De klok een uur terug, koude sturen, ijskrabbers, gladheid op de weg: het lijkt alweer winter. En dat terwijl we technisch gezien nog ruim in de herfst zitten en de bomen nog lang niet allemaal kaal zijn. De winterbanden moeten er weer onder, zo bleek afgelopen dinsdag al op de afsluitdijk, waar vijftien auto’s betrokken waren bij aanrijdingen. Oorzaak: plotselinge gladheid als gevolg van een hagelbui. 15 lichtgewonden en een afgesloten weg waren het gevolg. Bij dat soort ongelukken vraag ik me altijd af wat er gebeurd was als de betrokkenen een slipcursus hadden gedaan.
Jaren geleden volgde ik een anti-slipcursus, net voordat ik mijn examen voor het rijbewijs moest doen. Een service die bij een bepaald pakket van mijn rijschool inzat. Het was geen heel uitgebreide cursus, maar het leerde me wel hoe een auto reageert als er iets mis gaat. Ik had het idee dat ik in die 3 uurtjes meer voertuigbeheersing had geleerd dan in al mijn rijlessen bij elkaar. Op mijn vraag waarom een anti-slipcursus niet verplicht werd gesteld bij het halen van een rijbewijs reageerde de cursusleider: “Dat zou een goede zaak zijn, bureaucratie is de reden dat het er nooit van zal komen.” en daarmee was de kous af.
Ik ben uiteraard niet de enige die zich afvraagt of een dergelijke training verplicht zou moeten worden. Zoek het internet af en je komt discussie na discussie tegen over het verplicht stellen en alle neven-effecten die het zou kunnen hebben. Voorstanders hebben allemaal dezelfde argumenten: verkeersveiligheid, meer bewust van de gevaren, betere reactie in geval van een slip, de voorspelbare antwoorden. Tegenstanders beroepen zich vaak op het argument dat de automobilist zich overmoedig zou kunnen gaan voelen en dat het het rijbewijs onnodig duur zou maken. Het meest gelezen argument is echter dat men in geval van een slip sowieso in paniek zou raken en dat de opleiding er dan niet meer toe zou doen. Dat lijken allemaal valide argumenten, maar ik begrijp desondanks nog steeds niet dat de anti-slipcursus geen standaard item is in de rij-opleiding.
Om te beginnen het argument van de kosten: tegenwoordig kun je al een training volgen voor een paar tientjes. Een uur rijles is duurder en aangezien je tijdens een anti-slipcursus meer kunt leren dan in een uurtje bochtjes achteruit rijden en keren op de weg kan men dat makkelijk tegen elkaar wegstrepen. Daar komt bij dat de prijzen voor rijschoolhouders die regelmatig terugkomen bij dezelfde slipschool ook zullen dalen én dat men met groepen tegelijk kan gaan, wat kosten- en tijdbesparend kan werken. Eventuele overmoedigheid door een slipcursus is wellicht een groter gevaar, maar eerlijk gezegd voorzie ik ook daar weinig problemen. Natuurlijk, er zullen een paar mensen zijn die de cursus beschouwen als een veredelde driftcursus maar een goede cursusleider pikt die mensen er zo uit en drukt dat gedrag de kop in. Vorige winter zag ik tijdens een sneeuwbuitje binnen een kwartier meerdere auto’s in de problemen. In de bebouwde kom, dus bij lage snelheid. Voornamelijk eenzijdige aanrijdingen en mensen die bochten uit waren gegleden. Dat je je vergist bij onzichtbare gladheid als ijzel en opgevroren wegen, dat kan ik me nog voorstellen, maar dat witte spul op de weg is verdorie geen poedersuiker! Ik weet zeker dat iemand die een slipcursus heeft gedaan een stuk bewuster en rustiger gaat rijden dan iemand die dat niet heeft gedaan. Je bent je immers bewust van het effect dat gladheid kan hebben op je auto. In het merendeel van de gevallen zal de slipcursus dan ook een preventieve werking hebben en dat ontkracht meteen het meest gehoorde argument tegen verplichtstelling: het in paniek raken bij een slip. Dat moment zal namelijk veel verder weg komen te liggen als men zich bewust is van het risico van een glijpartij. De mensen die desondanks over de grens van de omstandigheden gaan zullen misschien wel in paniek raken. En voor diegenen die niet in paniek raken zal de opgedane ervaring wellicht de redding zijn. De enkeling die door overmoedig wannabe-drifter slipgedrag alsnog zijn Calibra om een lantaarnpaal vouwt, daar kan ik geen medelijden mee hebben, sorry.
