
De avonden lengen en dat betekent dat vele automobilisten in de avondspits als stokstaartjes achter hun zonneklep zitten, maar is het slim om je verlichting aan te houden/zetten bij laagstaande zon?
Dat een zonnebril bijzonder goed van pas komt bij het autorijden met een laagstaande zon volle bak in je gezicht, behoeft verder geen uitleg. Desalniettemin zie je bij veel medeweggebruikers de paniek toeslaan zodra je op de snelweg een flauwe bocht neemt en ineens is die vermaledijde zon daar, maar het is natuurlijk even omschakelen als je noodgedwongen ineens met samengeknepen ogen achter het stuur zit te snapchatten.
Zonneklep en zonnebril zijn dus je vriend bij dergelijke omstandigheden. Hoe zit het echter met de verlichting? Juist schitteringen van andere auto’s en/of glimmende objecten maken rijden bij een laagstaande zon nog een stukje lastiger. Desalniettemin adviseert de ANWB bijvoorbeeld om dagrijverlichting aan te zetten bij zonnige avondritten zodat je in elk geval zichtbaar bent voor anderen, zonder dat je voor nóg meer visuele hinder zorgt.
Vraag van de dag: zet jij je (dag)verlichting aan, uit of heb je geen keuze omdat de boel automatisch wordt geregeld?
Licht overdag, veiliger overdag.
Stadlichten + achterlichten gaan aan zodra ik de auto in duik. Standaard en het hele jaar door.
@amghans: Met stadslichten aanrijden mag toch niet? Of bedoel je dimlichten?
@leefvrij:
Bedoel wel degelijk stadslichten. Formeel mag ’t niet, maar de gemiddelde agent doet er niet moeilijk over. Dat komt misschien mede doordat ze dezelfde vorm hebben als de dagrijverlichting (BMW 4-serie met LED-lampen).
Het bovenstaande betreft natuurlijk overdag, ’s avond/’s nachts wordt er met dimlicht gereden. Maar dat had de goede verstaander wel begrepen, denk ik.
@amghans: Wat houdt jou dan tegen om niet door te draaien naar de dimlicht-stand?
@rickb:
Puberale weerbarstigheid ! :-D
@amghans: Ik moest gniffelen. Heel herkenbaar hier.. Ik rijd ook zo rond :P
@amghans: Wel goed, dat je dan ook achterlichten aan hebt. Ook die zijn bij laagstaande zon wel prettig om te zien en volgen. Bij veel dagrijverlichting zijn de achterlichten uit.
Ik rij altijd met dimlichten aan. Ik moet alleen de dashboardverlichting aanpassen.
@leefvrij: ja dit mag wel, maar enkel in situaties waar dimlicht niet verplicht is. Uiteraard is stadslicht niet afdoende in het donker, maar overdag hindert standaard stadslicht niemand.
@amghans: ik heb altijd de dimlichten aan. Mensen met stadslichten irriteren mij niet, je hebt er geen last van.
Ik vind het veel erger dat mensen met minimale mist gelijk de mistlampen achter aanzetten.
Kunnen waarschijnlijk de 50meter of minder niet goed inschatten.
Ik rij altijd met de verlichting aan.
Hoevaak zie je niet bij schemer of slecht weer dat mensen zonder verlichting rijden. Seinen helpt in dit soort gevallen ook niet.
@RickB: sommigen hebben denk ik automatisch, dus die denken dat hun licht aan staat omdat de auto dat zelf hoort te doen maar de auto denkt dat het licht is buiten en laat het licht uit, net als bij mist vaak
Ik kan eigenlijk geen goede reden verzinnen om niet altijd je licht aan te hebben.
@850t5restate: Ik heb een wagen met klapperlampen, dus op de snelweg heb ik ze overdag liever dicht. Wel altijd mn stadslichten (en achterlichten) aan
@koeniejj: oh ja, ik had ooit een Porsche 944. Zelfde probleem, zag er veel mooier uit met de lampjes dicht.
@koeniejj: Bij de Supra heb ik overdag stadslichten en mistlampen aan. ’s Avonds alleen dimlicht.
