Door de coronacrisis zijn we met z’n allen meer gaan thuiswerken in 2020, tankten we daardoor ook minder?
Vorig jaar waren er twee grote thema’s die het leven van praktisch iedere autoliefhebber diep hebben geraakt. We hebben het natuurlijk over 100 km/u rijden op de snelweg en het coronavirus. Door dat laatste zijn we met z’n allen een stuk meer gaan thuiswerken, met minder auto’s op de weg tot logisch gevolg.
Je denkt er misschien niet meteen aan, maar beide thema’s zijn nogal desastreus voor tankstations. Minder auto’s betekent immers minder brandstofverbruik. En als je slechts honderd mag rijden in plaats van honderddertig, gebruik je automatisch ook een stuk minder brandstof. BOVAG analyseerde daarom de cijfers van het CBS, om te kijken welke impact dit had op tankstations.
Om te beginnen met die cijfers; die zijn nog niet volledig. Alleen de eerste tien maanden zijn al bij het CBS bekend, november en december heeft BOVAG dus nog niet mee kunnen nemen. In die tien maanden van 2020 tankten we iets meer dan 10 miljard liter brandstof, ofwel 1,4 miljard liter minder dan in de eerste tien maanden van 2019. Dat komt neer op 12 procent minder brandstof.
Diesel werd in de eerste tien maanden van 2020 het meest getankt, met 5,8 miljard liter. Dat is alsnog elf procent minder dan dezelfde periode in 2019. Benzine daalde met 13,5 procent naar 4,1 miljard liter. LPG stelde in 2020 amper iets voor, met 170 miljoen liter. Dat was 15 procent minder dan in 2019.
De maanden juli, september en oktober waren de beste maanden voor de tankstations sinds het coronavirus. Normaliter tanken we met z’n allen namelijk een miljard liter brandstof per maand. Sinds de pandemie, gebeurde dat alleen in die drie maanden. April was de rampmaand van 2020 voor de tankstations. Toen tankten we met z’n allen 818 miljoen liter, een jaar eerder was dat nog 1,2 miljard liter. BOVAG verwacht dat we in 2020 zo’n 12 miljard liter hebben getankt, het laagste niveau in dertig jaar tijd.
Foto: Porsche van @HHItalia, via Autojunk.nl.
Johanneke zegt
En ik haal het ook nog eens in duitsland en bespaar rond de 25 euro op een tankbeurt omdat ik geen e10 wil. Poeh helpt ook niet mee eh.
bfvo zegt
@Johanneke: maar dat deed je in 2019 waarschijnlijk ook al 🤔
caprio zegt
@Johanneke: ik hoor van mijn garage dat er meer schades aan motoren binnenkomen van die e10 troep en daarover betalen we dan ook nog eens zo’n beetje de meeste belasting van heel Europa
Johanneke zegt
Ik weet niet wat er waar van is. 2010 ford ka van de vrouw rijdt er al 100.000 km op, niks aan het handje. Heeft dan wel een simpele 1.2 8 klepper. Mijn auto’s komen uit 93 en 98, de motor kan het vast hebben, de slangen niet. Maar ik kan mij voorstellen als je een oudere motor met directe inspuiting hebt, dat het niet goed is. Mitsubishi GDI motoren mogen het niet weet ik toevallig.
alloallo zegt
De groei van elektrisch rijden draagt ook bij aan de daling.
bpc zegt
Het feit dat ice steeds zuiniger worden zal meer invloed hebben, ach die hele corona heeft er toch voor gezorgd dat ik dit jaar eens aan 98cent per liter hb getankt zonder in oost europa te zijn geweest… memorabel momentje
cloverleaf zegt
Enkel voor personenwagens of worden ook vracht- en bestelwagens meegenomen? Het verbaast me dat er zoveel meer diesel wordt getankt namelijk.
thjvanvlerken zegt
@cloverleaf: dat zal inclusief vrachtwagens zijn.
wildbeest zegt
@cloverleaf: zijn ondernemertjes, altijd op pad. Zijn in de crisis meer gaan rijden
Jochen zegt
Een beetje pakketbezorger met loden rechtervoet compenseert ruimschoots voor velen van ons
e36thuglife zegt
Mo van DHL die boekt em wel.