Kortom: er is volgens mij geen goede reden om de slipcursus niet verplicht te stellen, maar ik nodig jullie van harte uit om hierover mee te denken en discussiëren. Zoals bekend leest Camiel Eurlings mee, dus wie weet wordt jouw mening wel doorslaggevend!
micheloo0 zegt
hihi nu maar hopen dat je calibra 4wd heeft :p
w0o0dy zegt
En hier ben ik het dan weer 100% mee eens.
Over het risico van overmoedig worden….. Dat zijn de meeste mensen al, want daarom komen ze nou juist in de problemen…. ze schatten de situatie niet op waarde en rijden dus te hard voor de omstandigheden.
Jonge jochies zullen misschien de grens gaan opzoeken…. Newsflash dat doen ze nu ook al alleen zonder skills en daarom zien we wekelijks van die verlaagde spoilerhokken in de sloot of om een boom gevouwen….
Een ander probleem is dat als het niveau van de gewone bestuurders omhoog gaat de kneuzen nog verder achterblijven…. en daar is geen oplossing voor behalve misschien gratis busabonnementjes.
JPM zegt
Ik heb zelf ook een cursus gevolgd en het was inderdaad ontzettend leerzaam en stiekem ook erg leuk.
Probleem is echter dat er te weinig capaciteiten zijn om alle examenkandidaten zo een cursus verplicht te stellen. Het cbr heeft al genoeg moeite om iedereen op tijd een examen te laten doen, laat staan een slipcursus. Organisatietechnisch is dat bijna niet haalbaar.
Larrs zegt
Een anti-slipcursus wil ik ooit een keer graag doen, maar dan wel in mijn eigen auto.
Zelf ben ik een voorzichtiger rijder als ik weet dat er sneeuw en dergelijke op de weg ligt. Alleen een ongeluk zit in een klein hoekje en dat is wanneer het onverwacht glad is op de weg en bomen/sloot/vangrail wel erg dichterbij komt.
Enige eigenwijsheid die ik heb is, dat ik geen winterbanden neem. Toevallig moet ik of dit jaar of begin volgend jaar nieuwe banden hebben en dat wordt gewoon weer zomerbanden.
Geen idee of dit meegenomen wordt tijdens een anti-slipcursus. Zo niet, dan is het misschien handig om het verschil te ervaren in extreme situaties.
Mark Maaskant zegt
Helemaal mee eens. Los van een commercieel belang het volgende maatschappelijke belang. Wij verzorgen al 15 jaar rijvaardigheidstrainingen, waaronder veel trainingen speciaal voor jongere automobilisten. Zo’n training doe je dan inderdaad in je eigen auto en is gericht op het herkennen van gevaren. We laten jongeren een noodstop maken met 50 km/h in hun eigen auto, stop 1 alleen in je auto, en stopje 2 met 3 medecursisten in je auto. Niemand verwacht dat dat een wagenlengte in remafstand scheelt.
We doen een oefening gericht op het belang van voldoende afstand houden, ook hier schrikt iedereen zich wild van het feit dat je met 70 km/h per seconde 20 meter aflegt en dat je dus altijd te laat bent met reageren als je te weinig afstand houd.
Brede banden veel grip, ja op droog asfalt. Maar niet op glad wegdek, sterker nog de Golf met 225 bandjes staat 2 wagenlengtes verder stil dan het pandaatje met 155 serie bandjes, niemand heeft een idee.
Wie heeft er ABS? ikke roept iedreen, even remmen, nee dus…. Niemand weet dat je controleert of je abs hebt door even op het dashboard te kijken als je je motor start.
Tot slot de volgende, “mijn auto kan niet meer slippen, want de verkoper heeft mij uitgelegd wat ESP is” Ja… Tot dat je snelheid te hoog is.
Kortom, het gedrag van veel mensen komt vaak voort uit pure onwetendheid of gebrek aan interesse voor bewust autorijden. 95% van alle ongevallen komt door menselijke fouten, hetgeen feitelijk inhoudt dat al deze ongevallen te voorkomen zijn.
