Stel je voor: je bent een ondernemer die dagelijks bezig is met het beheren van projecten, ontmoeten van klanten en het laten groeien van je bedrijf.
Mobiliteit speelt een meer dan belangrijke rol in je dagelijkse activiteiten, of het nu gaat om klantbezoeken, het vervoeren van goederen of simpelweg de flexibiliteit om overal te kunnen werken.
Daar zit ook meteen de uitdaging: hoe kun je zorgen voor betrouwbaar vervoer zonder direct een aanzienlijk deel van je bedrijfskapitaal aan te spreken? Dit is waar financial lease als een slimme oplossing naar voren komt.
Als ondernemer weet jij als geen ander hoe belangrijk het is om kosten te beheersen. Tegelijkertijd wil je ook investeren in de groei en professionaliteit van je bedrijf. De aanschaf van een bedrijfsauto kan een flinke financiële investering zijn. Dat is direct van invloed op de liquiditeit van je onderneming.
Financial lease biedt hier een oplossing: je rijdt de benodigde auto voor je dagelijkse bedrijfsvoering, met behoud van financiële flexibiliteit. Lijkt dat te mooi om waar te zijn? Laten we eens kijken waarom juist een financial lease de ideale keuze kan zijn voor jouw onderneming.
Wat is een Financial Lease?
Een financial lease is een zakelijke leasevorm waarbij je als ondernemer of bedrijf een auto leaset. Het grote verschil met andere leasevormen is dat je vanaf dag één de auto economisch in bezit hebt.
Dit betekent dat je de auto direct na aanschaf op de balans van jouw bedrijf mag schrijven. Daardoor profiteer je ook van dezelfde fiscale voordelen als wanneer je de auto koopt. Je betaalt maandelijks een vast bedrag gedurende de looptijd van het leasecontract.Na afloop van de leaseovereenkomst is de auto volledig jouw eigendom.
Voordelen van een financial lease:
- Fiscale Voordelen
Je profiteert van afschrijving, renteaftrek, en investeringsaftrek en je kunt eventueel betaalde btw terugvragen. - Vast maandbedrag:
Je weet elke maand precies waar je aan toe bent. Budgetzekerheid, met een vast maandbedrag, zonder onverwachte kosten. - Eigenaar van de auto
Vanaf het moment van aanschaf ben je economisch eigenaar. Dat betekent dat je zelf bepaalt waar je de auto laat onderhouden en waar je de auto verzekert. Daarnaast draag je zelf de kosten voor het gebruik van de weg en de brandstof. Na het einde van het leasecontract ben je volledig eigenaar van de auto. Je hoeft deze dus niet in te leveren bij de leasemaatschappij zoals bij andere leasevormen. - Flexibiliteit in contracten:
Je kunt kiezen uit verschillende looptijden en mogelijkheden voor aanbetaling en slottermijn. Let hierbij wel op dat eventuele verschuldigde btw niet meegefinancierd wordt. Deze moet je dus zelf financieren. Je mag de btw wel terugvragen. - Tussentijds van auto veranderen
Het kan zijn dat je bedrijf tijdens de leaseperiode een ontwikkeling doormaakt, waardoor een andere auto nodig is.
Bijvoorbeeld een auto met meer laadruimte. Met een financial lease kun je de bestaande bedrijfswagen dan inruilen en met het inruilbedrag de lease inlossen. Voor de nieuwe auto sluit je dan een nieuwe leaseovereenkomst af. - Boetevrij inlossen
Met deze zakelijke leasevorm mag je tijdens de looptijd boetevrij inlossen.
Heb je een financiële meevaller? Dan kun je deze gebruiken om extra termijnen af te lossen. Daarmee verkort je de looptijd. - Ook voor de aanschaf van een occasion
Anders dan bij andere leasevormen kun je ook youngtimersJe bent ook verantwoordelijk voor het betalen van de wegenbelasting en de kosten voor brandstof. Na het einde van het leasecontract ben je de volledige eigenaar van de auto. leasen met een financial lease. Door de lagere aanschafprijs profiteer je ook van een lagere maandtermijn.
Voor wie is financial lease ideaal?
Financial lease is bijzonder geschikt voor ZZP’ers, MKB’ers en ondernemingen die willen investeren in hun bedrijfsauto(s) zonder het bedrijfskapitaal aan te spreken. Het is ook ideaal voor bedrijven die specifieke voertuigen nodig hebben voor hun bedrijfsactiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan een bestelbus die is ingericht voor specifieke werkzaamheden.
Hoe kies je de juiste auto voor een financial lease?
Wanneer je op zoek bent naar de perfecte bedrijfswagen voor jouw onderneming is het goed om rekening te houden met verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld na over brandstofverbruik en uitstoot. Welk merk en model past bij jou? Denk ook na over de verwachte maandlasten en gebruik dit bij het maken van de juiste keuze.
Kies je voor een nieuwe auto of voor een occasion? Wanneer je kiest voor een tweedehands auto dan zal dat aanzienlijk in aanschafkosten schelen. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om te kiezen tussen een marge auto of een btw-auto.
- Wat is een marge auto?
Een marge auto is een auto die in particulier bezit is geweest en waarover al btw is betaald. Bij de verkoop van een marge auto wordt er geen btw over het verkoopbedrag in rekening gebracht. De btw kan immers maar één keer worden geheven. De aanschafprijs van een marge auto is dus inclusief alle belastingen. Een marge auto is hierdoor vaak goedkoper in aanschaf dan een btw-auto. - Wat is een btw-auto?
Een btw-auto is een auto waarover btw is betaald door een bedrijf of ondernemer. Wanneer een btw-auto opnieuw wordt verkocht aan een ondernemer of onderneming wordt er opnieuw btw in rekening gebracht. Dit komt doordat je als ondernemer of bedrijf de betaalde btw mag terugvragen bij de belastingdienst.
Schaf je een btw-auto aan met een financial lease, dan moet je de btw zelf financieren. Je mag deze wel weer terugvragen bij de belastingdienst.
Koop je als particulier een btw-auto, dan betaal je de aanschafprijs van de auto inclusief de btw.
Investeer slim je zakelijke mobiliteit met een financial lease
Financial lease is een slimme manier om te investeren in zakelijke mobiliteit. Door middel van fiscale voordelen, het bezit van de auto en een vastgesteld maandelijks bedrag, biedt dit jou als ondernemer de benodigde zekerheid om te kunnen ondernemen. Daarnaast biedt de flexibiliteit van deze zakelijke leasevorm je alle ruimte om te kunnen ondernemen. Kortom, het stelt je in staat om te groeien en te bloeien zonder direct je financiële stabiliteit in gevaar te brengen.