@crashingduke: oh ja, mistlampen aan overdag, nóg zoiets…
@crashingduke: dat kost je 10 jaar terug 3 tientjes boete mistlampen onnodig voeren.
@850t5restate: ik ook niet, maar bij VAG is het wel irritant dat de nachtstand van de navigatie op automatische stand gekoppeld zit aan het licht…
@griffendahl: Inderdaad! Die staat dus bij mij tegenwoordig altijd op dagstand… :-\
@griffendahl: dat is voor mij ook het enige “probleem”. Als je map open hebt staan op je RNS510 kun je rechtsonderin op een van die blauwe knoppen duwen waardoor je een kleine pop-up krijgt met de optie te switchen naar nachtmodus ;)
@850t5restate: ooit van de dealer het advies gekregen de verlichting uit te zetten voor het starten vanwege piekspanning of iets dergelijks. Was bij mijn diesel alfa inderdaad wel een probleem, behoorlijk hard door de lampjes gegaan. Bij mijn ander auto’s nooit een probleem.
@pomoek:
xenon verlichting gaat ook sneller stuk door veel aan/uit schakelen, omdat ik in een omgeving woon met veel tunnels zet ik de lichten gewoon altijd aan, volgens mij gaan ze ook pas aan nadat de motor draait.
@super:
Is ook één van de redenen dat de xenon bij Volvo’s minder lang meegaat, die starten op bij invoeren sleutel, gaan uit bij starten en vervolgens weer aan.
Je kunt uiteraard via VIDA ook de originele schakelaar instellen dat de verlichting daadwerkelijk uit is wanneer de schakelaar op 0 staat. Dat is af fabriek namelijk niet het geval om wat voor reden dan ook.
@super: Zodra die op contact staat gaat de verlichting al branden. Sterker nog: Coming and leaving home functies…
@850t5restate: mensen moeten m’n optionele LED dagrijverlichting wel kunnen zien!!! Straks denken ze nog dat ik in een pauperbak rij!
Ja altijd aan. Mijn zichtbaarheid en die van anderen neemt toch echt toe
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Mijn v
@lekkerlinksrijden: agina
@edjehaze: zo flauw, maar zo grappig :’)
Ik heb gewoon altijd dimlicht aan. Op de automatische stand kun je gewoon niet vertrouwen in alle situaties. In de ene auto hoef ik nooit aan de schakelaar te zitten omdat de lichten niet blijven branden als je de knop niet omzet en in de andere auto is het gewoonte geworden om ze aan te zetten bij wegrijden. Simpel.
Ik snap overigens niet waarom dagrijverlichting beter zou zijn dan dimlicht bij laagstaande zon. Daar verblind je niemand mee, mits ze goed staan afgesteld.
@stradale888: ik bedoel natuurlijk dat de lichten niet blijven branden als je het contact uit zet.
Mijn verlichting staat altijd aan, geen dagrijverlichting maar gewoon dimlicht
Ik rijd altijd met lampen aan. Kleine moeite, kost niets en kan alleen maar wat bijdragen.
@robert110: nu ja, een klein beetje toch? Stroom?
@pomoek: die stroom wordt opgewekt door de motor. Wellicht dat het dan weer een klein beetje extra benzine kost.
Of stop jij elke week een nieuwe accu in je auto?
@mauking: euh, ja ik weet dat de motor de stroom opwekt voor de verlichting, en dat de motor draait op benzine, en volgens mij kost benzine geld? Zijn we het toch eens? Is toch niet nodig om over accu’s te beginnen?
Verlichting altijd aan, ongeacht laagstaande zon. De situatie dat verlichting hinderlijk is doet zich nou eenmaal veel minder vaak voor dan de situaties waarin verlichting wél lastig kan zijn.
@granlusso: NIET lastig bedoel ik in mijn laatste zin
Ik heb altijd mijn verlichting aanstaan, altijd. Het is ook het eerste waar ik aan denk als ik een auto start.