Wij blijven het raar vinden dat iedereen leert van 0 naar 120 te komen, maar niemand leert op veilige wijze van 120 naar 0 te komen….
raul8711 zegt
Ik vind ook dat een anti-slipcursus verplicht moet worden. Ik heb hem zelf ook gedaan als onderdeel van mijn RIS (Rijopleiding in stappen). Ik heb echter nog nooit kunnen testen wat er nou met me zou gebeuren in geval van ‘nood’. Wel weet ik dat ik door de slipcursus bewuster ben geworden van de gevaren van gladheid. Misschien zou het goed zijn om meerdere malen zo’n anti-slipcursus verplicht te stellen, bijvoorbeeld 3 keer verdeeld over je rijlessen, oefening baart ten slotte kunst. En die paar tientjes die het kost, daar kijk je vast snel overheen als je door jou handelingen de auto nog op je eigen weghelft wist te houden.
Polo 1.6 zegt
Gelijk verplicht stellen die hap, heb het zelf ook gedaan en het zorgt er voor dat je weet wat een auto doet als je over de grens.
Het verhoogt je reactie tijd doordat je weet dat zodra je begint te draaien je moet tegensturen, en heel belangrijk kijken waar je heen wil. Er is maar 1 reden waarom zo veel mensen tegen een paal/boom rijden en dat is omdat mensen er naar kijken terwijl ze aan het slippen zijn. En dan ga je ook naar de paal/boom in kwestie.
Daarnaast leer je dat het verschil tussen grip en slip slechts 2-3 km/u is. Dit ligt met winterbanden trouwens een stuk hoger dan met zomerbanden…
@ JPM: wedden dat er ergens wel wat werkelozen te vinden zijn die dit mooi een nieuwe carriere als slip-instructeur kan opleveren. Scheelt weer een mooi aantal uitkeringen
Oxymoron zegt
Vooral eens met Mark Maaskant. Tegen plotselinge gladheid doe je idd niets. Ik heb ook wel eens na een slipcursus over een rustig achterafweggetje bij Sleen (rustiger kun je het niet vinden) gereden, kalm want het was herfst en een beetje nat, en mezelf binnen een paar seconden achterstevoren geparkeerd gevonden in de berm tussen twee bomen in. Daar doe je niets tegen, maar het helpt al als je door de slipcursus beseft wat er aan de hand is.
w0o0dy zegt
@Oxymoron: de grap is natuurlijk dat je rekening houdt met het feit dat het glad kan zijn door rustiger te rijden als er kans op gladheid bestaat. Plotselinge gladheid zou ik alleen plotseling noemen als er olie of andere smurrie het wegdek glad heeft gemaakt…. gladheid door bevriezing of regen is niet plotseling want je weet dat de weersomstandigheden voor gladheid kunnen zorgen…. daar kun je op anticiperen.
Overigens heb ik laatst de leasebak bijna achterstevoren gehad op een minirotonde…. een vrachtwagen of trekker had smurrie geknoeid en het was spekglad… dan moet je bij de les zijn wil je niet rond gaan….
Sed zegt
Ook ik heb een tijd terug een slipcursus gevolgd. Daarna ben ik bewuster gaan rijden, twee handjes aan het stuur, echt vaart minderen bij regen. Voor wat betreft de sneeuw en ijzel situaties heeft het niets verandert. Daar was ik al voorzichtig, elk weldenkend mens doet het rustiger aan als je al bijna op je plaat gaat bij tripje van de voordeur naar autoportier.
Toch is uit onderzoek (ik meen uit zweden) onder ambulance chauffeurs dat diegene met een slipcursus vaker betrokken waren bij een eenzijdig ongeval dan hun collega’s die de cursus niet gevolgd hadden. Het argument dat een cursus je overmoedig maakt zou ik dan ook niet zomaar van tafel willen vegen.
Een slipcursus heeft naar mijn mening dus zowel voordelen en nadelen. Volgens mij is het een beter idee om drie jaar na behalen van het rijbewijs zo’n cursus aan te bieden. Dan heb je wat rij ervaring, ben je situaties tegengekomen waarin het glad was en voorkom je enigszins dat de beginnende bestuurder zich als Vlasblom door het verkeer gaan begeven.
A6'er zegt
@ Maaskant
Ben in maart dit jaar naar de Nürburgring geweest, Paul en Joris waren er om ons te begeleiden. Was super. We hebben, voordat we op pad gingen, eerst nog een race en slip cursus gevolgd op het Verkeers Educatie Centrum in Drachten. Was echt geweldig en hebben we enorm veel van geleerd.
