De Silver Seraph luidde in 1998 een moderner tijdperk in voor het bekende Britse merk Rolls-Royce. Ook toen had BMW daar al iets mee te maken.
In 1998 verkreeg BMW de rechten over de naam en het merk Rolls-Royce, voor 40 miljoen pond, maar daar bleef de invloed van de Beierse fabrikant niet bij. De Silver Seraph werd in dat jaar geïntroduceerd en tegelijkertijd werd de 6,75-liter V8 met pensioen gestuurd.
De Silver Seraph kreeg namelijk een 5,4-liter V12 in het vooronder die, niet geheel toevallig, afkomstig was van BMW. Daarnaast was dit model de eerste volledig nieuw ontwikkelde auto sinds de Silver Shadow, die reeds in 1965 werd geïntroduceerd. Die V12 is nu niet meer weg te denken uit de enorme slagschepen die in Goodwood gebouwd worden, maar het was voor het eerst sinds de Phantom III uit 1939 dat een Rolls met een 12-cilinder werd uitgerust.
Het sierlijke koetswerk werd gedeeld met de tot 2009 geproduceerde Bentley Arnage, die uiteraard nog wel door de 6,75-liter V8 beul werd aangedreven. Overigens vind je dat blok nog steeds in de Mulsanne uit 2010.
Genoeg daarover, terug naar de Silver Seraph. Deze auto kostte je in Nederland minimaal 6 ton in guldens, maar de veeleisende klant kon daar met wat enthousiast aanvinkwerk in het optieboekje gerust een paar ton bij optellen. Niet voor niks dat je ze weinig zag (en ziet) op ’s lands wegen.
In totaal zijn er 1.570 exemplaren van de ‘normale’ Silver Seraph gebouwd en 127 van de verlengde versie, beter bekend als Park Ward. Deze was 10 centimeter langer dan de gewone versie. Alle extra ruimte kwam uiteraard ten goede aan het zitcomfort van de passagiers achterin.
De V12 leverde 322 pk’s, die middels een vijftraps-automaat op de achterwielen werden overgebracht. Flink gasgeven resulteerde in een acceleratie naar 100 km/u in ongeveer 7 seconden en bij 225 km/u was de juice op. Je rijdt er heerlijk mee, maar het is (net zoals bij de meeste Rollers) geen auto om een bergpas mee te pakken.
Helaas was dit model geen lang leven beschoren. Nadat BMW de productie vanaf 2003 verplaatste van Crewe naar Goodwood, werd het tijd voor het ‘nieuwe’ Rolls-Royce en binnen dat kader was geen plaats voor de Silver Seraph. Sindsdien zien we de verkoopaantallen hard stijgen dankzij Phantoms, Ghosts en afgeleiden daarvan.
UPDATE: er staan op dit moment 26 Seraph’s op Nederlands kenteken, waarvan 2 Park wards.
Sracerr zegt
Mooie bak, is dit niet wat voor AB’s nieuwe 2de hands directievoertuig????
camber24 zegt
@Sracerr: inderdaad, @autoblogger wat is het nu geworden?
Wij reaguurders slapen al weken niet meer.
parker zegt
@camber24: ja, kom eens door met de foto’s van die Audi A2, autoblogger!
autoblogger zegt
@parker @camber24 @Sracerr: lol, foto’s zal ik snel maken, tbc.
jrk68 zegt
@audiblogger:
En ik maar hopen dat je een fatsoenlijke auto ging rijden na die A8….
clioracing zegt
@camber24: Uit zeer betrouwbare bron heb ik vernomen dat het weer een Audi is geworden. Het grappige is dat die niet helemaal aan de eisen voldoet zoals een paar weken geleden op de site werd gesteld. Voor de rest geef ik de eer aan Autoblogger;)
camber24 zegt
@clioracing: bedankt hoor… Nóg nieuwsgieriger… ;-)
drijver zegt
Is dit met vering van Citroen?
Pallas zegt
@drijver: Nee
parker zegt
@pallas: die is namelijk ruk
camber24 zegt
Mooi en goed artikel, mooie auto. Al zou ik toch liever voor een Arnage gaan.
gerjan zegt
Doe mij maar een bentley arnage T in het rood.
parker zegt
1998? Die kun je dus lekker goedkoop op je zaak rijden: 35% bijtelling over de verwaarloosbare dagwaarde.. Super!
jaapiyo zegt
@parker: Euhm…ja maar dan moet ‘je zaak’ oftewel jij ‘m wel alsnog kopen, tenminste ik zie ING McRabobank nog niet snel een Silver Seraph aanschaffen voor de leasende loonslaaf.
