Het fileprobleem is natuurlijk een heerlijk onderwerp om wat zieltjes te winnen voor de verkiezingen. Vandaag mochten we in diverse media genieten van een aantal ‘nieuwe’ oplossingen. Zo liet Minister Peijs weten dat ze de komende maanden met een groot aantal eenvoudige maatregelen de fileproblematiek gaat terugdringen. Ze is daarbij geholpen door haar ambtenaren die via e-mail onorthodoxe ideeën konden aandragen.
Ongeveer dertig bruikbare plannen zullen als eerste uitgevoerd worden, de doorlooptijd voor het invoeren van de nieuwe regels kan variëren van enkele maanden tot twee jaar! Doel is in ieder geval om op verschillende plaatsen in ons land de files te laten afnemen. De eerste dertig ideeën zijn slechts een kleine greep uit de meer dan tweeduizend oplossingen die de ambtenaren van het ministerie V&W hebben verzonnen, dat weet je ook weer hoe druk ze daar zijn…
Peijs wil onder andere de automobilist vaker gebruik laten maken van de vluchtstrook (fileventiel) en de invoegstroken. Verder schrijft de Telegraaf dat er op meerdere plaatsen doorgetrokken strepen komen tussen de rijbanen en zal een verplaatsbare middenberm worden ingezet (image).
Een voorbeeld is om automobilisten, die bv op de rechterrijbaan in de file staan bij een afslag naar een meubelboulevard, over de vluchtstrook te laten rijden. En ook wordt gedacht aan het zogeheten fileventiel op de afritten van de A12 Veenendaal-Ede, A20 Moorddrecht en A16 Capelseplein.
Andere plannen:
– invoegstroken verlengen zodat vrachtwagens makkelijker op snelheid kunnen komen;
– bij op- en afritten een doorgetrokken streep toevoegen tussen de linkerbanen;
– bij wegwerkzaamheden de middenberm verplaatsten;
– aangepaste openingstijden van bruggen in de spits.
Denk dat dit wel een goed begin is, jammer is echter dat dit weer een flinke stapel geld moet kosten. Met de eerste dertig maatregelen is namelijk een bedrag gemoeid van rond de 100 miljoen euro!
autoblogger zegt
Nog meer leuke ideeën: http://www.nederlandfilevrij.com
JeffreyG zegt
– bij wegwerkzaamheden de middenberm verplaatsten;
– invoegstroken verlengen zodat vrachtwagens makkelijker op snelheid kunnen komen;
dit zijn twee goede dingen die ze ook zeker moeten uitvoeren
dat zal een heleboel schelen
ook een handige: gewoon alles één snelheid, niet dan weer 120 dan weer 100
gewoon allemaal 120 OF 100
dat scheelt remreacties en dus het voorkomen van files
w0o0dy zegt
toch triest dat ze 4 of 8 jaar achter elkaar geen stap vooruit komen met dat fileprobleem en dan toch stemmen gaan winnen met kletspraat over oplossingen….. heeft de gemiddelde nederlander zo’n slecht geheugen?
dekster zegt
yes, mijn idee is aanvaard (dat van die invoegstroken)
Lexus zegt
Het zijn juist de zieltjes die dit denken en geloven.
dekster zegt
idd maar dat van die invoegstroken is toch heel logisch
zieltje zegt
Peijs for President!
Alwood zegt
jeffreyG heeft idd een heel belangrijke, oa doordat overal camera’s staan EN daarbij van snelheid gewisselt moet worden en normale mensen spastisch remmen omdat na ieder snelheidsbord een camera kan staan… die snelheids wisselingen zorgen voor heeeel veel extra opstopping!
Mark zegt
Die vluchtstroken gebruiken lijkt me ook heel logisch en het gebeurt vaker, de ene keer sta je in de rij op de vluchtstrook en de andere keer glipt er alvast 1 uit de rij. Daar heb ik niet zoveel moeite mee. De politie doet zo krampachtig over vluchtstroken. Rot op, in filetijd staat iedereen stil dus kan je makkelijk ff snel uit de file en over de vluchtstrook anar de afrit. En als er hulpdiensten komen voeg je weerin :)
Ejay zegt
Nog meer nieuws, de boetequota gaat eraf:
http://www.nu.nl/news/709679/14/Remkes_wil_einde_aan_bonnetjesdwang_politie.html
W3RN3R zegt
Ik rij al 6 jaar dagelijks (minstens) 180km naar- en van- werk. Ik hou van autorijden, ook al sta ik om 06u00 al in de file op de A9 en doe ik er zo’n anderhalf uur tot één- uur-en-drie-kwartier over om thuis te komen.