Ik ben dan ook een voorstander van om iedereen verplicht eens in de zoveel tijd zon cursus te laten volgen. Zijn genoeg aanbiedingen, als je met een grotere groep bent, kun je voor een hele dag inclusief eten al vaak voor 70 euro de baan op. En het kan echt van grote waarde zijn.
Dave zegt
@Sed
Kan me vinden in je mening maar ben het niet helemaal mee eens. Je zou dus eerst mensen laten crashen met de daarbij behorende mogelijke verwondingen en alle kosten wat er nog eens bijkomen. Vind ik discutabel
Heb zelf meerdere rijvaardigheidscursussen gevolgd. En het lijkt mij dat je als beginnend bestuurder wel makkelijk dat je jezelf op de weg kan houden. Voor mijn part laten ze een paar filmpjes zien van overmoedige mensen die het niet gered hebben. Wordt je meteen met je neus op de feiten gedrukt.
Want wie kan mij hier vertellen wat de beste keuze is om je sneeuwkettingen om te leggen als je maar 1 paar bij je hebt….. Vergissen zich ook heel veel mensen in.
Maarten zegt
Wat ik niet snap is dat rijscholen niet een deal kunnen maken met anti slipscholen dat er tegen een voordeliger tarief een slipcursus kan worden gevoerd. Waarom moet het nou weer altijd via de overheid geregeld worden? Iedereen hekelt de manier waarop ons handje maar wordt vastgehouden, maar ondertussen zit men wat dit betreft gewoon met de armen over elkaar en te wachten totdat de overheid met regelgeving komt. Ok, het is niet verplicht, maar als rijschool kan je dan best nog wel de mogelijkheid bieden.
w0o0dy zegt
@sed: zou het niet zo kunnen zijn dat de mensen die nu uit zichzelf zo’n cursus volgen van het type thrill-seaker zijn en dat hun crashes voorkomen uit het feit dat ze meer uit hun auto willen halen, lol willen hebben en dus de grenzen opzoeken en dat de cursus past bij hun wens om betere chauffeurs te worden en dus niet de oorzaak is van de ellende maar gewoonweg een overeenkomst tussen een bepaald type automobilist? Dat is namelijk wat ik denk (en doe trouwens).
Ik zal vaker met mijn auto’s op de grens van wat de auto kan en mijn eigen grens hebben gereden en er overheen zijn gegaan dan de gemiddelde bestuurder… Dat deed ik al voor diverse cursussen en dat doe ik nog…. Dan is de kans op een schade wellicht hoger, maar heeft het feit dat ik de cursussen heb gedaan niet geleid tot meer ongevallen, maar vooral ongevallen voorkomen bij een chauffeur die vaker de grens opzoekt dan de gemiddelde bestuurder.
De cursus past in mijn wens steeds beter te worden, maar is dus niet de aanleiding om me ander te gaan gedragen. Als er geen cursussen waren geweest had ik de grens ook opgezocht…. alleen met minder kennis en ervaring….
M-lover zegt
@Mark Maaskant:
je hebt de belangrijkste dingen netjes op een lijstje gezet, laat dat maar opgenomen worden in et theorie-examen!
mijn tip: ga eens lekker zot doen op een parking als het een beetje glad is, leer je direct kennen wat je auto (niet) kan.
autobeheersing is op het rijexamen bijna niet ingebracht, iemand die niet echt fatsoenlijk met de koppeling kan werken mag voor mij volgende keer nog eens komen proberen!
Laurens zegt
Je bewust zijn van de mogelijk- en onmogelijkheden van een auto is zeker nuttig. Wat dat betreft geef ik Mark wel gelijk. 90% van de bestuurders zal er een betere (bewustere) rijder van worden.
Dan is er nog de 10% anderen. Daar reken ik mezelf toe. Van jongs af aan veel geoefend op de lokale zandweggetjes, als het sneeuwt direct de weg op en lekker driften op een parkeerterrein, zelfs een race cursus gedaan bij Huub.
En dan denken dat ik kan autorijden! Een paar flinke klappen en ook een paar extra jaren hebben me uiteindelijk wel het inzicht gegeven.