Wat mij overigens nog het meest opvalt is dat er steeds meer mensen niet in de gaten hebben dat ze zonder verlichting rijden. De nieuwe auto’s van tegenwoordig hebben in het interieur alle verlichting aanstaan waardoor een hoop automobilisten er van uitgaan dat de koplampen ook aanstaan. Nieuwe techniek is leuk, maar ook vaak onhandig. Mensen denken vaak niet meer na.
@viezefreddyw: Jep, en als je naar ze gaat seinen krijg je toch een partij boze blikken. Ongelofelijk. Achterlijk volk.
@kliko: Inderdaad ja. Maar dat is helaas ook al een paar jaar aan de gang. Je kan niemand meer ergens op attenderen want je krijgt gelijk een middelvinger, boze blik en een hoop getoeter achter je aan.
@viezefreddyw: Dit, precies dit. Hinderlijkste is nog dat de achtergrondverlichting van diverse displays zachter gaat branden als je de verlichting aanzet, vooral bij Franse auto’s is dit het geval. Ik snap de reden hierachter, maar zo ontmoedig je mensen wel om overdag de verlichting aan te zetten.
@rickb: Bij mijn Mazda 6 staan de dimlichten en achterlichten altijd aan, maar pas als de sensoren zeggen dat het donker is gaat de verlichting in het dashboard aan. Ik vind dat heel prettig.
Nou is verlichting in Nederland al jaren een probleem. Niemand checkt zijn verlichting en rijdt met kapotte verlichting, met lampjes die er scheef in zitten, met onjuiste verlichting (want mistlichten aan is zó ontzettend gaaf….). Van mij zou overdag met je dimlichten en achterlichten aan rijden gewoon per direct verplicht mogen worden.
@viezefreddyw: ik rij ook altijd met de verlichting aan. Ik kan het zelfs zo instellen dat het automatisch met contact mee schakelt. Maar dan loop ik kans dat de gewoonte eraf gaat, nogal onhandig omdat ik ook oudere meuk rij. Dat het gebeurt zie ik wel aan mijn ouders, die het dus wel op automatisch hebben staan…
@viezefreddyw: precies dit
Je hebt natuurlijk altijd keuze om handmatig je licht aan te zetten.
Ik heb altijd verlichting aan. Is overigens ook in veel Europese landen allang verplicht. En waarom zou je het ook niet doen? Het is onzin dat verlichting bij laagstaande zon andere weggebruikers hindert.
Wat is het nut van dit artikel, behalve het linken naar twee andere autoblog artikelen?
Wacht, ik zal ook even meedoen met een wél relevante link, autoblog 10 jaar geleden over verlichting overdag:
http://www.autoblog.nl/archive/2007/05/29/verlichting-overdag-steeds-vaker-verplicht
@eenpaard: als je bij laagstaande zon een auto tegemoet rijdt met verlichting aan, dan is er minder contrast dan met alle lichten uit. Je zou daarom kunnen stellen dat met lichten aan onder sommige omstandigheden onveiliger is. Iets voor Mythbusters om te onderzoeken denk ik ;-)
Ik rijd nooit met mijn lichten aan. Oke ’s avonds en bij bijzondere omstandigheden.
Altijd licht aan, heb ik ook zo geleerd.
Mijn volvootje regelt dat zelf. Dagrijverlichting en achterlichten branden altijd, dimlicht alleen erbij als het donker wordt. Als ik nu in een auto rijd zonder lichtsensor heb ik altijd alle lampen aan.
Gaat automatisch, maar ik kijk wel altijd naar de omstandigheden of ik ze overdag ook aanzet!!
Mijn Volvo heeft standaard altijd de lampen aan, sterker nog, ik kan ze niet eens uitzetten geloof ik! :) (Tenzij ik een zekering lostrek)
@kliko: volgens mij zijn/waren het vooral vag modellen waarbij de verlichting bleef branden ook als je de sleutel uit het contact had gehaald. Heb ik echt nooit wat van begrepen. Totaal zinloos, kans op lege accu en bij dit weer vergeet je snel de verlichting ’s morgens aan te zetten.