Ik vind dat ik behoorlijk recht van spreken heb als ik voorstel:
Minder politie-aanwezigheid op weg tijdens spits.
Thuiswerken stimuleren van overheidswege uit.
Flexibel werken stimuleren.
Autobezit ontmoedigen.
Vrachtwagens moeten harder mogen rijden.
Je kan niemand ergens toe verplichten, maar; borden langs de weg plaatsen bij 120km/u wegdelen “U mag hier 120! Rij dat dan ook en bevorder de doorstroom.” (ok, dan in iets andere vorm, maar de strekking is duidelijk).
Beginnende autorijders duidelijk herkenbaar maken (à la Frans systeem). Zo kunnen we met hun rekening houden. Zij zijn kwetsbaar -dus kunnen in een “systeem” van verharding meer gevaar lopen-, maar kunnen ook gevaar opleveren voor anderen als het drukker is op de weg.
Politioneel toezicht op snelwegen op het volgende:
Grote/middelgrote losliggende objecten in de auto, niet-in-gordel-zittende bestuurders en passagiers (kinderen!), loslopende huisdieren in de auto.
Verplicht stellen van derde remlichten.
Donkergetinte ruitenfolie verbieden. Dit verslechtert of verhindert de doorzichtbaarheid van achter naar voor bij een auto.
Tijdens rijlessen verscherping op “vooruitkijken” en “anticiperen”.
Tijdens rijlessen verscherping op “aktief autorijden”. Wanneer je autorijdt, niet jezelf af laten leiden door niet-ter-zake-doende dingen, maar blijven opletten!
Meer beleid richting: “go with the flow” in plaats van “do your own thing”.
En als klap op de vuurpijl: periodiek rij-examen verplicht stellen voor alle rijbewijshouders.
Carla Peijs zegt
@W3RN3R: Kom jij eens heel snel solliciteren op mijn departement.
O.D. zegt
@W3RN3R: Leuke ideeën, maar over een paar heb ik wat commentaar:
Waarom minder politie tijdens de spits? Denk je dat zij voor de drukte zorgen of wil je gewoon iedereen zijn eigen regeltjes laten bepalen?
Vrachtwagens harder laten rijden. Waar is dat goed voor? Door harder rijden los je geen files op, een goede doorstroom lost files op. En dan krijg je ook al die vrachtwagenchauffeurs uit de Oostbloklanden met een hele zware slecht onderhouden trailer ook die net zo hard gaan rijden. Levensgevaarlijk. Als je wel eens in het buitenland komt snap je wat voor toestanden je kan krijgen met vrachtwagens en zware trailers.
Politioneel toezicht op losliggende objecten en mensen niet in de gordels. Dat is inderdaad beter voor de veilligheid van díe personen ja, maar wat dat in godsnaam met het fileprobleem te maken heeft ontgaat mij even. Loslopende huisdieren kan ik snappen, want die kunnen ongelukken veroorzaken. Maar toch ben ik er voor om mensen hier meer bewust van te maken ipv toezicht door de politie. Wekt alleen maar ergernis en ik vind het ook een beetje kinderachtig (bovendien kost het teveel kostbare tijd van onze politiemacht).
Dan de rijlessen. Ik weet niet bij welke rijschool jij gereden hebt, maar actief autorijden heb ik er wel ingestampt gekregen hoor. Ik moest zelfs bij verkeerslichten mijn handen aan het stuur houden. Wat mij betreft zou er wel wat meer aandacht besteed mogen worden aan risicovolle situaties, dus een soort kleine slipcursus en objecten ontwijken enzo.
