
Met de toepassing in de i8 vanaf het einde van dit jaar claimt BMW de eerste autofabrikant te zijn die laserlicht in serieproductie neemt. Maar wat is het precies?
Ontwikkelingen op het vlak der autoverlichting staan niet stil. De simpele gloeilamp kreeg door de jaren heen gezelschap van onder andere xenon- en LED-verlichting in diverse vormen, OLED schijnt er aan te komen, en binnenkort maakt ook het laserlicht zijn opwachting. De claim ‘serieproductie’ van BMW klopt wel, hoewel het in de i8 stoppen wel wat anders is dan het implementeren in echte massamodellen. Enfin, Mercedes claimde ook ‘serieproductie’ van de elektrische SLS, en daar werden slechts een handvol van gemaakt (hoeveel precies weet niemand).
Intens licht
Bij laserlicht draait het vooral om lichtintensiteit. Deze is significant hoger zonder hierbij de omliggende delen te verhitten. De helderheid benadert volgens de makers daglicht, hetgeen door het menselijk oog als prettig wordt ervaren. Verhalen over ‘xenon-migraine’ zouden daarom ook niet aan de orde zijn.
Kleiner formaat
Laserdiodes zijn tien keer kleiner dan conventionele lichtdiodes. Dit geeft de designers meer vrijheid om met kleinere oppervlakken voor de lampunits te werken, en bespaart ook gewicht. Dit laatste heeft vooral pr-waarde. Ten opzichte van LED kan het opervlak van de reflectoren eveneens met een factor 10 teruggebracht worden.
De werking
Meerdere diodes vuren via speciale lenzen een sterk gebundelde straal af op een fluorescerende fosforachtige substantie die zich in de koplamp bevindt. Hierbij ontstaat een lichtbundel die intens helder wit is, en tien keer sterker dan conventionele lichtbronnen. Bij de i8 werkt het systeem in tandem met een cameragestuurde digitale highbeam assistant, die het verblinden van tegenliggers moet voorkomen.
Tot de standaarduitrusting behoren deze laserlampen niet, je zult ze als optie moeten aanvinken. Ik ben benieuwd wat dat gaat kosten..
Zodra de technologie meer mainstream is, zal hij ook bij de goedkopere BMW-modellen naar binnen sijpelen. Deze tactiek is vergelijkbaar met onder andere de Matrix LED en Multibeam-lichtsoluties van de concurrentie, en is voor de hand liggend, gezien de hoge initiële kosten.
En als je licht kapot gaat ? Zal vast super duur geintje zijn
@stefanos: precies wat ik dacht!
@stefanos: Daar heeft de Action vast een oplossing voor..
@IssamR:
Oh, je bent er zo een…
Interessant artikel, prachtige techniek ik ben erg benieuwd hoe het het is om daar mee te rijden.
Bij het horen van het woord lazer ben ik nog steeds wel een beetje huiverig en vraag ik me af wat er zou gebeuren als je per ongeluk toch in de lichtbundel kijkt.
@sketcher: Rechtstreeks in een laser kijken zou niet zo gezond zijn maar dat kan ook niet. Ze knallen het laserlicht op een fosforiserend plaatje. Dat plaatje zet het laserlicht(waarschijnlijk UV) om in Wit licht. Vergelijk het met een TL buis. Het plaatje zorgt er ook voor dat het licht difusser wordt zodat je een oppervlak kan verlichten. Zonder het plaatje ertussen zou je anders een klein stipje zien (zoals een laserpointer).
De lichtbundel zou wel 10 maal sterker zijn als gebruikelijk wat je bemerking toch niet onterecht maakt. Wat als als een voetganger zo een auto tegenkomt? Dan wordt de lichtbundel niet aangepast en zal je toch wel pijnlijk veel licht zien.
Maar wel mooie techniek. We krijgen vast leuke komplamp designs.