@pomoek: Klopt, je had dan meestal nog wel een auditieve verklikker (piepje) die aangaf dat je lampen nog aan staan. Maar ik denk dat het alsnog weleens fout is gegaan inderdaad. Ook zelf nooit begrepen wie dit zo verzonnen heeft!
Bij mijn auto staat standaard de dimverlichting
Ik heb altijd mijn lichten aan. Ongeacht de situatie is.
In mijn VW Bora zit een verlichtingssensor, die heb ik zo weten te manipuleren dat ze altijd aan staan. Vind ik veel fijner! Altijd aan dus.
@archiebald: Eigenlijk heb je gewoon een Volvo.
@rickb: Nee, mijn auto is nóg saaier!
@archiebald: “…zo weten te manipuleren…”, good old Ducttape over de sensor doet wonderen :P
@406_v6: of “de sensor achter een afwerkingskapjes van mn interieur gepropt”, maar dat klinkt niet spannend
Altijd met licht aan en met grootlicht op de onverlichte snelweg.
Mijn Alfa Romeo 159 staat standaard de verlichting aan. Ik vind dat hoe ik hem ook instelt de automatische verlichting te laat ingeschakeld. De auto is zwart dus kan wel extra’s gebruiken om hem beter zichtbaar te maken.
Mijn Discovery II, ook bijna zwart, heb ik voorzien van een schakelaar voor de Zweedse markt en staat dus ook altijd aan.
Hier in het VK zie ik erg veel auto’s in de schemer en donker zonder verlichting of met alleen de LED’s aan de voorkant.
Ik rijd bij goed zicht overdag nooit met lichten aan.
– Motorrijders (die juist verlichting voeren om op te vallen) vallen minder op
– Mensen letten minder op.
Ik ben dan ook fervent tegenstander van die zgn dagrijverlichting, simpelweg omdat ik in de bergen (waar het plotsklaps mistig kan worden) mensen vergeten de correcte verlichting te voeren evenals menig keer dat ik zie dat men ’s avonds naar een voertuig seint omdat de stupide bestuurder simpelweg dagrij verlichting voert, hetzelfde geldt voor het plotseling ontstaan van een zomerse hosbui, 90% van de dagrij smurfen rijdt stupide door met de dagrij verlichting aan zonder zich over iets te bekommeren of af te vragen.
Deze vindingen zijn allemaal bijzonder goed bedoeld maar helaas gaat de mensheid er verkeerd mee om.
Ik denk liever na over verkeers situaties en ik heb geen beeper nodig om mijn verlichtring uit te schakelen als ik thuiskom.
Maar goed, ik ben dan ook André Citroëns mening aangedaan dat autorijden een bezigheid is waarvoor men zich moet inspannen en moet opletten; Citroën heeft het bijvoorbeeld tot aan de CX eerste serie volgehouden om richtingaanwijzers te monteren die men zelf moest UITZETTEN na het nemen van een bocht.
Ik kijk overigens ook vaak voor u zodat u al what’s append kunt oversteken of tegen het verkeer in kunt fietsen.
Niet omdat ik zo een nobele inborst heb, maar omdat het zo verdomd veel tijd kost als ik u van de sokken rijd !
(de reden dat Britten altijd stoppen bij een zebrapad u denkt dat ze hoffelijk zijn, maar niet dus)
@desjonnies: Bij goed zicht voor jou, kun je in een auto met een kleur die wegvalt tegen de achtergrond (zilvergrijs en lichtblauw bijv) zelf juist MINDER zichtbaar zijn voor andere -tegemoetkomende- weggebruikers; zeker op provinciale- en polderwegen is dat erg verraderlijk.
Ik zeg het Scandinavische model invoeren, ALTIJD dimlicht voeren en lichtschakelingen zo uitvoeren dat bij ingeschakeld contact (draaiende motor) altijd het dimlicht brand en per direct de dagrijverlichting verbieden.
