Een paradijsvogel uit vervlogen tijden, die absoluut de moeite van het bespreken waard is.
Tegenwoordig is het technisch reglement in de F1 dusdanig dichtgetimmerd dat ontwerpers nauwelijks nog vrijheden hebben om de grenzen van het (on)mogelijke te verkennen. Vroegâh was dat natuurlijk niet het geval en deze Brabham BT55 is daar een voorbeeld van.
In de strijd tegen luchtweerstand ontwierp de legendarische Gordon Murray een auto die lager was dan al het andere. De BT55 uit 1986 werd aangedreven door een oersterke viercilinder met turbo van BMW, die later bekend zou staan als de sterkste F1-motor ooit. Dit blok was goed voor tegen de 1.350 pk in kwalificatietrim, waar we bij moeten vermelden dat het ding het met zoveel vermogen slechts een paar rondjes uithield.
Omdat de BT55 zo laag was moest de viercilinder gekanteld in het chassis worden gehangen en dat leverde de nodige problemen op. Zo liep de smering allesbehalve gesmeerd en ook de betrouwbaarheid van de transmissie liet te wensen over. Desalniettemin was de Brabham op de snellere circuits steevast bovenaan te vinden in het rijtje met hoogste topsnelheden.
Langzamere circuits legden de zwaktes van de auto echter genadeloos bloot. De gasrepons van de turbomotor was al niet ideaal, maar door de layout had de BT55 hier nog meer last van. Zo kon het dat de auto (relatief gezien) bijzonder langzaam uit bochten accelereerde, om vervolgens wel de hoogste topsnelheden te noteren.
Rijders Elio de Angelis en Ricardo Partrese hadden dan ook de grootste moeite om gedurende het seizoen consistent mee te doen om de prijzen. De Angelis kwam uiteindelijk te overlijden na een crash tijdens tests op Paul Ricard. De Brabham vloog na een vrij stevige crash in de fik en vanwege het geringe aantal baancommissarissen brandde de auto volledig uit, met de coureur er nog in.
De BT55 werkte dus wel in die zin dat de auto tot bizarre topsnelheden in staat was. Derek Warwick, de vervanger van De Angelis, klokte op Monza een top van 347 km/u en op Hockenheim lag de Vmax op 344 km/u. Ontwerper Murray zou later toegeven dat hij te geobsedeerd was met het laag houden van de auto, waardoor teveel concessies aan motor en transmissie moesten worden gedaan.
Uiteindelijk kreeg het verhaal een passend einde met de McLaren MP4/4, die wordt gezien als de spirituele opvolger van de BT55. Deze McLaren won in 1988 maar liefst 15 van de 16 races en was net als de Brabham bizar laag gebouwd. Gelukkig hebben we de plaatjes nog!
carmasterr zegt
Dankzij die rare ligging leverde de BMW in de Brabham helemaal geen 1350pk. De motor werd veel te heet, waardoor er ongeveer 300pk verloren ging. Bij McLaren hadden ze dat probleem niet in 1988 vanwege de Honda V6 en veel lagere boost (2.5 bar, ‘slechts’ 650pk).
De BT55 heeft er ook mede aan bijgedragen dat het turbotijdperk aan zn einde kwam. Elio de Angelis crashte ongelooflijk hard tijdetinadatns een test op Paul Ricard nadat een experimentele achtervleugel losknapte bij 290kmh.
De auto kwam tot stilstand op de kop op de vangrail. Alain Prost, Nigel Mansell en Alan Jones stopten om te helpen, maar Elio zat bekneld. Toen lekte er brandstof op de hete turbo, en de Italiaan verbrandde levend. Vanwege dat verschrikkelijke ongeluk werden de plannen om de turbo’s langzamer te maken (naar 1.2L, lagere boost etc) omgezet naar een complete ban.
carmasterr zegt
@carmasterr:
Fucking Huawei, Chinese rommel.