De andere punten ben ik het mee eens, vooral puntje 3,6,10,13 en 14. Maar is puntje 10 niet al verboden?
dekster zegt
extra: in belgie zeiden ze in het vtm nieuws dat alle wagens een zwarte doos moeten gaan krijgen die bij een ongeluk alles registreerd (snelheid en locatie) en als je dus een ongeluk hebt belt die zwarte doos dat door==>misschien ben ik de enigste waarbij het belletje gaat rinkelen maar als die doos je snelheid registreerd kan de politie je gwn tegenhouden en usb-kabeltje van hun laptop naar je zwartedoos en daar komen de boetes
@W3RN3R
het autobezit ontmoedigen zou ik nu ook niet doen want dat word gedaan via taksen etc.
O.D. zegt
@ dekster: als in Nederland er zo’n zwarte doos zou komen zou er in ieder geval een reglement komen dat de politie dit alleen mag uitlezen als er spake is van een ongeval en dan ook alleen de relevante informatie mag uitlezen. Maar ik zie het voorlopig ook echt niet gebeuren dat er zo’n black box komt (in Nederland iig niet…..voor België kan ik niet spreken).
dekster zegt
@O.D.
vergeef me om vergeten te vertellen dat het een maatregel is op europees niveau
w0o0dy zegt
wat gaan we doen aan de files? Dit pdf bestand heb ik van Verkeer en Waterstaat ik gekregen na het opsturen van een aantal ideeën.
http://www.badongo.com/file/1005869
Edit: inhoud van de PDF (Overzicht van de ingediende ideeën):
Het aanleggen van meer of nieuwe wegen
Het kabinet heeft een breed bouwpakket vastgelegd in de Nota Mobiliteit en in de Meerjarenplanning Infrastructuur en Transport (MIT). Dat pakket zal tussen nu en 2020 worden gerealiseerd. Bouwen heeft een groot effect op de doorstroming, maar de aanleg en te doorlopen procedures vergen veel tijd. Daarnaast kan onder andere vanwege de luchtkwaliteit, leefbaarheid en geluidshinder niet onbeperkt worden gebouwd. Meer of nieuwe wegen zijn op de korte termijn dan ook niet mogelijk.
Het aanpassen van bestaande wegen
Op diverse locaties in het snelwegennet zullen verbeteringen worden doorgevoerd. U moet daarbij denken aan:
• doorgetrokken strepen voor de meest linker rijbaan, zodat het doorgaande verkeer ter plaatse van de aansluiting in zijn baan blijft en onnodig wisselen van rijstrook wordt voorkomen;
• langere invoegstroken zodat vrachtwagens op snelheid kunnen invoegen;
• het centraal aansturen van toeritdoseringen op de ringweg A10 rond Amsterdam, zodat het verkeer op de ringweg kan blijven doorstromen en
• het verlengen van de uitvoegstrook tot op de vluchtstrook zodat file op de uitvoegstrook minder snel leidt tot file op de doorgaande weg (het zogenaamde fileventiel).
Ook komt er een ‘vliegende brigade’ die op verzoek van de gemeente kan helpen bij het optimaal afstellen van verkeerslichten.
Het goedkoper of gratis maken van openbaar vervoer
Mobiliteit kost geld, zo ook het openbaar vervoer. In de Nota Mobiliteit is aangegeven dat openbaar vervoer voor veel reizigers in de spits geen echte oplossing is aangezien de bestemmingen van reizigers te divers zijn en omdat het openbaar vervoer niet van deur tot deur gaat. Dit neemt niet weg dat gratis openbaar vervoer op sommige plaatsen wel een serieuze bijdrage kan leveren. Bij grootschalige wegwerkzaamheden biedt de Minister soms al gratis openbaar vervoer aan. De Minister gaat bekijken of dat ook op de drukbezette trajecten kan helpen het fileleed te verminderen.
Het aantrekkelijker maken van openbaar vervoer
Openbaar vervoer kan aantrekkelijk zijn als de kwaliteit hoog is en er meer of betere plaatsen zijn waar men van de auto op het openbaar vervoer kan overstappen en vice versa, de zogenaamde park-and-ride voorzieningen (P+R). De Minister gaat daarom bekijken of openbaar vervoer op zeer drukke trajecten kan helpen het fileleed te verlichten. Verder wordt nader gekeken naar meer en betere P+R-voorzieningen.