@406_v6:
In Scandinavië wonen welgeteld 16 mensen, de eeuwig ruisende bossen, de doodstille tweebaanswegen, men gaat daar zelfs op de rem staan als men van een 80 km zone in een 60 km zone terechtkomt, dat geeft een compleet ander verkeersbeeld dan de gemiddelde neurotische Nederlandse witte what’s-appende bestelwagen rijder die dmv een wurgcontract 129018 pakjes per dag moet afleveren.
In Zweden rijden de immens grote Scania combinaties zelfs rustig op de buitenwegen ivm overstekende elanden ( Want die beesten zijn verslaafd aan sociale media)
@desjonnies: Oh ja, die motorrijders die “de juiste verlichting’ voeren, moet je tegenwoordig met een lampje zoeken… en controle er op is er vlg mij niet.
@406_v6:
Wat zou daar dan de oorzaak van zijn?
Even een moment voor alle leeghoofden die met drl’s aanrijden zonder dat het achterlicht brand als het donker word. Je kan seinen wat je wilt. Ze snappen er helemaal niks van.
Mag ik een oprechte vraag stellen?
Waarom worden álle nieuwe auto’s met dagrijverlichting zo ingesteld dat de achterlampen niet meebranden? Waar slaat dit op? Is dat een reglement?
Ik heb via de VAGCOM mogelijkheid in mijn Seat Leon ingesteld dat mijn achterlichten ook netjes branden bij de dagrijverlichting optie. Buiten het feit dat ik het veel mooier vind (ijdel, sue me), geeft het een stuk meer veiligheid bij omstandigheden als laagstaande zon, mist en lichte regen.
@bmcslx01: Waarom stel je dan niet gelijk via de VAGCOM in dat je ALTIJD met dimlicht aan rijdt? Kleine moeite.
@406_v6: Waarom zou ik dat doen? Daar zie ik echt geen voordeel in. Ik heb LED verlichting en overdag maakt die DRL mij zichtbaarder dan het LED-dimlicht. En de automatische functie zorgt er perfect voor dat ik in donkere situaties direct het voordeel van het dimlicht krijg.
@bmcslx01: alle nieuwe automodellen hebben dat toch ook?
@blo3to3t: Ik heb dat ook gehoord, maar ik zie het maar bar weinig. Misschien een enkele audi en dan heb ik direct het gevoel dat er met de vagcom is gespeeld..
@bmcslx01: dagrij verlichting is gespecificeerd voor de voorkant. DRL zijn inmiddels altijd LED dus met een verlaasloosbaar verbruik en slijtage. De achterlichten zijn nog niet altijd LED: Dus men kiest er voor die niet te laten meebranden. Ook is het achter laten branden niet half zo zinvol als voor. De inhaler die van voren tegemoet komt heeft een snelheidsverschil van (zijn snelheid + jouw snelheid). De inhaler die je van achteren nadert heeft een snelheidsverschil van (zijn snelheid – jouw snelheid) dat levert dus een factoren kleinere gevaarzetting op.
Bij het halen van mijn rijbewijs heb ik geleerd om met verlichting aan te rijden. Da’s inmiddels bij mij automatisme dus gewoon altijd de lichten aan, dag en nacht. Kan je ze ook niet vergeten aan te doen.
Ik zet ze echt niet aan als ik aan de andere kant van het dorp moet zijn.. hier op onverlichte buitenwegen doe ik ze vrijwel meteen aan. Op de motor standaard altijd dimlicht.
Overigens is het aanzetten één ding.. maar met enige regelmaat checken of de lampen überhaupt het doen en of de afstelling niet verblindend is zou ook wel prettig zijn.
Ik heb altijd mijn verlichting aan staan. Is ook bij mijn auto niet zo heel moeilijk aangezien mn auto de lampen zelf uitzet als ik de motor uit zet en de deur open doe. En hij zet ze weer aan zodra ik mn motor weer start.
Lichten altijd aan.
Ken zelfs een dealer die de nieuwe auto’s altijd dusdanig programmeert dat de achterlichten ook altijd branden als minimaal de dagrijverlichting brandt: dan heb je in schemer of in grote verschillen tussen volle bak zon en schaduw niet dat die auto niet meer opvalt.