*Tijdens.
sracert zegt
viercilinder met turbo van BMW, die later bekend zou staan als de sterkste F1-motor ooit: Dus niet!. De BMW motor verbleekte t.o.v. de V6 Turbo motoren van Honda en Porsche-TAG. Je hoeft niet altijd alles te geloven wat je leest MauritsH. De F1 praktijk uit de ’80 mee maken wel.
carmasterr zegt
@sracert:
Hij verbleekte inderdaad qua prestaties op de baan vanwege zaken als gigantische turbolag en het feit dat ern een zwaarder en minder stijf subframe voor nodig was. Dat betekent echter niet dat ie opeens niet de krachtigste was.
De Benetton B186 is nog steeds de sterkste F1 wagen ooit dankzij de BMW, maar die had hem netjes rechtop. Honda en Renault zaten aan de 1200pk, TAG-Porsche kwam niet verder dan 1000. Maar die units waren beter gebalanceerd, responsiever en zuiniger, wat ze meer overwinningen opleverde.
turbotoll zegt
Het idee om de relatief slanke maar hoge viercilinder te kantelen ontstond naar verluid tijdens het assembleren van een Tamiya BT50 model kit. Allemaal om het zwaartepunt te verlagen, het frontaal oppervlak te verkleinen maar vooral om zoveel mogelijk rijwind naar de achtervleugel te krijgen. Een complexe bak was vervolgens nodig om de krukas en het differentieel weer in lijn te krijgen. (Ian Bamsey, The 1000hp grand prix cars)
pomoek zegt
@turbotoll: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/0d/35/b8/0d35b80e977f7c477d4ff2aa1fc9aede.jpg
roppp zegt
Kijk voor de grap eens waar de voeten van de coureur ongeveer moeten zitten….. In het kader van: de kreukelzone ben je zelf.
Wat betreft de motor: het gerucht gaat dat er voor de F1-blokken gebruik gemaakt werd van M3-blokken die minimaal een paar 100.000km hadden gereden omdat dan pas alle werking uit het blok verdwenen was.
desjonnies zegt
@roppp:
Geen M3 blokken, maar het oude M12 blok dat oa in de BMW 1500 Neue klasse werd gebruikt.
Ooit gelezen dat ze die dingen het liefst versleten kochten, buiten legden en lieten roesten om het gietijzer nog taaier te naken
Kweenieofhetwaaris.
baklava zegt
@desjonnies: Niet alleen dat, de monteurs pisten er over heen. True story.
2wheeler zegt
@baklava: ik heb ook gehoord dat ze het hele dorp uitnodigde om hun uitwerpselen op de blokken te smeren!
danmar zegt
@baklava: uit de Autoblog annalen:
“BMW had trouwens wel meer vreemde manieren om de blokken op smaak te brengen. Zo werden de viercilinders buiten in de kou en regen bewaard. Ook zouden de ingenieurs regelmatig over de blokken heen hebben gepiest omdat urine op de een of andere wijze een positieve uitwerking heeft op het ijzer.”
https://www.autoblog.nl/nieuws/special-de-sterkste-formule-1-racer-ooit-93751
undifined1 zegt
@desjonnies: Oorspronkelijk waren de blokken vgm gewoon M10 blokken. Waar dan een 16 kleppen race kop op kwam.
ghost zegt
4 cilinder turbo 1350 pk. Dit moet ik in mijn Polo’tje WRC hebben ! ?
diablogt zegt
Heeft het iets te maken met de sponsor, Olivetti, die ook waardeloze printers leverde?
rufctr01 zegt
@diablogt: de matrix printers waren toch niet zo slecht in die tijd?
FieRo zegt
@rufctr01: prrrrrt tttt ttt … daar heb je een punt !
pomoek zegt
@fiero: ik gruw nog van het geluid…https://youtu.be/tEJYNtI2ul4
Dutchdriftking zegt
Wat is hij mooi!
premium01 zegt
1350 pk wooow! ? Tuurlijk was hij revolutionair, welke BMW niet?
Boomer zegt
@premium01: Euh welke wel?
nikilaudaferrari zegt
Meen me te herinneren ooit ergens gelezen te hebben dat de coureurs in een onmogelijke positie in die wagen lagen. Het probleem was dat de nek van de rijders in een te scherpe hoek geperst moest worden om nog zicht op de baan te hebben. Ook wat dat betreft was dit ontwerp dus iets “te”…