@endofline: Mooi uitgelegd maar dat snapte ik, daarom schreef ik ook licht bundel. Maar zoals je zelf al schrijft is het licht een stuk sterker dus ik blijf me afvragen wat er zou gebeuren.
Hier wordt ik regelmatig verblind door Xenon die een heuveltje opkomt.
@sketcher:
Je voorruit goed schoon houden scheelt een hele hoop. De verblinding door tegenliggers komt meestal door lichtverstrooiing veroorzaakt door vuil op je eigen voorruit, is mijn ervaring. En dat vuil kan ook aan de binnenkant zitten.
@Original_Arnoud: Verblinding door tegenliggers komt juist vaak door lichtverstrooiing door vuil op de koplamp van die tegenliggers. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat bij xenon-verlichting koplampsproeiers verplicht zijn.
Een vieze voorruit helpt uiteraard ook niet echt, maar licht dat je voorruit niet bereikt (omdat je tegenligger mooie schoon koplampglas heeft) kan je ook niet verblinden….
@endofline: Beeldbuis TV/scherm werkt ook met fosfor….. mocht je ook nooit te dicht op zitten van je moeder… maar we hebben het overleefd !!
@sketcher: dan is je oog beschadigd. In het ergste geval word je er blind van.
Maar, er zijn ook heel veel lasers in CD en DVD spelers verkocht en het aantal mensen dat daar blind van geworden is valt volgens mij erg mee.
Ik neem aan dat het geheel een kant en klare module is en dat je niet geacht wordt een los lampje te vervangen. En wie dat toch doet, die ziet dan vanzelf het resultaat (niet meer).
@645ci: Ja, want een CD/DVD laser schijnt ook rechtstreeks je huiskamer in…. :( wat een vergelijking man, slaat nergens op.
@406_v6: Okay, ik begrijp dat m’n tekst iets te hoog gegrepen was voor je; bij een CD/DVD speler is een laser zo ingebouwd dat ook al je ermee aan het klooien slaat er niet snel wat misgaat.
Dat zal bij deze laser lampen -ook- moeten gaan gebeuren omdat het anders rampzalig misgaat. Dus, het punt wat ik maakte was dat je zo’n BMW laser niet als los lampje zult kunnen krijgen, maar als complete module.
Is het nu duidelijk genoeg of moet ik het nog een keer uitleggen? Volgende keer graag eerst even goed lezen voor je reageert.
@645ci: Een normaal mens schroeft z’n DVD/CD speler never nooit niet uit elkaar, dus je vergelijking gaat nog steeds mank. Verwisselen van een autolamp zullen meer mensen doen (voor zover dat nog mogelijk is…).
Ik moet zeggen ik ben van Halogeen naar Xenon naar full-LED gegaan. En LED is tot nu toe echt het fijnste wat er is in het donker. Heerlijk helder.
@xenonlampje: Tijd om je nick aan te passen…
Van een artikel met als titel “Laserlicht, zo werkt het” had ik meer verwacht over de werking van het systeem. Nu lees ik vooral veel over de voordelen, niks over de nadelen (die er ongetwijfeld ook zijn), en drie regeltjes over hoe het werkt. De plaatjes verduidelijken ook niet veel…
@potver7: Ja ik vind ook het niveau van technische uitleg op AB aardig laag. Maar ik neem aan dat er op dit moment door BMW niet veel meer info over dit concept wordt vrijgegeven.
Bmw wat een draaiers
BMW laser
Audi LED
Merc met een actief masker.
Wat voor aanleiding is er om net nu allemaal met fancy koplampen bezig te zijn?
Halogeen heeft er 40 jaar vrijwel ongewijzigd gezeten. Daarna kwam xenon. Maar dat is amper nog mainstream geworden, of er komen drie concurrerende technieken bij.
Overigens neem ik aan dat LED het gaat winnen: dat is vrijwel ongevoelig voor slijtage, niet mechanisch kwetsbaar, is eenvoudig te produceren, en stelt nauwelijks eisen aan een armatuur.