Ik vertrouw volledig op de lichtsensor in de auto. Bij laagstaande zon en slecht weer gaat die aan, alleen bij mist moet ik zelf het knopje omzetten.
Automatisch bij de auto’s waar het mee kan. Omdat dagrijverlichting veiliger is dan dimlicht is er geen reden om dan met dimlicht te gaan rijden.
Ik rijd altijd met licht aan. En heb in elke auto een zonnebril liggen. Wel zo veilig.
En geen dagrijverlichting of automatisch inschakelende verlichting. Dagrijverlichting is zinloos want alleen aan de voorzijde (welke dwaas heeft dat bedacht?) en automatische verlichting ook want ik schakel het licht zelf in en laat het de hele rit aan.
Neem een dweilVolvo heeft altijd licht aan. Zon heerlijk lekker warm in de spits op je koppie!.
Bij Fiat is dat al jaren automatisch. Licht gaat automatisch uit als je het contact uit zet en omgedraaid.
Mits je de lampen hebt ingeschakeld. Ik rij dus ook altijd met dimlicht.
Lampen aan. Altijd gewoon. Dat is altijd het duidelijkst. Niets zo vervelend als een persoon die in de schemer/donker met dagrijverlichting aan de voorzijde, en zonder verlichting aan de achterzijde rijdt.
Lichten staan op automatisch.
Dat betekent, altijd achterlichten aan, corona ringen schakelen van fel naar gedimd als het Xenon aan gaat.
Ik heb er geen omkijken naar. Ideaal.
Ik rijd altijd met de verlichting aan. Het is eigenlijk één handeling voor mij geworden, met rechts starten en met links het licht aanzetten.
Ik heb altijd mn groot lucht en mistlampen aan. De meeste mensen seinen dan ook even om te laten weten dat ze me gezien hebben. Wel zo veilig.
Bij oudere auto’s gaat de dashboardverlichting pas branden als de koplampen aan staan. Je vergeet zo nooit je verlichting aan te zetten. Waarom ooit van dit uitgangspunt is afgeweken is mij een raadsel.
Standaardroutine: Starten, gordel, richtingaanwijzer draaien naar dimlicht. Voelt op een of andere manier ook alsof ik niks zie van de meters als de dashboardverlichting niet brandt. Gewenning denk ik.
Vroeger reed ik altijd met de verlichting aan, standaard handeling bij het starten. Inmiddels doen al onze auto’s het zelf en denk ik er niet eens meer bij na. Alleen met lichte mist zet ik ze wel eens handmatig aan, dan pakt zowel de licht als regensensor hem niet.
Altijd dimlicht aan, altijd. Heel vervelend als mensen geen lichten aan hebben vind ik, ook met inhalen is dan de afstand en snelheid van het tegemoetkomend verkeer beter in te schatten.
Schakelaar staat gewoon op A. DRL is aan als het licht is (alhoewel ik me wel een beetje schaam voor de kitscherige angel eyes) licht gaat aan als het precies donker genoeg is of als de regen sensor dat nodig vindt. Alleen bij mist doe ik zelf de lichten aan en meestal pas dagen later weer uit.
In mijn T4 bus (met 370.000 km zonder het minste probleem , 1st batterij)het ik mijn h4 lampjes door philips z-es ledlampen vervangen en achteraan door osram led’s. branden altijd, maar dat was vroeger ook al het geval.
Ik vindt het gewoon veiliger. nieuwe generatie led’s verblinden absoluut niet meer ( en wat een licht)
Oh ja, terloops, mijn knipperlichten gebruik ik ook altijd en mijn rijstijl pas ik aan, dat ik de medeweggebruikers het minst last van mij hebben. (en ik toch snel vooruit ga)
Ik voer altijd verlichting.
Wanneer de situatie het toelaat blijft de schakelaar lekker op automatisch staan. Maar zodra het regent, zwaar bewolkt, mist of laagstaande zon is. Draai ik toch liever het dimlicht aan.
Gewoon lekker automatisch laten gaan
Onlangs, toen de flikken weer eens achter me aan zaten deed ik m’n lichten snel uit. Ik ben niet het opvallende type.