit te wisselen?
@inmunich: Ja geen probleem, stuur me maar een privébericht als je wilt.
Los van of het nu wel of niet een goed idee is om te investeren in een auto, mis ik wel een beetje de component van de onderhoudskosten en evt belastingen/verzekeringen die er bij komen kijken om het ook echt te laten renderen. Bij een Ferrari van 250k die 10x zoveel waard wordt in 5 jaar tijd zal het wel uit kunnen. Echter een youngtimer van 10 of 20k die in 5 jaar tijd misschien in waarde verdubbeld, heeft wel kosten. Voor een Porsche van 20k bv ben je gauw per jaar tussen de 1000 en 2000E aan onderhoud kwijt, 800E per jaar wegenbelasting en ergens tussen de 500 a 1000E per jaar aan verzekering. Over vijf jaar kan dat dus ook maar zo tegen de 15 a 20k aan kosten oplopen. Lekkere investering was dat dan. Je kan hem natuurlijk stil zetten, dat scheelt in het onderhoud en wegenbelasting etc, maar je moet toch de stempeltjes halen voor waarde behoud. Stallingskosten e.d. neem ik dan niet mee in dit voorbeeld. Ik zou dan ook nooit adviseren een auto te kopen voor investering; het rendement is hoogst onzeker, de kosten zul je wel hebben. Koop gewoon een auto die je leuk vind en geniet ervan, als je geluk hebt heb je na een paar jaar weinig afschrijving gehad of misschien zelfs je onderhoud terug verdient.
@BJ: gewoon schorsen en een keer per jaar een maandje de weg op en je stempeltje halen. Dat kost niet zoveel hoor
@lekbak: Dat hangt nogal van je auto af. Alleen een stempeltje (ook voor vervangen remvloeistof, bougies, etc) is gewoon 1000E per jaar als je het optelt. En dan zo nu en dan vervangen van riemen. Daar wil je (als je het voor de investering doet) ook gewoon goede facturen bij een betrouwbaar adres van. Bekijk de vaste onderhoudsprijzen bij Ferrari Munsterhuis of Porsche maar eens.
Bmw z4 coupé
Bij Porsche Leusden stond een aantal weken geleden een GT3 RS MK2 voor 550.000 euro, ik kon m’n ogen niet geloven.
@ghostnl: een GT2 bedoel je ?
Bronnen?? Niet omdat ik skeptisch ben, maar ik wil hier graag meer over lezen.
@jumpman23: heb het even gecheckt met Gina Classics. Het boek “de auto als investering” werd genoemd.
Daarnaast zijn ook zat bronnen op internet te vinden. Googlen op “car value over time” en vergelijkbare opdrachten levert genoeg leesvoer op.
@casperh: Thanks!
Mooi, die dingen worden allemaal in top staat gebracht.. En als de bubbel barst, voor een kooopje aangeboden!
Nu dus lekker sparen en over 5,6,10 jaar die goed onderhouden droomwagen in je garage zetten.
@lamborgfan: Stel je voor dat je weer voor “slechts” 300.000 euro een Ferrari 288 GTO in je garage kunt neerzetten… :O
@lamborgfan: Staar je daar maar niet blind op. Veel klassiekers zijn opgelapt. Je kan het moeilijk zien, maar met een getraind oog is het te zien. Zo was ik gisteren nog op 2 locaties, bij de 1 stond een 901 uit ’64. Topprijs voor dat ding want ongeveer 6,5 ton. Auto zag er van een afstand goed uit, tot je ging kijken bij de achterkant van het dak, tot aan de motorklep. Ketsversleten, roest en plamuur tot en met en dus met recht een auto die je binnen MOET laten staan. Ook veel kleurverschil in de lak op die plaats dus zegt genoeg.
Bij de andere stonden verschillende Ferrari’s van oudere bouwjaren (<1990), en ook deze vertoonden beginnende roest onder de nieuwe laklaag. Ook hier, heel goed kijken maar plamuureilanden waren te zien.
Alles voor het vlugge geld!
Investeer in de classic mini. 7 jaar geleden één gekocht voor €3500,- nu getaxeerd op €8500,-
En niks aan veranderd in die tijd.
bmw z4 m coupe
Giulia GT
Eigenlijk zijn vrijwel de enige auto’s die renderen sportauto’s, dus sedans etc. leveren nauwlijks iets op.