Auto’s, heel veel auto’s.
Bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben ze weer eens een uiterst interessant onderzoek uitgevoerd. Men vergeleek het wagenpark van deze eeuw in vergelijking met dik 100 jaar geleden. Een onderzoekje in de categorie water is nat, want natuurlijk is het Nederlandse wagenpark explosief gestegen sinds 1927.
Hoeveel keus had je immers in 1927 qua automerken? Bovendien was het hebben van een auto vroeger enkel weggelegd voor de elite. Jaren na de Tweede Wereldoorlog werd het hebben van een auto pas normaal. Het CBS brengt de cijfers nu mooi in beeld. Nederland telde 41.000 auto’s in 1927. In 2019 is dit aantal meer dan 200x gestegen en zitten we inmiddels op 8,5 miljoen auto’s.
In 1939 reden er al 98.000 auto’s rond in Nederland. Tijdens de Tweede Oorlog lag die groei stil, maar na de oorlog ging de stijging verder. In 1949 werd de grens van 100.000 auto’s gepasseerd. Sindsdien ging het echt hard met de groei. In 1965 waren een miljoen auto’s een feit in Nederland. Vier jaar later zelfs twee miljoen auto’s. Het werd de gewoonste zaak van de wereld om naar je werk te rijden met een auto.
De autodichtheid bedraagt op dit moment 494 per duizend inwoners. Dat is bijna 1 personenauto op elke 2 inwoners. Ter vergelijking: de autodichtheid bedroeg in 1950 nog maar 12 personenauto’s per duizend inwoners. Anno 2019 is er juist een andere trend gaande. In plaats van het bezitten van een voertuig zie je steeds meer initiatieven met betrekking tot deelauto’s ontstaan. Met name in de grote steden is dit een trend.
Foto: Ford Focus, iemand? Via @fiestad op Autojunk
willemveenstra zegt
Meer immigratie joh. Op naar de 20 miljoen mensen het gaat vast goed komen!
mashell zegt
@willemveenstra: tot zover het kortzichtig populisme… De meeste migranten hebben een kleine baan, of als ze minder geluk hebben een uitkering of bijstand, dan is een auto een dure luxe die ze niet kunnen betalen. En dat terwijl als je de aantallen auto’s ziet je zou kunnen denken dat auto’s wel goedkoop moeten zijn.
Dutchdriftking zegt
We zitten al over het hoogte punt heen van aantal auto’s per inwoner. Maar het aantal inwoners zal dankzij immigratie wel blijven groeien.
koeberg zegt
> bijna 1 personenauto op elke 2 inwoners.
Dat is dus inclusief inwoners die minderjarig zijn, blinde inwoners, inwoners zonder benen of met een verstandelijke beperking, inwoners te arm om een rijbewijs laat staan auto te kunnen betalen en inwoners die zo oud zijn dat ze op omvallen staan.
Dat zijn dus heel erg veel auto’s voor de hoeveelheid inwoners.
melcon zegt
@koeberg: uiteraard ook inclusief inwoners die op deze site zitten en liefhebber zijn en mogelijk meer dan 1 auto hebben (trackday auto, dagelijkse auto, weekend auto etc. ;-))
grasvreter zegt
@melcon: exact, ik heb er 2, mijn oom 3. Haalt de gemiddelden weer wat omhoog eh.
melcon zegt
@grasvreter: precies! Ik heb er ook 3 net als mijn vader. Binnen de club waar ik lid van ben (Club Renault Sportives) ligt het gemiddelde op 2.1 per lid en dan worden alleen club auto’s geteld dus excl. dagelijks vervoer indien geen club auto.
marinepower zegt
@melcon: wij hebben thuis allemaal een kwart auto.
nietcreatief zegt
@koeberg: tsjah, gemiddelde stelletjes van strijdbare leeftijd moeten beiden werken om huis en eten te kunnen betalen, dus beiden wel een auto(tje).
Voordat die dan onder het gemiddelde 1 auto per 2 poppetjes zitten moeten ze 3 kinderen hebben.
Zelfde voor pensionados, die hebben meestal wel een auto samen of er is er al een van de 2 dood.
frank2b zegt
Peak car is bereikt.
crashingduke zegt
Ik vraag me af, of je in 1927 misschien meer keuze had, qua automerken.
kevindb zegt
@crashingduke: Zeker! Toen had je nog geen overheid die bepaalde dat je zakelijk alleen maar in een Tesla kan rijden als je financieel voordeel wilt hebben.
simonbv zegt
Ben wel benieuwd of het autodelen ook veel populairder wordt. Zijn daar ook van de laatste jaren cijfers van?
lekkerlinksrijden zegt
@simonbv: voor 25k onderzoeken ze dat ook
lekbak zegt
@lekkerlinksrijden: dan kan je zelfs aangeven of je wilt dat het de afgelopen honderd jaar is toegenomen of is afgenomen.
Robert zegt
Als ik zie hoe de gemiddelde automobilist omgaat met de gemiddelde huurauto, dan heb ik er geen enkele behoefte aan om in een deelauto te rijden die na zes maanden al aanvoelt als een afgetrapt hok op karrewielen.
9000cse zegt
@rrrobert: Als jij zicht hebt op het aantal “gemiddelde” automobilisten die hier van een huurauto gebruikmaken, dan zul je ook wel zicht hebben op het aantal “gemiddelde” automobilisten dat in een leaseauto rijden. En dan vraag ik me af of die soms anders met een auto omgaan dan mensen met een deel-/of huurauto. Het zijn immers allemaal geen “eigen” auto’s en daarom zal het de “gemiddelde” automobilist een zorg zijn wat de gevolgen zijn van het aftrappen op andermans kosten.
dailydriver zegt
Dus de gehele zakelijk markt worden niet meegenomen in het onderzoek? Geen lichte en zware bedrijfswagen waar alleen B rijbewijs vereist is. Mijn inziens is dit een incompleet onderzoek geweest.
bfvo zegt
1927. Dik 100 jaar geleden. Zucht…