Ok je kan de BTW dan terugvorderen maar die is net zo ‘verwaarloosbaar’ als de prijs dus heeft dat nou allemaal eigenlijk wel zin tov gewoon privé kopen? Misschien door BTW terugvragen op onderhoud en dode dino.
Wat zie ik over het hoofd hier?
/leek op dit gebied
parker zegt
@jaapiyo: huh? Ja natuurlijk moet je ‘m wel kopen. Maar vervolgens is de drempel voor onkosten aftrek heel laag door de lage bijtelling.
jaapiyo zegt
@parker: Mjah ok, dus alle kosten die je hebt aan dat ding die breng je in mindering op je winst en daar betaal je geen belasting over…got it. Maar ik heb net ff stiekem op mobile.de gekeken en de goedkoopste zonder schade staat daar voor 56K. Stel dat een vergelijkbaar bedrag in de buurt komt van de dagwaarde in Nederland…als je dan privé gaat rijden in je roller van de zaak en jaarlijks 35% bijtelling daarover moet bijrekenen bij je salaris ben je normaal toch nog een behoorlijk bedragje kwijt aan de resulterende belasting. Dus moet je daar volgens mij relatief veel kosten voor afschrijven en btw winst mee halen om het rendabel te maken tov gewoon privé de roller kopen en rijden, no?
De privé koper wint dan dat er geen belasting over de bijtelling te betaalt hoeft te worden want er is dan geen sprake van bijtelling en verliest de mogelijkheid via het bedrijf de BTW op de autokosten terug te vorderen die de privékoper wel moet dokken plus de mogelijkheid om de kostenposten van de auto af te trekken van de winst ten einde het belastbare inkomen van hem/het bedrijf omlaag te brengen. Het werkt een beetje anders voor een eenmanszaak of een BV met DGA maar het rekensommetje zal enigszins vergelijkbaar zijn IMO. Als DGA moet je jezelf namelijk ook een soort minimumloon toekennen dus met die bijtelling ben je ook dan redelijk hard het bokje (je kan je salaris als DGA namelijk niet op 0 zetten en alles in dividend uitkeren waardoor je praktisch geen belasting over de bijtelling zou moeten betalen).
Kan nog steeds dat ik wat mis maar m.i. werkt dat 35% trucje alleen goed bij dikke wagens die echt helemaal afgeschreven zijn maar wel hoge running costs hebben zoals een S of Siebener uit die dagen…Bij een auto die nog steeds een aardig bedragje waard is betaal je gewoon een nogal hoog percentage bijtelling over een aardig bedragje, ik zie niet in hoe dat financieel aantrekkelijk kan zijn. Dat gezegd hebbende is Fiscale Economie al wat jaartjes geleden en zijn er altijd slimme constructies te verzinnen waar ik graag op gewezen wordt indien die bestaan ;)
parker zegt
@jaapiyo: ach so.. Dan heb je gelijk, ik dacht dat zo’n ding nog max 20k of zo deed..
Hubert zegt
Mooie auto en staat toch stuk beter aangeschreven dan de Ratelband / Harry Mens variant : de Bentley Arnaga.
jaapiyo zegt
@Hubert: mwah…wat mij betreft gewoon dezelfde auto hoor. Het is voornamelijk een keuze tussen die boterzachte V12 of die traditionele 6.75 V8 (toch?).
Side note: deze Silver Seraph zat trouwens volgens mij ook in de remake van ’the thomas crown affair’. Op zich wel een vermakelijk filmpje voor een regenachtige zondag.
appeltje zegt
Het verschil zit ook wel in wat chroom dat de Arnage niet heeft, en natuurlijk de “uitstraling”, die sterk bepaald wordt door het model wielen. Ik denk dat Bentleys wat harder geveerd zijn, maar pin me er niet op vast. Een vriend van me heeft me laatst met een erg mooie Seraph (met veel kilometers, overigens) meegenomen naar een picnic van de RREC Nederland. Daar hadden we, op een Continental T (jazeker, er komen ook Bentleys) na, veruit de nieuwste auto. De klassiekerstatus laat nog even op zich wachten.
Leuk stuk trouwens! En leuk om te weten dat er twee Park Ward in Nederland zijn, die zie je maar erg zelden.
toyotafortuner zegt
Hmm… Dit of een Arnage? Ik zou niet kunnen kiezen!
Toch wel een mooi stuk, altijd leuk weer de youngtimers.
Extra tof dat erbij werd vermeld hoeveel Silver Seraphs er op NL platen staan