@mout: “Overigens neem ik aan dat LED het gaat winnen: dat is vrijwel ongevoelig voor slijtage”.
Euhm nee? Het is niet omdat het een stuk langer meegaat dan andere technieken, dat het ineens onslijtbaar is. Ook moet je de halfwaardetijd niet vergeten. Als Led koplampen bv 50.000 uur meegaan, wilt dat niet zeggen dat ze na 50.000 uur nog steeds 100 % van hun licht geven, maar eerder 70% ( zeer afhankelijk van kwaliteit van gebruikte Led natuurlijk ).
En vind je dat een led eenvoudig te produceren is en nauwelijks eisen stelt? Een led met hoog vermogen, moet gekoeld worden door een koelblok, want als de temperatuur te hoog is, daalt de levensduur drastisch. Zelfs led zaklampen met maar 1 led aanwezig, hebben verschillende koelgaten…
Leds zijn ook vastgemaakt aan printplaten, wat de constructie en de kost ervan niet bepaald ten goede komt… Bij mijn weten, zijn dit zaken , die bij de klassieke halogeen koplamp, en zelfs Xenon niet voorkomen.
De technologie is leuk, maar als je de kost gaat afwegen tegen andere technologieën?
@SimonMc: ‘ongevoelig voor slijtage’. OK. Alles gaat stuk. Maar gloeidraden worden dunner tot ze door zijn. Xenon heeft kwetsbare mechanische motortjes nodig voor de hoogte-instelling. De laser loopt via een fluor / fosfor-achtige substantie.
In vergelijking met die andere drie valt de achteruitgang van LED nogal mee. En ja, ook een hoog-vermogen led heeft koeling nodig. Maar hij zal niet de rubber afdichtingen uitharden met zijn warmte-afgifte. En heeft ook geen bak van 10 liter nodig om af te stralen.
@mout: Omdat op andere punten weinig verschil te maken meer is denk ik.
Iedereen heeft electrische onderdelen van Siemens en een automaat van ZF en er zijn maar zoveel bedrijven die accu’s leveren.
Dus waar kun je nog onderscheid maken? Nou, tuig de boel op als een kerstboom.
Misschien ben ik wat overdreven negatief, maar het speelt vast mee.
@645ci: Dat denk ik ook. En ik zie het niet per se negatief: Een DS met meesturende koplampen vind ik vandaag nog onderscheidend. Sterker: Ik heb nog altijd een zwak voor een MX5 of Accord coupe met opklap-koplampen.
Ik had ooit een XM: toen de smalste koplampen op de markt. Smoelt prachtig! (jammer alleen dat de extra lens die daarvoor nodig was verweert. Kon knap donker zijn)
Laserlicht zal de gemiddelde BMW rijder wel beamen, vermogen omhoog schroeven, en alles wat voor je zit op de linkerbaan kapot laseren.
Leuke lampen voor een LELIJK hok.
Tegenliggers wil men niet verblinden, maar op mensen schijnt deze wel nog eens extra. Wordt je hier dus als voetganger door de BMW verblindt én wordt je quasi onzichtbaar voor zij die van de andere kant komen… niet zeker of dit zo goed is…
@SimonMC:
De LEDs die Mercedes en Audi gebruiken verliezen de eerste 1000 uur de meeste opbrengst, maar zijn daarna bijna tot het einde van de levensverwachting stabiel. Ook wat kleur betreft.
Die LEDs branden die eerste 1000 uur in de fabriek, zodat de klant een stabiel product krijgt.
OT:
Ik moet nog maar zien of verblinding geen probleem wordt. Mijn auto heeft een vrij lage zit en nu al zijn nieuwere auto’s heel vervelend in het donker. Deels door Xenon/LED, deels door de hoge plaatsing van koplampen tegenwoordig.
Goed, fel licht dat daglicht benadert is leuk voor de bestuurder, maar de ogen van tegenliggers staan flink ‘open’ als het donker is. Dan moet je zo’n bak licht echt niet tegen komen.