Met een aantrekkelijk prijskaartje regent het orders voor Xiaomi met de SU7.
Een grote naam opgebouwd met het aanbieden van voordelige tech. Van smartphones tot draadloze laders en van smartwatches tot slimme waterkokers. Xiaomi heeft alles in huis voor de gadgetfreak en dat voor een aantrekkelijke prijs. Datzelfde merk gaat nu ook elektrische auto’s verkopen, voor dezelfde lage prijs.
Xiaomi SU7
De Xiaomi SU7 is de eerste elektrische auto van het merk en het is een hit in eigen land. Afgelopen week werd de vanafprijs in China bekendgemaakt. Namelijk 215.900 yuan, dat is omgerekend nog geen 28.000 euro. Xiaomi heeft bewust het model zo ontzettend scherp in de markt gezet om bijvoorbeeld onder de Tesla Model 3 te zitten. Dat is ze gelukt. De Model 3 is in China enkele duizenden euro’s duurder.
De instapper beschikt over een 73,6 kWh accupakket, een actieradius van 668 km (Chinese testcyclus) en laden verloopt via een 400V-architectuur.
Het is een stuntprijs voor een tamelijk luxe elektrische auto. De mensen in China zijn dan ook dolenthousiast over het ding. Met de prijsbekendmaking lanceert Xiaomi proefritten bij de winkels van het merk in China. De Chinezen konden bij 59 winkels in 29 steden terecht om te rijden met de auto, daarover bericht CarNewsChina.
Proefrit midden in de nacht
Met een aanbetaling van 5.000 Chinese yuan werden orders aangenomen. En orders schrijven is wat ze gedaan hebben vorige week. Als een soort nieuwe iPhone in de hoogtijdagen was het een enorme drukte bij de winkels van Xiaomi. U vraagt, wij draaien zeiden ze bij Xiaomi. Winkels bleven langer open en zelfs tot 03:00 in de nacht werden proefritten aangeboden.
Het resultaat? In 24 uur na de verkooplancering is de Xiaomi SU7 uitverkocht in China voor 2024. Het bedrijf zegt 88.898 orders te hebben ontvangen in de eerste 24 uur. Na 48 uur passeerde het merk de 100.000 orders. Het merk verkoopt de auto’s met verlies door deze zo laag geprijsd in de markt te zetten, wat het een gedurfde strategie maakt.
De fabriek in Beijing gaat op volle toeren draaien. In de eerste fase is er capaciteit voor de productie van 150.000 auto’s. Xiaomi wil dit verdubbelen naar 300.000 om aan de vraag te kunnen voldoen.
Wat het merk eerder voor elkaar kreeg met de smartphones lijkt nu ook te lukken met auto’s. Op dit moment is nog niet bekend of de Xiaomi SU7 ook de oversteek gaat maken naar bijvoorbeeld Nederland. De focus ligt voor nu op de eigen markt.
Johanneke zegt
Met verlies je auto verkopen, wel handig zolang moedertje staat je back-up is. En de mensen kunnen je auto kopen door hun investeringen in vastgoed, lege appartementen die onaf zijn, gemaakt door een bedrijf dat miljarden aan inkomsten verzonnen heeft.
Bijzonder land dat China. Ze komen ook overal mee weg. Als 1 of andere aandachtzoeker een koran in de fik steekt komen er enorme protesten, China gooit gewoon moslims in concentratiekampen, niemand kan het wat schelen. Te groot om te falen.