Alhoewel, even gas geven net voor een wegversmalling (met hoge stoeprand) om een bestelbus voor te blijven, en dan bruut naar rechts moeten omdat dat ding een turbodiesel blijkt te zijn, en dan voelen hoe mijn achterkant uitbreekt en alles maar net goed gaat, misschien toch een hopeloos geval?
CasperH zegt
@ Maarten: dat kan dus, mijn rijschool was daar het bewijs van. Maar de meesten doen het niet, waarschijnlijk omdat het ze teveel tijd / moeite kost.
Nijntje zegt
Een rijvaardigheidscursus / slipcursus is echt wel nuttig!
Ikzelf heb vorige winter een ongeval gehad omdat ik een noodstop moest maken en het ijzelde, resultaat: Remmen dicht, en gewoon niet stoppen.. ohja, sturen, dat ging ook niet zo goed..
Vectra GTS @ 50km/u VS Trekhaak = Bumper + Lamp + Motorkap + Radiatoren v/d Airco, intercooler, turbo doorboord, dashbord, stuur, airbags, airbagcomputer.. Result: Vectra GTS 0 – Fiat Panda met Trekhaak 1
Kortweg, pertotal..
Toen toch maar zo een cursus gaan volgen..
RenesisHP zegt
“Het meest gelezen argument is echter dat men in geval van een slip sowieso in paniek zou raken en dat de opleiding er dan niet meer toe zou doen.”
Ja en nee. Dit verschilt per persoon.
Ik heb mijn vriendin dit jaar een antieslipcursus laten doen en het is mij opgevallen dat zij daar een hoop van heeft opgestoken met betrekking tot wagenbeheersing.
Toen wij een paar weken na die cursus met 120km/u in de slip kwamen, bleef mevrouw kalm, keek waar ze heen moest en zette daardoor de slip om in een gecontroleerde drift.
Resultaat:
Nieuwe banden nodig. Een gerustgestelde trotse vriend(zeker weten) en nog meer vertrouwen in de respons van de rx8.
Vooral dat kijken is een hele goede. Kom je onverwacht in een slip; Kijk waar je heen wilt, de rest gaat bijna vanzelf. ;)
JPM zegt
@ mx5/rx8owner
Niet als je op een glad stuk last hebt van onderstuur. Je gevoel zegt dat je dan verder moet insturen maar daarmee maak je het alleen maar erger. Daar had ik het meeste moeite mee, onderstuur in een gladde bocht.
Maar verder heb je gelijk, kijken is erg belangrijk.
Citrofiel zegt
Het lijkt me zeker nuttig dit te gaan doen, en ben het dan ook wel van plan. Alleen eerst nog maar eens gewoon rijden… ;)
john zegt
@ JPM,
als je last krijgt van onderstuur laat je waarschijnlijk uit een natuurlijke reactie (lees schrik) je gas los waardoor de wielen minder druk krijgen en de auto weer in het goede spoor komt. Meer insturen is inderdaad niet de juiste reactie, gas los laten wel. Het moeilijkste met slippen is dat je vaak geschokt gereageerd en daardoor de verkeerde dingen doet. Mijn ervaring is dat een race cursus (op 15-jarige leeftijd voltooid) veel effectiever geweest is dan alle rijlessen die ik heb gehad. Bij zo’n cursus krijg je van mensen die ervaring hebben met slippen en ongelukken uit het racen les en leer je veel sneller.
Wouter zegt
@Sed:
Het kan ook zijn dat die mensen zichzelf tegen een boom, paal of muurtje knallen om geen anderen te verwonden.
Stel dat je begint te slippen, en je kan nog iets wat corrigeren, en je gaat recht op een schoolbus af… Dan denk ik toch dat je alle moeite gaat doen om toch maar tegen een paaltje te rijden (glijden) dan.
‘K krijg van mijn moeder een anti-slipcursus cadeau voor ik m’n praktisch rijexamen ga afleggen. Kan ik zelf eens ondervinden hoe het is om te slippen.