Als een raket brengt ie je paket.
Soms drukt ie niet eens op de bel
Maar dan peert ie em snel
Dan krijg je mail “u was niet thuis”
Maar Mo is gewoon niet pluis
Want woont er een spange chick
Dan komt Mo vaste prik
En dan wacht ie gerust een poosje
Want hij bezorgt alles in een doosje
Met zn bussie vol met deuken
Komt ie lekker vrouwtjes…
Aiight shout out naar Mo je weet wie je bent mattie big up.
cloverleaf zegt
@e36thuglife:
https://youtu.be/mtVccUczRJ4
Deze stond ook op Mo z’n album!
E550 zegt
@e36thuglife: talent, hier moet je iets mee doen.
Lekkerrijden zegt
Dus even een gek sommetje:
Alleen in NL rijden we dus gemiddeld genomen 10 miljard km per maand met z’n alle …….
(Gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 1 op 10 over alle voertuigen, brandstoffen en kilometers)
Als je nu die 10 miljard kilometers allemaal met EV’s zou rijden, hoeveel Megawatt, of Gigawatt of misschien Terrawatt heb je dan per maand nodig?
En hoeveel Megawatt wekken we op per maand nu?
Inclusief centrales gestookt op gas, kolen en biomassa …..
Ik ken helaas de getallen allemaal niet, maar ik heb het gevoel dat we de eerste 500 jaar niet in staat zijn de elektriciteit die daarvoor nodig is op te wekken zonder fossiele brandstoffen. (Ook niet met fossiele brandstoffen trouwens …..).
SimonMc zegt
Als als als… Als m’n tante kloten had, was het mijn nonkel.
Als alle auto’s tegelijkertijd tanken, heb je ook een probleem.
Ja, als je morgen wakker wordt en alle auto’s zijn magischerwijs elektrische auto’s geworden, dan heb je een probleem. Als de verhouding elektrische auto’s stijgt met het aantal windmolens, zonnepanelen,… zie ik het probleem niet.
v8rules zegt
@SimonMc: de kabels in de grond is het probleem. Bij ons op kantoor kunnen we niet meer laadpalen plaatsen omdat de grondkabel te klein is. (15.000 euro om te vervangen) Een boer in het oosten had zijn weiland volgegooid met zonnepanelen, kan niet op het net aangesloten worden omdat de kabels te klein klein zijn. Dit gaat nog veel vaker gebeuren zeker in oudere wijken. Het vervangen hiervan kost een vermogen.
sprankel zegt
Gebrek aan gecombineerde laadpalen op de markt, als je iedere keer een aparte laadpaal zet per parkeerplaats moet je genoeg stroom leveren om alle auto’s tegelijk op maximaal laadvermogen te laden echter in de praktijk zal dat nooit gebeuren. De transfo’s moeten uit de laadpalen in een technische ruimte waarbij vervolgens gewoon een kabel loopt naar een parkeerplaats (onder de grond). Dan kan je het vermogen verdelen naar de parkeerplaats waar je op dat moment een laadstroom nodig hebt of trager laden als er plots toch veel wagens tegelijk willen opladen. Tevens kan je een buffer toevoegen zodat je geen piekstromen van het net trekt of om eigen geproduceerde stroom te bufferen indien aanwezig (B2B betaal je zowel voor verbruik als piekbelasting).
Momenteel word dat enkel toegepast als je pakweg 10 snelladers naast elkaar hebt staan, anders word dat een dure lol aan zowel piekbelasting als een aparte hoogspanningslijn.
SimonMc zegt
Ik ken de prijzen natuurlijk niet, maar als het 15.000 Euro kost om een kabel te vervangen, is het dan niet interessanter om een hoogspanningscabine te zetten? Ik kan me eigenlijk ook moeilijk voorstellen dat je bij een laadpunt, waar je -laten we zeggen- 20 laadpalen hebt, géén hoogspanningscabine hebt. Mensen gaan er blijkbaar altijd van uit dat het stroomnet zoveel laadpalen niet aankan, maar dat lijkt me alleen maar het geval te zijn als je deze allemaal rechtstreeks aansluit. Mijn kennis is op dat vlak beperkt. Ik weet niet hoe laadpalen in de praktijk worden aangesloten. Ik had zelfs al gehoord dat je eventueel verlichtingspalen kan gebruiken als laadpunt.