Het aanpassen van de maximum snelheid
Files ontstaan wanneer er locaal teveel verkeer tegelijk over dezelfde weg wil. Hierdoor loopt de snelheid terug en wordt er langzaam gereden of komt het verkeer zelfs tot stilstand. Juist in de spits is sprake van veel verkeer. Hierdoor is het onmogelijk om tijdens de spits harder te rijden. Het verhogen van de maximum snelheid, zoals voorgesteld in vele inzendingen, lost de files tijdens de spits dan ook niet op. De Minister is ook geen voorstander voor het verhogen van de snelheid buiten de spits uit oogpunt van verkeersveiligheid, geluidsoverlast en luchtverontreiniging. Om dezelfde reden is de Minister evenmin voorstander van verschillende maximum snelheden voor verschillende rijstroken. Wel komt de Minister met een plan om de maximum snelheid variabel te maken, al naar gelang de locale omstandigheden, waardoor de doorstroming altijd optimaal is.
Het verbeteren en uitbreiden van reis- en routeinformatie, voor en tijdens de reis
Navigatiesystemen en andere reis- en routeinformatiesystemen kunnen helpen te bepalen welke vervoerwijze het beste alternatief is, wat de actuele verkeerssituatie is en welke route de optimale is, voor elke gewenste bestemming en op elk tijdstip van de dag. Het ministerie bekijkt nog nader hoe dergelijke maatregelen op een effectieve manier kunnen worden ingezet om de files op korte termijn te verminderen. Wel kunt u nu al op de website http://www.vanAnaarBeter.nl/onderhoud (‘voorbereid op weg!’) informatie terugvinden over wegwerkzaamheden op de rijkswegen en provinciale wegen, aan het spoor én de werkzaamheden van bijna honderd gemeenten.
Het aanpassen van het rijgedrag van (mede)weggebruikers
De Minister is bezig met het moderniseren van de rijopleiding. Daarin komt een aparte module die gericht is op het rijden in de file (volgen op korte afstand, niet wisselen van rijstrook etc.) en het voorkomen van files (op snelheid invoegen, invoegstrook tot einde oprijden, gebruik van spits- en plusstroken etc.). Ook komen er mediacampgnes waarin aandacht wordt geschonken aan het rijgedrag tijdens files.
Het werken op andere tijden, telewerken en thuiswerken
Werken op andere tijden en meer thuiswerken kunnen werkgevers en werknemers zelf regelen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat zal zich inzetten hierin het goede voorbeeld te geven en daarna andere ministeries en organisaties vragen dit voorbeeld te volgen.
Uitsluiten van bepaalde groepen weggebruikers op bepaalde momenten
De Minister is niet van plan bepaalde groepen verkeersdeelnemers op bepaalde momenten van de dag de toegang tot het snelwegennet te onthouden, zoals het verhogen van de minimum leeftijd voor het behalen van een rijbewijs, het weren van vrachtwagens tijdens de spits of allerlei denkbare varianten waarbij bepaalde auto’s alleen de ene dag en andere auto’s alleen de andere dag mogen rijden (even/oneven nummerborden). Dergelijke varianten zouden bovendien alleen effectief zijn als er zeer intensieve handhaving plaatsvindt. Dat maakt deze varianten onevenredig kostbaar.
Dichter bij het werk wonen
Als werknemers dicht bij hun werk zouden wonen, zouden zij minder kilometers hoeven te reizen. Files kunnen op die manier verminderen. Dat geldt evenzo wanneer aannemers en dienstverlenende bedrijven vooral werkzaamheden in de buurt van hun vestigingsplaats zouden uitvoeren. Werknemers en werkgevers hebben daarin een eigen verantwoordelijkheid. De Minister is niet van plan hen hiertoe te dwingen.