(Heb ABS al eens getest, nu moet ik ook eens de traction controle testen. ;) )
Pim Brussee zegt
Je leerd een kunstje op de baan, die je in de praktijk met alle verkeer om je heen niet toe kan passen (geen ruimte) (no escape). Met dergelijke trainingen wek je dan ook schijnveiligheid op. En in een ploteseling gevaar dreigende situatie is het eerste wat een bestuurder van een voertuig doet…. zijn poot op de rem zetten, en helaas ook weer los laten. Een cursus op de baan moet gericht zijn op het VOORKOMEN dat je in een slip raakt, dan scoor je resultaat. Zolang er nog auto’s van particulieren total-los gereden worden tijdens een “anti-slip-cursus”, is er iets goed mis met de inhoud van dergelijke trainingen.
w0o0dy zegt
@Pim Brussee: ik weet niet over welke cursussen jij het hebt, maar de slipcursus van de ANWB is alleen maar gericht op voorkomen van ellende. Dat is geen kunstje, maar vooral inzicht en gevoel voor wat een auto doet als het glad is.
Verder nog een sterke opmerking van de instructeur….”ze zeggen wel eens dat je niet moet remmen als de auto begint te glijden….. Ik zeg: eerst vol op de rem en zoveel mogelijk snelheid eruit en daarna zorgen dat je de auto (met een lagere snelheid) weer onder control krijgt. Lukt dat niet…. tja dan raak je in ieder geval met een lagere snelheid van de weg”
Schijnveiligheid is klets, als dat een issue is dan moeten we weer terug naar de ouderwetse ballonbanden en geen enkele electronica…. levensgevaarlijk, maar je denkt in ieder geval niet dat je veilig kunt rijden. Auto’s uit de jaren 50 en 60 die voelen bij snelheden die we nu normaal vinden aan alsof ze er ieder moment af kunnen vliegen…. De moderne auto’s geven je bij erg hoge snelheid het gevoel dat er niets aan de hand is…. als je schijnveiligheid wil voorkomen dan moet je dat soort auto’s verbieden. Dan zullen al die vertegenwoordigers niet meer bij weer en wind met 140 bij elkaar op de bumper hangen en wordt het een stuk veiliger. Dan rijdt iedereen als een oud wijf op een b-weg met bomen of een sloot ernaast als het ook maar een beetje miezert….
Kennis is geen gevaar, het gaat om wat je er mee doet. Als je hetzelfde zou doen zonder kennis van zaken dan is het altijd gevaarlijker. Mensen die kennis weg willen houden van anderen omdat ze het dan wel niet zullen doen….
Yeah right, daarom zijn er in de VS zoveel meer tienerouders dan hier…. omdat ze geen sex zullen hebben als je ze maar niet leert hoe het in elkaar zit en werkt… Voorlichtig, kennis en realiteitsbesef…. ipv kop in het zand en hopen dat het goed komt!
Pim Brussee zegt
@WOoOdy; kennelijk mijn verhaaltje niet helemaal begrepen. Ik zeg niet dat baantrainingen verkeerd zijn, maar dat de inhoud van de training als gevolg kan hebben dat er schijnveiligheid wordt opgewekt. Ik heb verschillende trainingen mogen aanschouwen, en er zijn ebij waar de cursist bij het verlaten van de baan nog sneller rijden, dan toen ze ernaar toe gingen.
Met de gedachte “ik kan nu alles, dus wie doet me wat”, verlaten de cursisten de baan na de training.
Voorlichting, kennis en realiteitsbesef is uiterst belangrijk voor elke bestuurder. Maar op het moment dat het “fun” gehalte te hoog wordt tijdens een training, schiet je het doel voorbij. En ik heb helaas op dat niveau diverse baantrainingen gezien.
Peter zegt
Ik heb ook een slipcursus gedaan. In een dag stukken meer voertuigbeheersing gekregen dan bij al m’n 30 rijlessen. 1 ding staat me ook nog goed bij: ga je te hard (>60) als je in de slip raakt, dan helpt er geen moedertjelief meer aan. De achterkant komt dan op een gegeven moment zo snel terug dat je niet meer zo snel tegen kunt sturen. Aan de andere kant: ik ga bij gladheid met zo’n 55 km/u wel een hele hoop bestuurders van Astraatjes op zomerbandjes voorbij, omdat je gewoon weet wat je doet. Dat je dus ook wel iets overmoediger wordt is denk ik zeker waar. Maar ik denk dat er elke winter duizenden schades voorkomen hadden kunnen worden als IK achter het stuur zou hebben gezeten…
Pim Brussee zegt
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een “slipcursus” negatieve invloed heeft op het rijgedrag.
dekster zegt
En wat is negatieve invloed?
Pim Brussee zegt
@dekster, zelfoverschatting!