Lekkerrijden zegt
@SimonMc: ergens klopt wat je zegt natuurlijk. Vooral dat van dat tegelijk tanken, dat kan inderdaad ook niet! Maar praktijk zal toch wel zijn dat 80 à 90% van de EV’s ‘s-nachts aan de lading hangen. Een periode in een etmaal waar zonne-energie niet heel veel gaat bijdragen. En met de windparken die er nu al staan kunnen we niet eens in de huidige behoefte voorzien zonder ook nog gas, kolen en biomassa te gebruiken. Er zitten overigens net zo veel als-en in alle andere opties en plannen. Het zal namelijk ook niet altijd waaien als het nodig is….
superfunky zegt
@lekkerrijden: die rekensom heb ik al eens gemaakt en is vrij eenvoudig.
Voor NL geldt:
– gemiddeld rijden we per auto 15k per jaar
– er zijn 8 mio auto’s
– een kwh brengt je 5km ver (bij fluwelen rechtervoet)
Per auto is dat 3.000 kwh per jaar (het gemiddeld jaarverbruik van Jan Modaal).
Voor het hele wagenpark heb je dus; 8mio x 3k = 24.000.000.000 kwh per jaar nodig. 24 miljard dus.
De stroomproductie in NL in 2019 was 121 miljard kwh.
In 2019 was de groene stroomproductie in NL 20 miljard kwh, volgens deze verdeling:
Waterkracht: 0,5%
Windenergie: 55%
Biomassa: 26,7%
Zonnestroom: 17,8%
Zoals we weten is bio onzin, dus feitelijk was de groene productie nog geen 15 miljard kwh echt groen.
Ergo, de groene stroomproductie per stand 2019 moet 2x bijgezet worden om elektrisch rijden tot de standaard te verheffen en de totale stroomproductie met 20% te laten stijgen naar 145 miljard kwh.
NL wil ook nog van het gas af en wil elektrisch gaan koken en verwarmen, maar een gemiddeld gezin gebruikt 1.500m3 gas per jaar, een m3 = 10kwh, dus 15.000 kwh per huishouden erbij (is dus 5 EV’s per gezin).
Er zijn in NL 7,9 mio huishoudens, dus overgang naar gasloos betekent de 2019 groene stroom productie nog eens 8x bijplaatsen om het gas te compenseren.
Ergo, de totale stroomproductie in NL moet omhoog van 120 miljard naar 265 miljard (de huidige 120+25 voor EV+120 voor afschaffen gas). Die 145 miljard moet groen en van de huidige 120 miljard heb je ook nog zo’n 95 miljard te vervangen omdat die kool, fossiel en gas is.
Daar zijn maar 2 wegen voor: of je gaat als een gek kerncentrales bouwen, of je investeert al je geld in de ontwikkeling van Thorium zodat je die centrales over 10 jaar kunt beginnen te bouwen. Al het andere is onzin want zon en wind levert veel te weinig op en is bovendien een onbetrouwbare bron. Politici zijn echt zulke domme mensen, ongelofelijk.
Overigens kun je ook de vraag stellen waarom we al jaren miljarden pompen aan de achterkant (de EV), terwijl het geld moet gaan naar de transitie aan de voorkant.
Lekkerrijden zegt
@superfunky: dank voor je reactie, exact wat ik bedoel 😉, het ontbrak mij alleen aan de getallen die jij kent. Verder denk ik dan ook dat we er pas wat mee gaan opschieten als dit soort discussies gevoerd gaan worden, misschien wordt de politiek (wereldwijd) er slimmer van. Ik zou ook graag zien dat de media op die wijze en daarbinnen een rol gaat spelen. “Leuk” hoor, een artikel over daling in brandstof afzet, maar als eind van dit jaar “iedereen” is gevaccineerd, kun je een artikel schrijven over de gigantische toename van brandstof afzet. Twee keer een “leuk” artikel, maar geen stap verder in welke transitie dan ook. Stappen terug, en niet zo’n beetje ook. Maar dank nog maals en ik deel geheel je mening👍🏻
sabrerator zegt
@superfunky:
Helder verhaal. Je zou toch zeggen dat als jij dit kan uitzoeken, een beleidsambtenaar op een ministerie dit sommetje ook kan maken en eens een minister onder zijn neus kan schuiven.
superfunky zegt
@sabrerator: ik denk dat het meer stemmen oplevert als je een mooi groen verhaal houdt. Kun je nog wat extra centjes kapot gooien voor het grote doel en het halve land denkt dat je fantastisch bezig bent.
