Na een succesvolle kartcarrière gaat Lammers Jr. nu voor het echte werk.
Een racecarrière is maar voor weinig mensen weggelegd, omdat het nu eenmaal een vrij dure hobby is. Het is eigenlijk een vereiste dat je een vader hebt die (a) goed in de slappe was zit en (b) heel graag wil dat jij de volgende Max Verstappen wordt. Of nog beter: een vader die zelf coureur is geweest.
Gelukkig heeft René Lammers zo’n vader. Dat is namelijk – je raadt het al – Jan Lammers. De 15-jarige René Lammers was tot op heden actief in het karten en deed dit niet bepaald onverdienstelijk. Zo werd hij dit jaar Europees kampioen in de OK-klasse en greep hij nèt naast de wereldtitel.
Daarom is het nu hoog tijd voor de volgende stap. MP Motorsport maakt bekend dat ze René Lammers hebben aangetrokken als coureur in het Spaanse Formule 4-kampioenschap. Lammers Junior mag zich nu dus gaan bewijzen in een echte ‘single seater’.
Ter voorbereiding op het Formule 4-seizoen mag René Lammers begin volgend jaar ook deelnemen aan de Formula Winter Series. Dit is een nieuwe klasse, die dit jaar voor het eerst werd verreden en ook onder de Formule 4-reglementen valt.
Met MP Motorsport zit ‘Reneetje’ Lammers in ieder geval bij een topteam in het Spaanse F4-kampioenschap. In de afgelopen acht jaar wist het Nederlandse team namelijk zes keer het constructeurskampioenschap te pakken, waaronder dit jaar.
De Spaanse Formule 4 kan natuurlijk een mooi opstapje zijn naar de klasses die er écht toe doen. Richard Verschoor en Bent Viscaal hebben zich vanuit hier weten op te werken naar de Formule 2. Maar uiteindelijk wil René Lammers natuurlijk wat alle coureurs willen: de Formule 1 bereiken.
Daarmee zou hij in de voetsporen van zijn vader treden, die 23 F1-races heeft gereden tussen 1979 en 1992. Helaas heeft hij nooit een punt weten te halen. Jan Lammers heeft vooral zijn naam gevestigd in andere takken van de autosport.
Foto’s: Dutch Photo Agency
Met dank aan Raymon voor de tip!
Svenska II zegt
Zo zie je maar weer, talent bestaat niet… Als je elk willekeurig jongetje vanaf 3 jaar in een kart zet (of fanatiek laat voetballen ofzo) én je hebt de contacten, komen ze allemaal ver!
Jozo zegt
Dat jongetje moet het dan ook zelf echt willen en doorzetten en de vaardigheid zich eigen maken en ontwikkelen.
Dat zie ik niet gebeuren met elk willekeurig jongetje.
Maar talent wordt wel overschat idd.
okdoei zegt
Het is altijd een combi van: talent, hard werken en vooral: geluk.
Svenska II zegt
Ik denk meer aan: extreem pushende ouders, geld en connecties…
Robert zegt
Dan nog, moet een kind dit wel ambiëren. Ik heb een zoon die op hoog niveau heeft gejudood, en die was op een gegeven moment ook helemaal klaar met de druk die er vanuit de club werd uitgeoefend om maar zo veel mogelijk trainingsuren te maken, zoveel mogelijk door te trainen met blessures, de hiërarchische structuur tussen ‘Papendal groep’ en de ‘B-selectie’ die bleef steken in de regiotraining, enz.
Ik heb mijn zoon altijd zelf z’n gang laten gaan en toen hij er voor koos om recreatief verder te gaan, zich te focussen op de kata’s en de ambitie toonde om trainer te worden, vond ik het allemaal wel best. Maar ik heb ze door de jaren heen ook genoeg ontmoet: ouders die hun kinderen enorm onder druk zetten om te presteren. En daardoor hele rare dingen gaan doen, of er compleet op stuklopen. Doodzonde.
rollingstoned zegt
Mensen als Vincent van Gogh moesten het inderdaad niet hebben van talent maar van pushende ouders, geld en connecties…
Svenska II zegt
Goed voorbeeld! Thanks! Vincent van Gogh was relatief erg rijk. Verdiende het equivalent van 65 a 70k per maand omgerekend naar nu. Zijn broer Theo was hoofd van de grootste Parijse kunsthandel… Punt weer bewezen dus!
Roadster1976 zegt
Ik denk dat je rene lammers hiermee tekort doet. Volgens jouw theorie zou een voetballer die op drie jaar is gestart met een beetje talent altijd de top bereiken….
Arno's zegt
En de know how overbrengen. Dan heb je een dikke streep voor
waterisnat zegt
Ik zie niet hoe dit verhaal talent uitsluit. Nature vs nurture blijft altijd een discussie, en zonder de juiste nurture wordt het niks, maar vele studies laten zien dat nature uiteindelijk nog meer doorslaggevend is.