Het opleggen van extra maatregelen aan het vrachtverkeer
Ook het vrachtverkeer is belangrijk voor de economie. Vrachtwagens moeten dus ook kunnen profiteren van een betere doorstroming. Op dit moment geldt al inhaalverbod voor vrachtwagens op de drukke trajecten in de spits waar 2 rijstroken beschikbaar zijn. Grosso modo werken deze goed. Vrachtwagens houden zich ook goed aan deze verboden. Wel onderzoekt het ministerie nog of de inhaalverboden afhankelijk gemaakt kunnen worden van de drukte op de weg, zodat vrachtwagens niet onnodig gehinderd worden.
Meer betalen voor rijden tijdens de spits/ betalen naar gebruik
De Minister heeft met de Tweede Kamer afgesproken dat er pas na 2012 wordt overgegaan tot de invoering van kilometerheffing. Wel houdt zij de vinger aan de pols. Als invoering eerder verantwoord is, zal zij dit met de Tweede Kamer bespreken. Het doorvoeren van accijnsverhogingen is alleen mogelijk in Europees verband, onder andere om eventuele effecten bij de grens te voorkomen.
Financiële tegemoetkomingen
De stadsregio Haaglanden kent al diverse regelingen om het gebruik van alternatieve vervoerwijzen (zoals de fiets en het openbaar vervoer) tijdens de spits of het reizen met de auto buiten de spits financieel te belonen. Onderzocht wordt of dergelijke tegemoetkomingen op bredere schaal beschikbaar kunnen komen.
Meer mensen in één auto
In Nederland zijn al behoorlijk wat werknemers die carpoolen. Maar het kan altijd beter. Initiatieven van werkgevers en werknemers kunnen op warme steun van de Minister rekenen. De Minister is niet van plan om mensen te dwingen samen te gaan reizen.
Het stimuleren van de fiets
De Minister doet al het één en ander om het gebruik van de fiets te bevorderen. Zo heeft zij bijgedragen aan de invoering van de OV-fiets en betaalt zij fors mee aan investeringen in fietsenstallingen bij NS-stations en aan preventie van fietsdiefstal. Verder ondersteunt de Minister de Fietsersbond actief bij hun initiatieven om het gebruik van de fiets te bevorderen. Ook roept zij alle gemeenten op om gebruik te maken van de bestaande subsidieregelingen.
Het bevorderen van motoren op de weg
Onderzoek heeft aangetoond dat meer motoren op de weg in plaats van auto’s een gering effect heeft op de bereikbaarheid. Alle burgers zijn vrij de vervoerwijze te kiezen die zij willen gebruiken. Die Minister is niet van plan bepaalde vervoerwijzen te verbieden of juist op te leggen.
Het beter en sneller afhandelen van incidenten op de snelweg
Hulpdiensten die stilstaan bij de plek waar een ongeval heeft plaatsgevonden, zullen voortaan het blauwe waarschuwingslicht moeten uitzetten. Alleen het eerste voertuig voert dan nog het zwaailicht. Dit voorkomt verwarring bij de weggebruikers en daardoor kijkfiles in de tegengestelde rijrichting. Verder komen er extra camera’s boven de snelwegen te hangen om incidenten eerder te kunnen detecteren en hulpdiensten sneller te laten uitrukken. Ook komen er extra anti-file kijkschermen die bij ongevallen consequenter zullen worden ingezet om kijkfiles op de andere rijbaan te voorkomen. Asfalt dat door een incident vervuild raakt door weggelekte vloeistoffen, kan straks sneller schoon en berijdbaar worden gemaakt dankzij de zogenaamde ZOAB-zuiger. Dit pakket aan maatregelen zal in eerste instantie op de ruit van Rotterdam worden toegepast.
dekster zegt
ik heb die mail ook gekregen; het lijtk alsof ze willen voorkomen dat ik geld vraag :roll:
g zegt
Enige methode die echt helpt: even nummerborden mogen de ene dag de weg op, oneven nummerborden de andere dag. Met hierop natuurlijk de vele uitzonderingen voor bepaalde auto’s, trajecten en tijden. Men wordt gedwongen samen te rijden en het openbaar vervoer te gebruiken. Alle tegenargumenten zijn bekend en allemaal weerlegbaar. Het is natuurlijk wel even wennen maar uitzonderlijke situaties vereisen uitzonderlijke oplossingen. Nederland kent namelijk de grootste autodichtheid per km2 en inwoner ter wereld!