Van al die miljarden die ze de afgelopen 25 jaar hebben verbrast hadden ze al meerdere kerncentrales kunnen bouwen en was het milieu effect een veelvoud geweest, maar ja, kerncentrales zijn niet populair bij de kiezer, dus dat doen we maar niet.
Maar weet je wat nog de grootste politieke blunder is? Dat ze op Europees niveau hebben nagelaten om miljarden in de ontwikkeling van Thorium centrales te steken. Dat is de enige echte oplossing, inhalen wat we 70 jaar geleden hebben verzuimd. Toen was het kiezen tussen Plutonium en Thorium. De keus werd Plutonium want die had zo’n lekker bijproduct waar je bommen van kon maken en was iets eenvoudiger. Die fout moet hersteld worden door alsnog die technologie te ontwikkelen. Thorium is vrijwel ongelimiteerd voorhanden en kent nauwelijks afval.
Wat is nou de politieke blunder? Dat de Chinezen dat wel gedaan hebben en inmiddels hun eerst proefcentrale bouwen. De Amerikanen zijn ook slim, want die hebben meebetaald in ruil voor aanspraak op de technologie wanneer klaar. En wie gaan er zometeen enorme bedragen aan de Chinezen betalen aan licentievergoeding om ook deze centrales te kunnen bouwen? Precies, de Europeanen.
laptom zegt
@lekkerrijden: Je kan dit vrij gemakkelijk opzoeken, maar NL verbruikt ongeveer 3000PJ aan energie per jaar. Dit is 250PJ per maand. Een elektrische auto haalt met gemak 200kJ per kilometer. Dit maal 10 miljard is ongeveer 20PJ per maand. Dit komt dan overeen met 8% van het totale energie verbruik.
laptom zegt
O ja, dit is natuurlijk alle auto’s, pleziervaart en vrachtwagens bij elkaar. Reken in worst case op 10% extra electriciteits verbruik, maar EV’s worden ook gunstiger in verbruik. Een nieuwe KIA zit al aan de 120KJ per kilometer. Een Tesla model 3 gaat ook onder de 150KJ per kilometer.
moveyourmind zegt
De Bovag analyseert de brandstofverkopen om te kijken welke impact de Coronacrisis heeft op de tankstations…
Ze hebben kennelijk geen flauw idee waar de meeste tankstations tegenwoordig hun marge vandaan halen. Uiteraard zijn de brandstofverkopen nog een belangrijk onderdeel, maar de teruggelopen verkoop van koffie en shop- en bakeryproducten hakt er veel harder in.
Jantje_555 zegt
daar gaan de accijnzen voor de staat, maar door de oversterfte hebben ze natuurlijk wat bespaard op pensioenen uit betalen.
lecomte zegt
.
koeberg zegt
Ik denk dat FastNed een nog beroerder jaar gehad heeft. Als je met een benzineauto bv 40% minder rijdt, dan heb je 40% minder benzine nodig. Maar die 60% moet je nog altijd tanken.
Als je met een elektrische auto normaal gesproken 85% van je ritten op het bereik van je auto af kan en 15% bij FastNed laadt, en je rijdt nu 40% minder, dan kun je opeens al je ritten met je bereik af. Dus heb je FastNed helemaal niet meer nodig. Ofwel 100% teruggang.
(bovenstaande getallen zijn mijn persoonlijke ervaring)
outlook zegt
@koeberg: de beurskoers gaat anders als een malle..!
ronaldotour zegt
Ik had een veel grotere daling verwacht Het effect van 100 rijden valt me tegen een auto verbruikt dan stukken minder en we zijn veel meer gaan thuiswerken en tenslotte rijden we ook veel meer elektrisch.
Dus het moet haast wel dat het transport flink is toegenomen.