papa zegt
Met verlies verkopen net zoals Tesla de eerste 10 jaar gedaan heeft
minimoke1984 zegt
Was eerste 16 jaar.. pas in 17e jaar eerste winst.. Maar inmiddels doen ze t natuurlijk goed. Wel benieuwd of Xiaomi dit ook gaat lukken en auto’s ook hier in Europa gaat verkopen. Als ze deze voor 35-40k idd hier op de weg krijgen dan denk ik dat t serieus een succes kan worden en de andere Chinese merken(Xpeng, Byd, Polestar, enz enz) kunnen stoppen en de Europese merken hun prijzen drastisch moeten aanpassen
Flutterbear zegt
Er zit een verschil tussen winst maken op je product en als bedrijf. De cashflow van Tesla is al heel lang positief, ze investeren echter telkens in nieuwe modellen (en bijv Autopilot) waardoor het bedrijf niet zo lang winstgevend is. Als ze gestopt waren met ontwikkeling na de Model S waren ze veel eerder winstgevend als bedrijf. Idem voor de X en 3.
Specht zegt
+1
Chinese zooi is gewoon fout. Ik hoef het niet en probeer qua overige spullen zoveel mogelijk Chinese merken en made in china te ontlopen.
okdoei zegt
Dus JIJ koopt al die houten klompen!
str8six zegt
Made in China ontlopen? Nou, succes daarmee.
Robert zegt
@specht: veel succes ermee. Zeker op het gebied van huishoudapparatuur, consumentenelektronica en bijv. telefoons heb je eigenlijk geen keuze meer. En ja, ook bij de ‘Amerikaanse’ iPhone of ‘Koreaanse’ Samsung is de herkomst meestal China. En dat brengt me op het volgende: de tijd dat China alleen maar ‘zooi’ produceerde ligt al een tijd achter ons.
Johanneke zegt
Samsung produceert niet in China. Onderdelen en grondstoffen zullen er vast deels vandaan komen, maar assemblage niet.
Ik kijk zelf naar het made in logo. Ik heb een telefoon, vaatwasser, wasmachine, zelf het laminaat, ik kijk altijd waar het gemaakt is en kies niet voor China. Wil niks zeggen over de grondstoffen en onderdelen dus, maar goed.
W115 zegt
Voor die prijs zou ik het wel wagen. De telefoons zijn van prima kwaliteit.
pier zegt
Misschien nog even de Euro NCAP afwachten.
tjorque zegt
Mooie zeepbel.
Ik hoop dat ze ploft voordat ze naar hier overwaait…
Zet desnoods wat Europese kleuters aan de grens om ze stuk te slaan aub :)
Wel een mooi voorbeeld van hoe je een milieutechnisch duurzaam product (in principe, uiteraard afhankelijk van de uitvoering) op een economisch compleet onduurzame manier op de markt gooit…
Lekker contradictorisch.
banderas zegt
Ik heb inmiddels best wat filmpjes gezien over deze auto en eigenlijk alles ziet en voelt uitstekend. Lijkt mij echt wel een prima wagen.
kniesoor zegt
Ik geloof niet, dat meneer Xi en sidekicks wakker liggen van wat ik van ze vind, maar waar mogelijk probeer ik hun producten een beetje te mijden. Behalve nummertje 36 met bami dan.
wimof zegt
Die MSG erin is niet zo goed voor je lijf
kniesoor zegt
Valt mee hoor, zolang je het maar met mate consumeert. Het is wat dat betreft net alcohol 😁
kniesoor zegt
Valt wel mee hoor, zolang je het met mate consumeert. Wat dat betreft is het net alcohol 😁
550maranello zegt
De SU7 wordt vergeleken met de Model 3 maar is qua proportie bijna een Model S of Taycan. Bouwkwaliteit, performance en rijeigenschappen zo goed als minimaal Audi. Het enige echte nadeel is een niet zo origineel uiterlijk. Dit is de conclussie van diverse journalisten zoals ook Sean van Telescope. Xiaomi doet wat Apple niet lukte. Een gamechanger? Als de prijs laag blijft, de productie de vraag kan bijhouden en de expansie naar de rest van de wereld niet lang op zich laat wachten, denk ik wel.
lekkerlinksrijden zegt
en de aftersales en onderhoud en waarde na 4 à 5 jaar?
mrrobot zegt
In NL zal deze 50.000 kosten